Saturday, 22 April 2017

Buat sendiri shower cream



Hai.

Sekarang I tengah ada misi untuk berjimat dan menyimpan duit. I ada satu impian yang I nak capai sebelum I 35 tahun,jadi I boleh usaha selama 6 tahun lagi. Okeylah, I suka guna shower cream untuk mandi. Selalunya I guna shokubutsu. Refill untuk shokubutsu 500ml selalunya paling murah pun RM5. Tapi susah nak jumpa harga tu.

So I fikir,apa kata I buat shower cream shokubutsu sendiri? I google cara buat mandian ni dan rupanya cara dia senang je. I letak cara buat sendiri krim mandian ni ye.

Bahan-bahan :

Seketul sabun (I guna shokubutsu)
Bekas kosong untuk letak shower cream
Air 1500 ml

Cara buat :





Parut sabun hingga halus. Boleh jugak guna food processor. Ambil masa dalam 15 minit.



Panaskan air. Bila hampir mendidih,masukkan sabun. Kacau hingga semua sabun ni larut.

Biarkan selama 12 jam.



Esoknya,korang akan tengok cecair ni jadi pekat. I kacau lepas tu,blend hingga isi dia bercampur elok.

Bila dah siap,tuang dalam bekas. Siap!



Cara ni sangat jimat tau. I beli 3 buku sabun tu dengan harga RM3.60 je. Bayangkan seketul boleh jadi 1 liter shower cream. Jimat gile kan? Kira sebotol mandian kita cuma berharga RM1.50 camtu je..

posted from Bloggeroid

Tuesday, 11 April 2017

Kisah kelahiran eddie garcia

Eddie genap setahun 7 April lepas. Kebetulan kisah kelahiran dia keluar kat facebook aku. So aku sharelah kat sini..sebelum tu,aku letak muka eddie siap-siap.







Kisah kelahiran baby

Sebelum aku lupa,aku taip siap-siap. Pasni nak pantang konon,tak nak main handphone. Setakat status ditulis,baby belum ada nama dan berat sebab nurse belum beritahu aku. 😓

7.4.2016

2.30 pagi - baru tidur sebab whatapps dengan asben. Sempat beritahu dia yang aku rasa lain macam.

7.00 pagi - bangun.jerang air untuk rissa mandi.start rasa sakit di abdomen. Minta tolong mil mandikan rissa.

7.30 pagi - contraction start 5 min sekali.tapi masih ikut asben hantar rissa sekolah.pastu pegi pasar larkin untuk dating.hehehe...sempat makan nasi ayam,air kelapa dan beli sireh. Oh ye,sempat beli alas meja jugak. Contraction masih 5 min sekali.

9.00 pagi - mandi.double check barang nak dibawa ke hospital.masih sakitnyaaaaaa tuh di sini.

12.30 tengah hari - rissa balik sekolah.peluk cium rissa pastu pergi hospital. Sebelum tu kita lunch kat mcd. Aku makan happy meal,milo ais dan oreo mcflurry. Hihihi...

1.30 petang - sampai bilik saringan.buat ctg.cek bukaan.doktor kata dah 5cm.

3.30 petang - masalahnya labour room penuh. Pastu wad kelas satu pun penuh. So terpaksalah aku masuk ke wad kelas 3 dulu. Doktor cakap kalau sakit sangat,inform dia. Aku dijangka bersalin dalam 4 jam lagi. So dalam pukul 8 gitulah.

5.00 petang - kontraksi datang setiap 6-7 minit sekali. Sakittttt. Sesekali tu bila larat,aku buat hip sway. Asbem temankan masa ni.

6.30 petang - aku dah tak tahan.sakit makin kerap.buat ve lagi. Bukaan 6 cm. Pfftt. Punyalah lama baru buka 1 cm jer. Air ketuban dipecahkan.

6.40 petang - masuk labour room.aku ditolak guna stretcher.

6.50 petang - masuk bilik bersalin no 12. Sakit contraction masa ni aih jangan cakap. Aku cakap kat nurse nak gas etonoks. Nurse cakap kejap ye,dia ambik benda penutup hidung tu. Pastu bila dia check,ohhhh maaflah puan. Gas etonoks ni dah habis.

Aku terus cakap ahh matilah saya. Macam mana saya nak jahit nanti?

7.00 petang - asben masuk setelah lama aku tunggu.nampak dia terus rasa confident sikit.ayat aku masa ni,sakit yanggg..sakit...

Segala breathing lesson ke,apa benda ke....semua aku lupa.

7.30 petang - asben disuruh keluar.bidan masuk.dia kata nak tolong aku bersalin.masa ni memang aku dah rasa sakit yg nak berak tu.5 juta kali dia suruh aku push,aku asyik cakap huwaaaa tak boleh tak boleh.sakit. Saya tak boleh!

Pastu dia cakap awak nak baby lemas ke???saya nak tolong awak ni! Teran bila sakit. Teran!!! Yang aku pulak teran bila tak sakit. Masa ni dah berguling-guling dah.

Tengok ctg anak awak ni tak cantik. Kalau dia keluar nanti tak nangis,awak tak kesian ke???

Nurse panggil asben masuk bilik.mengadu kat asben yang aku tak nak teran.cakap nanti baby lemas.masa ni aku dah rasa nak nangis sebab aku ni sakit lah! Bukan aku saja tak nak teran. But of course asben aku percaya cakap nurse. 😒

Asben pegang tangan aku. Aku push. Dan push. Push lagi. Sambil asyik cakap tak boleh sayang. Sakitttttt!

Lepas tu nurse suruh aku letak kaki kat besi tu sambil berpaut pada tiang apa ntah yang tepi katil. Nurse tolak kaki kanan,asben tolak kaki kiri. Masa ni asyiklah nurse kata teran stephanie!!! Teran. Pffttt stephanie sangat. Asben cakap sikit lagi,sikit lagi.

Aku teran. Berkali-kali. Masa ni dah tak jerit sebab dah rasa ada benda nak keluar sangat. Risau pulak kalau kepala baby keluar,badan dia tak keluar kang.

Akhirnya setelah dimarah bagai nak rak,baby keluar. Pastu nurse letak baby atas aku. Asben excited cakap eh baby dah keluar. Aku buat tak tau je. Whatever janji aku tak sakit dah.

Nurse tunjuk bebird baby.pastu jahit aku.dia kata koyak sikit tapi yang koyak tu kat bontot sebab aku angkat bontotlah of course! Pffttt. Taklah teruk sangat tapi cukuplah buat aku tak nak beranak lagi.

Nanti baby dah ada nama aku post gambar. Kepada yang wish tu,thanksssss so much. Untuk asben yang aku yakin kalau dia takde,aku tak bersalin pun. Ehhh maksud aku kalau dia takde,aku tak nak push. 😝

Semoga Tuhan sentiasa murahkan rezeki dan memudahkan urusan hidup suamiku..thanks so much sayang!

posted from Bloggeroid

Friday, 17 March 2017

Resepi sambal cili simple

Hai.

Hari tu I sibuk jadi I buat pes sambal cili ini awal sikit. Nanti nak masak senang je kan? I buat pes sambal cili ni tak banyak pun,untuk stok 2-3 kali masak je. Masa ni,I nak masak asam pedas ikan. Kat sini I letak resepi simple pes sambal cili ni ye.



Bahan-bahan :

2 genggam cili kering
3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
Sedikit belacan

Cara buat :

Mula-mula cuci cili kering dan potong tiga. Rebus cili hingga air mendidih. Kemudian,ambil cili dan masukkan ke dalam blender. Masukkan air rebusan cili yang masih panas tadi hingga separuh daripada cili. Blend hingga hancur.

Masukkan bawang dan belacan. Blend lagi. Akhir sekali,masukkan sesudu besar minyak masak.

Siap! Bila buat camni,warna cili kita pun merah cantik je..simpan dalam peti ye..

posted from Bloggeroid

Tuesday, 7 March 2017

Kari telur tanpa santan simple



Hai.

Resepi simple kari telur tanpa santan. I masak ni kejap jer,sesuai kalau korang nak cepat atau nak buat cicah roti ke apa..

Bahan-bahan :
4 biji telur direbus dan dikupas
Sebiji bawang besar
2 ulas bawang putih
3 sudu serbuk kari babas
Sesudu rempah menumis india
10 helai daun kari
Sesudu cili giling
Sedikit garam,perasa dan minyak untuk menggoreng

Cara-cara :

Tumiskan rempah menumis india,cili giling dan daun kari hingga naik bau. Dalam rempah ni I tengok ada halba,biji sawi,jintan..tu je kot. Masukkan 3 sudu serbuk kari. Masukkan dua cawan air.

Tunggu hingga air mendidih. Masukkan garam dan perasa. Masa ni kita check lah okey tak rasa kari tu. Bila semua dah elok,masukkan telur rebus kita. Sedikit tips, telur rebus ni kita hiris sikit kat tepi dia supaya rasa kari tu meresap dalam telur. I punya tercomot sebab kasar sangat kupas telur. Hahaha..

Tunggu hingga mendidih sekali lagi. Siap! Senangkan?

posted from Bloggeroid