Tuesday, 22 March 2016

Resepi nasi goreng sedap!

Hai.



Aku dapat resepi ni dari blog peej burhan. Sorry please tak dapat nak copy link sebab pakai handphone ni. Dah try masak,memang sedap tahap laki aku pun makan wei. Selalunya dia tak makan nasi goreng sangat tau.

Okey,resepinya aku tulis kat sini kot nanti aku sendiri lupa.

Nasi sejuk dalam 3 senduk
Sedikit daging
Kacang buncis dalam 10 batang
Cili padi 6 biji
Telur sebiji
Kiub ikan bilis knorr
Bawang besar sebiji
Bawang putih seulas

Ok,mula-mula blend bawang.
Tumbuk cili padi.
Panaskan minyak.
Tumis kedua-duanya hingga naik bau.
Masukkan daging. Tumis sampai masak.
Masukkan kacang buncis.
Tinggalkan ruang di tengah kuali,masukkan telur.
Masukkan nasi.
Masukkan kiub ikan bilis.
Masak hingga nasi goreng tu garing sikittt..
Siap!

posted from Bloggeroid

Sunday, 20 March 2016

Review jujur Oppo F1 Selfie Expert

Hai.

Jujurlah sangat kan? Haha. Handphone aku rosak hari tu. Aku pulak jenis yang tak pernah repair phone,selalu kalau phone rosak aku beli je. Bukan sebab duit aku berkepuk tau tapi sebab kos nak repair phone tu 300 400..fuhhh tak sanggup aku. Memula tu aku memang aim dua phone je..samsung A8 atau oppo R7 plus. Beria aku baca review sana sini..akhirnya aku decide nak beli oppo r7 plus tu. Harganya ialah RM2083..

Aku ingatkan harga dia akan turun tau. Sekali sampai kedai,aku tengok harga masih sama. Ok takpe,bajet aku memang lebih kurang gitu. Masalahnya,handphone tu takde stok. Pfftt. Merata aku cari,semua kedai cakap takde stok. Duhhh!

Pastu aku pegilah ke sebuah kedai ni. Berbual dengan salesman dia. Dia kata kenapa nak ambik r7 plus tu? Mahal. Baik ambil oppo f1 je sebab specification dia sama. Aku memula macam ye keeee....aku ni dah study beria pasal r7 plus tau tak? Bukan tu yang terbaik ke...

Pastu,dia explain la. R7 plus ni besar,kalau rosak,spare part dia mahal. Dia kata nak tukar skrin je dah 600. Aku pegang jugak sampel handphone r7 plus tu..haah,memang besar. Dah macam tab pun ada. Fikir punya fikir,last-last aku ambil je oppo f1 ni. Lagipun nora danish duta dia hokey...wakaka..



Jadi kat sini,aku bagi beberapa review berkenaan oppo f1 ni.

Fast charging. Oppo selalunya famous dengan kelebihan dia boleh caj phone dengan laju. Tapi untuk oppo f1, nak caj dia lembab. Sama macam phone lain. Aku caj dari 10.22 malam masa bateri dia 12% (tanpa guna langsung phone ni), tepat pukul 1.00 pagi baru dia cecah 100%.

Ketahanan bateri. Hah..bagi aku,part ni memang superb lah. Handphone aku full 1.00 pagi kan,pastu aku main hp sampai pukul 5.00 pagi. Pastu buka fb,buka ig bla bla...sampai aku tulis entri ni dah pukul 4.30 petang,batt aku masih ada 41%.

Ok update lagi. Bateri handphone ni habis pukul 10.30 malam. Hampir 24 jam. Sangat awesome!

Kamera. Kamera belakang dia ialah 15mp dan kamera depan pulak 8mp. Kamera dia ada banyak apps untuk edit gambar. Mikro lah..beautify la..aku tak reti guna sangat. Setakat ni aku ambil gambar tanpa edit. Sebab tak reti lagi. Gambarnya pun clear sangat. Hasil gambar pun lawa. Tapi syarat dia,kau kenalah pandai ambil gambar. Kekeke..





Nah,kedua-dua gambar ni unedited ye..cantikkan hasil gambar dia? Senang aku nak update blog pasni. Aku mementingkan kamera jugak sebab faktor tulah. Senang nak upload gambar kat instagram. Wakaka.

Android. Ya,ini handphone android. Takde beza sangat dengan samsung/asus/lenovo..sama jer. Senang nak guna.

Saiz dan berat handphone. Orang kata,oppo f1 ni sama saiz dan sama rupa dengan iphone 6. Hmm. Dari jauh,yelah..samalah jugak. Aku akan kata hp ni condider kecil bagi aku yang jenis biasa guna phone besar. Tapi kebaikannya ialah aku dah takde masalah hp asyik hempap muka jer.

Overall aku sukakan oppo f1 ni. Aku beli warna yang limited edition iaitu rose gold. Orang kedai tu cakap ada 150 phone je yang warna ni ada kat johor. Tak pastilah dia menipu ke apa...kalau korang tengah tercari-cari handphone dengan harga yang berbaloi tapi spec yang best,aku fully rekemen oppo f1 ni.

posted from Bloggeroid

Saturday, 19 March 2016

Pernah guna perfume tiruan tak?

Hai.

Aku tak berapa gemar barang fake. Tapi aku takdelah over nau asyik beli barang ori je. Macamlah aku orang kaya kan? Aku jenis yang beli barang biasa jer, janji original. Gittew! Tapi kerana keadaan memaksa,ada masa aku tunduk jugak pada godaan barangan imitation ni. Hahaha.

Sekarang kan banyak jual perfume yang dari pati minyak tu. Ada macam-macam kan? Ada yang brand start dari D tu. So far brand tulah yang paling laku setakat ni kan? Aku ada order kat safurara,hah gi order kat dia! Tapi ni nak cerita yang aku dah terbeli lagi awal pulak. Sori ra....nanti I mesej u tau.

Semalam aku pegi kat mall holiday plaza kat jb ni. Ada sorang kakak tu memang jual perfume. Selama ni aku tak pernah terfikir nak try ke apa tapi semalam tergerak hati pulak. Aku test la perfume tu. Aku hidu satu persatu.

Mula-mula aku try chloe. Eh bau sama! Pastu try lancome miracle, pun sama dengan bau ori! Pastu aku try white musk bodyshop,fantasy britney spears,daisy marc jacob...eh banyak lagilah. Bau sama hokey! Terkejut aku. Tapi sila bertenang dulu. Aku spray kat baju dan tangan dulu. Kita tengok lasting tak.

Pastu aku pergi makan. Settle makan, aku jalan kejap sambil sibuk hidu tangan sendiri. Huwaaaaa..bau dia masih ada tau. Melekat. Memang kakak tu tadi cakap bau perfume ni akan bertahan selama 2 hari di baju (kalau kau tak cuci baju tulah) dan tahan selama 8 jam di badan..kalau kau tak mandi.


Aku patah balik ke kedai tu dan start nak pilih perfume yang aku suka. Ada beberapa yang aku minat iaitu still jennifer lopez,miracle lancome dan perfume favourite aku,lovely by sarah jessica parker. Bertahun aku ngidam nak beli lovely tu tapi tak pernah beli sebab bau dia tak lasting. Kali ni,aku akhirnya decide nak beli lovely sebab bau pati ni lasting. Kakak tu jual RM40 untuk 40 ml. Oklah kan?

Tau camna cara nak buat pati perfume ni? Memula,aku tengok kakak tu tuang pati ori perfume tu ke dalam bekas tabung uji sebanyak 20ml. Pastu dia campurkan setitis perwarna. Ada warna merah,hijau dan biru. Last sekali,dia campurkan air 20ml. Goncang dan siap! Tuang dalam botol. Kakak tu kata dia dapat pati tu dari New Zealand..aku ingatkan semua benda gitu dari Dubai. Wakaka!



Ni aku dah pakai pati perfume tu...memang lasting uolsss..lagi lasting dari perfume lovely yang ori tu. Jimat duit mak. Tu yang paling penting. So kalau pasni korang ada sebarang keraguan nak beli pati perfume,tak payahlah ragu-ragu. Bau dia memang sama..kalau berbeza sikit pun mungkin 1st note perfume tu. Last note dia memang exactly sama.

Lepas ni,aku nak beli miracle la kalau cek nuffnang masuk. Hehe..

posted from Bloggeroid

Thursday, 17 March 2016

Cara senang save post di facebook

Hai.

Semalam,kawan blogger cun aku iaitu mommycha ada share something. Selalunya aku jenis yang kalau jumpa post best kat facebook,contohnya resepi ke..petua ke..aku akan letak hashtag #resepi #petua #tips bla bla bla...konon bila nak cari nanti senang.

Tapi bila tiba masanya nak cari tu, tetttt...aku lupa apa hashtag yang aku letak. Aku lagi teruk,ada 1000 orang guna hashtag yang sama.

Ada jugak jenis yang letak kat wall sendiri. Tapi bila nak cari jenuh jugak sebab sehari ada 50 post di wall sendiri. Hahahaha...

Ok,nak cara mudah? Meh aku share.

Memula,login facebook macam biasa. Pastu kalau kau jumpa benda yang kau nak tu....ko click kat butang kat tepi tu. Aku tunjuk gambar ye.



Ok,lepas click kat situ..dia akan keluar options. Kau click jer save post.



Siap! Bila kau nak rujuk balik apa yang kau dah save,kau click home button. Aku ada pointkan home button dalam gambar,pastu kau tengok under list saved.



Nanti dia akan keluarlah list semua post yang kau save. Senangkan? Tak payahlah kau cari abis tempat pasni. Hah,pastu katalah kau nak unsave. Kau click button yang aku tunjuk bawah ni.





Kau tekan je unsaved tu. Hihi...best tak? Thanks kat micha sebab share..

Monday, 14 March 2016

Peringatan untuk ibu bapa

Hai.

Aku dapat ni dari facebook. Aku share kat sini...untuk panduan kita bersama ye..

FITRAH ANAK ITU BERMAIN

1. Hari ini impian mak ayah semakin menggila, anak seusia tahun dua sudah diajar ke tusyen segala.

2. Anak kecil ini terlena ditangga tusyen sebab mak ayahnya lambat ambil.

3. Saya yang lihat rasa nak menangis pun ada. Hati kita dimana?. Saya benar benar terluka melihat sikap ayahnya.

4. Pagi sekolah agama, petang sekolah vernakular dan malam tusyen segala. Kita nak dia jadi Profesor? atau Menteri serba guna?

Ibubapa yang mulia

5. Fitrah anak itu bermain, berkawan dan bercerita. Bukan belajar sepanjang masa.

6. Zaman ketawa, menangis, mengusik adik, kotorkan baju dan kasut sekolah itu mesti ada.

Zaman makan aiskrim, beli jajan, tangkap kucing, naik basikal, mandi kolam, kejar anjing itu wajib ada.

7. Jangan rosakkan zaman emas mereka dengan belajar dan hilangkan senyum ketawa dimuka.

8. Semua ibubapa nak anaknya berjaya tetapi jangan jadikan anak kita 'trophy' yang kita boleh banggakan waktu cerita dengan kengkawan di tempat kerja.

9. "Anak aku semua masuk smart reader, khalifah, smart kids segala bagai". Apakah kita nak anak kita jadi bijak pandai seperti menteri itu?

10. Takut sangat anak gagal dan tidak cemerlang, pandai sangatkah kita dulu hingga nak anak hebat begitu?

11. Bila anak tidur, lihatlah wajah mereka. Letihnya mereka dengan sistem pendidikan yang ada, yang berubah sepanjang masa.

12. Kita selalu kata, "anak tak pandai pun tak mengapa, yang penting solatnya terjaga".

Tetapi bila tak dapat cemerlang tahun dua dah hantar tusyen sampai tidur atas tangga.

Jangan jadi ibubapa yang hilangkan senyum ketawa anak dimuka mereka.

Cuti ini bawaklah mereka bermain bagi kembalikan senyum dan ketawa. Fitrah anak anak itu bermain kengkawan, jangan bunuh jiwa mereka.

Wednesday, 9 March 2016

Ubat nyamuk bebas bahan kimia yang murah!

Hai.

Rumah aku selalu ada masalah nyamuk. Pastu kulit aku dengan rissa pulak jenis sensitif. Asal kena gigit nyamuk je,bekas dia jadi hitam pastu buruk. Pffttt....sakit hati mak ni..

Pastu,suatu hari masa aku tengah beli baju baby kat aeon,mak mertua suggestkan aku beli benda alah ni.. aku tak tahu nama benda ni. Hahaha...tapi katanya ni perangkap serangga. Aku beli jelah sebab mil bising tengok cucu dia asyik kena gigit nyamuk. Masa aku beli tu harga dia RM38.

Sampai rumah,aku test benda alah ni. Aku perasan perangkap serangga ni selalu dipasang di restoran untuk perangkap lalat. Tapi tak tahu pulak dia boleh perangkap nyamuk sekali. Esok paginya aku tengok. Wahhhhh..banyak tau nyamuk terperangkap.



Ni dah 2-3 minggu jugak aku pakai. Tiap ari paling sikit pun aku dapat tangkap 5 ekor nyamuk. Kurang sikit la nyamuk kat bilik tidur tu.

Pastu yang bestnya,masa aku jalan-jalan kat diy,aku ada nampak benda ni. Harga dia 5.80 je tak silap aku. Sebijik macam yang aku beli. Terus rasa nak hentak-hentak kaki kat situ jugak. Nasib baik mak tengah peknen noks! Hahahaha..



So kalau korang tak tahan dengan bau ubat nyamuk atau korang tak tahan dengan nyamuk,aku suggestkan perangkap serangga ni. Yelah,sekarang kan asyik denggi jer..beli je kat diy. Murah je pun kan?

Tuesday, 8 March 2016

Apa yang korang jangkakan dari budak 4 tahun?

Hai.

Pagi ini aku ada terbaca status kawan aku pasal sekolah anak dia kat facebook. Aku selalu minta pandangan dengan Yong ni sebab dia cikgu, beza umur dia jauh gile dari aku dan dia selalu bagi pendapat yang matang.

Okey, persoalannya sekarang adalah adakah kita juga mempunyai target tertentu untuk persekolahan anak? Untuk rissa, aku bagi contoh perkembangan dia ye..

Setakat hari ini (3 tahun 5 bulan)  – boleh mengenal ABC dan 1-10, hafal nombor hingga 20, boleh beza huruf besar dan huruf kecil walaupun kadang-kadang ada silap sikit. Boleh pegang pensel dengan betul. Boleh mengira hingga 10. Kenal warna. Faham dan boleh bertutur dalam Bahasa English. Faham Bahasa melayu sikit-sikit. Faham Bahasa iban dan boleh bertutur dalam Bahasa iban sikit-sikit.

Aku menjangkakan by the end of this year, rissa dah boleh membaca. Tapi setakat hari ini, aku tengok rissa belum diajar membaca di sekolah. Aku terfikir nak ajar dia tapi aku tak sure, derang akan membaca guna kaedah phonic atau apa. Aku tak nak rissa confuse pulak. Tapi takpe,nanti aku tanya teacher dia berkenaan perkara ini.

Suami selalu remind aku, jangan expect lebih-lebih bab rissa. Sebab dia masih kecil lagi. Aku pulak selalu lupa. Tapi yes, status kawan aku ni mengingatkan aku pada realiti kehidupan. Apa yang aku jangkakan dari anak sendiri..dia pun baru 3 tahun lebih..

Aku hantar rissa ke sekolah untuk dia bersosial dengan kawan-kawan. Untuk belajar sikit-sikit. Tapi main point aku ialah aku nak rissa bergaul dengan orang. Tu jer. Tapi bila rissa dah start sekolah, aku harapkan macam-macam. Hihihi…my bad. Takpelah, tiap orang buat silap kan? Baiklah, mari aku catat sikit apa yang aku target dari rissa lepas ni..

2016 (4 tahun) – target rissa boleh menulis A-Z dengan guideline. Boleh mengira yang simple. Boleh mewarna ikut garisan.

2016 (5 tahun) – target rissa boleh menulis tanpa guide. Boleh mengira. Boleh membaca sikit-sikit. Boleh mewarna.

2017 (6 tahun) – target rissa boleh menulis,membaca dan mengira.

Bulan 4 nanti, tadika rissa ada ujian. Aku nervous hokey…hahaha..aku harap rissa boleh buat dengan baik (kata-kata itu doa kan?). Good luck anak mama. Aku pasni kena rajin jugak ajar rissa. Sekarang aku cuba spend 30 minit tiap hari untuk dia belajar..pasni kalau gigih, up sikit jadi 40 minit.

Saturday, 5 March 2016

Tips gaji cukup hingga ke hujung bulan

Hai.



Kebetulan baru awal bulan ni kan,aku nak share sikit tips berbelanja agar duit gaji kita cukup sampai ke hujung bulan.

1. Lepas dapat gaji,simpan duit sekurang-kurangnya 10% daripada gaji kita. Ini langkah yang sangat penting tau.

2. Wujudkan satu akaun lain selain akaun gaji kita. Contohnya,aku dapat gaji kat maybank,aku simpan duit kat asb. Asb ni selamat sikit sebab takde kad atm. Pastu aku pulak jenis pemalas nak withdraw duit kat asb.

3. Settlekan semua hutang-hutang kita. Ada orang yang jenis suka bertangguh. Tapi aku prefer kita settlekan hutang supaya kalau ada emergency,takdelah kita kelam kabut. Contohnya,bil elektrik kita 100 tapi kita nak bayar 60 je dengan harapan bulan depan bayar lagi balance 40 tu. Tapi tiba-tiba bulan depan ada kecemasan,hah cane....kan dah bertimbun hutang kita.

4. Kalau ada rezeki lebih,bayar extra. Ni aku selalu amalkan. Katalah bulan tu ada duit bonus ke apa. Bil astro aku pulak selalunya 150. Tapi disebabkan aku ada duit extra,aku bayar extra 50. Jadinya bulan depan aku cuma perlu bayar astro 100 je. Ada extra lagi,aku bayar benda lain pulak.

5. Lepas settle hutang,bahagikan duit kepada 5 bahagian. Kenapa 5? Sebab sebulan ada 4 minggu dan satu minggu extra tu untuk kecemasan. Pandai-pandailah nak survive guna duit tu.

6. Belanja apa yang perlu saja. Kalau ada benda yang kita boleh jimatkan,kita jimat. Contohnya kalau bawa bekal boleh jimat,kita save kat situ. Kalau selama ni kita jenis order air macam-macam kat kedai,apa kata kita order air suam je pasni. Sihat pun sihat. Kalau selama ni kita keluar dengan family pegi mall,apa kata pasni kita pergi beriadah je kat taman..

7. Simpan syiling. Agak-agak sesak tu,kita boleh guna syiling kan?

8. Reward diri sendiri. Aku selalu pastikan aku reward diri sendiri setiap bulan. Yelah,tu gaji kita kan. Beli lah apa yang kita nak...tapi agak-agaklah. Jangan reward diri dengan handphone tiap bulan pulak...hihihi...

Okey, tu je tips simple daripada aku. Selamat mencuba ye....