Sunday, 21 February 2016

February 2016 favourite!

Hai.

Aku jenis suka beli barang. So,aku nak start bulan ni kategorikan produk yang aku suka. Boleh jadi panduan diri sendiri dan korang jugak..hehe..



1. Minyak berubat herba nona roguy (RM33, 120ml)
Tiapkali aku sakit belakang,sakit kaki..pendek kata sakit badan,aku memang guna ni. Sangatlah best! Untuk asben dan rissa pun aku guna jugak.

2. Rosken Skin Repair (RM52, 2 tube x 250ml)
Ini adalah losyen untuk kulit kering yang terbaik ever! Sejak guna losyen rosken ni,kulit aku langsung takde dry patch lebih-lebih lagi area siku atau lutut.

3. Chloe EDP (n/a)
Aku dapat miniature chloe ni masa beli majalah. Bau dia sangat lasting. Bau rose. Dulu aku tak suka bau rose tapi makin tua ni,makin gemar pulak. Hehe..

4. Lip pure metholatum (RM15) - tiada gambar
Aku suka lip balm ni. Sebelum ni aku mengalami masalah bibir yang mengelupas dan gatal. Lepas guna ni,masalah iols settle!

5. Palmer spray lotion (RM15)
Aku beli ni sebab nak elakkan stretch mark. Suka sebab senang nak pakai. Spray jer. Tapi keburukan dia,cepat habis pulak. Aritu masa beli,aku dapat diskaun 50% . Jadi rasa berbaloi laa..

Wednesday, 17 February 2016

Lipstik best giler berharga RM8.90 sahaja!

Hai.

Aku gila lipstik dan lipbalm. Dulu aku suka kumpul lipbalm tapi sekarang,aku suka kumpul lipstik. Lipstik yang aku gemar ialah lipstik mac tapi lately ni,aku cari warna lipstik tertentu. Kaler yang aku cari tu takde kat mac.

Nak tahu kaler apa? Aku cari lipstik merah yang tak terlalu merah. Merah yang campur coklat dan pink sikit. Aku bagi contoh ye...

Kalau merah+coklat = merah bata = kalau tak serasi,wajah akan nampak tua.

Merah+pink = kadang-kadang terang sangat

So,aku cari lipstik dengan satu warna ni. Macam-macam brand aku tengok. Ciri-ciri lipstik yang aku suka haruslah tahan lama,matte,tak mengeringkan bibir dan tak menyerlahkan kedutan di bibir. Pastu aku nak lipstik dari jenama yang orang pernah dengar,yelah. Kang bengkak pulak bibir kalau jenama pelik-pelik ni. Aku extremely cerewet part lipstik. Hihihi.

So,kelmarin aku jalan-jalan di watsons. Masih meneruskan misi mencari lipstik. Dan akhirnya,aku berhenti di rak Essence. Brand ni cuma terdapat di sesetengah watsons je tau. Tak semua ada.

Aku ternampak la lipliner dia. Actually essence ada 2 jenis lipliner tapi aku pilih yang long wearing lipliner dia sebab tu tak perlu diasah. Paling penting,kaler yang aku nak tu ada! Aku pilih kod Girl's Dream.







Aku dah try dah lipliner essence ni. So ini review ringkas aku ye :

Tekstur lipliner ni sebijik macam lipstik. Rasa ringan di bibir,tak berat pun.

Finishing dia matte tapi bukan matte macam nyx soft matte lip cream tu. Dia lebih kurang macam lipstik satin mac. Tak shiny ye,jangan risau.

Warna essence lip liner ini tahan lama,walaupun kita makan atau minum. Tapi makan tu beragak la. Kalau jenis makan sambil gosok-gosok mulut memangla tanggal.

Warnanya tidak terlalu terang macam mac. Tapi aku rasa ramai yang suka kaler gini sebab ianya tak terlampau menyerlah. Tapi nicelaaa..aku suka.

Lipliner ni tak menampakkan kedut/bibir-bibir pecah kita. Kadang-kadang bibir kita mengelupas. Bila pakai lipstik,nampak ketidaksempurnaan tu. Jadi bila guna essence lip liner ni,bibir menggelupas tu tak nampak. Mak suke!

Harga dia sangat murah! RM8.90 jer. Tu yang paling penting.

Cuma keburukan lip liner essence ini ialah ianya sangat susah didapati tau. Sangat susah! Good luck lah kalau korang jumpa. Heheh....aku cari sampai 3 watsons baru jumpa. Oh ye,kuantiti kat dalan dia pun tak banyak. Kalau orang bibir tipis comel,bolehlah pakai lama. Kalau bibir macam aku ni,aku rasa 3 minggu dah abis. Hahahaha..nasiblah murah.

Pasni aku nak beli kod sweetheart pulak. Kaler tu pun cantik. Doakanlah aku jumpa. Kawan ofis aku dah pesan suruh belikan dia sekali. Hehehe..aku bagi kawan try sebab benda baik kan..kenalah kongsi bersama..

Sunday, 14 February 2016

Review : Daiso Eyebrow Pencil

Hai.

Aku rasa semua orang kerap pegi daiso kan? Nak beli macam-macam barang yang cute! So hari tu,aku pegi daiso dan sempat grab beberapa barang. Antaranya ialah daiso eyebrow pencil. Kalau korang google,memang ramai yang rekemen eyebrow pencil ni tau..jadi,marilah kita try.





Produk
Harga eyebrow pencil ini ialah RM5.30. Packaging dia simple. Ini adalah auto eyebrow pencil jadi tak perlu diasah. Pusingkan aje. Pastu shape mata dia adalah segitiga,so senang nak shapekan kening kita. Dia ada extra penutup jadi kalau hilang satu,kita ada extra.

Review :
Produk ini ada 3 shade. Brown,dark brown dan black. Aku pilih dark brown. Lepas try,apa yang aku boleh katakan,eyebrow pencil ni formula dia tak creamy macam eyebrow pencil silkygirl yang aku selalu guna. Tapi dia taklah terlalu kering. Just nice je. Warna dia pun tidak terlalu pekat,natural je. Ada beberapa eyebrow pencil yang coklat ni selalu warna dia jadi kemerahan,hah yang tu aku tak suka. Tapi eyebrow pencil daiso ni okey,warna dia ok sangat..



Bagi aku,untuk harga 5.30, memang berbaloi sangat eyebrow pencil ni. Tambahan pulak kalau korang jenis pengguna tegar eyebrow pencil macam aku. Yelah,biasanya eyebrow pencil ni harga dalam RM15 ke atas tau.

Kekurangan eyebrow pencil daiso ini ialah berus dia. Berus dia tak soft,keras. Tak best. Tapi takpe. Aku boleh pejam mata part berus tu sebab aku ada berus lain. Hihi..



Warna dia tahan dalam 4-5 jam kalau kita tak gosok kening tu. Yelah,dah kenapa nak gosok kening tu kan? Kalau untuk aku pegi ofis,ok je benda ni. Tahan. Tapi kalau kena hujan bagai,aku tak jaminlah. Kang hilang sebelah kening tu,jangan salahkan mak pulak..hahaa...

Pasni,aku rasa baik aku beli eyebrow pencil daiso je. Murah pun murah. Berbaloi uolsss..

Saturday, 13 February 2016

Review : Cetaphil Gentle Cleanser

Hai.





Ada beberapa orang yang minta tips penjagaan kulit daripada aku. Aku sentiasa cakap,bersihkan muka betul-betul dan guna sunblock. Itu wajib.

Sejak mengandung,hormon aku bertukar dan aku memerlukan pencuci muka yang mild. Kalau aku guna pencuci muka biasa,nanti kulit aku jadi kering dan mengelupas. Siap ada dry patch. Buruk ok. So,aku try cetaphil gentle cleanser ni.

Produk.
Pencuci cetaphil ini tiada bau atau buih. Sesuai untuk kulit sensitif. Baby pun boleh pakai.

Review :

First time pakai pencuci cetaphil,aku macam tertanya jugak eh ye ke muka bersih pakai ni? Takde buih pun. Dahlah lepas cuci muka,kita akan rasa macam ada satu lapisan kat kulit muka tu. Tapi bila dah pakai,aku macam wow! Kulit jadi lembut uols. Paling penting, tak kering. Takde rasa ketat kat kulit muka. See,kulit muka kita tak patut rasa ketat tau.

Aku suka pencuci cetaphil ni sebab ianya tak memedihkan mata. Sesuai untuk aku. Melembabkan kulit. Aku pilih yang untuk normal skin. Kalau kulit korang jenis oily,dia ada pencuci yang khas untuk kulit berminyak.

Selalunya aku akan guna pencuci cetaphil tiapkali lepas cuci mekap. Yelah,aku selalu buat double cleansing. Remove mekap guna cleansing oil. Pastu baru guna cleanser. Kalau aku guna pencuci mula biasa,kering kontang kulit ni nanti. Yang bagusnya,ia akan menanggalkan sisa-sisa solekan di muka jugak. Cuma kalau waterproof maskara tu,harap maaf ye. Tu susah nak tanggal.

Sejak aku guna pencuci muka cetaphil ini,keadaan kulit aku bertambah baik. Dah takde mengelupas bagai. Tapi,jangan ingat pencuci ni magik pulak. Kita kena guna pastikan kita guna pencuci,toner,pelembab dan sunblock jugak tau.

Walaupun harganya agak mahal dari pencuci biasa,aku boleh guna pencuci ni dalam 8-9 bulan gitu kot. Dekat setahun aku guna sebotol ni. Sekarang dah abis dah. Sebab tu aku buat review. Hihihi. Jarang tau aku abiskan produk. So,kalau korang tercari-cari pencuci muka yang simple dan selamat untuk kulit,gunalah cetaphil gentle cleanser. Highly recommended!

Wednesday, 10 February 2016

Soalan untuk cikgu

Hai.

Bulan depan,aku dan suami akan menghadiri mesyuarat ibu bapa di tadika rissa. Jadi di sini,aku sediakan soalan-soalan yang aku rasa sesuai untuk ditanya semasa mesyuarat ibu bapa dan guru. Soalan-soalan ini dari kawan-kawan dan google. Untuk panduan bersama ye. #tiaclarissa

1. Bagaimana perkembangan anak saya setakat ini?

2. Anak saya aktif tak di kelas? Bagaimana pergaulan dia dengan cikgu dan kawan-kawan?

3. Pada usia anak saya,apakah kemahiran yang sepatutnya dia kuasai?

4. Pada pandangan teacher,apa kelebihan anak saya?

5. Apa yang teacher rasa anak saya slow atau kurang faham? Teacher rasa apa yang kami sebagai ibu bapa boleh lakukan untuk mengatasi kekurangan ini?

6. Nyatakan kelemahan anak kita yang kita perasan. Contoh : Saya perasan anak saya tak berapa gemar menulis. Perlu ke saya bagi latihan menulis banyak-banyak atau secara psikologi,tak payah paksa dia?

7. Pada pandangan teacher,adakah saya patut lebih fokus pada kelebihan atau kekurangan anak saya?

8. Apa yang kami sebagai ibu bapa boleh lakukan di rumah untuk membantu anak kami?

Ok done. Correct me politely if im wrong. Kalau ada soalan tambahan,boleh jugak kita sama-sama belajar ye. 😊