Sunday, 31 January 2016

Lipstik mac yang wajib ada!

Hai.

Aku sukakan lipstik mac. Aku suka warna dia yang tahan lama,tube hitam dia yang nampak ekslusif,bau soft vanilla dia dan pilihan warna yang pelbagai. Aku tak suka sebab dia mahal tapi ermm takpelah. Lipstik tahan setahun dua.

Kat sini aku nak listkan beberapa batang lipstik mac yang menjadi pujaan hati aku...dari segi warna dan kesesuaian dia dengan kulit kuning langsat kita. Aku tak memiliki semua lipstik ni tapi aku pernah guna kesemua yang aku akan tulis ni..

Lipstik dengan warna merah tercantik.

Pemenangnya ialah mac chili. Warna ini sangat cantik! Mac chilli ni shade dia ialah merah bata. Dia merah tapi ada coklat sikit. Tak terlalu menyerlah tapi cantik. Mac chili ni finishing dia matte tapi dia tak mengeringkan bibir. Kalau baru nak berjinak dengan warna merah,aku rekemen kaler ni. Sangat sesuai dengan tona kulit kita orang asia. Warna yang sangat tahan lama.

Lipstik dengan rona pink tercantik.

Mac impassioned. Homaigad. Warna ni bagi aku sangatlah cantikkkkk. Merah pink coral..aku jarang nampak lipstik warna ni. Finishing dia matte jugak tapi kalau dibanding dengan mac chili, chili tu lebih moist. Yang ni aku rekemen pakai lipbalm dulu sebelum apply. Tapi not so bad pun...takdelah dia buat bibir kita mengelupas.

Lipstik yang sesuai untuk semua jenis kulit.

Mac flat out fabulous. Ni first lipstik mac aku. Finishing matte. Warna dia pink purple. Tak kisahlah kulit kita putih atau hitam,warna ni memang cun. Cuma ianya menyerlah,dari jauh dah boleh nampak. Hehe.

Lipstik yang buat kita cantik dan seksi.

Mac russian red. Hahaha..siyes tau. Asben aku cakap kalau aku pakai russian red ni nampak seksi gitu. Finishing matte. Warna dia merah,deep red. Merah semerah merahnya. Yang bagusnya tentang lipstik merah ialah ianya akan membuat muka kita nampak cerah dan gigi kita nampak putih. Ni one of best selling mac lipstick tau.

Lipstik yang boleh pakai hari-hari.

Mac twig. Sekarang kan trend orang guna lipstik nude/rona coklat ala-ala kylie jenner tu. Orang dah tak berapa guna dah lipstik merah menyala. Untuk kulit aku,aku sukakan mac twig ni. Shade dia merah coklat.

Actually ada beberapa lipstik nude mac yang aku suka. Antaranya ialah kinda sexy,mehr,whirl,velvet teddy,taupe,persistence...semua tu kaler lebih kurang je. Tapi nak pilih warna yang sesuai tu leceh sikit. Sebab bergantung pada warna kulit dan warna bibir kita yang asli. Macam aku,aku suka kinda sexy tapi bila aku pakai,muka aku nampak pucat. Whirl pun lawa tapi bila pakai,aku nampak macam perempuan jahat. Velvet teddy antara kaler yang best seller tapi bila aku pakai,nampak macam aku tak pakai lipstik langsung. See? Susah kan nak cari yang sesuai?

Aku tengah cari lipstik oren yang sesuai tapi dengan keadaan rona kulit aku,susah nak cari warna oren yang best...hmm...

Okey,aku selit sikit ye beberapa contoh lipstik yang aku ada dan jadi feveret aku...Yang ala coklat tu twig, tengah flat out fabulous dan merah tu russian red..

Friday, 22 January 2016

Pensel yang memudahkan anak menulis

Hai.

Rissa selalu merungut yang dia penat kalau menulis. Aku ingat dia saja je mengada. Pastu,satu hari tu,aku tulis apa ntah guna pensel 2b biasa tu (yang kita guna untuk hitamkan jawapan exam masa sekolah tu), mak aih...nak tanggal jari mak ni. Penat oi. Patutlah rissa cakap penat.

Jadi aku pun bercerita kat kakak ofis ni. Anak dia dah 6 tahun so mesti dia lagi berpengalaman kan? Kakak ni kata, awak kena belikan dia pensel yang bentuk segitiga tu. Aku pun teringat yang aku ada nampak pensel bentuk segitiga ni tapi aku tak beli sebab ingatkan bentuk tu takde fungsi ke apa....

Maka untuk menggalakkan si anak dara bertuah tu menulis,marilah kita mencari pensel segitiga. Aku cari kat popular book store. Rupanya ada macam-macam jenis pensel segitiga ni. Ada yang ada grip (jenama faber castell) tapi batang penselnya kecik. Ada yang jenis besar iaitu jumbo pensel. Ada yang warna pink siap ada pemadam kat atas pensel tu. Hah yang kaler pink ni comel gile okey? Aku tak ingat brand apa tapi dia made in germany. Dia tulis pensel ini memang untuk budak 3 tahun ke atas. Sekali aku tengok harga pensel ni, RM20.90 untuk sebatang pensel. Okbai. Pensel emas ke apa mahal nau?

Pastu belek-belek lagi. Hah jumpa jumbo pensel brand stabillo. 3 batang siap free pemadam dan pemarut harga RM6.20 je. Yang ni okey. Murah dan berbaloi. Marilah kita membeli.





Hasil google mengatakan, pensel jumbo bentuk segitiga ni memudahkan budak grip pensel tu sebab jari derang kan kecik lagi. Sampai rumah,aku bagi rissa try. Nampak la dia lebih selesa guna ni berbanding pensel lama dia. Mak is lega.





Mak mak sekalian,marilah beli pensel jumbo segitiga ini untuk menggalakkan anak suka menulis. Aku rekemen sangat!

Wednesday, 20 January 2016

Apa dalam beg mekap aku?

Hai.

Aku dah genap 28 tahun pada 17 januari lepas. Jadi bila dah semakin tua ni,aku semakin berhati-hati terhadap sebarang kosmetik yang aku letak kat muka. Yelah,kulit kena jaga kan....



Barang mekap aku tak banyak. Ini jer. Dulu aku guna bedak in2it tapi lepas dapat sampel mac lightful,aku terus guna tu. Bedak dia sangat best,guna sikit je muka dah flawless. Tapi harga dia pun boleh buat mak pengsan,hahahhaa..takpe. Kita guna benda free dulu.

Untuk lipstik,mac jadi pilihan aku sebab ianya tahan lama dan tak mengeringkan bibir. Aku ada 4 batang, flat out fabulous,chatterbox,russian red dan girl about town. Sekarang aku tengah cari nude lipstick yang aku boleh guna hari-hari. Tengoklah nanti kalau dah beli aku share.

Eyebrow liner,aku guna silkygirl (dark brown) dan sasatine. Eyebrow liner ni so so jer..takdelah hebat gile tapi oklah bagi aku. Tapi antara benda paling wajib aku guna ialah eyebrow liner sebab aku takde kening.

Blusher. Aku suka blusher warna coral. Aku ada 2, satu dari catrice (mandy rine) dan satu lagi tu aku tak pasti brand apa. Hahaa..tapi murah jelah. Aku beli online.

Bronzer. Ni pun aku guna jenama catrice. Aku suka pakai bronzer sebab dia bagi efek pipi aku kurus. Bronzer ni bagus,tahan lama. Harga dia tak silap aku RM17.

Oh ye,blusher dan bronzer catrice tu boleh didapati di guardian sahaja tau.

Maskara. Aku guna maybeline. Kekadang guna silkygirl. Sama je pun dua-dua ni.

Eyeliner. Aku jarang guna eyeliner sebab malas nak remove. Tapi aku pakai silkygirl dan maybeline hypersharp tu.

Lipbalm. Tentulah aku pilih lipbalm favourite yang aku dah guna sejak 2007 iaitu in2it.

Bb cream. Sesekali aku guna bb cream dari peripera ni. Light coverage,sesuai untuk tona kulit aku.

Erm,tu jelah kot. Aku biasa mekap dalam 10 minit je. Malas nak mekap tebal-tebal.

Okey,bye!

Tuesday, 19 January 2016

Tia clarissa ke tadika

Hai.

Hari tu, kalau tengok kat ig atau fb,memang mostly orang update pasal anak pegi sekolah. Satu,pasal orang happy anak dia pegi sekolah. Dua,pasal orang tak happy anak orang lain pegi sekolah.

Ramai cakap awal sangat hantar anak tadika. Baru je 4 tahun. Jawapan aku senang je. Bebudak ni kat tadika bukan belajar add math,biologi, kimia bagai pun. Derang just melukis,belajar abc,menyanyi,menari..benda simple gitu. Memang aku sebagai mak boleh ajar rissa semua tu. Malah aku dah ajar pun. Tapi itu bukan main point aku hantar rissa ke tadika.

Tujuan aku ialah supaya rissa bergaul dengan orang. Sekarang ni,dia cuma bergaul dengan aku,papa dia dan nenek dia je. Sian tau bebudak nak berkawan,kita nafikan hak dia.



Okey,pagi-pagi lagi aku dah bangun pukul 4 pagi untuk bersedia. Pastu siapkan bekal rissa. Hari pertama,bagi dia bawa bread dengan peanut butter dan nutella.

6.30 pagi. Kejutkan rissa. Pastu bagi dia mandi,pakaikan uniform bagai.

7.20 pagi. Mari kita ke sekolah.



Sampai ke kat school,lepas hantar rissa masuk,aku dan suami pandang je dia dari luar. Masa ni aku rasa haih sedihnya aku. Rissa dah besar. Pastu aku masuk keta,nangisssss...apapun first day rissa ke sekolah adalah okay je. Dia takde drama ke apa..mak is lega.

Sampai sekarang,dah hampir 2 minggu,aku perasan rissa semakin peramah dan berani bersosial berbanding sebelum ni. Dia pun suka ticer dia sebab ticer dia cantik. Haraplahhh okey je sampai ke hujung tahun.

Oh ye,nak beritahu tips. Bila anak balik sekolah,tak payahlah beria tanya dia buat apa aritu. Nanti kau perhatikan je dia..mesti dia akan nyanyi lagu yang dia belajar atau sebut apa yang cikgu ajar....

Friday, 1 January 2016

Azam 2016

Hai.

Selamat tahun baru!!!!
Rupanya aku tak pernah buat entri pasal azam aku sejak ada blog ni. Hehe.
Jadi start tahun ni,mari kita buat...

Aku berazam nak jadi orang yang lebih rajin. Ye,aku ni pemalas nak mampus. Jadi,tahun ni kena lebih rajin ye. Jangan nak malas-malas lagi. Tak lama lagi dah nak jadi mak anak dua kan?

Nak jadi lebih teratur. Aku siap dah beli planner dengan harapan aku akan jadi lebih organized. 2016 ni aku akan sibuk dengan tugas sebagai mama. Rissa dah sekolah,baby baru akan lahir. Jadi aku perlukan hidup yang lebih teratur.

Banyakkan memasak. Aku yakin semua barang akan mahal mulai 2016 jadi banyakkan makan di rumah,kurangkan makan di luar.

Bercuti. Last year pegi langkawi. Mac nanti,ada plan untuk bercuti dengan kawan-kawan. Dekat je pun. Jadi marilah kitaaaaa..

Berjimat dan banyakkan menabung. Seriously,ini wajib. Aku risau dengan keadaan ekonomi sekarang. Jadi memang kena banyak menyimpan. Aku tak nak nanti anak-anak susah.

Itu jelah azam aku tahun ni. Tak payah banyak sangat pun. Azam nak kurus pun simpan jelah. Malas nak buat.Hahaha..