Saturday, 17 December 2016

Rumusan 2016

Hai.

Tahun 2016 dah nak berakhir. Tahun depan i dah masuk 29 tahun. I nak buat rumusan apa yang berlaku pada I sepanjang 2016.

Mak anak dua.
Ya,ini pencapaian terhebat I tahun ni. I sayang dua-dua anak I tapi I tak update pasal eddie sebab I macam perasan kalau I update pasal dia,mesti ada benda tak elok berlaku. Mungkin tu hanya kebetulan tapi kalau boleh elak,I elak. I update sikit je pasal budak berdua tu.



Juara tarik tali.
Omg. I sangat excited pasal ni. Ofis I ada buat sukan outdoor. I terpaksa join tarik tali. Mulanya I ingat tarik tali ni senang takde apa. Tapi seriously,sangat susah ok. Seluruh badan akan sakit. Paling tak sangka bila kumpulan I menang. Dapat emas. Pingat pertama I dalam sukan. Huwaaaa..nangis terharu!

Bertukar unit di tempat kerja.
I ditukarkan ke unit lain. Sebelum ni,I kerja di unit yang sama selama 6 tahun,kena tukar masuk unit lain. Setahun kat unit lain,tup tup satu hari...I dapat surat pertukaran ke unit yang lain pulak. Masa dapat surat tu,I meroyan berhari-hari. Menangis,up status macam orang putus cinta,tak nak makan..eh macam-macamlah. Siap I buat emel kat bos minta dia tak tukarkan I. Pastu bos I panggil I personally dan bincang elok-elokla. Sekarang semua dah ok. I suka unit I yang baru ni cuma sibuk sikit.

Skincare addict to make up addict.
Selalunya I akan obses dengan kecantikan kulit tapi tahun ni I banyak habiskan duit pada barang mekap. Hahaa..minggu depan I plan nak join satu kelas mekap. As I'm getting older,I dah jumpa dah produk yang sesuai untuk I. I dah jarang bertukar produk macam dulu.

Hidup.
I perasan yang tahun ni juga I kurang bergaul dengan orang. I rasa lebih selesa begitu. Yelah,makin meningkat usia ni,prioriti kita dah bertukar. Keluarga dan kerjaya lebih penting. Malas dah nak drama.

Semoga tahun depan lebih baik.

--
Sent from Fast notepad

posted from Bloggeroid

Thursday, 8 December 2016

#MyTravelokaEscapade Hang pi mana hang pi mana?

Hai.



Dah ada baby ni, kalau ditanya nak ke mana, i lagi suka bercuti di Malaysia je. Nak ke luar negara leceh sikit sebab anak masih kecil. Suami i selalu cerita yang dia teringin nak Penang sebab Penang kan syurga makanan. Food lovers macam kami ni memang excited bab-bab makan ni.

Memandangkan i tinggal di Johor Bahru, bagi i cara paling senang ke Penang ialah menggunakan flight. Berita baiknya ialah sekarang ini, kalau nak cari flight dan cari hotel yang murah dan sesuai dengan bajet kita kini lebih mudah dengan menggunakan TRAVELOKA. Semuanya terletak di hujung jari. Gittew!

Pulau pinang diberi nama,
Pulau mutiara panggilan manja,
Tempat idaman bercuti bersama,
Kami sekeluarga merasa teruja.

Mari bercuti bersama traveloka,
Pastinya mudah ke mana jua
Ke bukit bendera kita teroka
Di pantai batu ferringhi kita bersua

Jom mai penang wahai saudara!
Syurga makanan pelbagai rasa
Badan naik belakang kira,
Asal makan nasi kandar dan laksa.

Jeruk pak ali kegemaran kami,
Jadi buah tangan buat kawan-kawan,
Harap bersua dengan anak mami
Cheq pi penang membelah awan.

Kata orang,kita belum bercuti sehabisnya ke Penang kalau masih belum menjejakkan kaki ke Bukit Bendera, juga dikenali sebagai Penang Hill. Kali terakhir I naik kereta kabel ialah semasa di Langkawi. Tak sabar nak naik kereta kabel di Bukit Bendera pulak.

Selain itu, tahu tak korang bahawa Pulau Pinang memiliki lebih daripada 10 muzium atau rumah pameran? Antaranya ialah muzium emas PG,muzium mainan,muzium upside down,muzium hantu,muzium kamera ,muzium 3d dan banyak lagi. I jarang bawa anak-anak ke tempat seperti ini jadi mesti budak berdua tu seronok kalau dapat pergi muzium.

I jugak plan nak bawa family I ke Kilang Batik Penang. Kilang batik ini terletak berhampiran Taman Botani Pulau Pinang. Mesti best dapat tengok sendiri bagaimana batik dihasilkan.

Bersiar-siar di Penang pasti lebih menarik dengan adanya Penang Street Art. Bolehlah I bergambar puas-puas di sini. Daripada pembacaan I,karya seni terbaik boleh dilihat bermula di Muntri Street dan berakhir di Weld Quay.

Korang tahu tak bahawa di Penang juga terdapat rumah Tan Sri P. Ramlee, seniman agung negara. I memang sangat meminati beliau dan telah menonton banyak sangat filem beliau dari I kecil. Teringin nak ke sini sebab nak tengok bagaimana kehidupan P. Ramlee ketika kecil.

Oh ya,berbalik semula pasal makanan. I pun lama dah teringin sangat nak merasa pasembur Padang Kota Lama yang memang famous sejak dulu lagi. Pasembur ni lebih kurang macam Rojak Asma kalau di Johor. Nanti kita boleh bandingkan,mana lagi sedap. Pasembur atau Rojak Asma.

Satu lagi must have food tentulah char kuey teow. Sebenarnya tiap negeri pun ada char kuey teow dia sendiri tapi I dengar orang cakap, kuey teow kat penang yang paling sedap. Nak tahu betul ke tak,kenalah cuba sendiri kan?

Okey,we save the best for last. Penang memang terkenal dengan nasi kandar. Ada nasi kandar line clear (setahu I,ini yang paling terkenal), nasi kandar kampung melayu dan nasi kandar di restoran deen. Kat JB ni memang ada cawangan nasi kandar line clear tapi I dengar orang cakap nasi kandar di Penang lebih sedap. Ini menu wajibbbbbb cuba. I mesti pegi!

Semoga tercapailah hasrat I sekeluarga nak mai penang ni.  Amin.




Wednesday, 16 November 2016

5 tips memilih tadika untuk anak

Hai.

Lamanya i tak update blog. Eh dah kenapa tetiba i ni. Saja je sebenarnya. Dah nak tahun baru kan..orait memandangkan dah nak tahun baru,mesti ibu bapa sibuk mencari tadika untuk anak-anak. I nak kongsi lima tips mencari tadika untuk anak memandangkan i dah ada sedikit pengalaman menghantar anak ke tadika.

1. Keselamatan dan kebersihan. Ini yang paling utama. Anak i akan habiskan separuh hari di situ jadi i nak pastikan yang dia selamat. Untuk memastikan keadaan ini,i kena pergi ke tadika tersebut pada hari biasa. Maksud i,sewaktu persekolahan biasa. Masa ini,kita boleh tengok sendiri keadaan tadika di pada hari persekolahan yang biasa.

2. Silibus yang digunakan. Okey,setiap ibu bapa ada kehendak tertentu. Ada yang mencari tadika yang berunsurkan pendidikan,agama,montessori,seni dan macam-macam lagi. U kena tengok buku apa yang digunakan,tanya cara guru akan mengajar,pengalaman guru yang mengajar..pada i,ini sangat penting. Sebab ini yang akan menentukan apa akan jadi pada anak i untuk jangka masa setahun.

3. Bawa anak ke tadika tersebut. Anak kita yang akan belajar jadi kita kena bawa dia ke situ. Tengok dia okay tak, serasi tak. Ada sesetengah tadika menyediakan trial class,kita boleh bagi anak kita untuk mencuba. Kalau anak kita gembira,kita pun senang hati kan? Tapi mungkin anak kita tak suka jugak..yelah pada permulaan dia mungkin tak biasa. Masa ni,u kena pujuk anak u baik-baik. Jadi kawan dia.

4. Yuran. Ya,sekarang semuanya berkaitan dengan duit. U kena tengok yuran tadika tersebut. Mesra poket tak. Pada i dan suami,kami usaha bagi yang terbaik untuk anak. Anak-anak adalah tanggungjawab kita jadi kita kenalah usaha untuk bagi yang terbaik pada mereka. Tapi u jangan pulak hantar anak u pergi tadika mahal sebab u nak bersaing dengan ibu bapa lain. Ada kalanya,tadika biasa lebih bagus dari tadika swasta sebab ada tadika swasta yang hanya nak ambil keuntungan semata-mata. U fikirlah kan..mana tadika yang elok untuk anak u,yang u senang nak hantar dia ke tadika tu,yang tak menyusahkan u atau anak u..

5. Okey,tips akhir adalah komunikasi. U kena tanya cara komunikasi antara ibu bapa dan guru. Ada yang guna whatsapp,ada yang guna daily diary,ada pulak yang panggil untuk parent teacher meeting dan ada tadika yang guna cctv di mana u boleh tengok anak u di handphone..cool tak? Hehe. Masa u jumpa pengetua untuk bertanya mengenai tadika tersebut,u kena tengok...pengetua tu jenis passionate tak mengenai kerja dia. Dari cara pengetua je u boleh tengok cara sekolah tu akan dikendalikan. Macam i sendiri,kami sekeluarga didik anak dengan cara yang lembut jadi untuk sekolah,i cari yang sedikit tegas supaya rissa boleh bersedia untuk masuk darjah 1 nanti.



Apa pun,i percaya tiap ibu bapa punya niat yang baik dan harapan yang besar untuk anak-anak. I doakan anak-anak kita semua jadi insan yang berguna,yang akan menyenangkan hati kita. Amin.

p/s : i lupa pula. U boleh google mengenai tadika tersebut sebab selalunya mak-mak akan bagi review tadika anak mereka.

posted from Bloggeroid

Saturday, 10 September 2016

Review perfume dexandra

Hai.

Aku sukakan perfume. Selalunya aku akan cam orang dari wangian yang dia gunakan. Jadi bila aku berkesempatan untuk mencuba perfume dexandra,aku jadi sangat teruja. Orang kata perfume dexandra sama bau dengan perfume asal..betul ke? Jom kita cuba.

Dexandra Daisy by Marc Jacob
Baunya sangat tahan lama. Aku spray di tangan,basuh tangan tapi bau masih lekat. Aku dah bandingkan bau daisy marc jacob original dengan dexandra daisy...apa yang aku boleh simpulkan? Baunya adalah 85% sama. Mula-mula aku spray daisy original,bau dia sedikit lembut berbanding daisy dexandra. Tapi lepas sejam,bau kedua-duanya akan sama.



Dexandra Bond No 9 for her
Perfume ini sangat wangi. Wangian bau citrus dan floral. Kawan-kawan aku semua puji bau ni tapi malangnya,bau dia tak lasting. Aku suka perfume ni. Aku dah pakai sebulan lebih,dah guna separuh botol. Nampak tak tahap obses tu?

Jadi apa yang aku dapat simpulkan di sini ialah silalah dapatkan perfume dexandra sebab ianya sememangnya sangat wangi dan baunya pun tahan lama. Bagi aku,memang berbaloi sangat. Yelah sekarang semua benda dah mahal. Takkan kita nak habiskan beratus untuk perfume saja kan?

posted from Bloggeroid

Monday, 5 September 2016

Tiket ke Legoland serendah RM1.20 sekeping

Hai.

Aku nak cerita pengalaman aku cuba nak dapatkan tiket legoland. Murah giler hokey. RM1.20 sahaja untuk theme park dan water park. Bagaimanakah caranya? Hah,senang je. Kumpul surat khabar sinar harian selama seminggu,dapatkan 7 token dan taraaaaa..boleh dapat tiket dah.

Um..itu apa yang aku rancang tau. Realitinya?

Aku kena kumpul newspaper tiap hari selama seminggu tu punyalah susah. Ada hari newspaper dah habis pastu aku kena pegi ke 4-5 kedai untuk cari paper, ada hari tu aku tak dapat paper sebab katanya mesin printer sinar harian rosak....haih mak stress!

Akhirnya,berkat kesabaran dan sokongan dari asben,aku dapat ketujuh-tujuh token dari semua surat khabar sinar harian tu. Bila dah dapat,aku simpan elok-elok..tunggu hari je pada 1 september untuk redeem.

Pagi 1 september,aku bangun subuh hari sebab nak susun semua tu elok-elok. Tahu apa terjadi? Aku cuma ada 27 keping token,bukan 28 seperti yang sepatutnya. Aku nak claim 4 tiket ye so memang perlu 28 token. Sekeping lagi token aku dah terbuang.. #nangislagi

Asben cakap takpe. Ambil je 3 tiket tu dulu,yang lagi tu tengoklah nanti camna. Ok,maka aku pun bersiap nak pegi ke pejabat sinar harian di larkin,johor bahru. Sampai je kat sana,aku nampak jalan sesak gilerrrrrr..



Barisan punyalah panjang. Hari punyalah panas. Tapi takpe,aku beratur dengan suami. Siap beli mineral water 2 botol. Selepas dua jam,barisan masih panjang. Dan nak tahu apa berlaku? Hari hujan.



Perfect sangat! Dahlah aku berpeluh siap belengas ketiak,ni hujan pulak. Tapi nasib baik hujan kejap aje dan aku tumpang payung orang. Hahaha.. Jam dah pukul 12.30 tengah hari. Tetiba aku dengar polis buat pengumuman. Tiket tinggal 100 je lagi. Sorang boleh redeem 10 tiket,kalau tinggal 100,maknanya ada lagi 20 orang jelah yang boleh redeem. Kau tau masa tu berapa banyak orang?



Kat gambar ni sebahagian kecil je. Ramai lagi selain daripada ni. Siap ada yang gaduh,yang tolak-menolak. Jadi,untuk elakkan segala masalah,asben cakap dahlah. Tak payah beratur lagi. Maka aku dan asben pun pasrah yang kami takde rezeki. Rasa sedih sebab rissa beria sangat nak ke legoland.



Tapiiiiii...kalau dah rezeki,aku dapat jugak. Hihi. Nanti lepas aku balik dari legoland,aku up pasal legoland dan camna aku dapat tiket ni tau. Tapi tiket yang aku dapat ni bukan RM1.20 lah...cuma murah banyak sangat dari tiket asal..nanti aku share ye...bye..

posted from Bloggeroid

Wednesday, 31 August 2016

3 produk Avon yang paling popular




Hai.

Aku masih ingat, masa aku masih remaja dulu,produk Avon yang merupakan satu jenama antarabangsa sangatlah popular di kalangan rakyat Malaysia.Avon juga merupakan sebuah jenama yang amat dipercayai. Avon yang telah bertapak di Malaysia sejak berpuluh tahun lamanya ini juga mempunyai ribuan jumlah pengedar yang sah. Tempoh yang agak lama ini sudah cukup untuk membuktikan bahawa jenama kosmetik popular ini mempunyai penggemar setia yang ramai dan sering mendapat permintaan yang tinggi. Produk-produk Avon terdiri daripada rangkaian produk kosmetik, set mandian, set penjagaan badan, set wangian, dan aksesori untuk wanita serta lelaki. Apa yang menyebabkan produk Avon masih digemari sehingga kini adalah kerana tahap kualiti yang sentiasa konsisten dan tawaran harga yang cukup berpatutan untuk dimiliki oleh sesiapa sahaja.
Oh ya, apakah produk Avon yang paling popular yang korang wajib cuba?

Berikut merupakan tiga Avon products yang paling popular dan masih digemari sejak dahulu hinggalah ke hari ini :


Produk Avon pertama yang paling popular adalah koleksi lipstick Avon yang juga sering menjadi pilihan ramai jurusolek profesional. Sapuan lipstick yang kekal lebih lama dengan pilihan warna yang memukau ini wajib anda miliki. Korang tahu kan yang aku obses dengan lipstik? Aku dah try lipstik avon dan apa yang boleh aku katakan, aku suka lipstik Avon. Warnanya terang dan tahan lama. Murah pulak tu? Mak sukerrrr!



Yang kedua popular adalah rangkaian set wangian Avon Far Away yang sememangnya boleh anda temui di katalog Avon sejak dahulu lagi dan masih bertahan hinggalah sekarang. Aku percaya korang pernah terhidu bau ni. Sama ada mak korang pakai, atau kawan-kawan. Bau dia sangat long lasting kan? Ni yang aku paling suka part perfume Avon. Harga sangat murah tapi tahan lama. Botol pun cantik.



Berikutnya pula adalah rangkaian produk penjagaan kulit Avon Anew yang dijamin selamat digunakan oleh semua jenis kulit termasuklah kulit wanita Asia. Korang tak payah risau sebab produk Avon tidak mengandungi sebarang bahan kimia yang merbahaya untuk kulit.

Jadi bagaimana? Cepat-cepatlah dapatkan produk Avon sekarang jugak!  

Monday, 29 August 2016

Anak kedua

Hai.








Ini adalah kali pertama nak tulis pasal anak kedua iols. Okaylah,anak kedua ni diberi nama eddie garcia. Nama dia simple je,macam orangnya. Eddie anak yang baik,sabar,tak banyak karenah dan senang dijaga.

Hari ni eddie masih 4 bulan. Lagi seminggu lebih,dia masuk 5 bulan. Eddie masih diberi susu badan sepenuhnya. Memang usaha untuk bagi eddie susu badan selama yang mungkin. Semoga dipermudahkan.

Aku update ni sebab nak tulis yang eddie dah pandai meniarap. Semalam. Sebelum ni dia usaha nak pusingkan badan tapi semalam baru dia betul-betul pandai pusing sendiri. Nak tahu masalahnya? Kerja dia sepanjang hari asyik nak meniarap ajerrrr..

Next time aku update pasal eddie lagi ye.
posted from Bloggeroid

Saturday, 27 August 2016

Review Freshcon Colors Fusion

Hai.

Aku dah bertahun tak guna contact lense yang ada warna sebab nak feeling natural katanya. Tapi lately ni aku tengok,eh macam best pulak pakai lense kaler. Maka pencarian colour contact lense pun bermula. Oh ye,aku pakai lense sebab aku memang rabun.

Lense ni ada pelbagai brand. Aku tak berani guna lense yang dijual di tepi-tepi jalan tu sebab mata nak pakai lama kan? Lepas pilih-pilih,akhirnya aku beli freshkon colors fushion ni. Aku beli warna brilliant bright.

Okay,untuk makluman,kandungan air dalam lense ni ialah 55%. Setelah beberapa kali guna,ini review simple aku.

Warna lense ni sangat natural. Walaupun saiz dia 14.2 mm tapi dia automatik buat mata nampak besar.

Senang nak pakai,tak lembik.

Lense ni boleh digunakan untuk sebulan....tapi lepas seminggu guna,aku dah rasa tak selesa. Rasa kering dan tebal sangat kat mata. Kadang-kadang okay tapi selalunya tak best. Terseksa pakai.

Lepas ni,aku tak beli kot brand freshkon colors fusion. Nak try brand lain pulak. Oh ye,aku beli dengan harga RM110 untuk 3 kotak.









Okaylah,sekian review ringkas aku. Sori lama dah update sebab aku kan baru bersalin. Rissa dah jadi kakak....ada masa nanti aku share pasal baby. Bye..

posted from Bloggeroid

Tuesday, 28 June 2016

5 tips penting simpan duit

Hai.

Kalau orang lain share tips diet,aku nak share tips simpan duit. Untuk pengetahuan,gaji aku dan asben biasa-biasa je dan aku pun jenis perempuan yang biasa jugak..yang suka shopping dan boros jugak. Kita sama je..jangan bagi alasan alah dia takpe. Anak dia baru dua. Dia takpe,tak hantar anak pegi nursery bla bla bla. Keyword dia ialah kita kena cuba dan jangan beri alasan.



1. Tetapkan matlamat.
Aku punya impian nak bercuti. Untuk itu,aku perlu simpan banyak duit sebab aku bukan orang kaya. Ramai yang kata membazir je bercuti jauh-jauh. Alah whatever. Asalkan aku dan family happy.

Kawan aku cakap kena kuat. Bayangkan bila dah sampai kat tempat yang aku nak pergi nanti...mesti best. Jadi bila rasa nak give up tu,ingat balik apa matlamat kita.

2. Tetapkan bajet.
Ini sangat penting. Masa dapat gaji,asingkan dulu duit simpanan. Kemudian kira bajet. Pastikan kita ikut bajet ini dan asingkan sikit (contoh : RM100) untuk emergency.

3. Simpan RM1000.
Untuk permulaan,simpan duit sebanyak RM1000 secepat yang mungkin. Ini macam back up plan kita. Jangan guna seribu ini kecuali kalau benar-benar perlu.

4. Guna konsep reuse,reduce and recycle sebaik mungkin. Aku ada banyak benda yang aku kerap beli walaupun yang sedia ada belum habis contohnya shampoo,barang mekap,losyen...aku pun tak faham apa motif aku beli banyak-banyak pastu tak pakai. T_T

5. Pekakkan telinga,butakan mata.
Biarlah orang nak cakap apa. Pastu biarlah orang nak beli apa...janji kita happy okey?

posted from Bloggeroid

Monday, 20 June 2016

Resepi rendang simple dan sedap

Hai.



Aku sangat suka makan rendang lebih-lebih lagi rendang daging. Tapi aku jarang masak rendang...dalam 2 tahun,sekali kot aku masak. Hihi. Okaylah,nak letak resepi rendang yang simple ni untuk panduan aku sendiri esok-esok.

Ayam 1 ekor potong 12
Daun kunyit 2 helai dihiris halus
Santan kotak kara
Kerisik 3 sudu besar
Asam keping
Garam
Gula
Minyak untuk menumis

Untuk dikisar halus :
Halia dalam 3cm
Kunyit hidup
Serai 3 batang
Lengkuas
Cili kisar 4 sudu besar (aku beli kat kedai india)
Bawang merah 2 biji
Bawang putih 4 ulas

Mula-mula bersihkan ayam. Kemudian, ambil sebiji limau kasturi,perah jusnya dan gaulkan dengan ayam. Ini tips buang hanyir ayam ye.

Kemudian boleh start sediakan bahan kisar. Panaskan minyak. Masukkan bahan kisar tadi. Tumis sampai garing dan naik bau. Kemudian masukkan kerisik. Kacau.

Setelah itu,masukkan ayam. Gaul ayam sehingga ayam nampak kecut,baru masukkan santan. Kecikkan api. Tunggu hingga mendidih. Pastikan ayam kerap dikacau untuk elak pecah minyak.



Masukkan garam,gula dan daun kunyit. Tutup kuali dan tunggu hingga ayam masak. Siap!

posted from Bloggeroid

Saturday, 11 June 2016

Benda yang tak boleh dibeli dengan duit

Semalam aku call nenek. Nenek cerita yang kakak ipar dia (nenek saudara aku) sakit. Kanser paru-paru. Benda tu buat aku perasan sesuatu....apa yang aku mahukan dalam hidup ini.

Jawapannya adalah berjalan. Travelling. Aku selalu duduk dengan datuk,dengar dia bercerita tentang pengalaman dia masa muda-muda. Dia travel ke sana sini...merasa tinggal kat pelbagai tempat.



Bila kita dah tua,dah tak larat nak berjalan,punya banyak duit pun tak guna. Duit tu penting,aku tak nafikan tapi yelah...faham kan maksud aku? Jauh pemandangan,luas pengalaman.

Aku dah berusia 28 tahun. Aku listkan tempat yang aku pernah pergi setakat ini.

Bintulu.
Miri.
Kuching.
Sibu.
KL.
Shah alam.
Langkawi.
Melaka.
Johor bahru.

Itu je. I should travel to more place.



Start 13 Jun nanti,airasia ada promosi free seat. Jom booked tiket!

posted from Bloggeroid

Thursday, 2 June 2016

Tips hot dari tukang urut indonesia

Masa berpantang hari tu,aku mengamalkan nona roguy. Aku guna air akar herbanika dan phytonatal. Memang best. Hari-hari aku membuang. Semalam,aku berurut dengan seorang kakak ni. Dia dari surabaya,kak dewi namanya. Kak dewi dah 47 tahun tapi rupa macam 35..fit lagi hokey?

Masa dia urut aku,dia cakap badan aku banyak angin ni. Rahim pun masih bengkak. Yelah...aku memang takde urut langsung kan? Aku beritahu kak dewi yang tulang kelengkang aku sakit. Pastu bila nak mencangkung pun aku tak selesa. Lepas kak dewi urut,syukur..aku rasa selesa sangat. Dia buat sengkak sekali..cara dia sengkak lain sangat tau. Dia tolak dari ehem2 je..bukan tolak perut macam aku pernah sengkak sebelum ni.

Kak dewi kata aku sakit pinggang sebab rahim aku dah ke tepi. Lepas tu kat bahu aku ada biji-biji angin. Kalau dibiarkan,nanti dah tua tak boleh angkat tangan..takut aku dengar.

Yang paling takut,dia cakap kolestrol aku agak tinggi. Omg! Dia suruh jaga makan. Aku percaya bila dia cakap bab kolestrol ni sebab dia tengok mertua aku je dah tahu yang mami ada kencing manis dan tinggi kolestrol. Masa memula dia sentuh aku,dia dah tahu aku keja bawah ekon. Hihihi..

Aku share sedikit tips dari kak dewi ye..

1. Amalkan makan pucuk betik yang dicampur dengan asam jawa,ibu kunyit dan madu untuk tambah susu.
Masa kak dewi cakap,aku angguk je sebab aku mana kenal pucuk betik ibu kunyit bagai ni. Lepas mami cakap benda ni pahit,aku terus errrrrr....

2. Untuk kecantikan,blend carrot,apple,tomato dan minum. Kalau makan gitu je pun boleh.

3. Minum air suam atau air putih sahaja. Tapi kalau susu/horlick tu..okeylah. Berkhasiat kan..

4. Setiap kali bangun pagi,minum air kosong yang panas sebelum berkumur. Untuk kesegaran badan.

5. JANGAN MINUM AIR AIS.

6. Jangan mandi malam. Lepas pukul 7,jangan mandi ye. Kalau nak jugak,cuma perlu lap badan saja.

7. Jangan makan benda sejuk dan tajam macam nanas dan timun.

8. Banyakkan makan sawi yang pahit untuk tambah susu.

Kak dewi cakap elakkan makan benda yang diawet,ayam yang disuntik,ikan yang dibela..benda-benda gitulah. Lebih-lebih lagi kita perempuan ni. Dia kata sekarang ni ramai sangat yang ada cyst dan fibroid disebabkan pemakanan. Katanya,kat indon strict. Tak makan benda camtu. Sebab tu orang indon mostly badan kuat.



Last sekali kak dewi bagi aku maajun yang dia buat sendiri. Dia kata maajun ni elok sangat untuk mengatasi keputihan,memberi tenaga,merapatkan vagina dan lain-lain..okey,ada masa nanti aku bagi testi maajun tu ye..

posted from Bloggeroid

Sunday, 22 May 2016

Review lipstik golden rose velvet matte

Aku suka lipstik. Rasanya semua kawan aku tahu benda tu. Kalau tak tahu nak bagi hadiah apa kat aku,bagi lipstik ye..hihihi. Okey,hari tu rara ada bagi review pasal lipstik golden rose ni. Aku google sana sini pasal lipstik golden rose,last-last aku beli jugak. Beli 2 batang. Ini review aku tentang lipstik golden rose velvet matte.






Yang gelap tu kod 26,yang cerah tu kod 16.

Golden rose velvet matte 16
Warna lipstik ni sangat cantik! Ada yang kata dia adalah dupe mac taupe. Aku kan minat the kardashian clan,jadi of course aku teruja nak dapatkan bibir ala kylie jenner. Tona warna lipstik ni ialah brownish red. Coklat kemerahan. Aku rasa ianya sesuai untuk medium to dark skin.

Tapi bila aku dah pakai,aku kurang gemar sebab aku rasa bibir aku gelap semacam. Dah macam perokok tegar pulak bibir gelap ni. Pastu aku rasa nampak tua dengan lipstik gelap.

Golden rose velvet matte 26
Dupe untuk mac runway hit. Aku ada lipstik mac runway hit tapi formula dia terlalu kering,aku tak suka. So aku beli golden rose. Tona dia pink peach. Nice for anyone with fair to medium skintone. Kulit aku jenis kekuningan dan bibir aku pun pigmented,so bila aku pakai ni,tak cantik. Sobsss! Tapi aku mixkan lipstik kod 16 dan 26 untuk dapatkan warna yang aku suka.

Yang best pasal lipstik golden rose velvet matte ini ialah warna dia cantik. Serius,aku tengok kod dia satu persatu,memang semua warna dia lawa. Macam mac. So kalau rasa mac mahal,tapi nak pakai lipstik ala-ala mac,guna lipstik ni. Ada dupe untuk chili,diva,kinda sexy,taupe,runway hit,impassioned..Lipstik ni bau dia macam coklat. Oh ye,lipstik golden rose ni dari turki tau. Halal.

Tekstur lipstik golden rose ni ringan dan tak mengeringkan bibir walaupun dia matte. Lagi satu,kalau bibir tu jenis yang menggelupas atau banyak garis halus,boleh guna lipstik golden rose velvet matte sebab ianya menyembunyikan kekurangan bibir korang tu.

Tapi kekurangan lipstik ni ialah packaging dia. Dia guna plastik yang bagi aku tak berkualiti langsung. Bila nak sapu lipstik tu,aku boleh rasa lipstik bergegar dalam bekas dia. Macam lipstik tu tak muat betul-betul dalam bekas.

Tak tahan lama. Aku bukan jenis yang suka kemam bibir atau makan dengan comot tapi lipstik ni hilang lepas 2-3 jam dipakai walaupun aku tak makan! Grrr...

Untuk beli lipstik golden rose,korang boleh pergi ke website dia (www.goldenrose.com.my) atau google golden rose malaysia.Harga sebatang ialah RM25. Murah kan? Bagi aku,lipstik ni berbaloi dengan harga dia.

posted from Bloggeroid

Tuesday, 22 March 2016

Resepi nasi goreng sedap!

Hai.



Aku dapat resepi ni dari blog peej burhan. Sorry please tak dapat nak copy link sebab pakai handphone ni. Dah try masak,memang sedap tahap laki aku pun makan wei. Selalunya dia tak makan nasi goreng sangat tau.

Okey,resepinya aku tulis kat sini kot nanti aku sendiri lupa.

Nasi sejuk dalam 3 senduk
Sedikit daging
Kacang buncis dalam 10 batang
Cili padi 6 biji
Telur sebiji
Kiub ikan bilis knorr
Bawang besar sebiji
Bawang putih seulas

Ok,mula-mula blend bawang.
Tumbuk cili padi.
Panaskan minyak.
Tumis kedua-duanya hingga naik bau.
Masukkan daging. Tumis sampai masak.
Masukkan kacang buncis.
Tinggalkan ruang di tengah kuali,masukkan telur.
Masukkan nasi.
Masukkan kiub ikan bilis.
Masak hingga nasi goreng tu garing sikittt..
Siap!

posted from Bloggeroid

Sunday, 20 March 2016

Review jujur Oppo F1 Selfie Expert

Hai.

Jujurlah sangat kan? Haha. Handphone aku rosak hari tu. Aku pulak jenis yang tak pernah repair phone,selalu kalau phone rosak aku beli je. Bukan sebab duit aku berkepuk tau tapi sebab kos nak repair phone tu 300 400..fuhhh tak sanggup aku. Memula tu aku memang aim dua phone je..samsung A8 atau oppo R7 plus. Beria aku baca review sana sini..akhirnya aku decide nak beli oppo r7 plus tu. Harganya ialah RM2083..

Aku ingatkan harga dia akan turun tau. Sekali sampai kedai,aku tengok harga masih sama. Ok takpe,bajet aku memang lebih kurang gitu. Masalahnya,handphone tu takde stok. Pfftt. Merata aku cari,semua kedai cakap takde stok. Duhhh!

Pastu aku pegilah ke sebuah kedai ni. Berbual dengan salesman dia. Dia kata kenapa nak ambik r7 plus tu? Mahal. Baik ambil oppo f1 je sebab specification dia sama. Aku memula macam ye keeee....aku ni dah study beria pasal r7 plus tau tak? Bukan tu yang terbaik ke...

Pastu,dia explain la. R7 plus ni besar,kalau rosak,spare part dia mahal. Dia kata nak tukar skrin je dah 600. Aku pegang jugak sampel handphone r7 plus tu..haah,memang besar. Dah macam tab pun ada. Fikir punya fikir,last-last aku ambil je oppo f1 ni. Lagipun nora danish duta dia hokey...wakaka..



Jadi kat sini,aku bagi beberapa review berkenaan oppo f1 ni.

Fast charging. Oppo selalunya famous dengan kelebihan dia boleh caj phone dengan laju. Tapi untuk oppo f1, nak caj dia lembab. Sama macam phone lain. Aku caj dari 10.22 malam masa bateri dia 12% (tanpa guna langsung phone ni), tepat pukul 1.00 pagi baru dia cecah 100%.

Ketahanan bateri. Hah..bagi aku,part ni memang superb lah. Handphone aku full 1.00 pagi kan,pastu aku main hp sampai pukul 5.00 pagi. Pastu buka fb,buka ig bla bla...sampai aku tulis entri ni dah pukul 4.30 petang,batt aku masih ada 41%.

Ok update lagi. Bateri handphone ni habis pukul 10.30 malam. Hampir 24 jam. Sangat awesome!

Kamera. Kamera belakang dia ialah 15mp dan kamera depan pulak 8mp. Kamera dia ada banyak apps untuk edit gambar. Mikro lah..beautify la..aku tak reti guna sangat. Setakat ni aku ambil gambar tanpa edit. Sebab tak reti lagi. Gambarnya pun clear sangat. Hasil gambar pun lawa. Tapi syarat dia,kau kenalah pandai ambil gambar. Kekeke..





Nah,kedua-dua gambar ni unedited ye..cantikkan hasil gambar dia? Senang aku nak update blog pasni. Aku mementingkan kamera jugak sebab faktor tulah. Senang nak upload gambar kat instagram. Wakaka.

Android. Ya,ini handphone android. Takde beza sangat dengan samsung/asus/lenovo..sama jer. Senang nak guna.

Saiz dan berat handphone. Orang kata,oppo f1 ni sama saiz dan sama rupa dengan iphone 6. Hmm. Dari jauh,yelah..samalah jugak. Aku akan kata hp ni condider kecil bagi aku yang jenis biasa guna phone besar. Tapi kebaikannya ialah aku dah takde masalah hp asyik hempap muka jer.

Overall aku sukakan oppo f1 ni. Aku beli warna yang limited edition iaitu rose gold. Orang kedai tu cakap ada 150 phone je yang warna ni ada kat johor. Tak pastilah dia menipu ke apa...kalau korang tengah tercari-cari handphone dengan harga yang berbaloi tapi spec yang best,aku fully rekemen oppo f1 ni.

posted from Bloggeroid

Saturday, 19 March 2016

Pernah guna perfume tiruan tak?

Hai.

Aku tak berapa gemar barang fake. Tapi aku takdelah over nau asyik beli barang ori je. Macamlah aku orang kaya kan? Aku jenis yang beli barang biasa jer, janji original. Gittew! Tapi kerana keadaan memaksa,ada masa aku tunduk jugak pada godaan barangan imitation ni. Hahaha.

Sekarang kan banyak jual perfume yang dari pati minyak tu. Ada macam-macam kan? Ada yang brand start dari D tu. So far brand tulah yang paling laku setakat ni kan? Aku ada order kat safurara,hah gi order kat dia! Tapi ni nak cerita yang aku dah terbeli lagi awal pulak. Sori ra....nanti I mesej u tau.

Semalam aku pegi kat mall holiday plaza kat jb ni. Ada sorang kakak tu memang jual perfume. Selama ni aku tak pernah terfikir nak try ke apa tapi semalam tergerak hati pulak. Aku test la perfume tu. Aku hidu satu persatu.

Mula-mula aku try chloe. Eh bau sama! Pastu try lancome miracle, pun sama dengan bau ori! Pastu aku try white musk bodyshop,fantasy britney spears,daisy marc jacob...eh banyak lagilah. Bau sama hokey! Terkejut aku. Tapi sila bertenang dulu. Aku spray kat baju dan tangan dulu. Kita tengok lasting tak.

Pastu aku pergi makan. Settle makan, aku jalan kejap sambil sibuk hidu tangan sendiri. Huwaaaaa..bau dia masih ada tau. Melekat. Memang kakak tu tadi cakap bau perfume ni akan bertahan selama 2 hari di baju (kalau kau tak cuci baju tulah) dan tahan selama 8 jam di badan..kalau kau tak mandi.


Aku patah balik ke kedai tu dan start nak pilih perfume yang aku suka. Ada beberapa yang aku minat iaitu still jennifer lopez,miracle lancome dan perfume favourite aku,lovely by sarah jessica parker. Bertahun aku ngidam nak beli lovely tu tapi tak pernah beli sebab bau dia tak lasting. Kali ni,aku akhirnya decide nak beli lovely sebab bau pati ni lasting. Kakak tu jual RM40 untuk 40 ml. Oklah kan?

Tau camna cara nak buat pati perfume ni? Memula,aku tengok kakak tu tuang pati ori perfume tu ke dalam bekas tabung uji sebanyak 20ml. Pastu dia campurkan setitis perwarna. Ada warna merah,hijau dan biru. Last sekali,dia campurkan air 20ml. Goncang dan siap! Tuang dalam botol. Kakak tu kata dia dapat pati tu dari New Zealand..aku ingatkan semua benda gitu dari Dubai. Wakaka!



Ni aku dah pakai pati perfume tu...memang lasting uolsss..lagi lasting dari perfume lovely yang ori tu. Jimat duit mak. Tu yang paling penting. So kalau pasni korang ada sebarang keraguan nak beli pati perfume,tak payahlah ragu-ragu. Bau dia memang sama..kalau berbeza sikit pun mungkin 1st note perfume tu. Last note dia memang exactly sama.

Lepas ni,aku nak beli miracle la kalau cek nuffnang masuk. Hehe..

posted from Bloggeroid

Thursday, 17 March 2016

Cara senang save post di facebook

Hai.

Semalam,kawan blogger cun aku iaitu mommycha ada share something. Selalunya aku jenis yang kalau jumpa post best kat facebook,contohnya resepi ke..petua ke..aku akan letak hashtag #resepi #petua #tips bla bla bla...konon bila nak cari nanti senang.

Tapi bila tiba masanya nak cari tu, tetttt...aku lupa apa hashtag yang aku letak. Aku lagi teruk,ada 1000 orang guna hashtag yang sama.

Ada jugak jenis yang letak kat wall sendiri. Tapi bila nak cari jenuh jugak sebab sehari ada 50 post di wall sendiri. Hahahaha...

Ok,nak cara mudah? Meh aku share.

Memula,login facebook macam biasa. Pastu kalau kau jumpa benda yang kau nak tu....ko click kat butang kat tepi tu. Aku tunjuk gambar ye.



Ok,lepas click kat situ..dia akan keluar options. Kau click jer save post.



Siap! Bila kau nak rujuk balik apa yang kau dah save,kau click home button. Aku ada pointkan home button dalam gambar,pastu kau tengok under list saved.



Nanti dia akan keluarlah list semua post yang kau save. Senangkan? Tak payahlah kau cari abis tempat pasni. Hah,pastu katalah kau nak unsave. Kau click button yang aku tunjuk bawah ni.





Kau tekan je unsaved tu. Hihi...best tak? Thanks kat micha sebab share..

Monday, 14 March 2016

Peringatan untuk ibu bapa

Hai.

Aku dapat ni dari facebook. Aku share kat sini...untuk panduan kita bersama ye..

FITRAH ANAK ITU BERMAIN

1. Hari ini impian mak ayah semakin menggila, anak seusia tahun dua sudah diajar ke tusyen segala.

2. Anak kecil ini terlena ditangga tusyen sebab mak ayahnya lambat ambil.

3. Saya yang lihat rasa nak menangis pun ada. Hati kita dimana?. Saya benar benar terluka melihat sikap ayahnya.

4. Pagi sekolah agama, petang sekolah vernakular dan malam tusyen segala. Kita nak dia jadi Profesor? atau Menteri serba guna?

Ibubapa yang mulia

5. Fitrah anak itu bermain, berkawan dan bercerita. Bukan belajar sepanjang masa.

6. Zaman ketawa, menangis, mengusik adik, kotorkan baju dan kasut sekolah itu mesti ada.

Zaman makan aiskrim, beli jajan, tangkap kucing, naik basikal, mandi kolam, kejar anjing itu wajib ada.

7. Jangan rosakkan zaman emas mereka dengan belajar dan hilangkan senyum ketawa dimuka.

8. Semua ibubapa nak anaknya berjaya tetapi jangan jadikan anak kita 'trophy' yang kita boleh banggakan waktu cerita dengan kengkawan di tempat kerja.

9. "Anak aku semua masuk smart reader, khalifah, smart kids segala bagai". Apakah kita nak anak kita jadi bijak pandai seperti menteri itu?

10. Takut sangat anak gagal dan tidak cemerlang, pandai sangatkah kita dulu hingga nak anak hebat begitu?

11. Bila anak tidur, lihatlah wajah mereka. Letihnya mereka dengan sistem pendidikan yang ada, yang berubah sepanjang masa.

12. Kita selalu kata, "anak tak pandai pun tak mengapa, yang penting solatnya terjaga".

Tetapi bila tak dapat cemerlang tahun dua dah hantar tusyen sampai tidur atas tangga.

Jangan jadi ibubapa yang hilangkan senyum ketawa anak dimuka mereka.

Cuti ini bawaklah mereka bermain bagi kembalikan senyum dan ketawa. Fitrah anak anak itu bermain kengkawan, jangan bunuh jiwa mereka.

Wednesday, 9 March 2016

Ubat nyamuk bebas bahan kimia yang murah!

Hai.

Rumah aku selalu ada masalah nyamuk. Pastu kulit aku dengan rissa pulak jenis sensitif. Asal kena gigit nyamuk je,bekas dia jadi hitam pastu buruk. Pffttt....sakit hati mak ni..

Pastu,suatu hari masa aku tengah beli baju baby kat aeon,mak mertua suggestkan aku beli benda alah ni.. aku tak tahu nama benda ni. Hahaha...tapi katanya ni perangkap serangga. Aku beli jelah sebab mil bising tengok cucu dia asyik kena gigit nyamuk. Masa aku beli tu harga dia RM38.

Sampai rumah,aku test benda alah ni. Aku perasan perangkap serangga ni selalu dipasang di restoran untuk perangkap lalat. Tapi tak tahu pulak dia boleh perangkap nyamuk sekali. Esok paginya aku tengok. Wahhhhh..banyak tau nyamuk terperangkap.



Ni dah 2-3 minggu jugak aku pakai. Tiap ari paling sikit pun aku dapat tangkap 5 ekor nyamuk. Kurang sikit la nyamuk kat bilik tidur tu.

Pastu yang bestnya,masa aku jalan-jalan kat diy,aku ada nampak benda ni. Harga dia 5.80 je tak silap aku. Sebijik macam yang aku beli. Terus rasa nak hentak-hentak kaki kat situ jugak. Nasib baik mak tengah peknen noks! Hahahaha..



So kalau korang tak tahan dengan bau ubat nyamuk atau korang tak tahan dengan nyamuk,aku suggestkan perangkap serangga ni. Yelah,sekarang kan asyik denggi jer..beli je kat diy. Murah je pun kan?

Tuesday, 8 March 2016

Apa yang korang jangkakan dari budak 4 tahun?

Hai.

Pagi ini aku ada terbaca status kawan aku pasal sekolah anak dia kat facebook. Aku selalu minta pandangan dengan Yong ni sebab dia cikgu, beza umur dia jauh gile dari aku dan dia selalu bagi pendapat yang matang.

Okey, persoalannya sekarang adalah adakah kita juga mempunyai target tertentu untuk persekolahan anak? Untuk rissa, aku bagi contoh perkembangan dia ye..

Setakat hari ini (3 tahun 5 bulan)  – boleh mengenal ABC dan 1-10, hafal nombor hingga 20, boleh beza huruf besar dan huruf kecil walaupun kadang-kadang ada silap sikit. Boleh pegang pensel dengan betul. Boleh mengira hingga 10. Kenal warna. Faham dan boleh bertutur dalam Bahasa English. Faham Bahasa melayu sikit-sikit. Faham Bahasa iban dan boleh bertutur dalam Bahasa iban sikit-sikit.

Aku menjangkakan by the end of this year, rissa dah boleh membaca. Tapi setakat hari ini, aku tengok rissa belum diajar membaca di sekolah. Aku terfikir nak ajar dia tapi aku tak sure, derang akan membaca guna kaedah phonic atau apa. Aku tak nak rissa confuse pulak. Tapi takpe,nanti aku tanya teacher dia berkenaan perkara ini.

Suami selalu remind aku, jangan expect lebih-lebih bab rissa. Sebab dia masih kecil lagi. Aku pulak selalu lupa. Tapi yes, status kawan aku ni mengingatkan aku pada realiti kehidupan. Apa yang aku jangkakan dari anak sendiri..dia pun baru 3 tahun lebih..

Aku hantar rissa ke sekolah untuk dia bersosial dengan kawan-kawan. Untuk belajar sikit-sikit. Tapi main point aku ialah aku nak rissa bergaul dengan orang. Tu jer. Tapi bila rissa dah start sekolah, aku harapkan macam-macam. Hihihi…my bad. Takpelah, tiap orang buat silap kan? Baiklah, mari aku catat sikit apa yang aku target dari rissa lepas ni..

2016 (4 tahun) – target rissa boleh menulis A-Z dengan guideline. Boleh mengira yang simple. Boleh mewarna ikut garisan.

2016 (5 tahun) – target rissa boleh menulis tanpa guide. Boleh mengira. Boleh membaca sikit-sikit. Boleh mewarna.

2017 (6 tahun) – target rissa boleh menulis,membaca dan mengira.

Bulan 4 nanti, tadika rissa ada ujian. Aku nervous hokey…hahaha..aku harap rissa boleh buat dengan baik (kata-kata itu doa kan?). Good luck anak mama. Aku pasni kena rajin jugak ajar rissa. Sekarang aku cuba spend 30 minit tiap hari untuk dia belajar..pasni kalau gigih, up sikit jadi 40 minit.

Saturday, 5 March 2016

Tips gaji cukup hingga ke hujung bulan

Hai.



Kebetulan baru awal bulan ni kan,aku nak share sikit tips berbelanja agar duit gaji kita cukup sampai ke hujung bulan.

1. Lepas dapat gaji,simpan duit sekurang-kurangnya 10% daripada gaji kita. Ini langkah yang sangat penting tau.

2. Wujudkan satu akaun lain selain akaun gaji kita. Contohnya,aku dapat gaji kat maybank,aku simpan duit kat asb. Asb ni selamat sikit sebab takde kad atm. Pastu aku pulak jenis pemalas nak withdraw duit kat asb.

3. Settlekan semua hutang-hutang kita. Ada orang yang jenis suka bertangguh. Tapi aku prefer kita settlekan hutang supaya kalau ada emergency,takdelah kita kelam kabut. Contohnya,bil elektrik kita 100 tapi kita nak bayar 60 je dengan harapan bulan depan bayar lagi balance 40 tu. Tapi tiba-tiba bulan depan ada kecemasan,hah cane....kan dah bertimbun hutang kita.

4. Kalau ada rezeki lebih,bayar extra. Ni aku selalu amalkan. Katalah bulan tu ada duit bonus ke apa. Bil astro aku pulak selalunya 150. Tapi disebabkan aku ada duit extra,aku bayar extra 50. Jadinya bulan depan aku cuma perlu bayar astro 100 je. Ada extra lagi,aku bayar benda lain pulak.

5. Lepas settle hutang,bahagikan duit kepada 5 bahagian. Kenapa 5? Sebab sebulan ada 4 minggu dan satu minggu extra tu untuk kecemasan. Pandai-pandailah nak survive guna duit tu.

6. Belanja apa yang perlu saja. Kalau ada benda yang kita boleh jimatkan,kita jimat. Contohnya kalau bawa bekal boleh jimat,kita save kat situ. Kalau selama ni kita jenis order air macam-macam kat kedai,apa kata kita order air suam je pasni. Sihat pun sihat. Kalau selama ni kita keluar dengan family pegi mall,apa kata pasni kita pergi beriadah je kat taman..

7. Simpan syiling. Agak-agak sesak tu,kita boleh guna syiling kan?

8. Reward diri sendiri. Aku selalu pastikan aku reward diri sendiri setiap bulan. Yelah,tu gaji kita kan. Beli lah apa yang kita nak...tapi agak-agaklah. Jangan reward diri dengan handphone tiap bulan pulak...hihihi...

Okey, tu je tips simple daripada aku. Selamat mencuba ye....

Sunday, 21 February 2016

February 2016 favourite!

Hai.

Aku jenis suka beli barang. So,aku nak start bulan ni kategorikan produk yang aku suka. Boleh jadi panduan diri sendiri dan korang jugak..hehe..



1. Minyak berubat herba nona roguy (RM33, 120ml)
Tiapkali aku sakit belakang,sakit kaki..pendek kata sakit badan,aku memang guna ni. Sangatlah best! Untuk asben dan rissa pun aku guna jugak.

2. Rosken Skin Repair (RM52, 2 tube x 250ml)
Ini adalah losyen untuk kulit kering yang terbaik ever! Sejak guna losyen rosken ni,kulit aku langsung takde dry patch lebih-lebih lagi area siku atau lutut.

3. Chloe EDP (n/a)
Aku dapat miniature chloe ni masa beli majalah. Bau dia sangat lasting. Bau rose. Dulu aku tak suka bau rose tapi makin tua ni,makin gemar pulak. Hehe..

4. Lip pure metholatum (RM15) - tiada gambar
Aku suka lip balm ni. Sebelum ni aku mengalami masalah bibir yang mengelupas dan gatal. Lepas guna ni,masalah iols settle!

5. Palmer spray lotion (RM15)
Aku beli ni sebab nak elakkan stretch mark. Suka sebab senang nak pakai. Spray jer. Tapi keburukan dia,cepat habis pulak. Aritu masa beli,aku dapat diskaun 50% . Jadi rasa berbaloi laa..

Wednesday, 17 February 2016

Lipstik best giler berharga RM8.90 sahaja!

Hai.

Aku gila lipstik dan lipbalm. Dulu aku suka kumpul lipbalm tapi sekarang,aku suka kumpul lipstik. Lipstik yang aku gemar ialah lipstik mac tapi lately ni,aku cari warna lipstik tertentu. Kaler yang aku cari tu takde kat mac.

Nak tahu kaler apa? Aku cari lipstik merah yang tak terlalu merah. Merah yang campur coklat dan pink sikit. Aku bagi contoh ye...

Kalau merah+coklat = merah bata = kalau tak serasi,wajah akan nampak tua.

Merah+pink = kadang-kadang terang sangat

So,aku cari lipstik dengan satu warna ni. Macam-macam brand aku tengok. Ciri-ciri lipstik yang aku suka haruslah tahan lama,matte,tak mengeringkan bibir dan tak menyerlahkan kedutan di bibir. Pastu aku nak lipstik dari jenama yang orang pernah dengar,yelah. Kang bengkak pulak bibir kalau jenama pelik-pelik ni. Aku extremely cerewet part lipstik. Hihihi.

So,kelmarin aku jalan-jalan di watsons. Masih meneruskan misi mencari lipstik. Dan akhirnya,aku berhenti di rak Essence. Brand ni cuma terdapat di sesetengah watsons je tau. Tak semua ada.

Aku ternampak la lipliner dia. Actually essence ada 2 jenis lipliner tapi aku pilih yang long wearing lipliner dia sebab tu tak perlu diasah. Paling penting,kaler yang aku nak tu ada! Aku pilih kod Girl's Dream.







Aku dah try dah lipliner essence ni. So ini review ringkas aku ye :

Tekstur lipliner ni sebijik macam lipstik. Rasa ringan di bibir,tak berat pun.

Finishing dia matte tapi bukan matte macam nyx soft matte lip cream tu. Dia lebih kurang macam lipstik satin mac. Tak shiny ye,jangan risau.

Warna essence lip liner ini tahan lama,walaupun kita makan atau minum. Tapi makan tu beragak la. Kalau jenis makan sambil gosok-gosok mulut memangla tanggal.

Warnanya tidak terlalu terang macam mac. Tapi aku rasa ramai yang suka kaler gini sebab ianya tak terlampau menyerlah. Tapi nicelaaa..aku suka.

Lipliner ni tak menampakkan kedut/bibir-bibir pecah kita. Kadang-kadang bibir kita mengelupas. Bila pakai lipstik,nampak ketidaksempurnaan tu. Jadi bila guna essence lip liner ni,bibir menggelupas tu tak nampak. Mak suke!

Harga dia sangat murah! RM8.90 jer. Tu yang paling penting.

Cuma keburukan lip liner essence ini ialah ianya sangat susah didapati tau. Sangat susah! Good luck lah kalau korang jumpa. Heheh....aku cari sampai 3 watsons baru jumpa. Oh ye,kuantiti kat dalan dia pun tak banyak. Kalau orang bibir tipis comel,bolehlah pakai lama. Kalau bibir macam aku ni,aku rasa 3 minggu dah abis. Hahahaha..nasiblah murah.

Pasni aku nak beli kod sweetheart pulak. Kaler tu pun cantik. Doakanlah aku jumpa. Kawan ofis aku dah pesan suruh belikan dia sekali. Hehehe..aku bagi kawan try sebab benda baik kan..kenalah kongsi bersama..

Sunday, 14 February 2016

Review : Daiso Eyebrow Pencil

Hai.

Aku rasa semua orang kerap pegi daiso kan? Nak beli macam-macam barang yang cute! So hari tu,aku pegi daiso dan sempat grab beberapa barang. Antaranya ialah daiso eyebrow pencil. Kalau korang google,memang ramai yang rekemen eyebrow pencil ni tau..jadi,marilah kita try.





Produk
Harga eyebrow pencil ini ialah RM5.30. Packaging dia simple. Ini adalah auto eyebrow pencil jadi tak perlu diasah. Pusingkan aje. Pastu shape mata dia adalah segitiga,so senang nak shapekan kening kita. Dia ada extra penutup jadi kalau hilang satu,kita ada extra.

Review :
Produk ini ada 3 shade. Brown,dark brown dan black. Aku pilih dark brown. Lepas try,apa yang aku boleh katakan,eyebrow pencil ni formula dia tak creamy macam eyebrow pencil silkygirl yang aku selalu guna. Tapi dia taklah terlalu kering. Just nice je. Warna dia pun tidak terlalu pekat,natural je. Ada beberapa eyebrow pencil yang coklat ni selalu warna dia jadi kemerahan,hah yang tu aku tak suka. Tapi eyebrow pencil daiso ni okey,warna dia ok sangat..



Bagi aku,untuk harga 5.30, memang berbaloi sangat eyebrow pencil ni. Tambahan pulak kalau korang jenis pengguna tegar eyebrow pencil macam aku. Yelah,biasanya eyebrow pencil ni harga dalam RM15 ke atas tau.

Kekurangan eyebrow pencil daiso ini ialah berus dia. Berus dia tak soft,keras. Tak best. Tapi takpe. Aku boleh pejam mata part berus tu sebab aku ada berus lain. Hihi..



Warna dia tahan dalam 4-5 jam kalau kita tak gosok kening tu. Yelah,dah kenapa nak gosok kening tu kan? Kalau untuk aku pegi ofis,ok je benda ni. Tahan. Tapi kalau kena hujan bagai,aku tak jaminlah. Kang hilang sebelah kening tu,jangan salahkan mak pulak..hahaa...

Pasni,aku rasa baik aku beli eyebrow pencil daiso je. Murah pun murah. Berbaloi uolsss..