Thursday, 31 December 2015

Selamat tinggal 2015

Hai.

Hari ini hari terakhir 2015.Aku el arini sebab rissa masih belum sihat. Dah 3 hari dia muntah,cirit-birit,batuk dan demam. Kelmarin dan semalam pegi jumpa doktor. Doktor bagi ubat bontot tu. Hari ni,dia ok sikit walaupun masih lemah. Tapi arini,asben aku pulak cirit-birit dan muntah. Semalam mertua aku. Adoiii..takpelah,dugaan hujung tahun. Nak note down apa yang berlaku sepanjang 2015.

Aku diisytihar under ccris.
Aku loan kereta untuk orang lain pakai dan orang tu tak mampu nak bayar loan tu. So aku terpaksa surrender kereta tu kat bank. Kereta dilelong,aku patutnya settlekan baki bayaran dalam 11k tapi aku ngelat. Satu ari tu,aku pegi bank negara,sekali tengok aku dah under ccris. Mampus! Hahaha..aku berhutang 14k kat bank. Bulan-bulan kena bayar 200 sampai umur aku 36 tahun. Pffttt..

Wean off rissa.
Aku buat ni masa awal bulan februari. Masa tu rissa 2 tahun 4 bulan. Susu aku tinggal beberapa titik jer..sakit bila rissa hisap.Dia pun nyusu sebab nak ngempeng je so aku suruh dia stop. Nasiblah dia senang nak wean off.

Pregnant
Hah,yang ni aku tak sangka akan berlaku walaupun aku ada laki. Lol. Aku dah start tak piyed masa julai lepas. Bila check upt,negatif. Jadinya aku buat bodo jelah. Bulan 9 masih gak tak piyed. Aku check lagi. Positif! Kejut aku. Masa cek tu,baby dah 3 bulan tau. Hahaha...due date aku 7 april. Aku haraplah semuanya selamat.

Pregnant kali ni ok je. Aku rasa macam tak peknen pun ada. Sebab semuanya dipermudahkan untuk aku. Mabuk sikit-sikit tu je,pastu aku ok.

Settle hutang.
Asben tolong aku settlekan hutang ccris aku tu. Thank you syg..pastu dia langsaikan hutang kereta dia. Jadinya sekarang ni kereta yang kami guna tiap ari dah abis bayar. Lega satu part. Betul cakap orang,bila anak bertambah,rezeki pun bertambah.

Asben buat part time.
Ni betul-betul 2 kerja tau. Hahahha..macam yang ahmad maslan tu cakap. Sekarang dia ajar orang kat gym. Adalah sikit rezeki kami anak beranak. Cukuplah untuk kami survive lepas duit gaji abis.

Bisnes?
Aku dulu buat bisnes jual shawl. Dan sabun epyhra jugak. Tapi bisnes ni leceh sebab aku memang tak pandai sangat handle duit. So aku dah tak berniaga dah.

Tahun 2016,rissa akan start sekolah. Yuran dia boleh tahan jugak. Belum lagi kos minyak bagai. Jadi tahun depan kami kena berjimat banyak.Aku harap semua pun okey. Semoga aku selamat bersalin. Semoga aku berjaya bf baby. Semoga kami suami isteri sentiasa bahagia. Semoga semuanya okey...amin..

Sunday, 20 December 2015

Debaran tahun 2016

Hai.

Kurang 2 minggu lagi,tahun 2015 akan berakhir. Kali ni,aku rasa nervous nak menjenguk tahun baru. Yelah,dengan kos sara hidup kita yang makin meningkat. Dengan rissa yang akan bersekolah. Dengan aku yang bakal bersalin next year (mudahan semuanya selamat). Dengan breastfeed journey aku.....haish!

Serius,aku takut. Berdebar nak jadi mak anak dua. Tahun depan,rissa akan start sekolah. Sepatutnya aku akan ambil dia balik dari sekolah tiap hari. Masalahnya jalan ke sekolah dia sesak. Aku pun tak dapat bayangkan macam mana ntah nanti. Untuk tahun depan,aku dah plan untuk pegi keja pukul 7.30 pagi,balik 4.30 petang. Plan aku,bangun pukul 6. Mandi bersiap bagai. Pastu 6.30 pagi kejutkan rissa,mandikan dia semua. Then pukul 7.10 pagi keluar rumah. Hantar dia ke sekolah..

Itu time anak sorang..kalau dah dua? Aku kena siapkan susu,makan,layan anak.....huwaaaa serius aku risau. Dahlah aku jenis tak boleh kalau benda di luar kawalan gini. Asben pulak keja shift. Jadi sesekali je dia dapat antar rissa.

Tahun depan aku plan nak bf baby sepenuhnya. Haraplah kali ni urusan bf aku dipermudahkan. Dulu dapat full bf rissa sampai dia 6 bulan jer,pastu aku campur fm.

Belum lagi cerita part harga barang yang mencanak-canak sekarang ni. Baju budak,susu pampers,barang dapur semua mahal okey..hmmmmmmm..nak jimat camna lagi pun aku tak tahu. 😔

Okeylah sekian je luahan perasaan aku petang ni. Hahaha...esok kalau rajin aku buat review produk.

Tuesday, 15 December 2015

Tips-tips mudah menyimpan duit



Hai.

Biasalah azam tahun baru mesti nak saving duit kan? Hehehe…jadi kat sini aku letak beberapa tips mudah untuk menyimpan duit. Pilihlah yang mana suka….aku ingat nak try tabung hijau tu. Sebab ritu aku buat,sebulan je dapat seratus lebih tapi aku stop lepas sebulan. Orang pemalas memang gitu. Haih!

Tabung biru,hijau,merah atau coklat
Setiap warna tu mewakili duit ye. Tabung biru (RM1),hijau (RM5),merah (RM10) atau coklat (RM20). Kalau nak simpan RM50 atau RM100 pun boleh jer. Caranya, tiapkali kita dapat duit tersebut, kita asingkan duit tu. Simpan dan jangan guna. Aku pernah try kaedah ini. Yang aku geram, sejak aku simpan duit RM5,aku asyik dapat duit RM5…hahaha..padahal hari biasa,tak pernah pulak dapat RM5. Iskkk!

Tabung 12 bulan
Biasanya memang ada jadual kita simpan duit secara mingguan. Yang cabaran 52 minggu. Tapi ni kita simpan secara bulanan. Bagi aku, cara ni senang sikit sebab lepas gaji je kita boleh asingkan siap-siap. Kalau kita ada akaun lain contohnya ASB ke,lagi bagus. 


Tabung untuk anak kecil (Save by number)
Tabung ini mengikut bulan. Contohnya bulan januari kita simpan RM12, februari RM11 dan seterusnya. Kalau nak ikut accordingly pun boleh. Januari RM1, Februari RM2 untuk setiap minggu..hingga ke hujung tahun kita boleh ada RM340. Best kan untuk anak-anak? Ini nak test buat untuk rissa. Nanti ujung tahun, boleh guna duit tu cover yuran sekolah..wakakak..

 
Simpan syiling
Ini lagi senang. Simpan je semua syiling yang kita dapat. Nanti hujung tahun, boleh simpan dalam bank.

Macam kawan aku kan…dia memang ada beberapa tabung setiap tahun. Tabung travel,tabung emergency,tabung simpanan tetap…hah, memang ada. Bila gitu, hidup pun rasa tersusun je. Bagi aku tak payah pun beria nak beli tabung mahal-mahal. Guna bekas potato chip ke,botol mineral ke,semua boleh. Janji dalam tu ada duit. Ye tak?

Jadi, jom kita jadikan ini azam tahun baru kita!

Saturday, 12 December 2015

Review : Minyak Berubat Herba Nona Roguy

Hai.





Ni dah terlebih rajin update,asyik mengupdate aje kejenya. Aku nak review pasal minyak berubat herba nona roguy ni. Aku beli sekali dengan set pantang nona roguy aritu. Harganya RM27 sebotol. Kawan aku cakap, memandangkan minyak herbanika tu mahal,sebagai alternatif,kita boleh guna minyak berubat herba sebab hasil dia lebih kurang. Tapi minyak herbanika lagi power laaa...aku pilih guna tu nanti masa pantang.

Apakah keistimewaan minyak berubat herba nona roguy?
Hah,tahu jelah aku ni ada migrain. Salah makan sikit,migrain. Masuk angin sikit,migrain. Masa pregnant pulak tak digalakkan makan painkiller ye. Boleh makan panadol kk yang takde kick langsung tu je. Tapi aku memang elak makan ubat masa peknen. Satu ari tu,aku migrain gile sebab makan ubi kayu,aku mesej kawan aku nak buat camna....dia kata sapu je minyak berubat herba di leher,tapak kaki,betis,bahu dan urut kepala guna minyak tu. Sikit jelah....

Hasilnya....migrain aku hilang dalam sejam ok. Berkesan oi. Terkejut aku. Jadi selepas kejadian tu,asal aku migrain je,aku sapu minyak berubat herba nona roguy. Lega aku tak payah hentak kepala kat dinding lagi.

Satu lagi masalah mengandung ialah sakit pinggang. Jadi,aku sapu minyak berubat herba di pinggang dan hasilnya sakit pinggang pun hilang. Hehe.. agak-agak sakit kontraksi boleh hilang tak dengan minyak ni ye?

Untuk anak pulak,aku kadang-kadang sapukan minyak ni pada perut rissa kalau dia sakit perut atau tak selesa waktu malam. Biasanya rissa guna yu yee tapi yu yee kekadang panas sangat. Minyak berubat herba ni just nice je suam-suam panas. Anak pun tido lena.

Jadi aku memang decide untuk adik baby,memang guna minyak berubat jelah jadi minyak telon dia. Tak payah mama nak pening ye..

Bau minyak berubat ni tak kuat pun. Bau dia macam bau herba,bau serai....tapi taklah teruk. Ok je. Rissa cakap smell nice. Dia pun tak terlalu berminyak seperti minyak gamat. Dia jenis meresap. Jadi tak payah risau kalau minyak ni melekat kat baju ke,kat cadar ke...takde pun.

Oh ya,aku dah start guna minyak berubat herba sewaktu berpantangkan rissa. Tapi masa tu,aku guna minyak ni untuk titik kat pad je. Memang segar je rasa titik minyak ni kat pad. Kawan aku cakap dia macam tarik darah nifas kita jadi takdelah darah nifas kita tu keluar sikit-sikit je.

Sekarang ni aku dah lebih banyak membaca,aku baca yang kita patut dab kan minyak berubat herba ni direct pada tempat luka jahitan tu. Supaya dia cepat sembuh. Ni aku nak testing nanti-nanti tengok camna..doakan semoga aku bersalin secara normal dan semuanya selamat ye.

Kalau korang belum beli minyak berubat herba ni,silalah beli. Tak rugi pun. Banyak sangat kegunaan dia. Sekarang aku memang bawa minyak ni ke mana-mana in case aku pening ke apa....hehee..

Friday, 11 December 2015

Planner 2016

Hai.

Aku bukan jenis yang teratur tapi aku perlu tulis everything sebab aku pelupa. Aku perlu listkan barang dapur,listkan bil yang aku dah bayar,listkan jadual kutu,listkan apa yang aku perlu buat....hah,gitu.

Kalau tak list,nanti aku lupa.

Jadi,sebagai wishlist aku untuk tahun 2016,aku decide untuk ada planner sendiri. Dengan harapan hidup lebih teratur lepas ni. Aritu,blogger shakina farhan ada jual softcopy planner islamik untuk 2016. Aku pm kina,tanya dia ada tak versi yang bukan islamik tapi kina kata dia tak dapat nak edit. Dia offer nak bagi aku editkkan sendiri tapi no thanks jelah kina. Haha...mak is pemalas.

Planner kina ni sangat best tau. Kalau korang berminat,pegi blog dia,order siap-siap.

Okeylah berbalik pada aku sendiri,since tak dapat nak order kat kina,aku rasa macam nak diy planner sendiri. So,apakah kriteria planner yang penting?

Saiz. Aku prefer yang kecil,supaya senang dibawa ke sana sini.

Hardcover. Senang supaya tak mudah rosak.

Ada ring. Aku prefer planner yang ada ring sebab senang nak buka berbanding yang macam notebook biasa tu.

Mengandungi pelbagai checklist. Ni wajib. Aku suka yang ada macam-macam checklist. Senang sikit hidup.

Ok baiklah,nanti kalau aku dah dapat planner yang aku suka,aku update ye. Oh ya,jangan lupa dapatkan majalah female untuk bulan disember sebab ada free planner. Aku tahu pun sebab kak mimy hamid cakap.....akak pinjam gambar ye..



Best kan? Siap dapat miniature chloe lagi tu..

Tuesday, 1 December 2015

Jadual gaji kakitangan awam bagi 2016

Hai.

Semalam dapat tengok jadual gaji kakitangan awam ni untuk 2016. Yang aku tengok,rata-rata tarikh dia lepas 20hb,which is sangatlah bagus. Ingat lagi tahun ni,gaji 8hb tak silap aku. Mak oi...menggigil nak abiskan 56 hari tanpa gaji.

Hahaaa....ok,jadual gaji dah dapat. Boleh beli kalendar dah..