Monday, 23 November 2015

Diracuni ketika mengandung

Hai.

Kalau tanya pada aku definisi kecantikan, aku akan katakan yang sederhana itu cantik. Sebab tu aku tak pernah rasa lisa surihani lagi cun dari nora danish sebab lisa jenis sederhana…nora jenis meletopss..gittew. Eh kenapa merepek pasal artis bagai ni? Hah, nak share jer. Sejak mengandung ni, penyakit malas bermekap aku datang lagi. Makanya hari-harilah orang kena ngadap muka aku yang pucat dan kusam ni. Aku memula tak berminat nak try barang-barang mekap ni tapi setelah diracuni kengkawan, terus aku tergoda dan terus tercuba dan terus terjatuh hati.

  
Comel kan botol dia?

Paraben free. Selamat untuk wanita mengandung

 So marilah kita mencuba Seqy Beauty Bb Cream. Buka je dari kotak, aku jatuh hati dengan botol dia yang unik tu. Selalu bb cream dijual dalam bentuk tube, ni main tekan-tekan jer, comel. Aku kurang gemar yang jenis tiub tu sebab bila kita picit, kita tak boleh kawal berapa banyak jumlah bb cream yang keluar. Dengan bb cream seqy beauty, kita boleh control amount bb cream yang kita perlukan. Macam aku, aku picit dua kali so jumlah bb cream yang keluar tu elok je untuk muka aku.


Masalah tona kulit aku ialah kulit aku ni kuning langsat. Semua bb cream yang aku pernah cuba pulak akan buat kulit aku nampak pinkish atau paling aku benci, buat muka nampak kelabu. Masa pertama kali dapat bb cream seqy beauty ni, expectation aku taklah tinggi sangat. Lagi-lagi barang buatan Malaysia kan? Nampak tak sikap buruk kat situ? Hahaha..
 
Ni muka pakai pelembab jer. Muka sebelum guna Seqy Beauty BB Cream.
Sekali bila dah try??? Wahhhhh…muka aku tak nampak kelabu atau pink. Nampak natural je. Dan kawan cakap muka tak nampak kusam sangat. Kat gambar-gambar ni,aku pakai bb cream seqy beauty semata-mata tau. Takde bedak/foundation bagai. Dan gambar ni tak edit pun. Berbekalkan cahaya lampu dan kamera asus sendu jer..  T_T

Nampak tak beza dia? Beza dia taklah terlalu besar sebab kita kan nak cantik natural. Kulit kita nampak naturally cantik, macam kulit semula jadi. Best kan?
 Tekstur bb cream seqy beauty ini sangat ringan, rasa tak pakai apa pun kat muka. Muka pun tak rasa berminyak dan paling pentingnya…..ada SPF 30++. Kan ohsem tu…kita wajib pakai produk yang ada perlindungan matahari untuk kesihatan kulit ye kawan-kawan? Kandungan dia pun selamat untuk wanita mengandung jadi jangan risau ye mak buyung sekalian. Bb cream seqy beauty ini memang sesuai untuk semua jenis kulit.

Hah, korang dah teruja tak? Jomlah ramai-ramai dapatkan seqy beauty bb cream ni.Dia pun ada set skincare jugak. Aku ingat nak try skincare dia pasni….kotlah kulit aku boleh cun melecun macam kulit sepet tu…hehehe..

Untuk dapatkan produk Seqy Beauty..korang boleh ke..

Seqy Beauty (untuk segala info berkenaan produk seqy beauty berserta testimoni)



Atau kalau nak order terus, boleh whatsapp ke 011-21076726.

 Jom kita beli produk Seqy Beauty ramai-ramai.

Thursday, 19 November 2015

Buat baik kepada orang tua



Hmm. Entri ni bukan sebab nak bermegah cakap aku ni insan terbaik whatsoever tau. Entri ni cuma nak remind kengkawan yang baca bahawa it’s a good thing untuk berbuat baik. Okey, marilah kita bercerita.
Aku ni sejenis anak yang sangatlah teruk. Kenapa aku cakap gitu? Sebab aku suka cakap kuat-kuat dengan mak sendiri, pastu kalau dia call, aku tak return call secepat mungkin, kalau dia sms, aku tak reply. Kalau mummy minta tolong, aku buat dek…buat tak dengar. Pastu asyik tak dengar cakap mummy, berkira dengan mummy…haih, banyaknya dosa dengan mummy. Satu lagi, I am not a huggy type. Kau ingat sepanjang 27 tahun aku hidup, aku pernah peluk mummy aku? Masa aku kecik, aku tak tahulah tapi as long as I can remember, aku tak pernah peluk mummy. Bukan aku tak sayang mummy tapi aku memang tak gemar peluk-peluk ni. 

Sehinggalah, Tuhan tunjuk kat aku. Aku tak berpeluang untuk balik kampung, tak berpeluang jumpa mummy untuk 2 tahun. 2 tahun ok! Kali terakhir aku makan masakan mummy ialah almost 3 tahun lepas. Kami ada jumpa 2 tahun lepas, tapi jumpa tak sampai 3 jam. Tu pun sebab kami duduk dalam kereta yang sama. Tapi hati aku ni keras. Masih jugak tak terbuka hati ni.

Semakin rissa besar, aku jadi semakin sedar. Macam mana nanti kalau rissa buat aku macam aku buat mummy? Macam mana kalau rissa jarang call aku tahap dua minggu sekali baru call? Macam mana kalau ……… hah, banyaklah dia punya macam mana tu. Then, baru aku insaf. Baru aku terasa at least aku ada ibu lagi, walau macam mana pun, dia tetap ibu aku. Yang melahirkan aku. Tiada manusia yang sempurna kan?

So, one day, empat bulan lepas, time dapat gaji, aku bank in sedikit gaji aku pada akaun mummy. Selama 7 tahun kerja, sekali pun aku tak pernah bagi duit tanpa mummy minta tau. Selalunya mummy kena minta, baru aku bagi. Haih jahatnya perangai. Dan bulan ni, bila aku dapat gaji, antara benda pertama yang aku lakukan ialah bank in duit pada mummy. Aku terbuka hati nak buat gitu. Aku redhakan sedikit duit yang aku bagi tu walaupun hakikatnya, aku ni bukanlah banyak sangat duit. Tapi takpelah kan? Bukan orang lain.

Pastu nak tahu apa yang ajaibnya? Tuhan murahkan rezeki aku. Aku dapat duit tiga kali ganda daripada jumlah yang aku bagi mummy. Ya, mungkin Tuhan bagi rezeki pada aku dari segi wang ringgit memandangkan aku ni memang buta selama ni. Tapi you got the point kan? Aku tak kata asal bagi duit kat mak bapak, kita pun akan dapat ganjaran berupa duit berganda-ganda. Rezeki ni boleh datang dalam macam-macam cara juga kan? Bila tubuh badan kita sihat, anak kita sihat, rezeki jugak tu kan?

Bila kita berbuat baik, lebih-lebih lagi pada ibu bapa kita, kita akan dapat ganjaran yang besar. Paling kurang pun, kita dapat menggembirakan mereka. Apa yang lebih bagus daripada itu? Aku ni pun sedang belajar jugak ni. Belajar nak buat baik dengan mummy sendiri. Belajar nak jadi mak yang baik kepada anak sendiri jugak. Mudah-mudahan semuanya dipermudahkan untuk aku.



Sunday, 15 November 2015

Pakej Astro yang lebih murah

Hai.

Aku memang melanggan astro. Dah bertahun-tahun dah. 
Sejak barang semakin mahal akhir-akhir ni,aku decide untuk downgrade pakej astro aku.
Yelah,ukur baju di badan sendiri kata orang.
Sebelum ini,aku ambil pakej Superpack 1, bulan-bulan kena bayar dalam RM160 la lebih kurang.
Mahal oit tu bagi aku. Dahlah tu, bukan kita tengok semua channel pun.
Asyik ulang rancangan yang sama pulak tu.
Pffttt astro ni bila nak berubah pun aku tak tahu.

Jadi tadi lepas makan,aku godek-godek kat website astro.
Cari pakej lain.
Yang murah sikit.
Kalau ikut aku,apa yang paling penting kena ada PVR dan channel 393, sebab aku nak tengok runningman.
Rissa pulak pentingkan kartun dia.
Asben suka sport.
Mak mertua aku layan 703 jer. Hehehe.

Akhirnyaaaaaaa...aku decide untuk ambil sport bundle.


 Hah,harganya jadi RM116.55 termasuk gst. Oklah murah RM40 kan. Ni tengah fikir nak cut bajet kat mana-mana ni...zaman berjimat kan...

Tuesday, 10 November 2015

Nona roguy menjadi pilihan

Hai.

Selepas bersalinkan rissa, aku tak berpantang betul-betul. Masa tu aku takde experience,pastu rissa kena kuning 2 hari jadi aku ikutkan aje semua kata nurse masa tu untuk tidak mengambil sebarang jamu,halia dan sebagainya. Masa tu,aku 100% ambil supplemen sahaja. Aku cerita ye apa yang aku buat masa berpantang dulu.

- mandi air sejuk 2 jam lepas aku bersalin.bayangkan?
- tak pakai stokin atau bengkung
- mandi terlalu lama.siap berconditioner bagai okey?hahaha.
- makan bubur tiap hari masa berpantang.benda tu kan berair...tak elok sebenarnya..

Lepas tu,aku ada follow fb kak ice. Kak ice ni bidan,dia ada blog sendiri jugak. Korang follow la dia. Banyak sangat ilmu aku dapat dari dia. Jadi lepas fikir-fikir,aku akhirnya decide untuk beli set berpantang nona roguy.

Dalam set ni memang dah ada uncang cuci,akar herbanika,minyak herbanika,lulur,krim barut dan phytonatal. Selain tu,aku ada add on barra gel,minyak berubat herba,bengkung dan buku berpantang. Total semua ni RM380. Oklah tu kan....untuk badan sendiri jugak..

Ada kengkawan yang tanya..larat ke nak try semua? Mudah-mudahan larat. Sebab aku dah rasa wei tak pantang betul-betul. Jadi kali ni..nekad. Mesti pantang!









Monday, 2 November 2015

Apa nak buat bila anak tetiba batuk tengah malam?

Hai.

Rissa tak pernah batuk. Jadi bila dua hari lepas,dia tiba-tiba batuk,aku cemas juga. Walaupun sebenarnya aku dan suami pun batuk. Haish! Berjangkit la tu.

Bila malam je,dia batuk tahap tak boleh tidur. Aku suruh dia mengiring,dia batuk. Suruh dia meniarap,eh batuk jugak. Nak dukung dia..aku tak larat pulak. Sian aku tengok. Menangis-nangis dia.

Lepas tu,aku dapat satu idea. Aku sapu minyak yu yee pada dada,belakang dan tapak kaki rissa. Akhirnya baru dia dapat tidur lena. Tapi efek tu tak lama. Dalam 2-3 jam dia batuk lagi. So aku kenalah sapu lagi. Nak buat camna..sayang anak kan..

Jadi,kalau anak korang susah nak bernafas malam-malam sebab batuk,bolehlah guna minyak yu yee ni. Berkesan sangat.