Tuesday, 23 June 2015

3GB kuota internet untuk RM36 sahaja!!


Hai.

Aku adalah pengguna tegar celcom sejak first time aku memiliki handphone, masa tu aku form 2. Sehinggalah last 2 year, masa tu aku dan suami dah start gila main internet. Internet celcom masa tu memang mahal, dahlah mahal..selalu problem pulak tu. Memang kerap sangat takde line internet. So, kami decide nak tukar ke digi prepaid. Digi best, tak pernah ada problem dengan internet, call pun murah jer 15 sen seminit, internet laju….so far memang oklah.

Bila aku sampai kat Sarawak awal bulan ni, digi memang teruk giler. Takde line internet langsung!! Kalau ada pun, 1 bar je. Ko bayangkan betapa hangennya aku selama dua minggu dengan line digi yang bengong gila tu? Tapi takpe, memandangkan aku memang tinggal kat JB, aku relax jelah. #ayatsedapkanhati

Dah masuk zaman GST ni lagi aku geram. Bayangkan sekali topup, mesti ada GST. Reload RM10, kena caj RM0.60. Pastu aku pulak asyik topup memanjang. Sebelum ini, aku biasa ambil pakej Digi yang internet 3GB untuk RM48. Itu belum masuk call. So rata-rata dalam sebulan tu kos handphone aku dalam RM90 la kira kasar. Belum lagi masuk kes aku kelam kabut sebab habis kredit. Sebab tu aku survey postpaid digi!

Semalam aku pegi cawangan digi. Pekerja dia kata sekarang ada postpaid plan digi yang baru iaitu Digi SmartPlan. Mak is teruja sebab murah weii.. Dia ada beberapa plan. Tengoklah kau jenis yang selalu bergayut atau selalu main internet. Plan dia ada high voice atau high data. Pilih jer mana yang sesuai dengan kita.

Aku pilih plan yang SmartPlan50. Kenapa aku pilih SmartPlan50 High Data digi ini? Sebab internet dia ada 3GB (murah weiiii), free call 100 minit, free 100 sms, call 15 sen seminit, caj sms aku tak kisah sebab aku tak bersms pun..paling best ever ialah dia ada rebat tunai. So, bil aku cuma RM36 SAHAJA. Murah kan? Kat rumah aku pakai YES so tak kisah pun dengan data 3GB tu. Kalau masuk GST pun aku rasa harga dia less than RM40. Selain tu, digi smartplan ini tiada kontrak. Katalah kita tak serasi dengan plan ni, kita boleh jer tukar ke plan lain yang sesuai dengan kita.


SmartPlan78 dia pun ok jer sebenarnya aku tengok sebab ada 4G pastu 200 minit free call. Lepas rebate, harga dia RM66 jer..aku rasa macam nak tukar jer. Hehehehe! Takpe,takde kontrak pun kan..
Tapi jangan terpedaya tau..sebab rebat tunai ini hanya untuk 12 bulan pertama sahaja. Pekerja digit tu beritahu aku, lepas 12 bulan, datang semula kedai digi, nanti mesti ada plan lain. Ok, bye!

Monday, 22 June 2015

Tips mudah potty training anak

Hai.

Aku update blog dari pc jer jadi maaplah yer takde gambar pulak. Nak cerita ni, start 14 Jun 2015, bermulalah episod rissa tak pakai pampers. Rissa sekarang dah 2 tahun 8 bulan. Dah overdue pun sebenarnya nak potty train dia tapi takpelah. Nak tahu camna ada kesedaran? Sebab masa aku tengah kat salon, kami laki bini berbual dengan pekerja salon tu. Dia cite anak dia muda dua bulan dari rissa tapi dah start tak pakai pampers sejak anak dia setahun lebih. Aku macam wowww!! Hebatnyaaa.. Jadi, asben pun cakap, rissa kena stop pakai pampers jugak ni. Tak nak kalah betul. T__T

Apa yang sangat mengejutkan aku ialah rissa free pampers pada waktu siang tanpa ada sebarang masalah. Seriously! Cuma time nak poopoo tu problem tapi berkat kesabaran nenek dia dan aku sendiri, kami berjaya!! Gittewww. So, aku share sikit tips mudah rissa bercerai pampers pada waktu siang ye. Waktu malam belum lagi. Hihihi..

1. Beritahu anak 50 kali sehari, kalau nak kencing atau poopoo, beritahu mama atau nenek yer. Manusia ni kan mudah lupa, jadi kita kena ingatkan setiap kali.

2. Puji anak bila dia berjaya. Kali pertama rissa berjaya kencing sendiri ialah time dengan aku. Good girl anak mama. Bila dia dah dapat jer, aku terus cakap, wahhhhhh!!! Rissa pandai. So good.. sambil tepuk tangan dan urut dada sendiri sebab terharu anak aku boleh kencing sendiri homaigad nak update status fb sekarang jugak. Hah, gitulah situasinya. Pastu kali kedua dia nak kencing, rissa cakap, Mama, say pandai. Aku macam huh? Say pandai apa pulak ni. Dia ulang lagi, say pandai. Then baru aku tahu dia maksudkan suruh aku cakap yang dia pandai sebab kencing sendiri. Adoiii anak mama.

3. Jangan guna potty tu tapi bawa anak ke toilet biasa. Ok sebelum tu nak cakap cara kita lain-lain tapi ini cara aku ye. Aku rasa sangatlah tak elok untuk kita ambik potty tu dan letak kat ruang tamu ke apa then suruh anak kencing dan berak padahal kita ada toilet. Didik anak, toilet tempat kencing/poopoo jadi wajib buat kat situ. Wajib!

4. Jangan buat bunyi pelik-pelik untuk bagi anak membuang. Ini seriously annoying! Nenek dia buat, aku senyap jerlah tapi bila turn aku, aku memang tak bagi bunyi apa-apa sebab aku tak nak dia terbiasa. Asal kencing je buat bunyi sshhhhhhh, asal berak jer buat bunyi oookkkk oookkkk..

5. Selalu tanya anak, dia nak kencing tak, nak berak tak? Jadikan tabiat untuk tanya anak dalam setiap 2 jam. Rissa ni kekadang dia nak tapi bila kita tanya, dia cakap No. So, kena pujuk untuk pegi toilet. Sama jugak kalau nak keluar atau tidur. Bagi anak kencing dulu.

6. Bersabar. Ye, ada masa anak kita akan terkucil. Tapi, tak payahlah marah dia. Dia pun bukan sengaja ye tak. Jadi sabar banyak-banyak. Pujuk dia elok-elok..



Friday, 19 June 2015

Nak kurus tapi #bajetketat?

Hai.

Sejak balik dari sarawak hari tu,berat aku naik dan aku semakin gemuk. Asben pun tegur cakap aku kena kurangkan sikit berat badan. Dahlah badan aku jenis pear shape,jadi bila berat naik,peha aku makan besar dan besar. Pffttt. Jadi camna nak diet?

Selalu masalah aku bila nak diet ialah aku ni bajet ketat tak cukup duit nak beli ubat diet mahal,pastu aku malas nak bersenam dan aku nak makan yang sedap ajerrr. Boleh je kalau nak suruh aku beli teh kurus tapi ewww tak sedap langsung ok.

Jadi,marilah kita berdiet cara aku. Murah jer tau. Apa yang aku amalkan ialah makan overnight oat setiap hari. Untuk breakfast dan lunch. Petang baru makan nasi tapi aku make sure makan sebelum pukul 8 malam. Bajet yang diperlukan untuk overnight oat ini ialah RM26 jer untuk 5 hari. Kira oklah tu kan. Jimat pun jimat. Sihat jugak tu.

Ini resepi ringkas overnight oat aku. Bahan yang diperlukan ialah rolled oat, susu low fat,yogurt low fat dan kurma. Yogurt tu boleh aje kalau korang nak yang berperisa tapi aku ambil yang plain sebab aku suka. *lupa nak ambil gambar yogurt pulak tapi aku beli yogurt yang dalam bekas kecik tu. Sebekas yogurt boleh digunakan untuk 2 botol overnight oat.

Mula-mula ambil jar/apa-apa bekas pun boleh. Pastu tuangkan 4 sudu besar oat. Kemudian,tuangkan susu. Pastikan susu tu menutupi oat.  Aku suka letak susu tu banyak sikit sebab nanti oat tu kembang jugak. Kemudian masukkan yogurt. Akhir sekali,carikkan kurma. Kalau nak, boleh guna kismis,buah-buahan atau kekacang. Terpulang pada uols. Pastu,simpan dalam peti sejuk. Esok pagi boleh makan.

Serius sedap dan mengenyangkan tau. Kalau nak guna untuk sahur,memang perfect pun ni. Selamat mencuba!

Pastikan minum air yang banyak tau. Selamat kurus!