Wednesday, 25 February 2015

Lipstik MAC pertamaku

Hai.

Aku ada sorang kawan ni,barangan mekap dia semua mac. Pastu bila ku google,eh banyak artis,blogger dan selebriti guna mac. Pendek kata kalau orang tu suka mekap-mekap,dia mesti akan ada sekurang-kurangnya satu barangan mac.....yang paling laris di mac ialah lipstiknya ye.

Ada yang kata kenapa nak guna mekap mahal-mahal padahal banyak jer mekap yang murah? Sebab aku dah serik tau. Aku beli macam-macam lipstik dari pelbagai jenama. Sekarang ni jer aku ada 7 lipstik tapi semuanya tak sesuai untuk aku. Ada yang buat bibir aku gatal,ada yang buat bibir aku kering sampai pecah dan paling aku benci,buat bibir aku gelap. Terpaksa aku skrub bibir aku tau.

Kalau nak compare,setiap lipstik yang aku beli harganya dari RM20-RM40...ko darab dengan 7,dah almost RM300 tau. Dahlah lipstik tu aku pakai sekali dua kali jer. Membazir kan? Jadi...daripada aku beli lipstik murah yang aku guna sekali dua dan tak sesuai dengan bibir aku yang sensitif,baik aku beli lipstik yang mahal tapi serasi dengan aku. Kan? Tapi tiap orang pandangan lain-lain,aku hormati semua tu.

Semalam aku cuba satu kaler lipstik kawan aku ni. Bila aku pakai,asben dan mil cakap cantik. Awwww..sebab buat muka aku nampak brighter katanya. Jadi petangnya,aku decide marilah kita membeli mac. Tambahan pulak asben aku tak bagi lagi adiah hari kasih sayang. Wakaka. Alasan sangat.

So yes,ini lipstik mac yang aku beli. Ohhhh,pastukan, aku ada baca orang yang takut nak gi kaunter kecantikan barang-barang camni. Aku pun takut sebenarnya. Tips aku,dari rumah,ready siap-siap apa yang kau nak beli. Pastu sampai sana,cakap jer nak beli apa dan blah dari situ. Aku beli barang semalam tak sampai 5 minit. Wakaka...nebes mak nok..

Aku suka lipstik mac sebab dia tak mengeringkan bibir. Bila pakai,bibir tak gatal. Pastu kaler dia cantik. Sesuai untuk bibir sensitif laaa..bulan depan time dah gaji,aku nak beli satu lagi kaler yang nude. Hihi. Reward untuk diri sendiri katanyaaaaaa...

Ok bye.

Wednesday, 18 February 2015

Cara aku simpan duit


Hai.

Hari ini aku nak kongsikan cara aku simpan duit. Seperti rakyat marhaen yang lain, aku ni susah sangat nak simpan duit. Pastu bila sampai masa aku perlukan duit, hah….dah terkial-kial. Last year aku admit lah yang pengurusan kewangan aku sangat teruk. Husband aku asyik membebel jer kat aku sebab aku kan pengurus kewangan kami (kononnya). Maka mulai 2015 ni, aku dah set siap-siap dah segala perbelanjaan kami suami isteri. Aku share ye tips kat sini, kotlah ada yang iman lemah dan takde disiplin macam aku. Hahaha..

Sebelum dapat gaji, buat list bajet siap-siap. Senaraikan semua yang WAJIB dibayar dan dibeli.
Ini penting supaya senanglah nanti nak uruskan duit tu bila dah dapat. Dalam list ni, aku masukkan bil air dan elektrik,bil astro,ansuran kereta,duit untuk susu anak dan pampers anak. Kira semua benda yang wajiblah. Pastu calculate siap-siap untuk simpanan berapa, untuk perbelanjaan berapa…maka bila dah semua dah ready, kita dapat tengok berapa baki duit kita. Maka, beringatlah di situ yer.

Bila dah dapat gaji, bayar semua hutang dan simpan duit
Untuk semua perbayaran bil, memang aku yang uruskan. Yelah,kata tadi pengurus kewangan kan? Jadi hari pertama gaji, aku memang transfer siap-siap semua duit untuk bil-bil utiliti aku. Kemudian, aku akan simpan duit ke ASB. Semua ini aku lakukan menggunakan maybank2u. Ya,kita boleh transfer duit ke ASB menggunakan maybank2u ye kawan-kawan.

Tips bayar bil :
Untuk bil, aku memang fixkan amount tetap. Sekarang ni, astro aku RM158, bil air dalam RM6-7 pastu bil elektrik dalam RM60-70. Tapi tiap bulan aku akan bayar amaun tu secara tetap. Astro aku bayar RM160, bil air RM20, bil elektrik RM80..sebab tu bil aku selalu negatif..aku buat gini supaya kalau satu masa aku kekurangan bajet, aku cuma perlu bayar sikit je untuk benda alah ni.

Joinlah kutu dengan kengkawan.
Nak harap aku simpan duit memang nan hado lah kan? Maka tahun ni aku join 3 kutu. Masing-masing akan aku dapat pada 3 waktu berbeza. Jadi takdelah aku kelam kabut nanti.

Gunakan amaun tetap untuk perbelanjaan harian
Contohlah, perbelanjaan harian untuk suami isteri selama seminggu adalah RM300. So, kekallah dengan bajet tu. Jangan nak memandai bazirkan pulak, beli bukan-bukan. Usaha untuk ikut plan.

Beli barang dapur/mekap/skincare sekali sebulan, jangan kerap ke pasar raya
Dulu, aku suka sangat pergi hypermarket kalau bosan. Pastu bila pergi situ,confirmlah aku membeli barang yang tak perlu pun sebenarnya macam biskut bagai. Sila kurangkan amalan ini ye. Bila bosan, aku lebih gemar beriadah ke taman ke,zoo atau playground.

Buat tabung biru/hijau/merah/syiling
Biru mewakili RM1, hijau mewakili RM5 dan merah mewakili RM10. Untuk aku, aku buat tabung hijau. Maka asal aku dapat duit RM5 je aku simpan dalam tabung. Aku tak pakai pun duit tu. Aku dah amalkan ni almost sebulan. Takdelah banyak nar amaun yang aku dapat, tapi bolehlah dari takde. Ada orang kumpul syiling banyak-banyak. Tu pun salah satu amalan menabung.

Survey harga barang.
Sekarang kan dah ada apps untuk survey harga susu, harga pampers dan macam-macam benda lagi. Gunalah apps tu. Senangkan? Kalau tak pun, boleh tengok kat newspaper atau online.

Elakkan berhutang
Aku pun tak terkecuali dari tabiat suka berhutang. Sobssss. Tapi husband aku jenis yang tak suka pinjam-pinjam ni. Dia rela takde duit dari nak meminjam kat orang.  So asal aku nak berhutang jer, dia tak izinkan. Maka terselamatlah aku walauponnnnn tak dapat beli apa yang aku nak. Huwaaaaa.

Baiklah, sekian sahaja tips aku untuk hari ini. Semua yang aku share ni, baru je aku amalkan. Membantu aku la sedikit sebanyak. Korang trylah, manalah tahu kan? Hehehe…bye.. J

Saturday, 14 February 2015

Wean off tia clarissa

Lama sangat tak update pasal anak dara kesayangan tu. Bulan ni, rissa dah 2 tahun 4 bulan. Dah besar panjang dah dia. Jadi aku rasa dah eloklah kalau aku wean off rissa. Sekarang ni,rissa cuma menyusu di waktu malam (time nak tido) ,time dia nangis,time weekend...dia just mengempeng orang kata.

Gigi dia dah almost complete,so sakit wooo bila dia nyusu. Jadi semalam (13 feb 2015), aku nekad dah nak wean off rissa. Masa kami nak tido,aku cakap kat rissa,nenen mama sakit. Mama sakit. Dia terkebil-kebil tengok aku. Tapi dia tido jugak...sambil muka dia sebelah cik b aku..

Pastu siang tadi time dia tido,aku tunjuk kat dia cik b aku. Aku cakap..tengok,nenen mama sakit. Rissa no more nenen ok..

Malam ni,dia dah gelisah nak tido. Last-last dia cakap please mama. Please... adeh,lemah jugak iman aku dibuatnya. Nak je aku bagi tapi aku fikir gak..dia dah besar. Tak elok asyik menyusu badan kan. Lagipun bukan dia menyusu pun,dia just ngempeng jer. Aku cakap laa..nenen aku sakit. Tapi aku selak juga. Suruh dia dekatkan muka kat situ. Tak sampai 5 minit,dia tido.

Aku harap berjaya wean off rissa.
Kalau dah berjaya wean off,pasni bolehlah tambah adik lagi. Hehehe...

Tuesday, 10 February 2015

And the bad mom award goes to.....

Hai.

Pernah tak rasa kaulah mak paling failed ever?
Aku kerap rasa gitu.
Sekarang,aku join kelas aerobik setiap selasa dan khamis dari 6-7 petang.
Maka setiap selasa dan khamis tu aku takkan dapat suapkan rissa makan dan mandi dengan dia.
Sobssss.
Dahlah tiap ari makanan rissa tu bukan aku yang masakkan.
Dulu masa rissa baby,memang aku prepare makanan dia.
Tapi bila dia dah besar (setahun lebih), mil aku yang masak sume sebab aku malas.
Pendek kata,aku memang malas. Tak nak bagi alasan dah.
Malam-malam pulak,selalunya asben yang buatkan susu untuk rissa kalau dia tak keje malam.
Aku??
Aku rasa aku takde buat apa.
Hmm.
Ok bye.

Sunday, 8 February 2015

Krim terbaik melembabkan kulit dari pagi ke petang

Hai.

Aku memang ada masalah kulit kering.
Sampai mengelupas kulit aku ni.
Sebab tu aku sangat cerewet bila memilih losyen.
Selalunya losyen yang melembabkan mesti ada campuran shea butter tapi aku pulak tak kenan dengan bau shea butter.
Pening iols.
Satu lagi masalah losyen for dry skin ialah mahal giler.

Satu hari,kakak ofis yang duduk meja sebelah aku cerita,mak dia baru balik umrah.
Cuaca kat umrah kan kering,kalau kulit tak tahan memang crack la.
Kawan-kawan mak kakak tu suggest guna krim ni.
Mak dia pakai...kulit elok je maintain lembab.
Kakak ni pun pakai krim yang sama sapu kat tumit dia.
Hasilnya tumit kakak ni tak pecah lagi.

Nak tahu krim apa?

Nivea creme laaaaa...

Krim nivea ni banyak sangat dijual di mana-mana pasaraya di malaysia. Harga pun murah jer. Lepas dapat review terbaik dari kakak tu,aku pegi giant,beli nivea cream dalam bekas yang paling besar. Tamak tak? Hahahha...tak mahal pun. RM12 kot harga dia kalau tak silap.

Sampai rumah,aku ingat nak pakai macam losyen. Sekali tu,krim ni tekstur dia sangat pekat. Macam vaseline tu hah tekstur dia lebih kurang. Susah nak sapu seluruh badan. Maka aku sapu di tempat-tempat tertentu je macam tangan,siku,lutut,betis,tumit..

Yang aku paling tak suka pasal nivea creme ini ialah bau dia. Annoying gila bau dia. Bau minyak rambut mendiang datuk aku dulu. Hahahaha. Tapi bau dia tak kekal laaa..kejap je hilang. Spray je perfume,wangila badan tu nanti.

Apa pun,lepas guna nivea creme ni setiap hari,badan aku dah tak mengelupas lagi. Yang paling best,aku tak perlu reapply losyen dua tiga kali sehari. Pakai sekali je cukup. Jimat pun jimat. Kalau korang nak try,cuba beli yang bekas paling kecil tu dulu. Tengok ok ke tak.

Lagi satu,nivea creme ni tak mengandungi paraben. So selamat laaaa di situ. Kalau korang ada masalah very dry skin,silalah beli krim ni. Sangat bagus hokey..so far ni yang paling terbaik dan murah dalam mengatasi masalah kulit kering aku. Tips simple,letak je benda ni kat opis. Kompem pakai punya...kalau tak,beli je pastu terbiar jadi tukun kat rumah. Haha..