Wednesday, 6 May 2015

Tips mudah mengajar anak memberus gigi

Hai.

Aku mula ajar rissa berus gigi sejak gigi dia tumbuh. Aku memang jenis sangat cerewet pasal benda-benda gini. Aku tak nak gigi rissa rosak,tak nak mulut dia busuk,tak nak lidah dia kotor..hahaha,nampak tak betapa cerewetnya mak ni? Oklah...aku share sikit tips ajar rissa.

1. Untuk permulaan,cari lagu memberus gigi. Pastu hafal. T_T
Aku search kat youtube tau lagu ni. Lagu kartun dibo brush your teeth. Lagu tu konsepnya pas makan kena brush your teeth,kalau tak nanti monster ada dalam gigi. Jadi aku memang cakap kat rissa....gigi rissa ada 2 ekor monster...omg! (Insert muka ketakutan di sini) pastu cakap kat dia..kena berus! Pastu nanyi lagu dibo tu. Bila dah siap,suruh dia buka mulut. Pastu kau pura-pura lah cakap ohhh no more monster...

2. Belikan anak berus gigi yang comel yang dia minat.
Katalah anak korang minat mickey,maka belikanlah dia berus gigi mickey mouse. Rissa suka pororo. Jadi aku belikan dia berus gigi pororo walaupun sebatang tu 16 hengget..pfft berus gigi mama pun 5 hengget je tau rissa..Aku memang sangat rekemen berus gigi ni sebab dia comel,lembut dan sesuai untuk kanak-kanak baya rissa. Tapi hanya available di carings pharmacy je yer.

3. Gunakan ubat gigi yang sesuai.
Ubat gigi kanak-kanak ada pelbagai flavour. Korang kena ikut selera anak. Jangan anak tu suka perisa strawberi,kau belikan dia pisang. Kena bagi galakan ye ibu-ibu..untuk rissa,aku belikan ubat gigi kanak-kanak cosway.

4. Berus gigi depan anak.
Ibu bapa adalah cermin anak. Jadi kalau nak anak berus gigi,kita kena jugak berus gigi depan dia. Ulang setiap hari,setiap kali. Nanti dia pasti akan ikut. Mudah-mudahan. Contohnya,aku sentiasa berus gigi depan rissa. Sekarang dia pastikan kalau dia berus gigi,aku pun kena jugak berus gigi. Selalunya,aku kena berus gigi sampai 2 kali semata-mata nak pastikan dia berus gigi.

5. Berkeras dengan anak. Kalau mulut dia busuk,bagi reaksi cam kau geli sangat.
Guna ayat camni...rissa,gigi mama cantikkan?Rissa nak gigi cantik macam mama kan? Beruslah gigi..

Kita kena galakkan dia berus gigi. Jaga kebersihan gigi tu. Tapi kalau cara tu tak jalan...

6. Sila keraskan hati. Paksa dia.
Aku ni selalu jer paksa rissa berus gigi. Dia nangis melalak tak nak berus. Aku buat pekak jer dan berus gigi dia. Tapi tak payahlah dia jerit,kau pun jerit sama. Orang dengar ye...malu sikit.

7. Last sekali,jangan sekali-kali bagi anak makan lolipop. Jangan bagi dia sedut susu sampai dia tertidur. Sebab tu boleh menyebabkan karies gigi. Kita sebagai mak kena monitor gigi anak tau. Tu tanggungjawab kita tu...hehehe...

Ok bye..