Saturday, 2 May 2015

Best foundation ever!!!!

Hai.

Aku sebenarnya bukanlah kaki foundation. Aku lebih prefer guna bb cream. Pastu kalau aku nak,aku sapu two way cake sikit. Kalau aku tak nak,aku pakai jer bb cream. Sebab masalah muka aku ialah tona tak sekata dan pori-pori yang sebesar kawah gunung berapi...pftt! Apa yang aku perasan,kalau aku guna two way cake semata-mata,pori-pori aku jadi obvious giler tau. Tak tahulah itu sebab aku silap beli two way cake atau kulit aku problem ke apa..

So selepas menggoogle selama seminggu lebih,aku ada 2 pilihan untuk liquid foundation ni. Aku perlu memilih di antara borjois healthy mix foundation dan revlon colorstay foundation. Okey ada 3 sebenarnya tapi satu ni terkecuali sebab mahal. Foundation mac...tu pun best tapi harga dia ehemmmm takpelah..tunggu mak cik kaya kang.

Aku list down apa perbezaan di antara borjois healthy mix foundation dan revlon colorstay foundation. Ini hasil google dan lepas aku check tester di watsons.

Harga. Revlon ni harganya RM66, borjois pulak RM56. Borjois hanya terdapat di watsons terpilih saja ye. Tapi aku beruntung sebab kat JB ni berlambak watsons yang jual borjois.

Shades. Aku banyak refer blog wiida ribbon dan sabrina tajuddin untuk cari shade foundation yang sesuai untuk aku. Untuk kulit aku,aku paling match dengan kaler vanilla 52 (borjois) dan sand beige 180 (revlon).

Coverage. Revlon boleh cover better dari borjois.

Penutup. Ini masalah besar. Revlon tiada penutup yang boleh dipam seperti borjois. So nak guna revlon memang agak tricky.

Tapi perkara yang menyebabkan aku memilih revlon ialah tekstur dia. Healthy mix foundation agak cair manakala revlon colorstay ni just nice je. So aku pilih revlon.

Perkara yang paling annoying mengenai foundation ialah kita kena cari yang warnanya exactly warna kulit kita. Which is sangat susah sebab kulit aku jenis yellow undertone. Dan kebanyakan foundation pulak untuk orang yang berkulit pink undertone. Selama ni aku tak perasan tapi rupanya bila kulit kita kuning langsat dan kita pulak pakai bedak kaler beige atau nude atau natural,muka kita pink,leher kita kuning. *cry me a river*

But its okey...dah 8 tahun pakai bedak baru perasan. Pffttt..janji sekarang dah jumpa foundation yang untuk yellow undertone. So kalau sesiapa yang berkulit kuning langsat tu,korang boleh cuba revlon colorstay sand beige ni tau. Aku memang suka sangat....

Dia nampak natural,tak bercapuk,tahan lama dan waterproof. Aku pakai ni masa senam pun muka aku relax jer....kau hado pakai foundation masa senam?? Hahahaha..

Tapi tips paling penting,bersihkan foundation ni betul-betul. Nanti tak pasal-pasal jerawat pulak. Gambar kat bawah ini ialah testimoni aku pakai revlon colorstay foundation. Gambar ni diambil dah pukul 6 petang tau. Aku pakai foundation dari pagi dan masa ni aku memang guna liquid foundation saja,tak pakai bedak pun. Nampak natural tak? Hahaha.