Sunday, 30 November 2014

Resepi ringkas untuk galakkan anak makan ikan

Hai.

Rissa tak suka makan ikan.
Tapi walaupun dia tak suka,ada aku kisah.
Aku paksa jugak! Hehehe..
Sebab ikan kan bagus,berkhasiat.
Jadi untuk menggalakkan dia makan ikan,aku buat bebola ikan yang ringkas.

Bahan-bahan :
Satu tin tuna in water (pilih ni sebab less salt)
Seulas bawang putih
Seulas bawang merah
Sedikit lada sulah
Sedikit tepung beras

Tak payah campur perasa/garam/pak aji. Biar je. Sebab untuk budak.
Caranya mudah. Tumis bawang. Keluarkan isi tuna. Kemudian campurkan tuna,bawang yang telah digoreng,lada sulah dan tepung beras tadi. Kacau sebati. Kemudian bulat-bulatkan.

Pastu aku masuk dalam peti ais. Tunggulah dua tiga jam. Proses ni penting sebab takut ikan tu teburai nanti.

Last sekali,goreng! Rissa suka fish ball ni. Dia makan sampai 9 biji okey. Hehehe..

Wednesday, 26 November 2014

Ubat paling berkesan untuk merawat sembelit anak

Hai.

Kalau korang sering baca blog aku,korang akan tahu bahawa rissa (anak aku) memang sering kena sembelit.
Dari lahir dia memang asyik sembelit.
Dulu masa dia baby,aku tak risau sangat sebab masa tu dia fully bf.
Then bila dia dah start makan,hah! Ambik kau. Sian tau.
Betapa dia nangis tiap kali nak membuang..betapa seksa nak bagi dia enema dan lactulose..
Sampai aku terpaksa tukar susu dia berkali-kali.
Dah scan perut dia 3 kali,dah jumpa beberapa orabg doktor tapi masih jugak susah nak berak.
Kesian rissa.

Until one day,aku tanya seorang doktor homeopati ni.
Aku bagitau dia masalah rissa.
Doktor tu cadangkan rissa mengambil al manna (arabic gum) sebab dia kata mungkin usus rissa tak berapa baik. Al manna ni adalah prebiotik,dia akan membetulkan usus dengan membawa bakteria baik (ingat tak iklan yakult tu?hah...yakult kan sejenis prebiotik).

So aku try arabic gum ni.
Hasilnya,syukur.
Rissa tak sembelit lagi.
Selera makan pun bertambah.
Syukur sangat!

Ni sedikit q&a pasal arabic gum?

1. Selamat ke?
Ye selamat. Ianya didapati dari klinik homeopati. Banyak juga klinik homeopati jual arabic gum ni

2. Apa rasanya?
Takde rasa apa. Takde bau apa. Just rasa plain air kosong biasa je.

3. Bagaimana nak makan?
Ambil seketul arabic gum ni dan letak dalam air kosong minuman anak. Letaklah dalam 6-7 oz. Nanti dia akan cair dalam setengah jam gitu. Aku akan bagi rissa dalam dua hari sekali. Biasa air tu aku biar je. Biar dia minum sampai abis. Tak kisah pun berapa jam. Kadang-kadang sampai ke petang.

4. Orang dewasa boleh makan?
Of course lah boleh. Jangan risau.

5. Berapa banyak dalam satu jar?
Jar ni besar. Lebih kurang saiz nutella yang besar tu. Boleh pakai lama. Memang berbaloi kalau beli.

6. Mana nak beli??
Hah...ni senang jer. Beli kat iolsss..ini detailnya.

Nama produk : Arabic gum
Kuantiti : 1 jar
Harga : RM40 free postage ke semenanjung/add rm2 ke sabah sarawak..

Whatsapp/telegram : 0196196479

Monday, 17 November 2014

Gagap ke anak aku?


Hai.



Ini entri panjang, harap maklum.
Sekarang, rissa dah dua tahun dua bulan.
Tapi aku perasan, dia suka repeat perkataan, terutamanya perkataan dalam bahasa melayu dan iban.
Contoh ayat dia, mama...ambil ambil ambil milk. Atau mama, ambil ambil ambil picture.
Selalunya perkataan AMBIL tu dia akan ulang sampai tiga kali.
Aku dan suami risau juga. Suami aku sampai tanya aku, rissa ni gagap ke?
Pastu aku tanya kawan-kawan, google di sana sini dan ini aku kongsikan hasil kajian tak formal aku ye.

Kebaikan anak terutamanya yang berumur sekitar dua ke tiga tahun suka mengulangi perkataan :

-          Kanak-kanak kecil suka pengulangan kerana ia membantu mereka untuk belajar, dan kerana itu biasa dan selesa.

-          Melalui pengulangan, anak kecil mampu untuk mengambil maklumat baru setiap masa. Inilah sebabnya mengapa jika kita membenarkan anak kita untuk memilih buku untuk kita bacakan kepadanya, sembilan kali daripada 10 dia akan memilih buku yang sama tiap malam!

-          Dan dia akan suka cerita dan lagu kanak-kanak dengan ungkapan yang berulang, kerana dia pun boleh join sama. Contohnya, macam rissa. Dia suka lagu sandiwara cinta (tu lagu favourite dia sekarang dan dia hafal lagu tu. T____T). Ok, dia suka lagu old mcdonald, twinkle-twinkle, tepuk amai-amai sebab perasan tak,melodi lagu tu berulang-ulang..

-          Satu kajian kecil mendapati bahawa pengulangan cerita boleh membantu kanak-kanak belajar perkataan-perkataan baru. Para penyelidik mendapati bahawa kanak-kanak kecil yang telah mendengar hanya satu cerita tiga kali jauh lebih baik di balik dan mengingati perkataan baru daripada orang-orang yang telah mendengar tiga cerita yang berbeza. Setelah mendengar buku banyak kali kegemarannya, dia dapat membayar perhatian yang lebih kepada cerita masa depan kita membacakannya buku. Pengulangan adalah cara anak kecil kita untuk mengingatkan dirinya daripada apa yang dia tahu. Dia menikmati keseronokan mendapat dengan betul setiap masa. Contohnya, bila aku selalu cerita kat rissa setiap malam....aku akan cakap, once upon a .... (dia sambung time), there was a .... (dia sambung beautiful princess) who lived in a .... (dia sambung big castle).

-          Pengulangan juga menenangkan untuk anak kita. Dia mahu kita untuk membaca cerita berulang kerana dia boleh meramalkan apa yang akan berlaku seterusnya. Ini memberikan anak kita rasa keselamatan dan struktur. Pengulangan cerita biasa akan membantu untuk memberi jaminan bahawa semua adalah seperti yang diharapkan.

Tapi walaupun ada kebaikannya, kita kena ajar juga anak kita bercakap dengan betul. Kawan aku ada menghadiri satu seminar berkenaan pertuturan anak-anak, dan menurut kawan aku, penceramah masa tu cakap sekiranya anak-anak kita suka mengulangi perkataan, kita kena dengar dulu ayat dia sampai habis. Kemudian baru kita betulkan dan tekankan pada perkataan yang dia ulang tu.
Contoh :

Rissa : Mama, ambil ambil ambil milk.
Mama : Ambil milk. Rissa say it, ambil milk.
Rissa : Ambil ambil ambil milk. T_____T

Hahaha, takdelah. Biasa kalau aku cakap gitu, dia akan ikut. Tapi ada jugaklah dia terlepas. Takpe, slow-slow. So, kalau anak-anak korang suka mengulangi perkataan, jangan risau sangat ye. Cuma, kalau dia dah lima tahun tapi masih tak pandai cakap langsung, kita kena risau. Bawa jumpa doktor ok?




Sunday, 16 November 2014

Resepi sambal ikan bilis dengan kacang

Hai.

Sambal ikan bilis dengan kacang ni aku buat weekend lepas.
Mak mertua aku puji sedap,sejuk hati aku dengar.
Nak buat pun senang,bahan-bahan dia sikit jer.

Bahan-bahan :

200g kacang tanah
Segenggam ikan bilis
Segenggam cili kering
Sebiji bawang merah
Sedikit gula melaka
Sedikit asam jawa

Cara-caranya :

Kisar halus cili kering dan bawang merah.
Goreng kacang tanah tanpa minyak.
Bila dah agak-agak rangup,buang kulit kacang tanah tu.
Goreng ikan bilis sehingga rangup.
Ketepikan kacang tanah dan ikan bilis ni.
Tumis bahan yang diblend tadi hingga pecah minyak. Masukkan gula melaka,asam jawa dan garam secubit. Garam tak payah banyak sebab ikan bilis tu dah masin.
Bila dah siap,tunggu sampai sambal tu sejuk,baru masukkan ikan bilis dan kacang tanah tadi.
Ini untuk mengekalkan kerangupan ikan bilis dan kacang tanah.
Sedap oiiii..aku ratah gitu jer. Hahaha..

Wednesday, 12 November 2014

Resepi : Ayam karamel semudah ABC

Hai.

Sebenarnya nama asal resepi ni ialah ayam goreng karamel tapi aku alter banyak sangat,so dah tak jadi ayam goreng karamel dah.
Sebelum ni,aku suka masak ayam lekat-lekat micha (alah kau google je,femes resepi ni).
Sekarang dah tukar dah,aku suka ayam karamel ni pulak sebab senang oi. Bahan pun tak banyak.

Ok,marilah kita tengok bahan-bahan ayam karamel versi aku ni. Bahan-bahannya terdiri daripada 1/2 kg ayam ( boleh pakai banyak mana ikut suka hati), tiga ulas bawang putih, 5 sudu teh gula,sesudu teh kicap dan sedikit garam.

Hah,tengok..sikit jer kan bahannya?

Cara-caranya :

Rebus ayam bersama bawang putih sampai ayam masak.

Kemudian,di kuali berasingan, karamelkan gula. Cara karamelkan gula ialah dengan masukkan gula dalam kuali dan tunggu gula tu cair hingga gula tu berbuih-buih.

Seterusnya,bila gula dah berbuih,ambil ayam yang telah direbus tadi,masukkan terus dalam kuali berisi gula. Gaul-gaul.

Pastu,ambil air rebusan dalam dua senduk,masukkan dalam kuali. Masa ni boleh masukkan garam dan kicap sikit. Tak payah masukkan banyak sangat kicap,nanti ayam tu hitam. Haha..

Gaul ayam. Pastu sila tutup kuali tu dengan penutup. Tunggu sampai air tu kering. Masa ni,api tu bagi kuat sikit pun takpe. Bila air dah kering,ayam ni dah cantik,maka siaplah ayam karamel kita.

Boleh makan! Yumssss.. ♥

Sunday, 9 November 2014

Review : Revlon colorblust lip butter - tutti fruitti

Hai.

Lately,aku gemar kumpul lipstik.
Dan kebetulan hari tu aku pegi watsons terjumpa lipstik revlon yang super murah ni, aku ambiklah satu.
Masa nak beli tu ada 3 warna, sugar frosting,peach parfait dan tutti fruiti.
Disebabkan aku penggemar kpop,maka aku pilih tutti fruiti sebab pelakon korea suka pakai lipstik oren. T_T
Nampak tak alasan merapu di situ?

Bila dah try lipstik ni,apa perasaan aku? Errr...aku sebenarnya expect yang lipstik ni akan warna oren tapi bila aku pakai,dia nampak coklat. Lipstik tutti fruiti ni not bad lah sebenarnya. Aku boleh dapatkan natural look dan ianya matching dengan blusher dan tona kulit aku.

Overall,aku sukakan warna lipstik ni. Dari segi ketahanan, lipstik revlon ni boleh tahan 4-6 jam pada bibir aku. Paling best,ianya tak mengeringkan bibir. So kalau korang cari lipstik yang murah dan tak mengeringkan bibir,bolehlah try revlon butter lipstik ni. Recommended!

Markah : ★★★★
Harga : RM14.80

Saturday, 8 November 2014

20 facts about me

Ya,aku tahu entri ni so yesterday tapi apa nak buat. Dari aku biar blog ni kosong,baik aku update. Ok mari kita mulakan..

1. Alergik pada cocoa powder. Kalau aku makan kek coklat moist atau contoh baru-baru ni aku minum sikit jer hershey soy chocolate tu, dua jam pastu terus mata aku berdenyut dan danggg..esoknya terus ketumbit.

2. Alergik pada tempe. Huwaaaa..aku suka tempe tapi kalau aku makan,badan aku gatal.

3. Boleh makan benda yang sama setiap hari tanpa jemu. Masa pantang bersalin dulu,aku makan ikan siakap stim dan sup sawi straight 40 hari sampai mil aku tanya tak boring ke asyik makan ni? Aku ok je. Even makan kfc tiap ari pun aku ok.

4. Takde warna kegemaran tapi kalau disuruh memilih,aku pilih lime green. Suka gitu je. Taklah favourite sangat.

5. Peminat runningman. I heart you kwang soo!♥

6. Suka memasak walaupun tak pandai tapi tak suka mengemas.

7. Bukan peminat kasut,handbag atau perfume. Aku ada satu je sandals,handbag pun dah 7-8 tahun tak beli dan aku ada sebotol perfume yang aku share dengan asben. Tu pun tak pakai tiap ari.

8. Mempunyai deria hidu yang sangat bagus. Aku kenal orang/tempat/barang melalui bau. Contohlah,aku baru jumpa orang ni. Kenal setahun dua. Tiga tahun kemudian,aku akan lupa muka dia atau suara dia tapi aku ingat bau dia.

9. Tak gemar orang yang tak close dengan aku sentuh-sentuh aku. Aku tak selesa. Sampaikan kat mall,aku boleh flinched kalau orang terpegang aku,even orang tu perempuan. Tapi kalau kita memang rapat,aku ok.

10. Tiga produk yang aku paling suka beli. Lip balm,losyen dan shampoo. Buat masa ni,aku ada 3 botol besar losyen,4 botol shampoo dan tiga lip balm.

11. Kasut aku saiz 9. Kaki aku sama besar dengan asben. T_T

12. Driver yang sangat teruk. Aku dapat lesen masa umur 18 tahun tapi aku driver yang sangat teruk tahap aku sendiri tak pernah jumpa pemandu lagi teruk dengan aku. Tak,aku bukan pemandu yang laju dan aku tak pernah kena saman.

13. Tak suka berbual,tak suka bertanya soalan,tak suka bercakap.

14. Tak boleh tahan bila orang terdekat malas nak jaga kulit. Pleaseeeee jaga kulit. Sehabis daya aku akan pujuk dia,err rasa nak pakai pencuci muka ke. Bb cream ke..benda-benda gitulah. Bukan aku benci tapi aku kesian orang yang tak jaga kulit ni. Kalau boleh aku nak semua orang berkulit sihat.

15. Suka baca wattpad.

16. Sanggup habis duit untuk skincare tapi kedekut beli barang mekap. Contohnya,toner muka aku mahal berganda-ganda dari eyeliner,maskara atau lipstik yang aku pakai.

17. Suka ambil gambar,memory hp aku ni dah penuh dengan gambar. 4000 gambar dalam hp aku buat masa ni.

18. Susah nak dengar aku menjerit. Dan tak mungkin orang akan dengar aku gelak terbahak-bahak. Aku tak biasa gitu. Segan.

19. Pantang bila tengok kuku lelaki panjang. Benci gilaaa.

20. Jangan telefon aku pastu berbual lama. Aku tak suka. Melainkan ada benda penting nak cakap. Atau melainkan kau mummy aku. 10 minit berbual di telefon tu bagi aku dah cukup lama.

21....extra satu. Aku suka pegang tangan asben macam gambar kat bawah ni. *tutup muka*

Wednesday, 5 November 2014

Kenapa aku tak vaksin anak?

Hai.

Aku tak pernah cite pasal ni secara detail rasanya.
Sebab ini isu sensitif.
Tapi takpelah,aku coretkan jugak sebagai kenangan aku jadi ibu kepada tia clarissa.
Masa aku mengandung,aku tak didedahkan sangat dengan vaksin.
Nurse suntik apa semua,aku terima.
Sebab macam semua orang jugalah,aku anggap itu normal.
Then bila rissa lahir,rissa disuntik vaksin bcg.
Dan setiap bulan,rissa dapat suntikan vaksin yang sewajarnya.
Tapi bila nurse kata,nanti dah balik..bagi ubat demam pada rissa.
Takut dia demam.
Aku pelik juga sebab ehhh..rissa tak demam pun. Kenapa nak bagi ubat demam sebelum anak tu demam?
Even mak dan mil aku pun suruh bagi rissa paracetamol tu.
Aku? Of course lah aku tak bagi.
Sebab aku beranggapan rissa terlalu kecil untuk diberi ubat.
Kadang-kadang bila badan rissa ada dedar, aku buat macam biasa.
Lapkan badan dia,sapu garlic oil,tuam dahi dia.
Syukurnya rissa sihat.

Bila rissa almost 8 bulan,aku perasan yang rissa alergik pada telur putih.
Bila dia tersentuh telur,badan dia bengkak,merah dan gatal.
Suntikan mmr ada kaitan dengan telur kan?
Bila ku tanya nurse,dia kata kalau baby alergik,kena suntik juga.
Tapi kena admit lah,sebab doktor nak kena mengawasi baby tu.
Hah,part ni aku tak setuju.
Katakan vaksin mmr tu dah masuk badan anak aku, dan ianya tak sesuai untuk anak aku, macam mana kau nak keluarkan vaksin tu balik??
Memanglah doktor mengawasi anak kita tapi yelah..secara lojik,macam mana kau nak keluarkan cecair yang sikit tu dari badan?
So dipendekkan cerita,aku decide tak nak bagi rissa mmr.

Tapi benda ni,asben aku tak setuju tau.
Walaupun aku explain yang rissa alergik pada telur.
Apa aku buat?
Aku tak hantar rissa pegi check up di kk.
Sebab aku malas nak argue dengan nurse atau doktor berkenaan perkara ni.
Bila orang tanya rissa dah injection...aku jawab jer dah.
Tapi ni orang awam bertanya tau....bukan doktor tanya.
Jangan bagi maklumat perubatan palsu pulak pada doktor.
Mula-mula asben aku heran apsal rissa tak pegi klinik tapi lama-lama dia senyap.
Aku bawa juga rissa check up dalam 2-3 bulan sekali di private. Check perkembangan dia.
Dia ok jer so far.
Gigi pun tumbuh elok.

Mungkin ada yang tanya..tak takut ke tak bagi anak vaksin?
Hmm. Jujurnya aku takut.
Tapi aku pun takut nak bagi anak vaksin.
Setiao orang pun ada pandangan masing-masing berkenaan perkara ini.
Study betul-betul..fikir panjang pastu decide.
Even doktor sendiri pun tak dapat confirmkan adakah selepas vaksin ni,anak itu takkan sakit? Takkan ada side effect macam ekzema?
Semua benda pun 50-50 kan.
Ini pendapat aku. Keputusan aku.
Apa pun keputusan orang lain,aku hormati dan terima.
Jadi vice versa lah yerrr..

Tuesday, 4 November 2014

Vco catalyst murah

Hai.

Korang mesti pernah dengar khasiat minyak kelapa dara kan?
Aku ni bukan nak ulang balik apa khasiat minyak kelapa dara tapi aku nak bagi review minyak kelapa dara ni pada aku.
Aku dah makan vco catalyst ni almost setahun dah.
Tapi aritu aku stop sebab aku malas nak beli.
Hahaha.
Apa pun,itu satu kesilapan yang tak patut aku lakukan tau.
Sebab masa aku kena gatal-gatal aritu,kaki aku banyak parut.
Banyak dan buruk gilaaa...sebab aku tak pantang.
Asben cakap jangan makan kicap tapi aku makan jugak.
So aku decide untuk makan vco catalyst.
Dan amazingnya, lepas sebulan makan, parut di kaki aku makin pudar. Almost hilang tau!

So kalau korang ada masalah parut jerawat,parut chicken pox,stretch mark...hah,silalah try vco catalyst ni. Harga murah jer!

Kalau berminat,sila tinggalkan komen dengan nombor phone atau emel korang,nanti aku contact korang ye. Jangan risau,aku takkan publish detail korang tu..