Tuesday, 28 October 2014

Maybelline hypersharp eyeliner

Hai.

Aku bukan penggemar maybelline.
Biasanya aku takkan pakai barangan maybelline kecuali maskara. Hah,yang tu aku suka.
So bila orang banyak puji eyeliner ni,aku relax jer.
Tak nak pakai.
Tapi hari tu,aku lupa bawa beg mekap aku.
Kau tahulah aku ni,kalau tak pakai mekap langsung,muka aku memang pucat..macam tak tido tiga malam.
Jadi kawan meja sebelah tanya aku...nak pinjam eyeliner akak tak fi?
Bila orang offer,kenalah cakap nak kan? Orang berbudi kita berbahasa gitu.
Sekali bila dia tunjuk maybelline hypersharp eyeliner,aku macam alahhhh..
Aku ambik jelah.
Sekali bila dah try..wow wow..berus dia lembut tapi taklah terlampau lembut macam in2it dan tak terlalu keras macam silkygirl.
Pastu boleh tarik wing untuk hujung mata...wow wow!
Mak is so teruja tau.
Pastu cam biasa..cam eyeliner lain..maybelline hypersharp eyeliner ni tahan lama,waterproof,sweatproof.
Aku sukalah eyeliner ni pendek kata.
Sebab senang nak bentuk.
Tak buat mata aku pedih.
Kalau untuk yang baru nak berjinak try liquid eyeliner,trylah yang ni dulu.
Senang jer pun..

Yang kurang best pasal eyeliner ni ialah kau kena lukis banyak lapisan kalo ko nak dapat line yang tebal.
Sebab berus dia agak kecil.
Aku risau kalau pakai,kejap jer dah abis sebab sekali pakai 20 kali garis.
Hahahhaha..

Ok tu jer...silalah tengok gambar mata aku yang berkedut seribu tu..

Sunday, 26 October 2014

Bb cream terbaik kesukaan!

Hai.

Aku nak cerita pasal bb cream kegemaran aku ni.
Peripera i love bb cream.
Aku rasa selama aku memakai bb cream,inilah bb cream yang paling best ever yang sesuai untuk kulit orang malaysia macam kita.
Sebelum tu,aku nak bagitahu ye..kulit aku jenis kering,tona warna kuning dan merah sikit,kusam dan pucat.
Tanpa bb cream ajaib ni,muka aku macam tak tidur tiga malam.

Baiklah,aku beli i love bb cream by peripera ini di watsons dengan harga RM49.90. Kat watsons je pun ada jual. Kalau online,aku tak pasti. Ok sebelum tu aku nak beritahu kenapa aku pilih bb cream instead of foundation. Bb cream ni elok,dia ada healing property..fungsi dia bukan hanya nak menutup cela di muka kita tapi dia akan buat muka kita berseri,tak pucat dan paling bagus,bb cream ni ada spf tau. Boleh melindungi wajah kita dari sinaran matahari.

Aku senaraikan apa kelebiham i love bb cream by peripera ni ye :

- high coverage.boleh tutup pori,pudarkan parut jerawat,brighten up muka dan buat muka nampak berseri.
- guna sikit jer boleh cover satu muka.
- sesuai untuk kulit orang malaysia.muka takkan nampak kelabu.walaupun kau tengok macam aku ni cerah tapi kulit aku biasa jer,macam kulit orang kebanyakkan so no worries ye...semua pun boleh pakai.
- bb cream ni tak luntur bila kena peluh atau hujan.selalu bila orang berpeluh,kadang-kadang kita pelik eh apsal peluh orang tu kaler coklat??? Pelik nar..huhu. Padahal tu mekap orang tu luntur sebenarnya.
- tak menyebabkan muka aku berjerawat dan tak membuatkan pori tersumbat.

Perkara yang aku tak gemar pasal bb cream ni ialah dia agak susah nak dicari. Kalau tempat tu takde watsons,memang sampai ke sudahlah kau tak jumpa. Pffttt..

Nah,ini gambar tangan aku dengan bb cream ni ye. Tangan aku tu aku letak eyeliner hitam konon macam bintik laaa..sila tengok betapa bb cream ni cover eyeliner tu. Urat tangan aku pun dia cover okey. Aku memang sukaaaaa bb cream ni. Oh ye....tangan aku memang tona kuning so bb cream ni nampak pelik sikit kat tangan aku. Muka aku ada tona pink so memang serasi la bb cream ni. Selalunya aku pakai bb cream ni je untuk muka. Tak payah sapu bedak ke apa. Tapi kalau kulit kau berminyak,kena letak bedak sikit kot. Ini plak gambar aku guna bb cream ni.

Ok bye.

Saturday, 25 October 2014

Misi nak kurus

Hai.

Aku ni dah sedar diri semakin hari semakin besar,semakin berat.
Tak,bukan nak cakap orang gemuk ni buruk tapi aku perasan sejak berat aku naik ni,stamina aku kurang.
Panjat tangga pun termengah-mengah.
Asben aku bagi aku beberapa list menu.
Dia kata kalau aku amalkan selama sebulan,confirm berat aku turun.
Aku share menu tu kat sini yer.
Takut kang aku lupa lak,almaklumlah aku ni selalu diet hangat-hangat tahi ayam jer.
Oh ya,last week ada gak aku diet.
Oklah..taklah terseksa sangat. Haha.
Aku memula ingat nak atkins tapi adeh susah pulak.
So ini diet aku mulai esok. Wakaka.
Yang last week tu minggu percubaan jer.

Breakfast
Asben aku cadangkan makan oat sebab oat mengenyangkan. Tapi susah lak aku nak makan oat kalau waktu kerja. So aku biasanya akan makan telur rebus dua biji. Atau telur separuh masak.

Dalam pukul 10 camtu,aku selalunya lapar. Jadi aku makan buah. Epal atau pisang.

Tengah hari
Asben aku cadangkan sandwich sihat. Ini resepi sandwich tu.

Bahan-bahan, dua keping roti wholemeal,greek yogurt sebagai pengganti mayonis, tomato, capsicum warna kuning,salad dan tuna in water. Cara buat dia macam biasa kita buat sandwich. Untuk kali kedua aku sendiri buat,aku ganti tuna tu dengan telur rebus sebiji.

Itu cadangan asben aku. Tapi aku sendiri selalunya akan makan jugaklah time lunch ni. Aku ambil sesenduk nasi pastu makan sayur. Atau aku cuba ambil makanan yang kurang berminyak atau berlemak.

Dinner
Asben aku suggest aku makan oat juga. Tapi aku selalu makan epal hijau jer. Kalau lapar jugak,aku akan makan sebiji telur rebus.

Selain tu,aku memang elakkan minum segala minuman bergula. Aku minum air kosong jer.

Dah seminggu aku amalkan,aku rasa kulit aku improved. Haha. Apa kena mengena dengan kulit? Yelah. Aku banyak makan sayur jadi kulit aku sihatlah. Kalau nak tanya pasal berat aku,adalah turun sikit. Takpe. Slow-slow kan? Harap pasni dapat turunkan berat 10kg.

Wednesday, 22 October 2014

Resepi potato fritters simple

Hai.

Ni makanan kegemaran rissa tau.
Dia boleh habis tiga keping potato fritters ni.
Aku buat simple jer..

Ok ini resepinya.
Tiga biji kentang saiz kecil dihiris memanjang (kentang kecil rasanya manis)
Sedikit garam
Sebiji telur
Dua sudu teh tepung gandum
Empat sudu teh tepung jagung

Cara buat dia senang jer. Campurkan semua dan goreng. Simple kan? Aku tekan guna sudu masa goreng tu sebab nak bagi dia nipis. Rangup. Sedap oiii..

Sunday, 19 October 2014

Tia clarissa is two years old

Hai.

Lamanya tak menaip pasal rissa.
6 oktober lepas,genaplah rissa dua tahun.
Syukur,rissa membesar dengan sihat..jarang sakit,anak yang baik,tak lasak dan pendek kata rissa ni menyenangkan.
Mungkin sebab dia girl kot.
Sambutan birthday rissa yang kedua tahun disambut biasa-biasa jer.
Kami sekeluarga kan 4 orang je,jadi itulah yang ada untuk celebrate.
Memula ingat nak masak pastu beli kek dan makan kat rumah je,macam last year.
Tapi kebetulan dah kami pegi aeon bukit indah masa tu,so celebrate jelah.
Aku beli kek kat secret recipes dan cuma kek choc indulgence je ada. Pffttt.
Yang lain sume cheesecake.
Ok settle part kek.
Pastu lokasi makan kami pilih black canyon.
Tiup lilin potong kek makan bla bla..kami pun balik.
Tahun ni rissa dah pandai tiup lilin sendiri.
Happy birthday anak mama.

Hadiah birthday rissa tahun ni ialah rantai emas.
Dia dah pakai almost 2 minggu lebih gak tapi aku akhirnya tanggalkan rantai dia sebab dia gigit sampai leper rantai tu. Adoi anak.
Tambah pulak,aku risau rissa kena ragut.
Tak senang hati aku tengok dia berjalan kat mall.
Kang tak pepasal jer..isk..

Apa yang rissa dah boleh buat?

1. Paling aku bangga,rissa dah boleh mengayuh basikal.

2. Dah boleh makan banyak sikit.

3. Kenal huruf,kenal warna,kenal banyak sangat binatang,kenal onion garlic ginger eh banyak juga benda dia kenal.

4. Rissa pun dah makin pandai cakap..kosa kata dia dah banyak berkembang.

5.Kalau dia buat silap contoh macam jatuhkan barang,tumpahkan air ke...mesti dia cakap sorry...im sorry mama.Jadi bila dia dah cakap gitu,canelah aku nak marah?

6. Bila genap 2 tahun ni,rissa dah pandai kayuh basikal dia. Yeay!

7. Rissa dah boleh diharap untuk ambilkan pampers,botol susu,control tv..arahan simple dia dah faham dan boleh ikut. Tapi aku biasakan diri cakap thank you lepas minta tolong dia dan say please masa nak suruh dia tu.

8. Lagu kegemaran rissa ialah sandiwara cinta. Tak,bukan sebab aku saja suka nak pasang lagu untuk dia tapi dia selalu dengar lagu ni kat radio. Terus hafal pastu asik nyanyi...aku tahu ini semua tak adil..aku tahu ini semua tak adil..berulang kali.

9. Sebelum umur rissa genap dua tahun,aku sempat bawa dia bercuti kat kuching dan melaka je. Bilalah kita nak pegi oversea kan sayang? Adeh.

10. Rissa ni budak baik. Senang jaga. Kau tak nampak dia lari berkeliaran ke sana sini. Mungkin sebab dia sorang je kot.

11. Rissa suka buku. Kalau lalu mana-mana book store,dia mesti jerit-jerit nak masuk. Ni semalam dia suruh aku cari buku doc mcstuffin. Ok baiklah anak.

12. Rissa reti menari tarian chicken dance. Hahaha. Asyik suruh papa dia pasang youtube lagu chicken dance.

Ok tu jerlah. Dah 3 ari aku pendingkan post ni. Bye.

Thursday, 16 October 2014

Bila anak melecur satu badan

Hai.

Kau baca ye. Ada sorang budak ni umur 2 tahun. Masa tu mak cik dia jaga dia. Tiba-tiba rumah diaorang terbakar disebabkan litar pintas. Badan budak ni dah dijilat api. Disebabkan panik,mak cik dia ambik selimut,terus tepuk-tepuk badan budak tu dengan selimut. Tapi sekali mak cik dia tarik selimut tu,budak tu nangis lagi teruk. Nak tahu sebab apa?

Sebab kulit budak tu tertarik sekali dengan selimut! Kau bayangkan kulit kau terkoyak dari badan. Then mak cik dia peluk budak tu,berguling-guling di lantai. Api pada badan budak tu pun padam. Bila bomba sampai,mendapati bahawa budak tu terlekat pada badan mak cik dia. Badan manusia ada lemak. Sebab api bakar lemak kan...lemak cair,bila keras terus stick pada objek lain.

Doktor terpaksa gak pisahkan derang serta merta tapi akibatnya,badan budak tu terbakar 90% . Jari dia tanggal. Rambut dia habis melecur. Kulit muka dia melecur dengan sangat teruk. Budak itu perlu menjalani pembedahan hingga berumur 19 tahun.

Sekarang budak tu 12 tahun. Dia tak sekolah sebab takde sekolah nak terima dia. Budak lain takut tengok dia. Even nak makan jajan pun tak boleh sebab dia takde jari nak kepit jajan tu. Nak jalan kat mall pun susah sebab nanti orang pandang-pandang,takut tengok dia. Dia tanya...kenapa dia takde kawan?

Ini kisah benar tau. Masa aku kursus tu,aku sebak dengar penceramah tu cite. Sebab rissa baya budak tu.

Penceramah tu kata kadar kebakaran di malaysia sangat tinggi. Berlaku setiap hari. Banyak nyawa terkorban. Di negara maju seperti jepun,korea,singapura...setiap rumah diwajibkan ada smoke detector,setiap hotel atau mostly tempat awam,ada full face mask disediakan,setiap sekolah sering ada latihan fire drill yang serius,setiap rumah wajib ada pemeriksaan wayar setiap 5 tahun!

Aku bagi sedikit tips mencegah kebakaran dari penceramah tu ye :

1. Smoke detector. Kita mak bapak ni sanggup belikan anak baju mahal,kasut ratus-ratus,bilik anak siap ada aircond,belikan gajet ( ya,aku tak malu cakap aku tergolong dalam kategori ibu bapa ini) tapi kita tak sediakan smoke detector...benda yang boleh mengesan asap kebakaran dalam 10 saat yang pertama.

Smoke detector ni harganya dalam RM169  (lain jenama,lain harga). Tahan untuk 10 tahun. Berbaloi sangat harga dia sebab boleh guna lama sangat.

Kita mesti cakap alah kalau kebakaran,aku tahulah! Tidak yer. Sebab 90%  kebakaran berlaku antara pukul 2-6 pagi dan kajian menunjukkan semasa manusia tidur,hidung dia tak berfungsi. Abis cane nak hidu bau asap? Kalau nak kata alah takpe. Kalau kebakaran,kita boleh rasa panas haba api tu. Ye.....bila badan kau dah boleh rasa haba panas,tu maknanya api dah sangat dekat,kematian pun sangat dekat yerr.

Kan bagus kalau kerajaan malaysia provide setiap rumah dengan at least 1 smoke detector instead of naikkan brim. Hmm. Aku rasa nyawa rakyat lagi penting dari duit yang konon dapat beli barang dapur,minyak dan bekalan beras untuk setahun tu.

2. Check wiring rumah setiap 5 tahun, atau at least 10 tahun. Litar pintas ialah punca utama kebakaran di malaysia. Bila kita on suis lampu,wayar jadi panas. Bila kita off,wayar tu sejuk. On off on off...lama-lama pembalut wayar tu pun rosak sebab asyik panas sejuk panas sejuk. Bila pembalut wayar tu rosak,maka apa berlaku? Litar pintas.

Katakan badan kita terbakar. Apa nak dilakukan?

A. Ambil pasir,tuang atas diri sendiri.
B. Campak diri dalam air.
C. Gulingkan badan ke kiri dan ke kanan.
D. Tutup badan dengan selimut.

Kalau kau buat A,memang api padam tapi pasir tu mengandungi kuman ye. Kau bayangkan sekarang ada pasir yang banyak masuk ke badan kau yang melecur tu. Kau akan terkena jangkitan kuman,boleh meragut nyawa.

Kalau kau buat B,besar sangat kemungkinan dia kau takkan selamat. Sebab apa? Cuba amik besi yang panas terbakar. Letak dalam air. Bila kau amik semula besi tu,kau try bengkokkan besi tu. Bengkok ok. Sedangkan besi pun bengkok,apatah lagi segala urat saraf sel kulit kita.

Kalau kau buat C, yes betul. Itu yang kau patut buat. Tutup muka dengan tangan dan gulingkan diri ke kiri dan ke kanan. Tapi kalau pregnant woman,atau orang yang lumpuh..susah nak berguling ni. Sebab tu smoke detector tu penting. At least kita boleh selamatkan diri terlebih dahulu.

Kalau kau buat D, contoh dia macam cerita budak di atas. Kulit kau akan tanggal.

Sebaiknya,bila badan terbakar,semburlah guna pemadam api yang sesuai. Pemadam api ada pelbagai jenis. Jangan sembur suka ati jer.

Kebakaran ni boleh berlaku di mana-mana. Tak semestinya rumah jer tapi rumah tempat keluarga kita kan? Tempat anak kita. So at least,make sure rumah kita selamat.

Pemadam api pun penting sebenarnya walaupun aku tak reti guna. Tapi elok juga,rumah dan kereta ada pemadam api yang diletakkan di tempat yang mudah diakses. Jangan beli pemadam api,pastu letak kat bonet kereta. Camna nak ambik kalau berlaku kebakaran?

So tu jer ceramah hari ni.
Jagalah keselamatan kita sekeluarga.

Tuesday, 14 October 2014

Beza antara soft matte lipstick cream dan extreme shine lipstick nyx

Hai.

Aku dengan bangganya mengumumkan aku ada 3 lipstik nyx. Wakakaa...sebab bagi aku lipstik ni kaler dia cantik giler. Aku ada dua jenis lipstik nyx ni..satu ialah soft matte lip cream (smlc) dan extreme shine lipstick (esl). Smlc kebiasaannya berharga RM26 manakala Esl berharga RM19.

So aku review perbezaan kedua-duanya yer :

Dari segi warna, esl ada lebih banyak pilihan. Tapi banyak warna yang takde kat sephora. Kalau nak,kena order online.

Long lasting? Smlc tahan sangat lama berbanding esl. Esl ni kalau kau pakai kan..lepas kau makan,warna dia pudar sikit. Pastu makin pudar dan pudar..tapi kalau smlc,warna dia kekal cantik hingga ke petang. Seriously!

Bau? Smlc berbau vanilla. Aku suka. Esl bau lipstik biasa jer.

Melembabkan bibir? Dari segi ni,esl menang sebab kalau aku pakai esl ni tanpa lipbalm pun,bibir aku elok jer. Tapi smlc,aku kena pakai lipbalm yang banyak dan bibir pun nampak agak dry. Sebab tu aku lebih gemar esl.

Harga? Esl lebih murah dari smlc dan kuantiti esl lebih banyak. Sebab esl ni bentuk lipstik biasa,smlc lak bentuk cam lip gloss.

Antar kedua-dua ni aku gemarkan esl. Sebab moist jer rasa bibir bila pakai. Murah pulak tu. Tapi aku sukakan kaler smlc cam stockholm. Cantik gila kaler tu. Kaler kegemaran aku ialah stockholm dan istanbul..

Nah,nak beli tak? Pastikan beli yang original ok. Nak beli,tinggalkan komen. Yang pasti..harga lebih murah dari pasaran..

Sunday, 12 October 2014

Dugaan dalam hidup


Dulu, aku selalu tulis pasal personal dalam blog ni kan? Aku nak ceritakan sikitlah pasal dugaan dalam hidup aku sejak akhir-akhir ni. Wah, kemain sangat kan..

Aku tak tahulah sama ada kos sara hidup di johor bahru semakin meningkat atau apa tapi semenjak dua menjak ni, aku terasa sangat dengan kenaikan harga semua benda. Harga susu rissa naik, harga minyak naik, harga kadar internet naik, astro naik, harga makanan dan minuman di kedai pun naik. Dan itu mengakibatkan aku terasa sangat…..sobbssss!

Pastu, beberapa tahun lepas, saudara aku ada buat loan kereta guna nama aku. Saudara rapat. Masa tu aku memang tak nak, suami pun argue tak bagi tapi aku terpaksa juga benarkan derang guna nama aku. Akhirnya kereta itu dilelong sebab saudara aku tak mampu bayar. Last-last 30 september lepas, aku dapat tahu rupanya aku under ccris. Pening kepala kami suami isteri. Bak kata suami aku, pasni nak beli rumah confirmlah tak lepas unless aku settlekan jumlah yang tertunggak tu. Kalau seratus dua, takpe lagi. Tapi ni berbelas ribu. Sobbssss!

Lepas tu, officemate aku pulak cerita anak saudara dia masa kecik memang selalu sembelit. Jumpa doktor dah check up semua, anak saudara dia ok jer. Tapi tetiba masa budak tu umur 4 tahun, perut dia ada benjol. Hantar hospital, rupanya usus dia tak matang. Kena operate potong usus. Bila dengar cerita dia, aku automatik teringat rissa sebab rissa memang selalu sembelit. Dan aku pun tersedar yang aku memang tiada simpanan langsung untuk rissa, in case apa-apa terjadi pada dia. Ini aku tak minta tau…aku cakap in case.

Maka aku dengan ini berazam, awal tahun depan aku nak clearkan hutang-hutang kecil aku. Dan aku kena stop guna barang yang mahal. Sobbsss lagi.

Aku rancang tahun depan kena ada tabung travel..supaya aku tak kelam-kabut bila time nak bercuti macam hari tu. Bayangkan, masa bercuti tulah aku dan mil tiba-tiba diserang sakit kulit yang teruk dan bateri kereta pulak mati. Pfftttt..melayang duit sebab tu. Semua bajet lari.

Apa motif entri ni sebenarnya? Hahaha…motifnya ialah untuk mengingatkan uols di luar sana bahawa langit tak selamanya cerah tau. Kita kena ada plan B. Jangan jadi macam aku. 

Sekarang ni aku tengah slow-slow nak atur balik kehidupan kewangan kami suami isteri. Nak motivasikan diri, nak rancang perbelanjaan dengan teliti.

Eh, entri ni bukan merungut pasal kesusahan ke apa tau. Aku takde niat gitu pun. Nak berkongsi jer..ok bye..

Wednesday, 8 October 2014

Resepi daging dendeng simple

Hai.

Hari tu masa pegi melaka,mak lin (kawan blogger) sempat masak ayam dendeng untuk hidangan kami. Sedap sangat tau. First time aku makan ayam dendeng. Sampai kat jb ni,rasa teringin nak makan lagi tapi aku guna daging pulak. Nah,ini resepinya. Resepi ni aku google jugak tapi aku alter sikit ikut selera aku.

Bawang putih 3 ulas
Halia 2 inci
Bawang merah yang kecil tu 15 biji
Sedikit asam jawa
Daging setengah kilo
Sedikit gula melaka
Kicap manis
Cili kering segenggam

1. Rebus daging sehingga empuk. Kemudian hiris nipis-nipis dan ketuk daging guna lesung batu.

2. Kisar halus bawang putih,halia dan cili kering.

3. Kupas bawang merah dan hiris halus.

4. Goreng daging hingga agak rangup. Jangan rangup sangat. Agak-agaklah daging macam kering tu,cukuplah tu.

5. Goreng bawang merah hingga naik bau. Aku suka bawang merah kecil sebab rasanya manis. Setelah siap,ketepikan.

6. Tumis bahan kisar tadi hingga pecah minyak. Masukkan sedikit gula melaka dan asam jawa. Masukkan daging yang telah digoreng tadi. Masukkan kicap. Gaul.

7. Masukkan garam/perasa. Last sekali masukkan bawang yang telah digoreng tadi. Aku masuk last sebab takut bawang hangus.

8. Gaul dalam seminit dua,angkat. Kalau kau prefer daging tu basah,lepas masukkan bawang tadi,boleh terus tutup api. Tapi aku suka daging tu cam garing sikit,so aku masak lama sikit.

Aku suka daging dendeng ni. Sedap woooo...masa first time buat tu,aku tak kisar halia dan bawang putih jadi aku rasa tak best sebab aku tak suka makan halia dan bawang putih gitu aje. Sebab tu aku prefer kalau dikisar. Tepuk dada,tanya selera..

Tuesday, 7 October 2014

Make up simple ala korea

Hai.

Poyo tak tajuk? Hahaha. Kalau kau kenal aku,kau akan tahu yang aku sangat gemarkan produk korea dan drama korea. Jadi of course lah bila bersolek,aku akan pilih korean style. Aku suka mekap simple-simple jer sebab takde masa nak mekap tebal pastu aku malas nak ambil masa bersihkan mekap tu.

Nah,inilah cara aku bermekap untuk dapatkan hasil yang natural finish gitew. Produk yang aku gunakan semua murah jer,sebab aku kedekut. Haha.

Produk yang digunakan :

Peripera i love bb cream - aku teramat suka bb cream ni.beli kat watsons harga Rm49.90.

In2it waterproff pen eyeliner - Rm16

Blusher beli kat cosway - aku suka blusher yang warna coral instead of pink. Harga blusher ni ialah Rm10.

Cybercolor auto eyebrow pencil - aku salah beli warna sebenarnya jadi aku selalu campur ni dengan eyebrow pencil in2it warna brown. Harga Rm16.

Eye opener maskara by silkygirl - aku suka sebab tak waterproof,senang nak cuci. Harga rm10.

Nyx stockholm - harga rm26
In2it cherry lipbalm - harga rm6

Cara aku bermekap :

Mula-mula sapukan bb cream. Tak payah guna banyak. Pea size pun okey.

Kemudian aku apply lip balm.

Pastu aku akan gariskan kening. Orang korea suka buat kening yang lurus,takde lekuk bagai untuk bagi effect cute. Bagi aku,kening ni yang terpaling penting..salah buat kening kang muka jadi lain. Sebab tu aku utamakan lukis kening dulu. Lagipun kening aku bukan jenis lebat. Sobss!

Lepas tu apply eyeliner. Orang putih suka buat cat eyes.alah,kau tau kan cara ni. Yang eyeliner jenis melentik ke atas tu. Tapi korea suka puppy eyes. Caranya senang jer. Instead of buat wing pada eyeliner tu,tarik hujungnya ke bawah. Ke bawah ye..bukan atas. Ni akan buat muka kau macam sedih comel gitu.

Kemudian,blusher. Orang korea suka letak blusher pada apple cheek,dalam gerakan membulat. Tapi memandangkan muka aku gemuk berlapis,aku sapu blusher pada cheekbone sahaja. Aku pakai blusher ni nipis jer..tak suka terang-terang.

Ok next pakai nyx stockholm. Aku jarang pakai lipstik. Selalu guna lipbalm jer.

Last sekali,guna maskara. Aku tak pakai eyelash curler sebab nanti rissa nampak,aku risau dia sepit bulu mata dia pulak. Hahaha.

Ok siap! Nak tengok hasilnya? Tengok gambar yer.. Aku memang sentiasa mekap simple camni sebab kejap jer..bawah 10 minit dah siap. Taklah cantik tapi at least muka aku taklah pucat. Selalu setiap pagi aku bersiap 30 minit. Mandi 8 minit,sapu krim dan losyen 10 minit,mekap 10 minit..pakai baju 2 minit. Rambut tu aku sikat dalam kereta jer. Wakaka. Nampak tak betapa pemalasnya..