Saturday, 30 August 2014

Resepi sambal tempe ikan bilis

Dah lama tak makan sambal tempe,aku teringin lak nak makan. Tapi aku ni cerewet sikit. Aku suka sambal tempe yang aku masak jer..hehe. Meh aku share resepi buat sambal tempe yang senang dan sedap.

Bahan-bahan :

Sepeket tempe segar (yang dalam plastik tu)
Segenggam ikan bilis
Sesudu kecil asam jawa
Dalam 3-4 batang cili kering (nak pedas,bubuh lebih)
Sesudu kecil serbuk cili (letak sebab nak bagi kaler dia merah)
Sebiji besar bawang merah
Dua ulas bawang putih
Minyak untuk menggoreng.
Garam dan gula secukup rasa

Hiris tempe nipis-nipis.
Gaulkan dengan garam secukupnya.
Asingkan.
Kupas bawang. Kemudian,blend bawang bersama cili kering.
Panaskan minyak masak. Letak banyak sikit pun takpe.
Goreng tempe hingga kuning keemasan.
Keluarkan tempe.
Goreng pulak ikan bilis hingga rangup.
Kemudian,keluarkan ikan bilis.
Tumis bahan yang dikisar tadi.
Hah,ini yang penting.
Tumis sampai pecah minyak yer..
Kalau tak,nanti tak sedap sebab rasa bawang tu macam.mentah.
Masukkan asam jawa,garam dan gula.
Dah agak-agak ok, masukkan tempe dan ikan bilis yang telah digoreng tadi.
Gaul hingga rata.
Tutup api.
Siap!
Masa gaul tu buat cepat-cepat tau.
Sebab takut kang tempe dan ikan bilis tu hilang kerangupannya..

Senang kan?

Sunday, 24 August 2014

Meet the blogger - rara dan zura

Hai.

Entri panjang. Penat aku taip.

Sebenarnya kan,aku dah taip panjang-panjang entri ni tapi terdelete pulak. Jadi aku gagahkan taip semula.
Jumaat lepas,aku jumpa dengan kawan baik blogger aku iaitu safura.
Camna aku baik dengan rara?
Hah,dalam semua blogger,aku boleh dikatakan paling rapat dengan rara sebab satu,beza umur kami setahun je. Dua,sebab saiz kasut dan tinggi kami sama..eh apa.kena mengena? Tiga,sebab princess dan rissa pun beza umur 3 minggu je. Tapi aku dan rara jarang bincang hal personal. Lebih kepada hal-hal kecantikan je. Almaklumlah dua-dua kemaruk nak lawa dan KURUS. Hahahaha.

Kami janji nak jumpa di country height garden,danga bay. Aku dah agak rara ni. Dia kan ratu selfie,so sah-sah nak jumpa kat tempat yang strategik untuk bergambar. Kan rara kan? Nasib baik enset dia tertinggal,kalau tak ntah berapa ratus gambar dia ambik.

Aku,mak mertua dan rissa sampai awal, 5.30 petang kami dah sampai dah. Bawa rissa jalan-jalan dan bergambar kejap. Pastu 6.30 petang,rara whatapps kata dia dah sampai. Aku pegi kat rara. Dari seberang jalan,aku dah nampak dia..wah,cantik giler kot perempuan ni! Macam sharifah sharifah muka dia. Padahal kat gambar tak secantik tu pun. Terus aku rasa insecure. Hahaha.

Pastu kami jalan-jalan kat taman tu. Bergambar. Princess macam moody sikit sebab baru bangun tido. Auntie pegang pun tak nak. Nasib baik mood rissa ok je petang tu. Siap senyum,nak bercakap.. Tapi seronoklah jumpa rara. Mak rara pun baik sangat tau. Siap boleh berbual dengan mak aku.

Cite kelakar. Aku ada nampak family dengan anak lima. Anak dia macam sorang umur 5,4,3,2 dan sorang lagi baby 4 bulan gitu ar. Pastu aku cakap kat rara...

''Ra,u tengok tu ra. Ramai anak dia. ''

Yang rara pulak buat muka tercengang siap mengucap. Hahahaha. Kelakar!

Bila jam dah almost 7.30 petang,kami pun balik. Nanti ada rezeki,datang lagi tau ra. Tak puas jumpa rara. Tak sempat duduk berbual pun. Masa balik tu,kepala aku dah berdenyut-denyut dah. Sebab taman tu panas oi. Malamnya,aku migrain. Aptb!

Next....

Esoknya,aku bangun lambat. 9.30 pagi baru bangun. Tu pun sebb rissa dah cucuk mata aku. Buka enset,aku tengok sorang lagi kawan blogger aku,zura mesej aku.

' Fi,aku dah on the way ke jb ni. Ko nak jumpa aku tak?'

Aku punyalah terkejut sebab ingatkan zura nak jumpa time tu jugak. Yelah,iols baru bangun. Tapi of courselah aku nak jumpa zura. Selama ni asyik sembang kat handphone je. Kami janji nak jumpa pukul 3.00.petang di plaza angsana. Yang aku ni pulak,pukul 2.30.petang,baru terhegeh nak bersiap.

Eh jap...camna aku baik dengan zura?
Sebenarnya aku taklah rapat dengan zura secara peribadi tapi zura tahu banyak pasal aku sebab kami ada group dalam telegram. Jadi bila jumpa zura,aku rasa macam nak pegi jumpa adik beradik je. Yelah,tiap ari.bersembang. Tak kuasa nak segan-segan kat dia.

Sampai je,aku whatapps zura. Dia boleh reply balik cakap nebes nak jumpa aku.
Pffttt. Aku ni punya kelam kabut,langsung tak sempat nak berdebar.
Kitaorang jumpa kat secret recipes.
Jumpa kejap je.
First jumpa zura,aku tegur yaya..hehe. Masa ni baru aku nervous.
Yang kelakarnya,yaya panggil aku kakak.
Aku nak ambil gambar dengan yaya,dia ambik hp aku,senyum pastu tekan sendiri snap.
Pastu cakap nak tengok.
Adoiii...ikut perangai sape ni?
Borak jap..zura kata yaya berak. Dia nak cari babyroom.
So aku temanlah zura ke babyroom.
Lupa nak cakap...zura ni kurus oi.
Memang hot stuff sangat.
Aku pandang je kaki dia pastu pandang kaki sendiri yang macam kaki pemain ragbi. T_T
Aku cakap gitu bukan apa. Sebab dulu zura ni saiz xxl...sekarang saiz m.
Aku pulak dulu saiz xl..sekarang pun saiz xl. T_____T

Lepas tukar pampers yaya,kitaorang ambik gambar jap pastu zura pun balik.
Diaorang ada urusan.
Itu jelah pertemuan kami yang sekejap.
Zura lak asyik ambik gambar guna 360. Dahlah aku tak.lawa kalau pakai 360..adeh..ko saja eh zura? Adoi. Tapi redha jelah aku sebab tu je gambar yang ada.

Rara dan zura..happy tau jumpa korang. Walaupun kejap jer. Korang lawalah..ni kang remind aku nak tanya rara guna eyeliner dan eyeshadow apa. Hahhaha..pastu nak tau jugak zura guna blusher apa. Adeh,apsallah kengkawan aku ni terer mekap? Aku ni lak comot dengan mata ketumbit aku ni.
Geram betul.
Jumaat nak jumpa rara,khamis tu mata aku tumbuh ketumbit.
Sakit pulak ati ni. Saja je nak sabotaj aku tau ketumbit ni. Grrr..

Ok..itu je. Bye.

Thursday, 21 August 2014

Tia clarissa hilang!

Hai.

Hari ini dalam sejarah.
Selama ni,masa kat mall,aku selalu dengar announcement kata orang hilang anakla,anak ditemui lah...
Tapi tak pernah terlintas dalam fikiran aku yang benda tu akan jadi pada aku sendiri.
Kisahnya begini..

Aku,asben dan rissa masuk ke daiso.
Pastu kat daiso kan banyak rak.
Asben berdiri di rak di belakang aku.
Rissa pulak belek barang sebelah aku.
Pastu rissa berjalan ke belakang dan aku dengar asben cakap..rissa,no..
Dia cakap no sebab rissa nak ambil mainan tukul yang berbunyi tu.
Tapi budak,kau tahu jelah...bila kita cakap no,dia bukan nak dengar..
Rissa ambil mainan tu,pastu aku dengar dia cakap oh mama.
Aku tahu dia cari aku.
Bila aku toleh,dia takde!
Terus aku pegi kat asben tanya mana rissa?
Asben cakap ada ni..mesti ada di sebalik rak.
Masalahnya aku dah tak dengar suara rissa dah.
Sebab aku tahu bila cari orang,rissa akan cakap oh mama...oh papa..oh no,mama..dia memang semua benda asyik oh oh..

Aku dan asben berpandangan.
Dalam kepala masing-masing,aku tahu kami dah maklum bahawa anak kami hilang.
Asben cari rissa.
Aku pulak terpaku tak tahu nak buat apa.
Sesungguhnya aku teramat panik masa ni.
Dalam hati dan otak aku cuma fikir satu...anak aku dah hilang.
Lepas aku aku perasan seorang auntie cina ni pandang aku dan tunjuk ke luar kedai.
Aku keluar...aku tengok arah yang auntie tu tunjukkan.
Takde apa pun??
Aku tak nampak rissa pun.
Tapi auntie tu masih gak tunjuk-tunjuk.
Aku fokuskan mata dan nampak kat hujunggggg koridor tu ada budak pakai baju merah sedang berjalan.
Jauh ok dia dari aku.
Jauh sangat..dia berada di penjuru koridor.
Kalau dia belok jer,confirm aku tak nampak dah dia.

Cepat-cepat aku lari kat rissa.
Bila sampai kat belakang dia...aku masih dengar dia oh mama..oh papa tu dan tengok tangan dia ada hammer mainan dia.
Ya ampun rissa..dahlah hilang,ambik barang kat kedai pulak tu.
Bila aku panggil rissa...dia pandang aku dan senyum.
Pastu panggil..mama!

Inilah kisah rissa hilang.
Walaupun benda tu sekejap sangat tak sampai lima minit pun,tapi aku dah cukup panik.
Aku dah ready nak nangis jer time tu..pfttt nasib baik aku bermekap jadi kebarangkalian nak nangis tu susah sikit.
Yelah nanti mekap mak comot.

Syukur Tuhan masih beri kami peluang jaga rissa.
Korang yang ada anak,hati-hati tau.
Jangan biarkan anak hilang dari depan mata.
Apa-apa je boleh jadi.

Tuesday, 19 August 2014

Video youtube yang banyak membantu mengajar anak

Hai.

Aku kadang-kadang bagi rissa tengok youtube.
Tapi aku bagi dia tengok video yang berfaedah jelah.
Yang tak berapa berfaedah tu,aku tak galakkan dia tengok.
So meh aku review beberapa video youtube yang best dan ada di handphone aku khas untuk tia clarissa.

1. Busy beaver's collection of colour,numbers and alphabet

Video busy beaver ni panjang. Paling pendek pun durasi dia 25 minit. Sebab tu aku suka. Contohnya video dia pasal warna. Dia akan ulang benda tu berkali-kali okey..sampai aku pun boring tapi seperti yang kita maklum,nak ajar budak ni kita kena pakai repitition. Kena ulang-ulang. Rissa tengok video-video ni empat lima kali..dia dah hafal dah. Bagi aku video-video ni wajiblah download lebih-lebih lagi yang video colour tu.

2. Video dibo the gift dragon
Aku sukaaaa video ni sebab video dia cantik! Lagu dalam ni banyak sangat tau. Video ni durasi dia 37 minit. Salah satu video kegemaran rissa. Lagu dia pun bukan lagu saja-saja jer tapi ada lagu brush your teeth,table manner,yang im sorry tu..banyaklah lagu dia..

3. Video abc
Aku banyak cari video abc tapi yang ni rissa paling suka sebab music dia best.

Oh ya,video ni semua aku download guna clipfolder. Korang download apps tu,pastu nanti korang boleh download semua video youtube yang korang suka. Nak tahu video yang aku paling suka bila tengok berkali-kali pun gelak berguling?

Korang search kat youtube....runningman dancing. Ni kelakar gilerrrr...paling kelakar bila part ending tu. Hehe...ok bye.. :)

Monday, 18 August 2014

Pengalaman mekap macam artis

Hai.

Poyo tak tajuk? Hahaha..meh aku cite. Hari tu tempat kerja aku ada menganjurkan majlis makan. Tema majlis ialah warna warni aidilfitri. Skema sangat tema kan?
Aku sebenarnya tak nak pergi.
Hahaha...sebab aku memang tak suka benda-benda ramai orang ni. Segan.
Tapi bos aku dah cakap pergilah..pergilaahhh..maka aku pun pergi.
Bila dah nak pergi,datang pulak pelbagai masalah lain seperti nak pakai baju apa,nak mekap camna,kasut apa,rambut camna...
Adeh. Tu yang susah jadi perempuan kan?

Pasal baju,aku dah tanya kat kawan-kawan kedokians (kawan blogger aku) nak pakai baju apa.
Sorang dari mereka suggest aku ambik jer baju dia.
Dia pernah pakai sekali jer baju tu. Dia tak nak pakai lagi sebab dia dah kurus.
So,aku pun beli jer baju preloved ni.
Masalah baju selesai.
Tapi,bila baju sampai,mak mertua aku cakap nampak flat pulak dada mak jemah ni pakai baju tu. Sobsss!
Yelah,kain chiffon kan.
Terpaksa pegi alter..sobs!

Pastu kawan sekerja aku pulak suggestkan kami guna khidmat make up artis (ig dia fendy_fbcc) untuk mekap.
Alah,biasalah kan perempuan nak mekap-mekap ni. #jangankecamiols
So kalau ada sesiapa yang ingin mendapatkan perkhidmatan mekap yang murah dan cantik di johor bahru,boleh cari fendy ni. Dia baik sangat tau!
Tapi kalau kau nampak muka mak ni buruk lepas dimekap,itu bukan salah fendy...memang muka ku tak berapa nak lawa,nak buat cane kan? Hahaha..
Mekap dan rambut settle.

Kasut? Hah..aku dah beli kasut rega 20 hengget nak pegi dinner tapi kengkawan aku dah buat muka kata kasut aku tak glam langsung. Hahaha. Jadi kawan aku bagi pinjam kasut adik dia kat aku. Nampak tak betapa kesiannya aku ni? Adoii!

Tengah bersiap tu pulak,kawan baik aku tegur...laa,tak pakai earing ke?Adeh..aku ni mana ada nak beranting bagai ni. Gatal telinga. Pastu dia pinjamkan aku earing dia. Taklah kosong telinga aku. Rantai yang aku pakai masa dinner tu pun adik kawan aku pinjamkan jugak. Wakaka!

Hah,semua dah settle kan? Walaupun barang pinjam jer tapi dah orang baik hati nak pinjamkan,aku terima dengan senang hati. Aku selit dua gambar aku lepas mekap ye. Dua jer...hehehe..

Tuesday, 12 August 2014

Tips mengajar anak membaca

Hai.

Semalam dah janji kan nak buat entri yang berfaedah.
So kat sini i nak share cara i mengajar tia clarissa membaca.
Mungkin ada yang berpendapat terlalu awal tapi ilmu ni sepatutnya boleh dituntut tak kira usia kita kan?
Betul tak?
Untuk permulaan,aku ajar rissa abc.
Sebenarnya lebih elok untuk ajar rissa membaca guna kaedah phonic tapi aku tak reti phonic ni so guna jelah apa yang ada.
Tak,rissa tak confuse. Anak-anak kita ni dilahirkan bijak ye..never underestimate them.

So aku terjumpa flash card key words with peter and jane dan decide untuk beli. Harga asal RM21 tapi lepas dapat diskaun RM16 jer..berbaloi kan? Material flashcard ni macam flashcard lain juga..kertas keras putih. Dalam kotak ni,ada 50 flash card tapi derang print depan belakang so semua ada 100 huruf.

Aku ada baca kat google juga,tak salah kita ajar anak kita membaca walaupun dia tak faham maksud perkataan tu. Nanti lama-lama dia fahamlah. Contoh ritu kawan ku share peribahasa seperti membuka pekung di dada dan rupanya ramai yang tak tahu pekung tu apa termasuk aku. Tapi kita semua faham maksud dan penggunaan peribahasa tu kan?

-pekung bermaksud kudis atau kurap-

Dalam flash card ni,dia ada bagi panduan nak ajar anak. Memula perkenalkan anak dengan perkataan yang simple je. Contoh macam you,up,down dan sebagainya..sambil tu tunjuklah up tu apa..down tu apa. Benda simple camtu.

Aku ajar rissa flash card ni macam aku ajar dia abc jugak. Aku tunjuk kat dia sekali sehari..kalau dia berminat. Kadang-kadang datang angin dia tu,dia tak nak ok. Pfftt. Tapi jangan paksa anak. Tujuan kita nak bagi anak familiar bukan nak bagi anak dapat ijazah di umur 2 tahun kan?

Aku recommend la flash card peter and jane ni. Korang bolehlah try beli. Kalau nak diy pun boleh. Kita usaha sama-sama ajar anak kita yer...

Sunday, 10 August 2014

Sesi borak-borak

Hai.

Berzaman tak update blog.
Wakakaa..aku malaslah. Dulu aku salu update blog sebab memang takde life sangat. Tak tau nak bercerita dengan sape.
Sekarang,kengkawan dah ramai,jadi macam malas lak nak cerita. Haha. Nampak nar dulu takde kawan.
Ok apa-apa pun meh update pasal tia clarissa..

Rissa sekarang dah big girl sangat.
Badan jer besar dia tu..tapi masih nak didukung cam baby.
Tak lama lagi rissa dua tahun.
Aku dan asben ada plan untuk bawa rissa bercuti bulan oktober nanti.
Bercuti dekat-dekat jer walaupun hati nak pegi korea. Hahaha.
Jadi bulan depan kenalah aku berjimat cermat tak-boleh-beli-barang-kecantikan dah. Sobss.
Takpe,demimu anak.
Apa lagi pasal rissa ye?
Ohh..sekarang selera rissa dah ok dah.
Jadi badan dia naik sikit.
Cuma yang peliknya,kalau makan nasi,mesti nak ada aiskrim.
Kira macam sesudu nasi,sesuap aiskrim.
Aku bagilah dia makan aiskrim tu dah dia nak sangat kan?
Tapi ku bagi aiskrim vanilla jerlah.
Gigi dah ada banyak tu...risau aku kalo gigi dia rosak.

Pasal aku? Aku makin gemuk sekarang.
Ingat nak try satu produk menguruskan badan dan poket ni.
Ekeke..mahal noks! Kau ingat nak cantik ni murah ke?
Takpe...simpan duit..simpan duit..
Khamis ni,tempat kerja aku ada dinner.
Aku tak sabar nak pegi..
Nanti kalau aku rajin,aku up sikitlah pasal ootd aku.
Ok sekian sesi borak-borak...bye!
Next time aku update benda yang berfaedah ye..