Thursday, 31 July 2014

Mini eye brow class etude house

Hai.

Dulu,aku selalu fikir bahawa kening adalah tak penting.
Tak payah nak kisah sangatlah pasal kening.
Tapi silap tau...kening ni penting.
Boleh menentukan raut wajah kita ni garang,innocent,comel...gittew..

Bila dah sedar akan kepentingan kening ni,aku macam terfikir...alaaa cane nak buat kening ni molek-molek?
Dahla aku tak reti nak cukur segala.

Tapi sekarang dah ada macam-macam produk kan.
Aku suggestkan mini eye brow class dari etude house.
Harga dia murah je...siap ada 3 design dalam tu.
Boleh pilih nak design camna yang sesuai dengan muka kita.

Lepas ni takde dah masalah kening serabut lagi. Atau paling teruk..kening kiri dan kanan tak sama sebab salah lukis..kekeke..

Berminat? Tinggalkan no phone/emel di ruang komen (aku janji aku takkan publish)..nanti aku whatapps atau emel korang okey..

Thursday, 24 July 2014

Tips mengatasi masalah kulit muka

Hai.

Selamat hari raya!
Disebabkan aku lama dah tak buat entri,aku nak selit sikit entry pasal penjagaan kulit muka.
Walaupun bila aku ambil gambar,kulit aku macam ok je tapi hakikatnya,aku masih gak harap keadaan kulit muka aku adalah lebih baik.
Tapi,sejak aku try beberapa produk ni,masalah kulit muka aku dah semakin berkurangan tau.
Seriously!

1.Masalah kulit muka yang tak licin dan halus
Bila sentuh muka,rasa muka ni kasar dan tak licin walaupun takde jerawat. Untuk masalah ini,aku guna krim malam nour ain. Memang sangat berkesan. Pakai dua tiga kali jer,confirm dapat rasa condition kulit lebih licin. Confirm tau. Aku selalu guna dalam selang dua ke tiga hari sekali. Sebelum guna,bersihkan muka. Spray toner nour ain dan sapukan krim malam nour ain. Esoknya muka rasa lebih halus dan licin.

2. Masalah kulit muka gelap.
Kulit aku jenis kuning langsat tapi sejak aku guna krim malam nour ain,kulit muka aku at least satu tona lebih cerah dari biasa. Serius!

3. Masalah jeragat.
Muka aku belum ada jeragat. Tapi untuk mengelakkan jeragat yang biasanya berpunca dari sinaran uv,aku pakai sunblock. Dulu aku ingat uv protection yang biasanya ada pada bedak dan krim muka kita adalah mencukupi tapi silap tau. Guna sunblock separately. Sunblock ni boleh jadi make up base juga. Kalau rasa macam alah lecehnya nak tepek macam-macam,guna sunblock jer dah cukup. Cuci muka,sapu toner dan sunblock. Ini wajib. Aku guna sunblock nutox. Harga dia mur mur je bak kata kak senduk. Banyak review kata sunblock biore best tapi muka aku alergik dengan biore (aku tak tahu apsal). Nutox ni best. Tak berminyak,tak gatal,tak berbau dan muka tak rasa berat.

4. Masalah pori besar.
Walaupun aku dah pakai toner,tapi pori aku masih gak obvious. Pori muka memang tak dapat dikecilkan ye. Sama ada kau prevent sebelum ianya berlaku atau kau guna something untuk buat pori kau tak ketara. Tapi sejak aku guna pencuci muka nivea pore minimizing ni,pori aku dah tak obvious sangat. Adalah juga tapi tak ketara macam dulu. Aku suka produk ni tapi sayangnya ia dah tiada di pasaran. Nivea sparkling white pore minimizing cleanser. Tapi takyah risau sebab sekarang banyak je pencuci muka yang fungsi dia meminimumkan pori gak. Selain tu,pencuci muka nivea ini juga menanggalkan light make up.

5. Masalah jerawat.
Aku jarang ada jerawat tapi kalau ada sebiji dua tumbuh,aku guna salah satu dari tiga produk ni ikut kerajinan. Kalau paling rajin,guna mary kay botanical effect mask. Sebenarnya apa-apa mask pun boleh kecutkan jerawat. Janji rajin je. Produk kedua,origins scrub. Skrub muka,biarkan selama 5-10 minit dan bilas. Last sekali,guna krim malam nour ain. Esok bangun pagi,kecutlah jerawat tu.

6. Masalah kedut bawah mata.
Masih cari penyelesaian.

7. Masalah oil seeds bawah mata.
Sama jugak tak tau nak buat apa.

Setakat ni,keadaan kulit muka aku ok sikit setelah guna semua produk ni. Harga dia mostly ok kecuali skrub origins tu tapi skrub tu sama je macam skrub lain..Gambar ni muka aku pakai skincare dan lip balm je. Takde bedak bagai. Dah improve sikit berbanding dulu rasanya..hehe..

Ok tu je..bye uolsss!

Tuesday, 15 July 2014

Pekasam daging punya cerita

Hai.

Aku jarang tau lepas cuba sesuatu tu terus gigih taip dalam blog.
Tapi yang ni aku teruja sangat.
Hari tu,aku terbaca entri rara pasal pekasam daging.
Disebabkan aku kira close jugakla dengan rara,jadi bila dia kata ni sedap,aku terus percaya bulat-bulat.
So aku pun order pekasam ni dengan yatie (blog dia i am mrs lee) alah aku takleh tepek link..

Aku beli,semalam sampai.
Mak aku kata,eh keciknya pekasam ni.
Bila tengok pek dia,aku pun macam haahlah keciknya,mesti isi dia sikit.
Pagi ni,aku terasa nak makan pekasam.
Aku buka pek dia,ehhhh banyaknya daging.
Isi dia besar,pastu setiap daging dia disaluti beras.
Ingatkan daging dia sikit...
So aku just ambik 3 ketul daging tu dan hiris nipis-nipis.

Cara aku masak pekasam ni senang jer..
Lepas hiris daging nipis-nipis,aku hiris pulak bawang besar sebiji dan cili padi sebiji.
Cukuplah sebiji,pedas ni,kang aku sakit perut.
Kemudian,panaskan minyak.
Masukkan bawang dan cili. Goreng sampai bawang tu betul-betul layu.
Last sekali masukkan daging.
Goreng sampai masak.
Tak payah campur garam,gula,ajinomoto ke apa ye..ni dah sedap secukup rasa.

Lepas tu,siap.
Sedap oi makan dengan nasi putih..
Aku rasa kalau ikut perut aku ni,mau aku tambah berkali-kali.
Pekasam ni tak bau langsung,so kalau orang yang jenis tak tahan bau busuk,memang sesuai.
Aku jenis redah jer..lagi busuk lagi aku suka. Wakaka.
Dah makan terus rasa nyesal,apsal la beli dua bungkus jer....sobss!

Trylah pekasam daging ni...sedap sangat..

Sunday, 13 July 2014

Perkembangan tia clarissa

Hai rissa,

Mama lately ni malas sangat nak update blog. Tak,bukan sebab mama dah tak peduli perkembangan awak tapi mama malas....lagipun tabung nuff mama sama jer tak kira mama update ke tak.
Pfffttt naik 20 30 sen jek!

Meh mama update sikit perkembangan awak setahun 9 bulan ni..

Awak dah ada 11 batang gigi. Sebenarnya bila mama tengok anak kawan mama,semua gigi derang dah full. Awak ni jenis lambat tumbuh gigi la cha..kelakar. Kalau budak lain sebaya awak dah boleh makan sendiri,awak ni baru nak belajar mengunyah. Adeh...tulah manja sangat!

Bab makan,awak masih on and off. Tapi selera awak bulan ni adalah ok. Apa orang lain makan,semua awak nak. Makanan kegemaran awak adalah karipap kentang walaupun intinya pedas. Bila terasa pedas,awak tak nangis. Awak capai cawan awak dan teguk air banyak-banyak.

Hari tu mama dan papa bawa awak ke taman hello kitty. Awak suka sangat! Masa tengok show barney,awak siap menari sekali. Mama happy tengok awak tak segan nak bergaul dengan orang. Nanti kalau ada rezeki lebih,kita pergi lagi ya.

Hah,13 jun lepas,kita pergi kuching. Tu first time awak jumpa uncle awak,abang kepada papa. Awak takut kat dia. Bila dia pegang,awak tepuk dada cakap scared. Pffttt..tapi macam biasa,awak baik je kat kuching. Tak buat perangai pun. Betul kata orang,kalau anak masa baby susah nak jaga,bila dah besar dia akan memudahkan kita.

Awal bulan julai ni,awak batuk. Pastu selsema. Pastu terus berjangkit kat mama. Nasib arini awak dah ok. Mama sapu garlic oil kat tapak kaki awak sepanjang malam. Masa batuk tu yang paling haru sebab awak tak reti keluarkan kahak. Malam-malam awak batuk,mama tepuk belakang nak suruh awak muntah pastu awak nangis sebab awak nak tido. Hailah anak...

Ok,setakat ni jer...mama nak keja..

Wednesday, 9 July 2014

Kedokians??

Hai.

Ni meh aku nak cerita sesuatu.
Satu ari tu,aku ada terbaca post di fb mengatakan susu s26 tu haram maka since aku selalu baca blog kak mimy,aku komen dia di ig dan aku beritahu dia.
Minta dia semak sebab fayel minum susu tu.
Then kak mimy invite aku join group derang...pastu whatsapp group jadi glamour lalu satu group ni pun ditubuhkan.

Mulanya,ramai sangat dalam group tu.
Dalam 50 orang kot....
Pastu satu-satu keluar,yelah mungkin tak serasi.
Atau husben tak bagi sebab menjejaskan perhatian terhadap rumahtangga.
Kami yang tinggal pun oklah..keputusan orang,kita kena hormat.

Kami dalam tu nak kata rapat,tak juga.
Ada je kami tak puas ati terhadap masing-masing.
Yelah,kau tak pernah gaduh dengan adik beradik kau?
Tapi kami cuba selesaikan masalah kami.
Ada yang tertanya,kami cakap pasal apa...
Macam-macam.
Cerita pasal resepi,anak..hah pastu bila ada yang pregnant,kami kat dalam tu yang 1st tahu dari zaman senah tu tak piyed sampai ke masuk toilet buat upt,semua kami tahu. *hai senah
Dari baby tu sekecil-kecilnya sampai dah pandai jalan,pun kami update masing-masing.
Sampai aku boleh hafal nama anak masing-masing.
Hah,bincang pasal rambut camna ek sesuai untuk muka.
Pasal shampoo apa bagus,lipstik apa best,kat mana ada sale...
Bila ada big bad wolf,tolong belikan untuk each other.
Bila ada yang pegi oversea,tolong ambikkan pasir dari oversea tu sebab kawan kat sini jakun....tak dapat tengok live,tengok pasir negara tersebut pun jadilah.
Pastu cerita apa lagi ek?
Hah,bila ada yang tak kenal bunga lawang,ada yang rela offer diri nak poskan semata-mata sebab kawan tu tak kenal. Cis!
Hahahha..
Tengok,best kan?

Kami dalam tu tak pernah sunyi.
Ada je sembang.
Tapi kami ada life..siap boleh buat bisnes,tambah anak,sambung study,masak untuk laki...hah,ada life bukan?

Pastu baru-baru ni aku ada kesulitan dalam hidup.
Diarang semua pakat tolong aku.
Aku rasa terharu sangat.
Sebab aku tak sangka ada orang yang masih nak berbuat baik zaman sekarang ni..
Padahal aku tak pernah jumpa pun mereka semua.
Teringin nak pegi kl,nak jumpa derang..
Nak cakap terima kasih personally.