Wednesday, 28 May 2014

Tanda-tanda kelewatan bahasa pada anak

Aku dapat gambar ni dari facebook.
Setakat ini,rissa normal.
Syukur.

Sunday, 25 May 2014

Tips menggalakkan anak suka membaca

Hai.

Entri poyo bajet bagus is coming. Hehehe..
Aku suka membaca. Sangat suka membaca. Dari kecil,aku akan baca semua benda.Artikel,majalah,novel...hah,nak tahu tak..novel pertama aku baca adalah karya arenawati,sakura mengorak kelopak. Masa tu aku darjah 1.

So aku nak rissa suka membaca jugak. Ada beberapa benda yang aku amalkan supaya dia biasa dengan buku.

1. Membaca start dari masa mengandung. Apa-apa yang kita nak latih anak kita,kita kena start dari dia dalam kandungan.

2. Bila anak baru sebulan dua,belikan dia buku. Tunjuk pada dia,bacakan pada dia dan ceritakan pada dia. Untuk baby,memang buku yang konsep hitam putih ada dijual. Aku beli buku untuk rissa dah lama dah..dari aku pregnant lagi.

3. Selalu bawa anak ke kedai buku.
Aku memang kerap bawa rissa ke book store. Dan aku akan spend paling kurang pun setengah jam kat situ.

4. Orang suka kata,jangan bagi anak buku. Nanti dia koyakkan. Masa rissa kecil,bila dia koyakkan buku,aku sabar lagi. Sekarang,bila dia terkoyak buku secara tak sengaja,aku cakap....rissa,kesian book. Nanti book nangis..

Dan rissa akan automatik cakap, sowieee..

5. Belikan anak buku lebih banyak dari mainan.
Aku sangat jarang belikan toys untuk rissa. Sebab sebelum aku belikan apa-apa,aku kaji dulu. Tanya pendapat orang,check kat google. Maka perkara seperti aku tiba-tiba terbeli mainan tu memang jaranglah.

Berkenaan buku pulak,kita kena check betul-betul sebelum beli. Jangan sesuka hati je. Sebab banyak buku ni...tak berkualiti,ejaan pun ada yang silap..adeh..

6. Sebelum tidur,bacakan buku untuk anak.
Aku kan kerja. Rissa pulak jenis tidur awal. So aku usaha sangat untuk baca buku untuk rissa sebelum dia tidur. Selalunya aku sama ada akan tunjuk flash card,baca bedtime story atau buat apa-apa yang tak melibatkan aku melukis sebab aku tak reti melukis. Okbai. Haha.

7. Kurangkan anak main gadjet.
Kurangkan. Bukan halang terus.

Ok..ni jer tips simple yang aku amalkan. So far rissa taklah freak out kalau tengok buku. Dia tau tu book.

Friday, 23 May 2014

Review : Maybelline pure pact mineral powder

Hai.

Muka aku selalu ada bintik hitam,bintik putih..
Walaupun aku selalu skrub muka.
Sebab tu sekarang,bila aku sedar aku makin tua,kesedaran aku nak jaga kulit tu meningkat.
Tapi aku sentiasa cuba beli barang yang mampu poket sebab aku sedar aku sape..hehe..
Oleh tu,aku terfikir nak beli bedak mineral ni.
Biasanya mineral powder ni jenis power kan...aku tak pernah pakai yang powder tu.
Yang macam ronasutra tu.
Bila aku nampak mineral powder jenis cam bedak biasa,aku pun teruja!
Baca review sana sini..terus beli..

Kenapa beli maybelline pure pact mineral powder?
Sebab alat solek mineral ni takkan menyumbat liang pori kita. Dan dia dari bahan mineral..takkan rosakkan kulit in long term.

Harga?
RM36.70. Beli di watson. Memang mahal untuk aku tapi aku guna bedak almost setahun so tak kisah sangatlah. Aku bukan jenis asyik touch up muka so bedak aku jimat.

Tentang produk ni..

Dia ada 3 tona. Aku pilih kaler c302..warna neutral. Sesuai untuk kulit tona kuning macam aku. Maybelline pure pact mineral powder ni made in japan. Oleh itu,aku tengok..kaler dia cam kurang sesuai untuk orang yang kulit tanned. Tapi aku tak pastilah. Ini apa yang aku tengok je. Untuk kulit aku,ok jer.. :)

Masa nak beli,kita ada dua pilihan. Nak beli yang refill pack atau yang siap ada casting tu. Yang ada casting,harga dia RM46. Beza 10 hengget kau..memang taklah mak nak beli.

Review?
Aku suka bedak ni! Takde rasa pakai bedak langsung. Muka rasa eh..macam takde apa je.

Coverage dia adalah okey. Macam aku kata,muka aku ada masalah pori dan bintik hitam dan bedak ni cover masalah tu.

Tak luntur bila kena air. Pernah tak korang jumpa orang yang bila berpeluh,bedak dia pun luntur sampai peluh dia ada warna bedak? Faham tak maksud iols? Aku jarang jumpa situasi ni tapi aku rasa ni antara situasi yang agak memalukan untuk seorang perempuan. Aku tak tahulah korang,tapi aku malu gila kalau muka aku yang kononnya neutral ni,tetiba berpeluh,muka jadi bercapuk pastu bedak luntur. Homai...hah,dengan maybelline pure pact mineral powder ni,korang takde masalah tu. Dia blend dengan kulit.

Won't clog pores. Bedak ni takkan membuatkan pori tersumbat sebab ianya mineral powder. Yeay untuk kulit sihat!

Sesuai untuk kulit sensitif. Kulit muka aku cuma alergik pada apa-apa yang mengandungi limau dan bedak ni tak mendatangkan masalah pada kulit aku.

Tahan sampai ke petang. Aku start pakai bedak ni dari 8 pagi hingga 5 petang. Muka aku ok je. Gambar yang aku letak nanti ialah gambar aku time balik kerja. Takde berminyak. Takde bercapuk. Walaupun aku tak touch up langsung. Gambar tu tak diedit langsung jadi muka aku memang gemuk tapi tu tak penting sebab itu fakta. Aku gemuk. Grrr!

Aku rasa bedak ni sama je cam bedak lain. Bezanya..dia adalah bedak mineral. Tiada bahan pengawet. Selamat untuk kulit. Dan itu yang aku cari. :)

Tuesday, 20 May 2014

Sabun penawar resdung yang berkesan

Aku ada satu cerita ni.
Kalau aku bagitau korang secara lisan,memang jadi cam pembaca berita jer sebab aku punya skill bercerita memang failed.
Tapi kalau aku tulis...ok kot.
Orang boleh faham kot.

Ok ceritanya begini.
Semalam,masa aku balik kerja,sorang kawan baik aku ni whatapps la kat group kitaorang.
Dia tulis lebih kurang begini..

Akak beli ubat resdung online. Lepas tu penjual ubat tu cakap,dia akan bagi akak free gift. Sabun anti bakteria..elok untuk resdung. Pastu arini barang tu sampai.

Aku pun baca jelah sambil cakap dalam hati...ok fine. So? Ingatkan kawan aku ni nak bagitau ubat tu berkesan ke apa. Lepas tu dia whatapps gambar.































































Ala....sikit lagi..











































































Aku macam nak menggigil gelak. Sabun protex????????


Kawan aku macam what the heck sabun ni penawar resdung kan? Kot ye pun...bukan kawan aku tak bersyukur dapat sabun protex ni tapi kau bayangkanla ni terjadi kat kau. Kau beli krim muka online..orang tu kata nak bagi free gift putihkan muka..sekali kau dapat clorox. Hah...tak ke kau rasa cam nak lempang jer?

So kawan aku pun mesejla kat peniaga tu. Dia mesej...terima kasih sebab bagi saya sabun protex ni. Saya memang tak pernah tengok sabun ni sebab mak saya pakai lux.

Kau tau peniaga tu reply apa? Dia cakap..ye ke? Tapi saya beli sabun tu kat kedai mamak je. RM1.40. Kat kedah ni berlambak...mehla beli kat sini kalau kat jb takde...

Hahahhahahahhaha! Memang ngeng sangat peniaga ni. Tapi apapun..terima kasihlah sebab bagi free gift tu ye bang...nanti kawan saya beli lagi...kekeke..


Sunday, 18 May 2014

Anakku setahun tujuh bulan

Hai.

Ini entri wajib setiap bulan.
Perkembangan tia clarissa,anak tunggal kesayangan keluarga.
Rissa sekarang dah besar..dah nampak sangat dia bukan baby lagi.
Dia dah mula belajar bercakap.
Curiousity dia bertambah-tambah.
Contoh terdekat,lepas aku mandi..aku kan pakai toner pelembab bagai kan..
Dia perati je aku. Pastu cakap syen syen...
Sebab dia nak minta losyen.
Pastu apa lagi ek?
Rissa dah kenal nombor dah.
Seronoknya aku bila aku tunjuk 2..dia cakap two.
Bila tunjuk 5,dia kata five.
Tapi dia tak reti satu dua tiga...
Errkkkk...xpe nanti kat sekolah cikgu ajar. Kekekeke..
ABC pun rissa dah kenal beberapa huruf.
Aku cakap ni bukan nak riak tapi ni perkembangan dia.
Personaliti rissa ni camna?
Aku tengok dia bukan jenis yang banyak cakap,sukakan perhatian dan dia boleh fokus satu benda tu dengan agak lama (dalam 15 minit).
Manja.
Pastu dia berani sorang-sorang.
Contoh aku cakap...rissa tengok tv jap. Mama nak mandi.
Dia tengok je tv tu. Tak cari aku pun.
Apa lagi ye?
Rissa dah start minum susu dugro fruit and vege.
Saiz kasut masih 27..
Saiz baju 3-4 years old.
Rissa sekarang dah susut..mungkin sebab dia nak meninggikan badan dia kan.
Yang aku tengok,rissa memang tinggi. Kalau dia berdiri sebelah budak 3-4 tahun,dia almost sama tinggi dengan derang.
Tak tahulah rissa ikut sape..aku takdelah tinggi lampai pun.
Paling aku banggakan tentang rissa?
Dia pandai sebut thank you!
Sweet sangat tau. Bila dia minta something,pastu kita bagi..dia akan kata chechu..
Pastu kena jawab balik kat dia...good girl sayang mama.
Oh ya,rissa ni garang sikit. Kalau kita tegur dia..contoh tegur dengan nada marah,dia jerit balik kat kita. Sebab tu,aku belajar bila dia buat salah dan aku termarah dia sebab terkejut oi (kau bayangkan dia tetiba mengoyakkan buku yang aku baru beli),aku akan cakap....rissa,rissa good girl kan...good girl..good girl..sambil urut dada dia.
Baru dia diam..
Kalau nasib kita baik,dia akan cakap sorry..
Panjang pulak entri ni..hehe.. ♥♥





Thursday, 15 May 2014

Review : Dugro Fruit and Vege

Hai.

Sejak rissa sembelit,aku dah cuba macam-macam untuk mengatasi masalah sembelit rissa.
Salah satu cara yang kawan aku suggest ialah tukar susu ke susu dugro fruit and vege ni.
Sebelum ni rissa minum susu dutch lady 123.
So aritu,aku pun try jelah beli sepeket dugro fruit and vege ni.
Harga dugro ni kebiasaannya RM20-RM27.
Mahal dari dutch lady tapi takpelah..demimu anak..

Reaksi pertama?
Rissa tak suka. Rasa dia macam jus buah..sebab ada bau buah. Aku pun tak suka. Dutch lady ni dia memang ada rasa susu sebenar..sedap. Tapi dugro fruit and vege pulak rasa susu dicampur buah. Tapi aku cuba yakinkan diri...dugro fruit and vege akan bantu sembelit rissa. Jadi aku teruskan.

Apa yang aku buat supaya anak aku boleh minum dugro ni?
Aku cairkan susu. Ni pun nurse yang suggest. Dia kata anak dia,dia bagi 3 scoop susu untuk 6oz susu. Kawan-kawan aku pun banyak suggest gitu. Syima..ros..sape lagi? Hmm..banyak lagi yang suggest aku cairkan susu. Aku pun try. Dan rissa boleh terima. Yeay! Bila susu cair,bau buah dia tak ketara.

Lega gila hati aku bila rissa minum susu tanpa buat muka pelik.

Berkesan ke?
Hah..aku pun tertanya gitu. Berkesan ke susu ni? Minum sebotol terus berak ke? Hmm...takla gitu. Kekekeke..ini susu. Bukan enema. Tapi dugro fruit and vege ni better dari dutch lady dari segi pembuangan air besar rissa. Kalau dulu najis dia baling kat dinding pun melantun balik kat kita..sekarang dah lembut sikit. Dia pun takdelah menangis tahap kena dump dengan shahnaaz ahmad macam dulu (errr...ingat camne reaksi shila nangis kena berpisah dengan shahnaaz kan?). Dia nangis tahap redwani putri kena dump dengan shah jazle je...nangis gitu-gitu je..

Apa beza dugro fruit and vege berbanding dutch lady?
Rissa minum dua susu ni so aku compare dua ni jelah ye. Dutch lady ni..tepung susu dia macam tepung gandum dan dugro pulak macam tepung kanji. Ini beza dari segi tekstur. Dugro dia lebih halus.

Air bancuhan susu pun..dutch lady lebih pekat dan dugro macam cair.

Level sedap? Ikut taste tiap orang tapi rissa suka dutch lady.

Harga? Dutch lady jauh lagi murah dan senang didapati.

Dha? Dutch lady lebih tinggi.
Sukrosa (gula)? Dua-dua claim 0%  sukrosa tapi kalau kita rasa sendiri..dugro lebih manis.

Aku memang lagi suka dutch lady tapi dugro fruit and vege memang membantu sembelit rissa so aku pasrah jelah. Kalau anak korang sembelit dan korang tak tahu nak beli susu apa..try dugro fruit and vege ok..aku recommend untuk anak sembelit.

Tapi aku nak cakap sikit la...jangan sebab dugro fruit and vege ni penuh gambar sayur dan buah,kita bagi anak kita minum ni. Atas sebab anak kita tak nak sayur dan buah. Jangan fikir camtu tau kawan-kawan. Gambar tu ilustrasi je. Iklan je. Bagi aku...susu yang banyak dha tu elok sebab bagus untuk perkembangan otak anak. Tapi memandangkan dugro yang serasi untuk rissa..aku bertabah.Dan aku tahu..kebijaksanaan anak bukan terletak pada susu semata.

Okey...sekian review aku. Belilah dugro fruit and vege untuk membantu anak kita yang sembelit.

Wednesday, 14 May 2014

Tips mudah memakai contact lense

Hai.

Aku ni rabun maka aku memang pengguna tegar contact lense. Kenapa tak pakai cermin mata? Sebab bila aku pakai cermin mata,power rabun aku bertambah. Aku tak tahu apsal. So sejak aku perasan yang power rabun aku makin bertambah kalau aku pakai spec,aku setia guna lense je.

Dulu aku suka pakai lense yang doll eyes tu. Buat mata besar. Sekarang aku dah mak orang so aku macam malas nak guna doll eyes. Aku sekarang pakai yang colourless je. Ok meh aku bagi cara-cara nak pakai lense. Untuk gambar..korang boleh rujuk kat bawah ye.

1. Pastikan tangan kita bersih.
2. Ambil lense. Pastikan bentuk lense tu seperti dalam gambar di bawah.
3. Buka mata.
4. Letak je..

Wakaka...senang tak? Ada yang kata dia tak boleh nak kontrol mata dia dari berkelip. Tips dia senang jer...buat mulut bentuk O. Macam kita pakai maskara tu. Bila mulut kita O shape..otot kat mata ni cam terkawal sikit dari asik nak terkelip-kelip.

Next..penjagaan contact lense. Sebaik-baiknya,lense ni diguna sebulan je. Pastu kita remark siap-siap bila kita start pakai lense tu. Nanti bulan depan..senang nak tukar. Kalau kau jenis pakai daily wear contact lense,takpelah kan..itu lagi elok.

Sama gak macam contact lense solution tu. Tu pun kena tukar sebulan sekali. Aku  biasa beli botol kecil jenama renu. Satu aku letak kat rumah..satu aku bawa pegi ofis. Sebab kita tak boleh agak ye..ada masa lense ni tetiba rasa kering,pedih,gatal..hah..time tulah benda ni penting.

Tips penting kalau guna lense ialah jangan nangis beria sambil gosok mata. Nanti lense kau tertanggal oi. Aku ni salu sangat tertanggal sebab aku kan ratu air mata. Kekekeke....oklah. 

Bye. ♥♥

Tuesday, 13 May 2014

Thursday, 8 May 2014

Kenapa pukul anak?

Hai.

Sekarang dah 1 pagi.
Tapi aku tak tidur lagi.
Dan ini entri panjang.
Pernah tak korang pukul anak?
Ya,aku pernah.
Aku pernah pukul tangan rissa.
Pernah jentik tangan dia...jentik kaki dia.
Masa tu rissa dalam umur setahun kot.
Lepas tu,bila aku baca status harith iskander (ye,pelakon tu..kawan afdlin shauki tu)..aku insaf.
Sampai arini,aku usaha sungguh-sungguh tak pukul rissa dan aku cuba elak marah rissa.

Harith tulis..kalau kita rasa memukul seorang dewasa itu adalah satu kesilapan,mengapa kita menganggap memukul kanak-kanak itu sesuatu yang ok?

Ayat dia lebih kurang gitulah. Aku pun fikir. Betul jugak. Bayangkan...aku menangis merajuk sebab laki aku tak nak ajak aku jalan-jalan dan instead of pujuk aku,laki aku lempang aku. Hah! Bayangkan. Itu bayangan. Bukan realiti ye.

Camtulah aku rasa diri aku bila aku pukul rissa sebab kekadang dia mengamuk tak tentu hala.
Untuk memburukkan keadaan,aku ni mak dia.

Cuba baca ayat ni.

Seorang bayi dipukul. (Rasa kesian)
Seorang bayi dipukul oleh seorang perempuan. (Rasa tak guna punya perempuan)
Seorang bayi dipukul oleh seorang perempuan yang merupakan ibu kandungnya. (Rasa macam nak pijak)

Again..orang akan kata,pukul anak sebab nak ajar anak. Supaya dia berdisiplin.
Aku pun fikir gitu walaupun mak aku langsung tak pernah pukul aku.
Tapi sekali lagi aku fikir.....adakah semua penjenayah tu masa keciknya dia tak pernah dipukul sebab tu bila dia besar,dia buat jahat?
Atau adakah agamawan tu asyik kena lempang dari kecik sebab tu bila dah besar dia jadi orang yang baik-baik?
Tak kan?

Macam mana sekali pun kita cuba didik,kita cuba ajar anak kita.....akhirnya dia akan end up jadi seperti yang dia sendiri pilih.

Monday, 5 May 2014

Dari celcom ke digi

Hai.
Aku start ada henpon masa form 2.
Masa tu tahun 2002. Nombor pertama aku guna ialah 013..under celcom.
Pastu masuk form 4,aku dah errr bercinta.
So aku guna digi.
Sebab digi ada sistem friend n family yang bila kita sms tu..1/2 sen jer.
Aku kan gila sms.
Bila aku kerja..masa tu umur aku 18 tahun,aku guna celcom semula.
Sampai arini.
Pastu nombor telefon aku pulak,sejak tahun 2009..aku memang guna nombor telefon yang sama.
Aku ingat lagi aku beli prepaid ni kat plaza alam sentral dengan bf aku. (sekarang ni dia asben aku)
Nombor telefon kami ialah nombor couple.
Sekali orang tengok,mesti orang kata sama..
Berbalik pada cerita kenapa tiba-tiba nak tukar ke digi ni..
Aku cerita benefit celcom dulu ye.
Panggilan : 15 sen/1 minit ke semua nombor 15pax
Sms : 0.01 sen/sms
Hah..kelebihan celcom ni terletak pada sms dia yang murah..bayangkan 1 sen boleh hantar 10 sms. Murah gila kan? Pastu line celcom ni kuat. Aku pegi mana-mana mesti ada line kecuali di highway kalau nak gi melaka ke..kl ke..kat highway memang takde line.
Jadi kalau celcom ok,kenapa nak tukar ke digi?
Sebab pakej internet digi lebih murah!!
Kalau celcom,pakej internet dia camni. Untuk 1.5g/sebulan..harga dia adalah RM38. Kalau nak add on,1g RM15. Kalau nak topup 5g,RM50. Jadi mahal lah...sebab aku akan pakai camni :
Daftar internet : RM38
Tengah bulan tetiba habis kuota. Tambah 1g : RM15
Hujung bulan lagi dua tiga hari nak expired,habis kuota lagi.
Grrrrr....ini menyebabkan stress.
Laki aku pulak pakai camni :
Daftar internet : RM38
Beli extra 5g : RM50
Kalau digi pulak..kita boleh direct beli 5g untuk sebulan. Bayaran dia adalah RM68. Kalau tak cukup lagi kuota ni,aku tak taulah. Kekekek..
Jangan suruh aku pakai postpaid ye. Aku tak boleh. Nanti kang..aku asik buka youtube pastu buka drama korea berbelas episod..abislaaaaa aku kena caj. Kalau beli broadband pulak tak berbaloi sebab nanti asben aku tu makan data lagi banyak dari aku. Kekekeke....
Aku tanya gak dia..apsal dia pakai data internet banyak nar? Dia kata dia tengok youtube time keje. Bayangkan,dia tengok youtube tu macam dengar radio. Adehhhh...
Lagipun digi ada friend and family. So takde masalah sangat pasal call. Aku ni pun jarang cal orang. Aku kan tak gemar bercakap sangat.
Eh banyak pulak celoteh aku arini.
Lupa pulak nak cite. Nombor aku masih maintain. Aku tukar line je.
Macam mana nak kekalkan nombor telefon yang lama kalau kita nak tukar line?
Pegi ke service centre telco yang berkenaan ye.
Free je pun.
Oklah...bye. Nak keje..