Sunday, 27 April 2014

Sahabat baik

Hai.

Aku baca blog aku bukan bidadari tadi...terus inspired nak buat entri ni.
Hah...kak aty tak marah kot kalau aku terus-terang cakap...kak,saya tiru entry akak sebab saya peminat setia.
#feelingmacamsumeorangbacablogini#

Oh ye..nak cakap..aku hanya readers blog aku bukan bidadari ye. Dan ya aku ada nombor phone kak aty tapi tu je. Kami takde hubungan istimewa. Kekeke..

Ok bestfriend.
Aku tak banyak bestfriend.
Sebab aku bukan manusia yang peramah.
Kalau aku 1st time jumpa orang,aku akan sama ada krik krik krik (tu memang tahap aku tak selesa langsung) atau aku akan berbual dengan orang tu tapi cakap pasal benda basic saja.
Dan aku bukan jenis yang suka tanya banyak soalan.
Contoh perbualan orang dengan aku.

Aku : eh comelnya.berapa tahun ni?
Orang yg tengah dukung anak : 8 bulan.
Aku : ohhh... (senyum pastu krik krik krik)

Kau ingat bila aku tegur anak orang gitu,aku akan sentuh budak tu? Errr..tak. Bukan sebab aku tak suka budak-budak tapi aku dah terbiasa diajar jangan sesuka hati sentuh anak orang atau bagi anak orang makan. Melainkan tu betul-betul bff.

Jadi pendek kata,perbualan tu berakhir di situ.

Bestfriend aku ada sorang.
Dia cikgu. Nama dia adeline.
Aku dah kenal dia sejak kami form 1 tapi kami rapat sejak kami form 4.
Ye,dah 10 tahun kami kenal.

Aku dan adeline adalah dua orang manusia yang sangat berbeza.
Dia friendly,daring,sangat suka bercakap,sangat suka bercerita,cakap kuat-kuat.
Aku? Errr...aku sebaliknya.
Sebab tu kami boleh click.
Sebab bila aku jenis yang tak tahu nak berbual apa,dia pulak jenis tak habis topik.

Istimewanya dia ialah dia satu-satunya orang yang selain husband aku,aku hafal nombor phone dia. Iye,aku hafal 3 nombor hp jer dalam otak aku. Nombor aku sendiri,nombor asben dan nombor adeline.
Dan istimewanya dia...pakaian pertama yang aku pakaikan pada rissa pada hari dia lahir adalah hadiah dari adeline.
Hah,nampak tak?
Adeline tahu rahsia aku.
Dia tahu my darkest secret.
Dan dia tak pernah menilai aku atas apa yang aku buat.
Adeline ni sangat baik,tak kedekut...aku sayang dia macam adik sendiri.

Aku ingat lagi masa adeline gaduh dengan ex bf dia dulu. Aku punya bengang...aku call bf dia sebab nak marah.
Dan hujungnya,aku sendiri nangis sebab ex bf dia marah aku. Hahaha...
Bila mengadu kat asben (masa ni kami masih kapel), dia bebel kat aku sebab sibuk hal orang.

Tapi kalau kau tanya aku...adakah adeline yang aku cari bila aku betul-betul susah?
Hmm..depend pada masalah aku.
Ada masa dia orang petama aku cari.
Ada masa..tidak.
Yelah,kami bukan bff yang tiap ari wajib calling whatapps bagai.
Kami bff yang dah lama..dah secure..yang aku tahu walaupun kami lama tak contact,lama tak jumpa tapi aku tahu dia selalu ada.

Sorang lagi bff aku ialah laki aku.
Tak..dia jadi bff aku bukan sebab dia laki aku.
Tapi dia jadi laki aku sebab dia bff aku.
Faham tak beza antara ayat ni?
Kami bermula sebagai kawan baik.
Dan dia adalah manusia yang paling sabar ever dengan aku.
Well aku tahu cinta itu buta tapi aku ni sangat annoying ok..tak tahu camna dia sabar dengan aku..
Paling hebat,dia sanggup teman aku bersalin.
Ok...aku asalnya memang annoying tapi bila aku sakit,aku jadi double annoying dan bila aku sakit tahap bersalin.....aku jadi super menyakitkan hati.
Dia berkali-kali cakap dia geram tengok aku masa tu.
Bukan geram sebab aku lawa gila.
Tapi geram sebab dia rasa nak lempang aku.
Hahahaha...ok aku tak marah.
Sebab aku memang menyakitkan hati.

Hmm...ok sebab arini ahad kan.
Mesti takde orang nak baca entri ni jadi setakat ini saja bebelan aku.
Babai.. :)

Wednesday, 23 April 2014

Tips mengatasi sembelit pada anak

Hai.
Rasanya aku kerap cakap yang rissa ni sembelit kan?
Rissa ni asyiklah sembelit memanjang...sampai ke tahap aku risau sangat.
Yelah,takkan tak risau bila tengok anak menangis melalak kan?
Dahlah nangis,siap berdarah lagi tu.
Okey meh aku share apa yang aku dah buat untuk rissa bagi mengatasi masalah sembelit pada anak aku ni.
Banyak ye apa yang aku buat. Kalau anak korang ada masalah sembelit,korang boleh cuba apa yang buat ni.

1. Bagi makan prune,pear,papaya,kismis.
Masa rissa baby (6 bulan sampai 8 bulan)..hah masa ni dia little angel kau bagi apa pun dia makan jer dengan redha..yang ni memang berkesan untuk mengatasi sembelit rissa. Bila rissa dah masuk setahun,i bagi benda ni semua,dia campak. Paling dramatik,bila bagi prune. Dia nampak tu hitam,terus gigil tepuk dada cakap scared! T____T

2. Bagi jus buah-buahan seperti prune.
Rissa ni dia cuma minum 2 jenis air jer. Air kosong dan air susu. Jadi dia memang refuse dan siap muntah-muntah kalau bagi dia minum air lain. Aku siap campur jus prune dalam susu dia tapi dia tak nak. Dia boleh kenal rasa susu tu pelik semacam.

3. Bagi vitagen,solivite,yakult.
Ini sebenarnya memang elok untuk pencernaan sebab mengandungi bakteria baik. Tapi....malas nak taip lagi. Sila rujuk no 2 di atas.

4. Bagi lactulose.
Aku bagi lactulose. 5ml. Doktor yang bagi. Tapi bila dah seminggu dan takde apa perubahan,aku stop. Sebab yelah...sama jer. Takde kesan apa pun. Tapi salah i mungkin kerana aku letak lactulose ni dalam peti ais. Sebab aku baru terbaca..lactulose tak boleh simpan dalam peti ais. Okey fine. Minggu ni nak try bagi lactulose lagi.

5. Homeopati.
Biasa homeopati kan doktor bagi 3 botol. Ni dah satu setengah botol,sama jer. Tak serasi agaknya. Kecewa sebab aku menaruh harapan yang homeopati ni serasi untuk rissa. Yang pasti,rissa sangat suka makan ubat homeopati. Sangat suka.

6. Bagi anak oat.
Kalau bagi gitu jer,dia tak nak so aku campur sikit dalam susu rissa. Takde apa berlaku. Dia tak berak dan sembelit macam biasa.

7. Bagi anak makan sayur dan minum air banyak.
Rissa sekarang dalam fasa tak nak makan. Jangankan sayur,nasi pun dia makan 7-8 butir je. Butir ok...BUTIR..bukan suap. Kalau bagi sayur pun,ala-ala seciput gitu jer.

Ada yang tanya..kalau rissa tak makan nasi,abis dia makan apa? Biskut? Keropok? Tak. Aku mak ikut buku. Aku tak bagi keropok pada rissa. Dia tak makan apa pun. Itu jelah yang dia makan.

8. Campur tepung kanji dalam susu anak.
Sepatutnya tepung kanji ni buat najis anak tu berlendir. Tapi aku dah beberapa kali try,eh...sama jer. Takde apa berlaku.

9. Cairkan susu anak.
Sekarang rissa minum 6oz. So aku buat 4 sudu susu dan 6 oz air. Tapi again,sama jer. Kawan aku cakap kena kurangkan lagi. Ok fine. Nanti aku buat 3 sudu susu dan 6 oz air.

10. Tukar susu.
Rissa suka susu dutch lady. Pengalaman tukar susu dia kepada dutch lady ni pun dah cukup ngeri. Sebab dulu dia cuma nak ebm saja. Dutch lady ni nasib baik dia nak. Jadi mimpilah kalau nak tengok dia senang-senang gitu jer minum susu lain.

11. Enema.
Hah,ni yang paling berkesan ever untuk rissa. Tapi seperti yang semua tahu,enema ni dia menyenangkan najis tu keluar,bukan melembutkan najis. Jadi seksa tu tetap ada. Dan aku risau rissa ketagih enema.

12. Vitamin.
Ada sorang kakak ni dia suggest bagi vitamin vidaylin untuk rissa. Vitamin ni chewable. Kakak ni cakap sejak anak dia makan vitamin ni,anak dia dah tak sembelit lagi. Errrr masalahnya,kau agak-agak rissa reti tak nak makan benda alah ni? Anak aku tu reti makan baby bite je ok. Yang benda pelik-pelik camni,kirim salam.

13. Potty training anak.
Kakak ofis aku suggest aku beli pot untuk rissa. Senang la sikit dia nak meneran kalau posisi cam kita membuang tu kan? Aku pun beli. Sampai kat rumah,rissa letak kat kepala dia. Dia cakap tu hat (topi). Okey. Pastu time dia nak berak,nenek dia dudukkan dia kat pot tu. Kau tau apa dia buat? Dia rimas agaknya...dia amik pot tu dan baling jauh-jauh. T____T

14. Urut perut anak. Buat urutan basikal.
Aku urut tapi rissa kentut jer. Tak berak pun.

15. Prebiotik.
Hah...kan memang ada prebiotik serbuk tu. Yang ni rissa boleh minum sebab takde rasa apa sangat. Tapi ni takde hasil langsung.

Kalau nak kata rissa ada masalah usus,aku rasa tak mungkin sebab sebelum ni dia berak normal jer. Sejak dia masuk fasa tak nak makan ni yang dia asyik sembelit memanjang. Aku pun dah tak tahu nak buat apa. Siyes. Aku tak tau.

Tapi aku akan cuba cairkan lagi susu rissa dan bagi dia lactulose pasni. Arini ari kedua rissa tak berak.
Haih anak...mama risau...

Monday, 21 April 2014

Akibat sering bertukar skincare

Hai.
Aku lately ni kerap bertukar skincare.
Aihh..apa nak jadilah dengan aku.
Pastu dah bertukar tu,aku liat nak pakai pulak.
Akibatnya muka aku banyak bintik hitam.
Banyak gila.
Dan pori aku makin membesar.
Huwaaaaa.
Dah jangan pulak cakap eh kat gambar cantik jer?
Memanglah cantik.
Kan aku dah cakap..camera hp aku ni best.
Aku yang buruk jadi cantik dibuatnya.
Tapi aku tak pakai 360 sebab aku rasa muka aku lagi buruk dengan effect 360.

Aku kan..dulu aku pakai olay total effect.
Lepas aku tak rasa apa-apa efek lepas pakai,aku gatal nak try mary kay.
Aku beli marykay timewise.
Kau tahu kan marykay tu mahal? Bila ingat balik,aku rasa nak puasa sebulan jer..
Lepas guna mary kay,aku rasa takde apa pun.
Sama jer muka aku.

Pastu aku cuba collagen vit e.
Sebab kawan aku cakap best.
Bila pakai kulit aku memang rasa lain.
Halussss jer.
Tapi orang kata dan bila aku teliti sendiri,produk ni memang ada merkuri.
Krim malam dia jenis shiny likat,hah...produk ada merkuri..gitulah..

Then aku try nour ain.
Nour ain ni best...
Aku pakai trial set sampai abis.
Bila dah abis..aku tak cukup bajet nak beli yang baru so aku gatal lagi nak try nutox pulak.
Padahal aku sebenarnya nak try bodyshop.
Tettt!

Tapi aku rasa nutox tak best pun.
Sekarang aku tak pakai apa.
Kulit aku maintain buruk.
Aku ingat nak try set flawless tapi rasa nak try clinique pulak.
Tapiii...keduanya masih difikirkan.
Atau mungkin aku stick dengan nour ain jer?
Nanti aku share lagi.
Nak tengok muka aku ke? Err...takyahlah..
Kekekeke...

Wednesday, 16 April 2014

Fenomena oat chocolate choco

Hai.

Sejak dua menjak ni...aku macam ketagih nak makan oat chocolate choco ni.
Sedap gila weiii..
Masalahnya susah nak dapat.
Dah dapat..harga mahal pulak.
Auntie kat bawah opis aku ni jual RM15 sepeket besar.
Kalau sebijik,40 sen.
Padahal ku makan dua kali ngap dah abis.
Sedehhh!!

Kat jb,kat mana nak cari chocolate choco ni ye?
Kalau ada yang tau,bagitau aku tau.
Ok bye.. :)

Friday, 11 April 2014

Rasa gagal jadi emak sekali lagi

Hai.
Kali terakhir aku down gila camni ialah bila aku terpaksa campur susu rissa dengan fm.
Hmm..sebenarnya banyak gak la saat-saat kejatuhan aku sebagai seorang ibu.
Antaranya ialah bila rissa sembelit dan aku tak tahu nak buat apa.
Pastu......jatuh katil.
Banyak lagilah.
Tapi ni nak cerita benda penting ni.

Tadi aku pegi giant tau.
Pastu aku perasan rissa asyik tengok sorang budak cina ni.
Budak tu dalam 5 tahun kot.
Pastu budak tu main bola.
Rissa pandang budak tu tak lepas.
Then kami terjumpa lagi budak tu dengan mak dia.
Rissa boleh pulak say hi kat budak tu.
Tapi budak tu lari.
Grrr!!
Sian anak mama.

Pastu masa kami kat tempat lain..rissa nampak sorang baby india baya dia jugak la.
Rissa pegi kat baby india ni tau.
Dia berdiri jer depan budak ni.
Papa dia cakap...say hi rissa..baru dia cakap hi.
Then masa nak balik..rissa cakap bye-bye.
Ok anak india ni lagi ramah dari anak cina tadi.

Hah..tu belum lagi aku cerita kisah semalam.
Rissa tetiba pegang budak laki yang lalu sebelah dia.

Kau tahu apa aku rasa masa rissa berdiri depan budak india tu?
Aku rasa sedih sangat dan cuba tahan air mata.
Drama queen betul.
Tapi siyes weh...aku sedih ar.
Sebab rissa takde kawan.
Kami kat sini pun takde sedara.
Ada aku..asben dan mil jer.
Kami tiga orang je yang rissa hadap.

Mana aku nak cari kawan untuk rissa?
Janganlah suh aku bagi adik pulak.
Sebab aku nak tu..sekarang..
Kalau adik..nak kena tunggu lagi 9 bulan.
Lama tu.

Sekarang aku tengah nak survey playgroup untuk rissa..
Yes baby...i'll do anything for u..

Thursday, 10 April 2014

Susahnya jadi nora danish

Aku memang stalker.
Errrr...tapi aku tak stalk blog orang tau.
Kalau aku singgah blog orang,tu maknanya aku memang nak baca entri tu sebab aku suka membaca.
Tapi aku mengaku aku stalk ig artis.
Awwww...biasalah kan..
Semua orang pun buat gitu kot.

Semalam nora danish up satu gambar kat ig dia.
Gambar nora dapatkan manicure pastu dia cat kuku.
Pastu dia promotelah tempat tu.
Aku rasa main point dia buat gitu ialah kedai tu sponsor dia so dia promotelah kan.
Dah dia artis,lojiklah kan..

Yang kesian,dia terpaksa buat hashtag #sayauzur.
Sebab nanti confirm banyaklah setazah online ni bagi ceramah.
Yang bestnya,tak baca hashtag plak tu.
Sian pulak aku kat nora.
Dia terpaksa explain perbuatan dia padahal dia dah dewasa dan follower dia tu bukan famili/bf dia sampai dia terpaksa explain in detail setiap tindakan dia.

Paling dasyat,siap ada kata camna kalau mati nanti tak sempat cuci kuku?
Errr,camna kalau si pengkomen tu mati dan tak sempat minta maaf?
Kau sakitkan hati orang dengan komen camtu tau tak?
Jangan kau kata,niat kau nak tegur.
Tegur whattheheck lah...
Kalau tegur ayat dia camni...nora,cam tak elok jer u pakai cat kuku..
Hah,cukup.
Takyah cakap..nora nanti kalau kau mati tapi tak sempat cuci kuku,cane?
Pffftt.

Jangan cakap tu harga yang perlu dibayar untuk jadi artis.
Nora danish pun hanya manusia biasa..ye tak?
Sekarang satu malaysia tahu nora danish sedang uzur.
Treat her nicely tau.
Semasa period,perempuan sangat tak selesa ok.

Baiklah. Sekian pasal artis. Bye.

Wednesday, 9 April 2014

Mengapa anak suka mengamuk?

Rissa sekarang asyiklah mengamuk.
Aku geram!
Malam tadi,tengah-tengah malam tetiba bangun,pasni terus bah bah ball (panggilan dia untuk hp).
Ok aku bagi.
Pastu dia tak puas hati.
Aku buka video abc...dia jerit berguling tak nak.
Aku buka doc mcstuffin...jerit lagi.
Jerit jer takpe.
Ni siap baling hp aku...siap pakej gigit sekali.
Ohoi aku pantang betul.

Aku cakap kat dia..
Rissa tak baik camni..mama tak nak kawan.
Pastu dia baling lagi hp aku.
Aku punya bengang aku cakap ok rissa buat camni,mama tak nak tido dengan rissa..
Terus aku blah dari bilik.
Dia apa lagi...terus huwaaaa!!
Kuar bilik,cari aku.
Aku dukungla jugak sambil cakap dengan rissa,tak baik buat gitu bla bla bla...

Aku ingat dah settle tapi hah...dia ngamuk lagi..
Menangis-nangis siap nak muntah.
Geram betul aku.
Nasib baik papa dia ada.
Kalau tak aku dah angin satu badan dah.

Semalam pun dia ngamuk gini.
Baling barang.
Pukul kita.
Nenek dia tu..berapa kali ntah kena hempuk dengan dia.
Nasib baik nenek sendiri..kalau orang luar aku rasa mau rissa kena baling dari tingkap rumah aku.

Sekarang ni semua benda dia nak mengamuk.
Mandi kejap,dia marah.
Mandi lama,dia marah jugak.
Pakaikan baju,meraung.
Gosok gigi,dia sibuk nak berus sendiri.

Ni semalam,aku bagi dia makan bran sebab bran banyak fibre.
Rissa kan sembelit.
Tapi kau ingat dia nak makan benda tu?
Kirim salam.
Ni nanti aku kena beli lagi enema la gamaknya.

Rissa oh rissa....

Tuesday, 8 April 2014

Tia clarissa @ 1 tahun 6 bulan/18 bulan

Hai.
Ni kalau aku tak tulis nanti aku confirm lambat buat. Makanya kena update jugak nanti kang lupa.

Tia clarissa.
Anak mama sekarang dah besar.
Tidur dah penuh satu katil badan dia jer.
Pastu sekarang dah faham apa kita cakap.
Suka main enset mama gak.
Hp mama ni dah penuh apps budak jer.....
Tak tau ni hp mak ke...anak.. T_T
Pastu rissa dah makin kuat.
Dah boleh naik tangga.
Dah boleh berlari.
Dah pandai lembikkan badan tak nak didukung time kat mall.
Grrr!! Yang ni stress oi.
Kalau dia buat salah,pastu kita marah,dia akan panggil mama..mama...panggil dengan lembut gitew.
Hah,nampak tak ciri-ciri bodek tu dah ada?

Part makan. Hmm...yang ni susah oi.
Rissa susah sangat nak makan.
Dulu aku asyik angin jer sebab bila aku suap dia tepis..makanan tu jatuh kat lantai.
Sekarang aku dah boleh relax. Senyum jer tengok sambil cakap buatlah lagi sayang...buatlah lagi..
Kekeke..yang tu tipu jer.
Bagilah dia apa...dia tak nak.
Yang kelakarnya,dia suka makan kiwi.
Tak la suka tahap dewa tapi dia boleh acceptla kiwi.
So papa dia ingat nak tukar diet dia...belikan dia anggur hijau.
Dengan harapan dia suka sebab kaler anggur dan kiwi tu sama.

Pastu masa nenek dia bagi anggur,nenek dia cakap...chaaaa,kiwi cha...kiwi...konon nak tipu dia.
Kau tau dia jawab apa?
Rissa kata...no,grape. T____T
Pastu amik grape tu dan campak tempat lain.

Selain tu,dari segi eduacation,rissa dah pandai sebut abc. Pandai sebut tau..bukan kenal abc.
Sebab dia selalu dengar lagu abc.
Nombor pun dia tau. Tapi tak kenal lagi.
Aku tengah fikir camna nak ajar dia kenal nombor ni.
Paling penting..nak ajar rissa kenal warna.
Takpe...slow-slow kan.

Dari segi kesihatan plak,rissa asyik sembelit.
Aku dah cairkan susu,bagi lactulose,bagi enema,vitamin...sume tak jalan.
Aku risau oi.
Takkan tiapkali berak kena bagi enema?
Semalam aku dah fikir satu alternatif bagi mengatasi masalah sembelit anak aku ni.
Nanti aku review..kalau berjaya.
Mudahan berjaya.
Doakan rissa ye.

Ok bai...nak buat keje jap..



Monday, 7 April 2014

Apakah persamaan rozita che wan dan vanidah imran?

Hai.

Aku ritu terbaca pasal ni tapi aku lupa kat mana.
Meh aku share kat sini.
Korang kenal vanidah imran kan?
Alaaaaa....yang berlakon perempuan melayu terakhir tu.
Aku suka Vee ni...sebab muka dia sangat pure, sangat original gitew.

Pastu korang kenal tak rozita che wan atau che ta?
Giler tak kenal che ta? Femes amos kot dia tu.
Tapi che ta ni suka mekap tebal so dah tak berapa natural di situ.
Pastu umur dia,kalau korang tengok kat majalah,asyiklah 40 tahun. Setiap tahun pun 40 tahun.
Pelik jugak aku. Memang awet muda sungguh sebab umur maintain tiap tahun.



Hah, so apakah persamaan di antara kedua-dua orang artis ni?
Persamaan mereka ialah UMUR MEREKA!!

Vanidah binti Amran (born on 1 October 1973 in Pulau Pinang, also known as Vanidah Imran, is an actress and television host in Malaysia. She is married to actor Rashidi Ishak. In 2007, she received the Best Female Actress award at Festival Filem Malaysia Ke-20 in Universiti Sains Malaysia.

 Rozita Abu Bakar (atau lebih dikenali sebagai Rozita Che Wan) ialah seorang pelakon wanita Malaysia. Beliau dilahirkan pada 9 Mac 1973 dan berasal dari Alor Setar, Kedah.

Hah,kedua-dua ini aku ambik dari wikipedia tau. Kalau wiki tu bohong, maka bohonglah aku. Ok,nape buat entri ni? Errrr...sebab aku tak tau nak update apa. Okbai!

Wednesday, 2 April 2014

Silap beli barang,boleh pulangkan dengan free postage!

Hai.

Hari tu dapat barang dari Zalora.
Dua tahun lepas,kali terakhir aku beli barang dengan zalora,dia letak barang dia dalam plastik biasa jer.
Tapi kali ni...aku macam wow wow!
Sebab barang sampai dalam kotak yang macam kotak kasut siap ada tulis zalora ok.
Packaging best gila kot!
Confirm barang yang aku beli selamat kat dalam tu.

Pastu dalam kotak tu ada envelope.
Dia bagitau polisi zalora.
Boleh return back barang kalau tak puas hati.
Pastu aku baca lagi..kalau nak pulangkan,isi borang poslaju yang telah disertakan.
Aku pun cam APA???
Even nak return barang pun,dia bagi free postage tau.
Dalam sampul kita beli barang,memang dah ada borang poslaju dengan akaun zalora tercetak siap-siap kat situ so kalau kita nak tukar barang yang kita beli,kita tak payah bayar sesen pun.

Mana ada online shop lain buat gini?
Setahu aku,tak ada.
Hanya zalora jer.

Jom shopping dengan senang hati di zalora malaysia!