Wednesday, 26 November 2014

Ubat paling berkesan untuk merawat sembelit anak

Hai.

Kalau korang sering baca blog aku,korang akan tahu bahawa rissa (anak aku) memang sering kena sembelit.
Dari lahir dia memang asyik sembelit.
Dulu masa dia baby,aku tak risau sangat sebab masa tu dia fully bf.
Then bila dia dah start makan,hah! Ambik kau. Sian tau.
Betapa dia nangis tiap kali nak membuang..betapa seksa nak bagi dia enema dan lactulose..
Sampai aku terpaksa tukar susu dia berkali-kali.
Dah scan perut dia 3 kali,dah jumpa beberapa orabg doktor tapi masih jugak susah nak berak.
Kesian rissa.

Until one day,aku tanya seorang doktor homeopati ni.
Aku bagitau dia masalah rissa.
Doktor tu cadangkan rissa mengambil al manna (arabic gum) sebab dia kata mungkin usus rissa tak berapa baik. Al manna ni adalah prebiotik,dia akan membetulkan usus dengan membawa bakteria baik (ingat tak iklan yakult tu?hah...yakult kan sejenis prebiotik).

So aku try arabic gum ni.
Hasilnya,syukur.
Rissa tak sembelit lagi.
Selera makan pun bertambah.
Syukur sangat!

Ni sedikit q&a pasal arabic gum?

1. Selamat ke?
Ye selamat. Ianya didapati dari klinik homeopati. Banyak juga klinik homeopati jual arabic gum ni

2. Apa rasanya?
Takde rasa apa. Takde bau apa. Just rasa plain air kosong biasa je.

3. Bagaimana nak makan?
Ambil seketul arabic gum ni dan letak dalam air kosong minuman anak. Letaklah dalam 6-7 oz. Nanti dia akan cair dalam setengah jam gitu. Aku akan bagi rissa dalam dua hari sekali. Biasa air tu aku biar je. Biar dia minum sampai abis. Tak kisah pun berapa jam. Kadang-kadang sampai ke petang.

4. Orang dewasa boleh makan?
Of course lah boleh. Jangan risau.

5. Berapa banyak dalam satu jar?
Jar ni besar. Lebih kurang saiz nutella yang besar tu. Boleh pakai lama. Memang berbaloi kalau beli.

6. Mana nak beli??
Hah...ni senang jer. Beli kat iolsss..ini detailnya.

Nama produk : Arabic gum
Kuantiti : 1 jar
Harga : RM40 free postage ke semenanjung/add rm2 ke sabah sarawak..

Whatsapp/telegram : 0196196479