Wednesday, 15 January 2014

Tips memilih perfume untuk lelaki dan perempuan

Hai.

Rasanya semua orang suka wangi-wangi kan? Aku pun suka. Dan sebab perfume aku dan asben dah abis,maka aku pun gigih mencari perfume baru. So kat sini aku review perfume yang aku dan laki aku pernah guna.

Oh ya,seperti yang kebanyakan orang tahu,perfume ni ada 2 jenis iaitu edp dan edt. Edp ni baunya lagi lasting dan boleh tahan 7-8 jam manakala edt pulak dalam 3-4 jam. Tapi ni bergantung pada badan korang gak ar. Pastu kalau untuk lelaki,memang takde edp. Semua edt. Dont ask me why..aku pun tak tahu. Wakaka..

Perfume for her

Miracle by lancome
Ni ialah favourite aku. Bau dia clean dan tak kuat..takde bau bunga jauh sekali bau buah. Aku tak suka bau buah,harap maklum. Sembur sekali jer,bau dia tahan sampai ke petang. Yang aku suka,bau first note sampai ke last note dia..maintain jer sama. Maksudnya camna ko sembur masa memula tu,camtulah bau dia sepanjang hari. Kalau ko jenis yang tak suka perhatian sangat tapi nak jugak orang sedar kehadiran ko,sila beli perfume ni. Faham tak maksud aku? Orang kena berada dekat dengan ko,baru boleh cium bau ni. Bukan yang jenis sebatu dah boleh hidu bau ko. Harga dia mahal sikit tapi highly recommended!

Tresor by lancome
Ni 1st perfume aku.Bau dia kuat gila hoi. Nyesal aku beli. Memula ko sembur tu,memang ko rasa nak pitam. Tapi lepas dua tiga jam,baru bau dia akan jadi lembut dan sedap. Asben aku suka bau perfume ni so kalau aku nak pakai,aku sembur baju aku siap2 malam ni,esok baru aku pakai baju tu. Bau dia lasting melampau. Aku rasa 2-3 hari pun ada lagi. Lepas mandi pun ada lagi tau tak. Bau dia jenis flowery dan sesuai untuk golongan dewasa,langsung tak sesuai untuk pompuan yang ala2 nak perasan muda cam aku.Tips : jangan sembur banyak nanti ko mabuk sebab siyes,bau dia kuat!

Hypnose by lancome
Aku tak pernah guna tapi bestfriend aku guna perfume ni so tiapkali orang yang pakai perfume ni,aku akan cakap...awak guna hypnose kan? Aku dah jumpa 5-6 orang yang guna dan semuanya aku tegur. Hahaha.. bau dia kuat gak dan jenis bau bunga. Sesuai untuk dewasa. Aku tak berapa gemar sangat. Yang ni pun lasting..

Lovely by sarah jessica parker
Aku sukaaaaa sangat bau perfume ni. Bau dia lembut,bau bunga dan bersih...tak kuat,tak sakitkan hidung. Best sangat. Kekurangan dia..tak lasting langsung walaupun dia edt. Sembur sekali,dalam sejam..bau dia dah hilang. Sedih!!

Gucci rush by gucci
Aku suka sebab botol dia pelik bentuk macam kaset. Bau dia jenis bungaan la tapi bau dia cam untuk orang dewasa. Aku kureng sikit bau jenis gini. Tak sesuai dengan personaliti aku gitew.. wakaka.. gucci rush ni bau dia sangat lasting.

Fantasy dan midnight fantasy by britney spears
Bau buah dan bau dia kuat gila melampau. Aku rasa jarak 10 meter pun ko dah boleh hidu. Perfume britney ni kira murah walaupun dia edp dan bau dia tahan lama. Apapun,nasib baik kawan aku takde yang pakai perfume ni. Aku tak tahan langsung dengan bau dia sebab kuat. Oh ya..antara fantasy dan midnight fantasy,aku pilih yang midnight. Sebab bau dia tak setajam fantasy.

Pleasures by estee lauder
Bau bunga yang sesuai untuk wanita dewasa. Bau dia lembut jer dan lasting,of courselah kan..aku suka gak cuma aku rasa bau dia cam bau orang dewasa je.

Paris hilton for women
Bau dia cam buah..cam bunga. Aku pun tak tau nak describe tapi bau dia macam ko nak makan jer. Aku suka gak la bau dia tapi perfume paris ni bau dia agak kuat. Orang boleh hidu dari jauh. Asben aku tak suka. Menonjol sangat bau dia..

Perfume for him

Hugo boss 6
Awwww...bau dia omg best giler!! Bau dia clean,tak kuat,sweet..lembut je tapi lasting dalam 4-5 jam gitu. Asben aku punya tapi aku pun pakai. Haha..kalau dari 10 markah,aku bagi 8. Bila asben pakai,aku asyik hidu-hidu dia. Eh macan boleh tambah adik rissa je ni..wakakaka..

Starwalker by mont blanc
Ini perfume lelaki yang aku terpaling suka ever. Bau lembut. Best ok. Bestttttt!! Dari 10 markah,aku bagi 9.5 dari segi bau. Tapi kekurangan dia yang paling aku benci ialah bau dia tak lasting langsung. Grrr!!

Oh ya...sebelum beli perfume,eloklah kiranya buat review secara online dulu. Jangan beli melulu sebab mahal oi.
Pastu kalau ko memang nak beli perfume dan ko dah ada bajet,aku nasihatkan belilah di kaunter yang kat mall tu. Sebab kalau beli secara online,pastu ko bayar dua tiga ratus..sekali sampai perfume tiruan..hah acaner?
Bila beli perfume kat kaunter,sila minta miniature. Rugi wei kalau tak minta. Pastu sembur banyak-banyak perfume tu. Haha..

Erk sampai di sini sajalah yer..
Ko nak gambar perfume ke? Alahhhh..aku malaslah nak tepek gambar. Wakaka..lagipun nanti aku ambik gambar kat google gak. Aku tepek gambar perfume yang aku suka je lah ye.Sampai di sini saja kerajinan aku. Bye.