Saturday, 30 November 2013

1st giveaway by mommycha

Hoyeah!

Nak join giveaway by mommycha ni.
Selalunya memang tak rajin nak join apa-apa GA tapi sebab i sayang che ta...maka i join jugak!
Micha sayang...aku join sebelum 12 tengah malam tau.
Jangan disqualified aku tau.

I pilih gambar ni sebab i suka konsep black and white..
Semoga ada rezeki tia clarissa.

Tia clarissa,
Mama will kiss away your pain so you can be happy forever.

Wednesday, 27 November 2013

Review collagen plus vit e cream

Hai korang!

Akhirnya i jumpa produk kecantikan yang sangat sesuai dan berkesan untuk i.
Memula tu i plan nak beli produk lain tapi lepas diyakinkan oleh bff,sepupu dan biras i yang produk ni best..so i trylah.
Even mak cik i pun guna tau.
Haip diaorang ni guna produk best bukan nak share!

Apakah produk yang dimaksudkan?
Hah...jawapannya ialah collagen plus vitamin e cream. I beli satu set dan setiap set mengandungi sabun pencuci muka,krim siang dan krim malam. Boleh digunakan untuk 2-3 bulan.

Ini testimoni i sendiri setelah menggunakan collagen plus vit e selama sebulan.

Hasilnya kulit i lebih licin,lembab dan paling penting...kulit i dah tak kusam lagi!
I dah tak payah guna bedak lagi sebab kulit i dah tak pucat macam dulu. Hoyeah!
Bintik hitam dan putih berkurangan.

(Gambar kat bawah tu beza i guna set ni untuk sebulan)

Keburukan set collagen plus vit e ni bagi i cuma satu jer. Dia buat kulit i cerah. Taklah putih melepak tapi i cerah sikit la. I lebih suka kalau kulit i tan sikit. =.=

Sesuai tak untuk pregnant lady?
I tak kata tak sesuai tapi seperti yang kita sedia maklum,perempuan mengandung tak digalakkan mengambil apa-apa produk kecantikan. Takut effect baby.

Kulit mengelupas tak?
Hmm..untuk kulit i,langsung tak mengelupas.

Kalau stop pakai,kulit jadi buruk tak?
Hah...jawapan i..tak! Contoh terdekat..i sendirilah. Ko ingat aku gigih nak menepek krim setiap hari? Errr..memang tak arr. Selalu pakai bila ingat je..lagi-lagi krim malam.

Sesuai untuk semula jenis kulit tak?
I jenis kulit kering. Bff i pulak jenis kulit oily dan banyak parut jerawat. Dan set ni berkesan untuk kami berdua.

Krim ni banyak chemical tak?
Of course la sayang. Semua produk kecantikan macam krim muka losyen shampoo..semua tu mengandungi bahan kimia. Tapi satu je i boleh cakap. Dari pengalaman i dan kawan i serta kazen i yang guna produk ni,semuanya ok. Takde apa pun.

Ada produk tiruan tak?
Ada. So kalau nak beli tu kena hati-hati tau. Yang i tau,kalau fake punya, ada 3 cara nak kesan.

Penutup krim tiruan warna pink tu lebih light dari yang original.
Krim siang yang tiruan lebih berminyak dari yang asal.
Krim malam yang tiruan lebih gelap dari yang asal.
Cetakan pada sabun yang tiruan tak timbul seperti yang asal.

(Korang boleh google untuk tengok perbezaan asal dan palsu ok)

Nasihat i,beli collagen plus vit e ni dari orang yang boleh dipercayai. Jangan tertipu. Nanti kang kulit tu rosak..acaner?

Itulah review i. Apa yang i boleh cakap..set ni sesuai untuk i. Kalau korang guna..jangan pulak fikir kulit boleh jadi halus mulus dalam masa seminggu kalau asalnya kulit tu sangat bermasalah. Ini bukan krim magic hokey..

Sebagai tambahan,korang boleh makan supplemen vitamin e dan vitamin c shaklee gak. Hah,tu pun elok untuk kulit.

Ini bukan review berbayar. I tak dapat apa pun dari review ni. Saja nak share something yang best jer. ♥

Tuesday, 19 November 2013

Bila anak sudah pandai meminta-minta

Hai.

Sekarang i busy. Banyak keje.
Memang susah sangat nak blogwalking.
Nak 'berwhatappwalking' kat group whatapps pun dah jenuh. Hehe..
Ok terus kepada tajuk.

Dari kecik,rissa bukan seorang budak yang suka minta apa-apa.
Dia tak pernah minta susu,tak pernah minta makan..
Ohh..dia cuma selalu minta didukung jer. =.=
Bukanlah sebab dia baik giler tapi sebab apa yang dia perlukan tu disedia depan dia even sebelum dia minta.
Itu dulu ye.. itu dulu..

Sekarang..di usia setahun satu bulan..budak ni dah pandai minta barang weiii..

Kalau tengok hp i,dia mulalah cakap..ber ber ball (itu lagu kat phonic song yang dia suka tengok). Bila dia cakap gitu..hah..itu maknanya dia nak tengok hp. Nak tengok flash card animal dalam tu. Selagi tak dibagi,dia merengek.

Aritu pegi zoo,dia tengok kolam air yang tempat orang berdayung sampan,dia tunjuk kat kolam. I ingat dia nak tengok bird kat tu. Bila dibawa dekat,dia lembikkan badan nak turun pastu goyang-goyang kaki. SEBAB DIA INGAT TU SWIMMING POOL! Haih.

*gambar yang nenek dia tengah dukung rissa ni adalah time dia nak lembikkan badan

Pastu bila pegi giant,dia tunjuk belon. Sambil cakap fish. Sebab dia nampak belon ada gambar nemo. I ingat dia nak pegi tengok jer. So i pun bawa dia pegang belon tu. Bila dah sudah, i cakaplah...

Ok girl. Go home. Bye-bye fish. (sambil nak letak belon tu semula di tempat asal)

Kau ingat dia rela hati bagi mak dia belon tu macam masa dia masih kecik dulu? Takkkkk..dia pegang belon tu kuat-kuat sambil cakap fish fish..

Walaupun i tau yang rissa banyak kenal animal,tapi bila dia cakap tu,i masih kagum dan macam nak cakap...ohhh hebatnya. Pandainya. So dah sah-sahlah hati i ni cair dan belikan jugak belon tu walaupun-belon-tu-kecik-tapi-rege-RM8-huh-mahal-nak-mampus-syukurlah-malaysia-masih-aman. Pffft! *sila baca ayat tersebut dengan senafas sahaja.

Lepaa ni nak ajar rissa cakap samsung note 3 kat papa dia. Kotlah papa dia terbuka hati nak beli. Bolehlah mama tumpang sekali ye dok.. ♥♥♥

Wednesday, 13 November 2013

Review essenseri

Hai.

Selalunya bila dah jadi mak ni,i selalu sangat takde masa nak sapu macam-macam kat muka. So bila dapat peluang untuk try satu produk yang i rasa sangat all in one..i rasa teruja sangat!

Rangkaian essenseri ni ada 4 produk. 

I dah try produk essenseri ini untuk hampir sebulan. Ini review i..

Skin renew facial cleanser
Boleh remove mekap yang simple. I suka. Bau dia tak wangi sangat..paling best,lepas cuci muka guna ni..kulit tak rasa kering langsung.

Extra whitening serum mist
Ini serum yang paling i suka sebab memang boleh nampak kulit i cerah sikit bila konsisten pakai. Hari tu masa i balik sibu,i cuma bawak serum ni dan pencuci muka jer. Best sangat. Sebab tak perlu bawa sampai 1 beg penuh dengan pelembab toner bagai. Guna ni jer dah cukup.

Age defying serum mist
Serum ni untuk anti penuaan gitew. I selalu guna malam. Lepas mandi,spray jer kat muka,pastu tepuk-tepuk sikit muka tu bagi serum ni menyerap.

Acne reduction serum mist
Kalau time nak piyed tu,kekadang muka tumbuh jerawat kan? Hah..i guna nilah. Terus jer jerawat tu kecut. Sukaaaaaa!

So far i rasa produk essenseri ni berbaloi untuk dibeli. Betul-betul menjimatkan masa sebab dia all in one. Tapi kalau kulit tu super kering..i advise guna pelembab lepas guna serum ni.
Kulit i memang jenis kering tapi elok jer walaupun i cuma guna serum ni sahaja. Kulit orang lain i tak tau pulak la..apa yang i cakap ni berdasarkan kulit i yer..

28 things about you

I taip entry ni sambil dengar cd yang dia bagi masa kami masih couple dulu. Tetiba rasa jatuh cinta sekali lagi. Ewww...poyo jer. Ahh tak kira. Nak jugak letak something pasal si dia..
1. Dia jenis yang sangat bertanggungjawab. Sangat! Apa-apa tugas kau bagi kat dia,kau jangan risau. Sebab dia memang akan selesaikan tugas tu dengan sebaik mungkin..walaupun itu mungkin akan menyebabkan dia penat tak cukup tido tak cukup rehat....dia akan buat juga.
2. Garang. Tapi hanya pada masa-masa tertentu dan hanya orang yang bertuah jer boleh tengok kegarangan dia. Orang bertuah tu tentulah isteri dia yang gojes ni. Iols memang sangat terer buat dia marah. Even mak dia pun tak tahu yang anak dia garang.
3. Ini cliche' tapi dia ada di sana tiapkali diperlukan. I jarang break down. Tapi ada sesekali..contohnya masa datuk i sakit tenat aritu,i menangis teruk gila dan dia ada untuk pujuk i. Dia adalah a shoulder for me to cry on.
4. Kreatif. Dia pernah bagi i lukisan potret i. Kagum sangat even dia cakap dia spend almost seminggu nak lukis.
5. Dia suka kutuk i. Haha. Kutuk i ni bengong,suka cakap merapu..ahaha..tapi i tak kisah pun sebab i kami memang suka kutuk each other.
6. I ada masalah menentukan yang mana satu kiri dan mana satu kanan dengan betul. Dan dia boleh terima kekurangan i yang tu seadanya. Kau bayangkan tengah drive pastu tanya kat pasangan kau... sayang,kat mana kedai yang awak cakap? Pastu pasangan kau akan sama ada..
a. Jawab..ada kat sana tu. Kat kiri. Belok kiri!! -sambil tangan tunjuk kanan-
b. Diam sambil fikir mana satu kiri dan kanan pastu kau tunggu dia habis fikir sampai kau dah terlepas simpang kiri dan kanan dan kau kena u-turn kat depan. =.=
Ok,sila bayangkan betapa annoying gila i ni.
7. Dulu,i sangat suka merungut. Dia tak suka. Dan i berjaya kurangkan 80% perangai i tu dengan diam. Sebab tu instead of seorang yang banyak cakap,i jadi seorang yang malas bercakap.
8. Dia boleh terima kenyataan bahawa lepas dia cakap panjang lebar kat i dan respon i cuma diam. Bila dia tanya kenapa diam? I jawab.. sayang tak ada benda yang elok untuk disebut.
*kami penat nak bergaduh over little things so ya,kami jumpa konsep kalau takde benda yang elok untuk diucapkan,baik diam*
9. Tiap malam,dia tolong buat susu rissa.  :')
10. Dia sangat freak out kalau i drive dan dia duduk di bahagian penumpang. Dan ianya bukan sebab i drive laju tapi sebab i drive sangat slow,pastu bila dia cakap belok kanan..... (sila refer nombor 6 di atas)
11. Dia suka hitam dan putih.
12. Dia suka samakan i dengan akak pink dan i akan dengan bangga jawab...kalau saya macam dia,awak patut bersyukur tau tak? Sebab dia pandai simpan duit. Nanti awak tunggu umur saya macam dia....saya beli cincin juta-juta. Padahal i collect coins je tiap ari. Nak cecah seratus pun susah,apatah lagi nak cecah juta. Pffff!
*sila jangan buat-buat tak tau akak pink tu sape*
13. Dia tak suka running man dan i sukaaaaaa running man. Huwaaaa...kenapa sayang? Tell me why. -sambil hentak kaki-
14. I suka tengok csi. I rakam csi ny dan csi biasa dalam pvr astro tau. Csi miami i kureng sebab tak suka horatio. Dan dia asyik tanya...kenapa awak tengok ulangan? Tak pun,kenapa cerita ni tak pernah habis?
Grrrr! Penat i nak explain. Ini bukan ulangan. Ini cerita lain cuma pelakon dia sama. Dan ini bukan drama bersiri yang ada last episod bagai. *csi new york dah final season.sobs*
15. Dia sanggup teman i tengok cerita hantu.
16. Dia rajin tengok rancangan/movie yang i belum/takde masa nak tengok pastu dia akan cerita kat i pasal rancangan tu.
17. Dia suka asam pedas yang i masak.
18. Dia lagi pandai masak dari i.
19. Dia minat sukan. Sekarang,obsesi dia ialah gym. Dan dia selalu usaha supaya i pun minat sukan. Please ok sayang.....saya dan sukan ibarat....ewwww..i nak taip sukan pun sukar tau tak?
20. Rissa sangat sukakan papa dia. Sangat. Rissa cari papa tiap masa. Dan dia suka buli rissa. Sian i tengok rissa tu terjerit-jerit kena buli.
21. I start kontraksi yang kaw-kaw punya dari pukul 2 petang sebab masa tu doc pecahkan air ketuban dan masukkan induce kat i. I bersalin 12 tengah malam. Dia ada di sisi i sepanjang waktu tu. Langsung tak makan,tak tido,tak rehat.
22. Kami suka masterchef US. Wajib tengok tiap minggu.
23. Dia bukan jenis kaki lepak. Langsung tak pernah pegi melepak kedai mamak malam-malam tengok bola. Ini something yang i sangat appreciate sebab i pun tak faham konsep orang laki ni suka lepak kedai mamak.
24. Dia tak merokok.
25. Dia suka belasah i. Oh..bukan belasah time gaduh sampai i lebam bagai tu. No,dia tak pernah pukul i. Tapi lebih kepada belasah main-main. Dia cekik i,i tendang dia. Cam bebudak bergusti. Wakaka. Sebab tu i kuat. Jangan cari pasal,nanti aku tumbuk!
26. Punctual. Dia jenis menepati masa.
27. Walaupun kebanyakan lelaki minat bola,tapi dia tak minat sangat pun. Dia tak fanatik bola. Tapi bila ada perlawanan best,dia tengok gak ar. Cuma taklah sampai sanggup ambik mc semata-mata nak tengok bola.
28. Hah,yang terakhir! Fuh...sepanjang 8 tahun i kenal dia..kami pernah bekerja bersama selama 2 tahun..selama tu dia langsung TAK PERNAH AMBIL MC ATAU EL. Tak pernah hokay? Tak,bukan bermakna dia tak pernah sakit tapi i pun tak tahu kenapa dia tak nak ambil mc. Even kalau dia sakit,dia sanggup pegi klinik masa off day sebab dia tak nak minta cuti sakit. Ok..sekali jer dia terpaksa EL iaitu masa i nak bersalin. Itu pun dia dah gelisah cakap..aduh macam mana ni saya kena kerja?
Dan dia jugak tak pernah keluar ofis masa kerja atau balik awal. Langsung!
Serius. I sanggup terjun parit kalau satu hari nanti dia sanggup escape dari tempat kerja sebab itu sangat impossible.
Kenapa i taip entri panjang lebar gila walaupun tahu takde orang nak baca ni?
Sebab hari ini birthday dia yang ke 28!
Happy birthday husband.
Semoga dimurahkan rezeki,dipanjangkan umur dan diberikan kesihatan yang sempurna.
I love you..
Oh...and our daughter love u more.. :)

Wednesday, 6 November 2013

Mengatasi masalah harga barang yang naik

Hai.
Tadi ada mimi (mama rafif) post kat fb pasal belanja bulanan.
Jadi tetiba rasa rajin nak buat entri.
Sekarang barang banyak dah mahal gila kan?
Contoh..dulu minyak kereta,RM50 boleh full tank.
Sekarang RM75. Nampak tak beza RM15 kat situ?
Belum lagi barang dapur sume.
Semua dah naikkkkk!

Jadi apa yang i buat?

Tukar pampers rissa.
Dari lahir,rissa guna mamypoko sepanjang hari. Pasni ingat nak guna drypers untuk siang,mamypoko untuk malam.

Tukar skincare.
Dulu i guna mary kay. Sekarang guna produk lain yang jauh lagi murah. RM35 jer merangkumi krim siang dan malam dan pencuci muka..hasilnya,sama jugak muka aku gitu. Takde beza apa pun. Sama jugak cantik. Eh?

Kurangkan makan di luar.
Aah. Bila kurang makan luar,duit save sangat. Tapi i make sure..dalam sebulan tu ada sekali makan kat luar. Sebab i kesian kat rissa. I tak nak nanti budak tu tak biasa makan kat luar.

Pam minyak di shell.
Rara ada buat entri pasal petrol ni. Dia kata kalau pam kat shell...lagi jimat berbanding di tempat lain. Jadi i ikut cakap rara...i pam minyak di shell. Lebih kilometer katanya...

Beli barang bila ada sale sahaja.
I selalu beli barang dapur di UO. Barang kat situ murah berbanding giant dan tesco. So i memang beli barang kering kat situ. Cuma,dia akan buat member day setiap hujung bulan..so kena bijaklah. Beli masa hujung bulan..jangan mengada nak beli tengah bulan.

Kurangkan beli baju anak.
Erk, ok fine. =.=

Beli barang yang bersaiz besar.
Hah...yang ni i dah lama praktikkan. Ada orang suka beli minyak masak botol kecik sedangkan kalau beli botol besar..lagi murah. Sama gak macam pencuci pinggan. Beli yang botol paling besar tu,boleh guna sampai 3-4 bulan tau.

Pastu benda yang ada refill macam pencuci baju semua tu,beli jer refill. Lagi jimat.

Guna astro value pack jer.
Sekarang i melanggan astro super pack. Lepas naik harga ni,astro jadi RM150 gitu...fuh! Kalau value pack tu..RM70 lebih jer. Tapi asben nak tengok sport..i nak ada pvr...acaner...huwaaaa..

So far itu jer kot yang i boleh buat. Oklah..nak balik dah. Bye.. :)

Monday, 4 November 2013

Gigi tia clarissa

Hai.
Rissa start tumbuh gigi masa dia 10 bulan.
Gigi pertama dia adalah gigi bawah,sebelah kiri. Pastu kanan.
Diikuti dengan gigi atas sebelah kiri,pastu kanan..
Pastu dalam dua minggu lepas,gigi dia yang kat atas tu..dua lagi tumbuh.
Hah,sejak ada enam batang gigi ni,dia rajin menggigit tau.
Masa bf tu,kekadang dia gigit sampai i luka.
Pedih.
Sampai sekarang ni masih rasa pedih.
Dia selalu gigit time malam,waktu tido.
Mau tak aku terjerit malam-malam buta?
Tapi dia tak sengaja,i tahu.
Sebab kalau dia sedar,dia tak buat.
Cuma tulah..sian dia sebab gusi dia gatal.
Asyik gigit jari sendiri jer.
I pun konpius,dia ni rasa sakit ke tak...
Tapi kekadang i marah jugak!
Cakap nooooo!!!!
Sakit wei..
Ada sekali i pukul tangan dia.
Yang kesian,dia pegi pukul tangan dia sendiri.
Hai lah anak....mama minta maaf.
Nasib baik anak-anak ni pemaaf kan..
Walaupun mama dia marah,tapi dia tetap gak nak mama.
:(
Camna i cuci gigi rissa?
I selalu bersihkan guna kain bersih je.
Tu pun selalu dia ngap tangan maknya ni.
Oh ya,gigi rissa macam ada jarak jer kat tengah tu.
Risau pulak i.
Dear gigi,please tumbuh dengan cantik ye..
Sian anak dara i nanti.
Okbai...