Wednesday, 28 August 2013

Anak susah nak makan

Hai.

Rissa ni sejak dah makin besar ni..makinlah susah nak makan. Selalu i bagi dia makan dua kali sehari. Lunch dengan dinner. Tapi i biasakan dia makan dinner tu sebelum 6 petang. Dulu,dia jenis nganga jer kalau makan. Sekarang? Habis semua mainan bagi kat dia tapi dia mesti tak nak. Nak muntahlah,buat-buat sibuk dengan benda lainlah, nangislah..eh macam-macam taktik dia tau.

Makanan kegemaran dia adalah pear yang diblender bersama bubur nasi. Itu je! Tapi takkanlah i nak bagi rissa makan tu hari-hari? Tak cukup khasiat tu. So i memang pelbagaikan. Tapi dia makan sikit. Takdelah sikit sangat tapi dalam satu portion meal tu,rissa akan makan separuh.

Marah? Taklah. Malas nak marah dia. Dah dia tak nak tu,nak buat camna kan..takkan nak paksa? I cuma dapat pujuk je.

Bagi dia variety makanan? I dah bagi yogurt. Rissa memang reject habis-habisan. Sweet potato pun dia tak suka.

I dah bagi rissa ayam,salmon,sawi,sayur manis,carrot,pear,epal,kismis,ikan bilis..itu jelah makanan yang asyik rotate tiap ari. Ya,i ada gak buatkan rissa bubur ayam mcd siap letak bawang goreng bagai. Bau dia sedap. Rasa pun sedap. Tapi rissa makan sikit jer. Dia bukan tak nak makan apa yang i bagi,dia memang tak selera kot?

Kalau nak kata dia makan sikit sebab banyak menyusu,tak jugak. Dalam 24 jam..dia biasa minum 7-8 botol susu 4oz..normal je tu kan.

Tapi rissa sihat walafiat. I tak risau langsung pun sebenarnya. Saja je nak buat entri sebab takde modal nak tulis apa. Hehe...

Ok bye...

Thursday, 22 August 2013

Sebenarnya i tak berkahwin pun

Hai.

Sebenarnya website blogger di ofis i kena block. I pun tak tahu kenapa. Tapi i cuma boleh access blog sampai pukul 8.00 pagi jer tiap hari. Nak harap kat hp pun tak boleh. I geram ok. Tak tahu kenapa kat hp pun tak boleh buka akaun blogger. Grrr!

Ok, hari tu masa i buat entri pasal kisah cinta i, kak Erin ada cakap nak tengok gambar kahwin i..nak tahu macam mana orang iban kahwin. Dan kebetulan pagi tadi, kat Era topik pasal kawin ni. Meh sini i citer...

Sebenarnya i tak berkahwin pun.

Betul. I tak kahwin pun. I cuma mendaftarkan perkahwinan di Jabatan Pendaftaran Negara je. Kalau dalam islam, i ni boleh dikira nikah jer. Takde sanding. Takde majlis. Takde photo shoot bagai. Takde pre wedding.

Kenapa?

I dan suami dah sepakat yang kami TAK NAK buat loan untuk kahwin. So far setakat ni, asben i memang takde loan bank, kecuali loan kereta saja. Kalau cakap kat orang, mesti orang tak caya ada orang gomen yang takde pinjaman. Tapi siyesly...memang betul.. So yes, kami takde hutang sangat melainkan hutang kereta. Nak harapkan family? Hmm. Yang ni pun kami tak nak buat. Sebab kami sebolehnya tak nak susahkan orang tua. Tak nak mereka abiskan wang simpanan, bergolok gadai untuk kami.

Jadi, bila masanya dah tiba waktu tu, kami berdua berbincang baik-baik. Ya, kami bincang berdua je melalui sms. Hahaha. Decide macam mana. I pun memang bukan jenis yang nak perkahwinan idaman macam orang lain. Ok, i tipu. I nak perkahwinan yang indah-indah tapi asben mengingatkan i...apa guna perkahwinan best-best tapi nanti kami end up kena bayar hutang beribu-ribu..silap-silap nanti sampai beranak-pinak pun kena bayar hutang loan kawin. Tu kalau jodoh panjang. Kalau jodoh tak panjang? Hah, dah bercerai pun masih kena bayar hutang kawin. Secara rasionalnya, betul juga tu.

Family? I bersyukur, family i jenis yang sangat cool. Extremely cool. I ingat lagi mami i cakap, asal perkahwinan tu sah, cukuplah. Tak payah nak menyusahkan diri. Tambah pulak, i dan asben keja kat semenanjung ni. Kalau nak buat majlis, mestilah kat sarawak. Sape pulak nak menguruskan semua tu?

Maka, kami pun mendaftarkan perkahwinan. Nak tahu kos perkahwinan kami? Hanya RM100 jer. Untuk bayar yuran pendaftaran perkahwinan di JPN. Perkahwinan kami SAH dan bagi i, itu yang penting. Yang lebih penting, even lepas 2 tahun kawin, kami okey jer. Kami taklah kaya raya, senang lenang tapi kami sangat jarang gaduh pasal duit. Kami tak pernah gaduh pasal duit. Fuh, nasiblah i ikut cakap asben masa tu!

Cakap orang? I peduli apa. Bukan i pregnant, pastu terpaksa kawin pun. Dah setahun kawin, baru i pregnant okey. Kami kawin sebab nak kawin. Dan kami tak kisah orang nak cakap apa. Even orang kat ofis pun masa memula tu tak tahu yang i dah kawin. Tapi ada i kisah? Whatever~!

Adakah i menyesal? Taklah. Sekarang, hidup kami pun macam orang lain juga. Normal. Kehidupan selepas kahwin yang penting. Asalkan kami sekeluarga hidup selesa dan tak menyusahkan sesiapa, cukuplah.

Ok dah pukul 8. Bye....




Wednesday, 21 August 2013

Resepi kari udang dengan nanas

Hai.

Nak taip resepi ni sebab kali terakhir i masak kari, kari i tak menjadi sebab i tak tahu mana i letak resepi yang kawan i bagi. Selalunya i masak ikut resepi tu. Bila dah hilang, habislah. Memang tak sedap langsung kari ayam i masa tu.

Okey, ini resepi kari udang dengan nanas yang paling senang.

Bahan-bahan

2 peket kecil rempah kari ikan/udang Baba's (guna Baba's sebab kari dia sebijik rasa kari mamak)
12 ekor udang saiz besar
sekotak santan (200ml) - i guna Ayam Brand's
daun kari 3 tangkai
4 ulas bawang putih
4 ulas bawang merah
2 cm halia

Cara-cara

- Tumbuk bawang dan halia sampai lumat.
- Panaskan minyak. Tumis bawang,halia dan daun kari hingga naik bau.
- Campurkan 2 peket rempah kari bersama 350 ml air kosong dan kacau hingga sebati. Kemudian, tuang dalam periuk.
- Lepas mendidih, masukkan nanas.
- Bila kuah mendidih lagi, masukkan udang.
- Last sekali, masukkan santan.
- Bila dah mendidih, masukkan garam secukup rasa.

SIAP!! Kari ni sedap dimakan cicah dengan roti Gardenia..  :)


Saturday, 10 August 2013

Update rissa 10 bulan

Haii..i ambik masa lebih seminggu nak update ni. Sampai asben tanya,nape tak update? Sekarang i gila baca novel kat apps wattpad. Jadinya i dah malas nak update blog. Lagipun,ada ke yang nak baca. Hehe. Oklah,wajib jugak letak entri penting ni. Dah pandai apa ye anak kesayangan kami tu?

Merangkak. Slow sikit tapi bolehla.

Berdiri sambil pegang something. Pernah juga dia berdiri pastu lepas pastu terus jatuh terlentang. -.-

Pandai clap hand,pandai twinkle-twinkle,pandai kiss mama. Kiss mama je,orang lain dia tak pandai kiss.

Bila kita tanya who is tia clarissa, dia pandai angkat tangan.

Suka gigit walaupun gigi cuma ada dua. Janganlah nak hulur tangan kat dia sebab kompem dia ngap. =.=

Pandai panggil mama. Ni yang maknya paling suka!

Hobi rissa ialah buka almari dia pastu taburkan semua baju bajan dia dalam tu sambil tersengih-sengih seronok. Tapi i tak pernah marah dia buat gitu. Hehe. I memang sebolehnya tak nak marah dia. Tak nak ugut dia. Tak nak jerit kat dia. Tak nak marah bukan bermaksud i tak tegur dia bila dia buat silap tau. Its just i usaha untuk cakap baik-baik.

Kalau kita tanya mana mata cantik,rissa akan kelip-kelip mata dia fefeeling rozita che wan.

Overall,dia anak yang baik dan tak menyusahkan. Rissa minum susu campur. Selalunya dia minum fm tapi malam,kerap juga dia bf. Bila i balik kerja tiap hari,i biasanya terus bf dia. Nak lepas rindu. :)

Makanan rissa masih perlu diblender. Hai lah anak....kalau tak blend,dia akan nak muntah. Selalunya buat-buat nak muntah. I ingat weekend ni nak try bagi dia bubur tak blend. Again,i tak nak paksa dia. Setakat ni,i tak bagi rissa garam atau gula. Belum lagi.

Satu yang pelik pasal rissa ialah kalau dia tersilap makan something,dia akan terus muntah. Contohlah,kalau dia termakan kertas atau tisu (tu adalah barang kegemaran dia), dia kompem muntah pastu. Jadi i tak risau sangat dia tercekik.

Hari tu,i dan papa dia decide untuk potong rambut rissa. Sebab dia asyik tergaru-garu. Hasilnya,rambut rissa macam cendawan. Hehehe. Sian anak mama.

Ada lagi ke? Rasanya itu jer kot. I share gambar rissa ye. Banyak yang dah ambik kat insta..hehe..

Thursday, 1 August 2013

Review miracle bra

I nak cite ni. Hari tu i saja je google pasal baju dalam. Sekali jumpa pulak pasal miracle bra ni. Sebelum ini i jenis tak kisah. Hentam je apa punya brand. Janji i selesa nak bf si kecik tu. Tapi memandangkan i semakin debab,i tak naklah spare part i nampak akibat salah pilih baju dalam.

I orderlah miracle bra. Harga dia sangat berpatutan. Sebab tengah offer,i dapat satu set RM90 dengan free postage. Dia ada dua set..satu set biasa,satu set moden. Kak ton haruslah pilih set moden gitew. Ada 3 kaler best iaitu pink,biru dan purple. Siyes,kaler dia cantik gila hokey.

Bila dah pakai,wahhhhh! Best. Selesa sangat. Betul-betul muat badan dan muat cik b tu. Dia tak pakai cup macam baju dalam biasa tapi dia macam sport bra gitu. Apa-apa size cik b akan muat elok. Span dia boleh ditanggalkan dan dari material yang sangat bagus tau. Bukan span yang jenis macam kita cuci pinggan tu.

Material dia jenis serap peluh. Pastu yang paling i suka,dia senang dijaga. Boleh guna mesin je. Kikiki. Nampak tak betapa pemalasnya di situ? Hah,lagi satu. Bila pakai,cik b kita tu takdelah bergoyang. Faham tak i cakap apa? Kan ada orang yang cik b jenis european size gitew (umi qi,pinjam perkataan ye) bila jalan..dia punya cik b pun bergerak ikut sekali. Mak oi tak senonoh. Ni selalu terjadi bila kita tak pilih bra dengan betul.

Kekurangan dia,tak bf friendly. Tapi i pakai kat ofis je dan i pun dah tak mengepam lagi so takde masalah sangatlah.

I beli dari page Miracle Bra ni. Korang search je kat fb..jumpalah. I tak reti nak copy paste link guna hp. Beli arini,dapat esok. Servis memang terbaik! Trylah. Sementara masih ada offer raya ni. Pastu siap ada cabutan bertuah lagi tapi i tak heran pasal lucky draw sebab i tau,i memang takde ong bab lucky draw ni. Hehe. Oklah,till then.

Takde gambar sebab iols tak nak letak gambar bra dalam blog. Hehe...