Tuesday, 23 July 2013

Kenapa Tia Clarissa?

Kalau lah i tetiba ada anak 10 nanti,mesti i lupa dari mana datangnya nama tia clarissa..so,baik taip cecepat..

Masa i start peknen,both of us dah plan dah konon nak letak nama anak..kalau lelaki adam. Kalau gegurl,adelia. Cewah! Then nama tu akan bertukar tiap bulan,ikut mood i.

Masa rissa 5 bulan,kitaorang dah tau jantina..i listkan nama,suami pilih clarissa. I nak letak clara. Tapi i kan ikut cakap laki,so nama rissa tu stick.

Kalau tengok kat google,clarissa tu bermaksud bijak. So,sebagai parents,tentulah harap anak kita bijak kan?

Dah dekat nak bersalin,i confuse lagi nak letak nama apa. Yela,i kan bersalin 40 minggu 5 hari, maka i ada sangat banyak masa untuk fikir.

Ingat nak letak audrey clarissa. Tapi suami tak berkenan langsung. Dia reject bulat-bulat. Pastu i geram,suruh dia cari sendiri. Then dia pilih la Tia. I kurang suka.

Rissa dah lahir,i masih lagi confuse. Nak jugak letak audrey tu. Dengan alasan nanti boleh panggil dia didi..comel kan? Tapi suami akhirnya yang bagi kata putus sebab i give up tak tau nak letak apa.

So,jadilah Tia Clarissa. Tia tu bermaksud princess.. Lagi satu,i setuju dengan nama tu sebab bunyinya yang mesra alam gitu. At least kalau kami menetap kat semenanjung ni,takdela classmate dia nanti pelik dengan nama dia. Sekurang-kurangnya orang boleh panggil rissa tu tia.

Ok lah,itu jer. Kalau i melayu, i teringin nak letak nama ala-ala klasik macam chempaka sari ke..melati ke..mesti unik kan? Tak pun dahlia.. Hoh,kompem kena reject dengan laki aku ni.

Tuesday, 16 July 2013

Bagaimana tia clarissa dijaga?

Hai.

Saja je gedik nak share benda tak penting pun. I bagitau eh..apa yang i selalu amalkan pada rissa.

Mandi. Rissa masih mandi air suam. Sampai sekarang. Sebenarnya i tak berapa sokong sangat rissa mandi air suam sebab bagi i,orang yang suka mandi air panas ni lembik. Selalu sakit. Rissa....awak tu orang sarawak. Orang kampung. Mandi sungai. Kena mandi air sejuk tau. Mama pantang orang lembik-lembik ni. Tapi nenek dia tak bagi mandi air sejuk. Takut masuk angin. Whatever. Malas nak argue.

Losyen. Rissa ni berkulit kering. So i memang bagi dia pakai losyen yang banyak supaya kulit dia lembab. I bagi rissa guna losyen pigeon sakura. Losyen ni wangi. Paraben free.

Yu yee. I pakaikan rissa minyak ni sejak umur rissa sebulan. Tiapkali lepas mandikan dia,i sapu kat ubun-ubun,dada,perut,belakang badan,belakang betis dan tapak kaki. So far,rissa dah guna 3 botol yu yee. Memang elok.

Membaca. I selalu cuba luangkan masa untuk ajar rissa membaca. Dan i sedih sebenarnya bila hanya i yang beria nak tanamkan sikap suka membaca ni dalam diri rissa. Yang lain cuma alaaaaa tunggu dia besar dia pandailah. Dia bukan tahu baca pun..nak ajar dia buat apa? Alaaaaa...nanti dia gigit je buku tu...

Sakit hati bila kita tiap ari usaha nak bentuk anak jadi anak yang baik tapi orang lain tak bagi kerjasama. Lagi satu,i suka biarkan rissa explore...dia nak apa..bagi je. Tapi kita kena monitor. Konsep ni ditentang sepenuhnya oleh orang lain. Contohnya rissa nampak tauge. Dia excited nak ambik tauge tu. Orang tak bagi macamlah tauge tu haram disentuh. I bagi je dia sebatang tauge. Biar dia rasa. Biar dia sentuh. Pastu dia tak heran pun dengan tauge tu.

I tak kata i betul dan orang salah. I cuma senang didik rissa dengan cara yang i suka. Tapi yang bagusnya,tiada orang berani bagi rissa makan benda yang tak sepatutnya untuk seorang bayi. Syukur.

Keluar rumah. Rissa first time keluar rumah di waktu malam adalah masa dia 6 bulan. Sebelum tu,tak pernah langsung. Itu pun jarang sangat. Paling lewat i bawa dia balik rumah adalah 8.30 malam. Wajib balik awal. Kenapa? I tak nak rutin tidur dia terganggu. I percaya angin malam tak elok termasuk untuk i sendiri apatah lagi untuk baby. Dan reason terakhir,i nak didik dia..waktu malam kena tidur awal. Jangan keluar rumah. Tak elok.

Setakat ni i tak pernah bawa rissa pegi ke tempat open air sangat. Pergi taman tu pernahlah tapi kalau pegi tempat macam medan selera ke,kedai mamak ke..pasar jual sayur ke..hah tu memang idaklah ye. Sebab i nak jauhkan rissa dari asap rokok.

Bercakap. Ni i memang pesan awal-awal pada semua orang. Bercakap dengan betul pada rissa. Jangan guna pelat walaupun tomei sangat cakap gitu. Eeee...geram hokey. I suka tengok dr halina bercakap dengan anak dia..bella..memangla dia cakap omputeh tapi dia cakap in a appropriate way. Takde bunyi katun macam kita selalu cakap dengan budak.

Hmm...itu je kot. I nak tengok csi ni. Bye.. :)

Oh ya..nak share gambar rissa masa 1st time pegi zoo..

Friday, 12 July 2013

9 gelagat 9 bulan

6 julai..genaplah si kecik tu 9 bulan. Meh maknya tulis sikit pasal budak ni..

*Sudah pandai kiss. Bila kita bacakan flash card kat dia..pastu cakap sayang duck (contohnya)..cepat je dia kiss duck tu. Pastu tunjuk chick,dia kiss. Tunjuk crab,kiss lagi.Sampai kalau ada 20 flash card..ada dalam 8 jugaklah dia cium. =.=

Nak tahu siapa orang yang dia palingggggg suka kiss? Orang ni kalau dia nampak,confirm senyum lebar pastu terus kiss sampai makin terpenyek hidung tu? Tak ye. Bukan i. Dia suka cium diri sendiri. Dekat cermin. =.=

Dia cam terkejut tengok diri sendiri homaigad sapa baby comel cantik putih gojes ni? Nak kiss!! Pastu terus cium sampai cermin tu penuh dengan air liur dia.

Ikut perangai sapa suka tengok cermin ni rissa oi? *tangan ke bahu sambil tunduk tersipu-sipu*

*Dah tahu bye-bye. Tiap ari i babai dia before gi kerja..dalam seminggu i amalkan. Satu hari i babai dia cam biasa pastu dia lambai i balik. Waaaaaa...terkejut i! Sekarang kalau kita cakap babai,dia memang lambai balik. Tengok cita cuddlies tu babai pun...dia babai kat tv.

*Obses terhadap papa. Dia ni asal tengok papa dia..siap terlompat bertepuk tangan bagai. Hover tau tak? Tengok mama takde pun gitu. Bila papa dia takde,dia pandai pulak cari. Siap tilik dalam bilik tido kami kot-kot papa dia sembunyi dalam tu.

*Malam dia cari mama. Asal buka mata jer time malam terus jerit Maaaaaaaaa sekuat hati. Lupa! Gigi rissa dah ada dua. Alololo...tapi belum kuar abis. Baru separuh. Tu pun kejanya asyik nak mengasah gigi ajer. =.=

*Cite pasal asben pulak. Kalau rissa obses terhadap papanya,papanya lagilah obses pasal anaknya. Setakat ni dah 3-4 kali i terbangun tidur malam sebab asben tetiba pegang kaki i kuat-kuat. Sebab dia ingat kaki i tu ialah rissa yang nak jatuh katil. Anak kena gigit nyamuk,dia punya bising mengalahkan i. Relax brader..

*Takut pada hello kitty. Bukan main dia jerit siap menggigil kalau tengok hello kitty. Kekadang tu siap nangis. Hehe.  I kekadang saja jer letak hello kitty atas katil, mesti dia menjerit-jerit pastu sanggup merangkak jauh-jauh untuk elak dari hello kitty tu.

* I pernah baca,masa baby anak-anak ni akan ikut perangai mak. Ya,betul sangat. Rissa memang banyak ikut perangai i..selera i. Bukan nak puji diri sendiri tapi i rasa memang berbaloi sangat bila masa pregnant,i jaga kelakuan,jaga mulut,jaga telinga. Sebab rissa pada keseluruhannya,dia anak yang baik. Tak cengeng. Kuat. Cuma dia sangat manja. Suka diberi perhatian. Suka disayang. Tapi biasalah baby. Memang gitu kan?

*Setakat umur rissa 9 bulan ni,rissa dikurniakan kesihatan yang sangat baik. Syukur sangat. Tak pernah lagi dia demam atau apa. Mungkin dia ikut i. Jarang sangat sakit. Tapi....i berkulit sensitif. Ada ekzema. Rissa pun berkulit sensitif. Dan rissa jenis berkulit kering macam i jugak. Dia kena pakai losyen yang banyak setiap hari..macam i.

*Rissa dah makan macam-macam. I dah bagi dia ayam ikan bayam sawi kacang panjang peas pear apple carrot almond olive oil butter cheese. I belum bagi rissa makan makanan bergaram atau bergula lagi. Tunggulah dulu. Esok lusa boleh makan. Paling dasyat i bagi dia baby bites. Itu jelah. Tapi masa i makan coklat..i ada bagi dia sikiiiitttt.sikit sangat. Sebesar semut kecik tu..sebab masa i makan tu,dia boleh ngap mulut i gara-gara nak jugak. 

Oh ya,makanan rissa masih bertapis lagi sebab kalau i tak tapis,dia termuntah bila telan benda ada bertekstur. Takpelah nak. Nak tapis..tapislah. Awak ada seumur hidup awak untuk belajar makan..

Ok itu je. Bye.

Monday, 8 July 2013

Review InSolution Collagen Lifting Skin Renewal Mask

Hai.

Dulu sebelum rissa lahir, i rajin guna mask. Bila rajin guna, kulit pun automatik cantik, pori pun tak nampak, bintik hitam pun berkurangan tau. Hari tu, i dapat mask ini dari pihak Cathyjoy. Memandangkan dah lama gila tak pakai mask, maka di suatu malam i pun rajinkan diri guna.

Sebelum tu, i cerita sikit pasal mask InSolution Collagen Lifting Skin Renewal ni. Mask ini sesuai untuk semua jenis kulit. Ada collagen, sesuai sangat kalau nak nampak muda gitew..Paling penting, mask ni takde paraben dan telah diuji secara klinikal. Paraben tak elok untuk kulit kita tau. Tak elok untuk baby gak. Yelah, kot lepas guna mask ni, nak kiss-kiss baby tu..tak payahlah risau. Paraben free katanyaaaa..

Ini hasil i guna malam sabtu lepas. Lepas guna muka lembut tau. Tak payah pakai pelembab ke apa. Esoknya, bila bangun pagi, muka rasa fresh je. Tips i kalau guna tissue mask, letak dalam peti sejuk dulu. Bila pakai rasa best sangat. Sejukkkkk! Maafkan muka selebet i ni ye..muka mak-mak orang yang sibuk katakan.




Ni muka sebelum pakai.

Mask dia nipis je.


 
Mata panda tu memang tak dapek den nak nolonglah. Tapi nampak cerah sikit kan? Hehehe..
 
Silalah dapatkan mask ini dari Cathyjoy. Kebanyakkan barang yang dijual kat website ni dari Korea. Buat masa ni, diaorang tengah ada sale. Mask LeaderInSolution ni, biasanya harga dia RM9.90 tapi lepas sale, RM6.90 jer. Berbaloi-baloi.



Wednesday, 3 July 2013

Tia clarissa dan fm

I maksudkan formula milk tau..bukan fridge magnet. Hehe. Macamlah orang tak tau. =.=

Baiklah. Entri ini super panjang sebab i lama tak taip blog. Dulu..disebabkan susu badan i berkurangan,sejak rissa 7 bulan,i campur susu dia. Mula-mula i beli anmum dan enfalac tapi cam biasa,dia tetiba ada rashes lepas minum susu lembu. Then i bagi rissa karihome. Karihome ni rissa habiskan setin kecil sebelum dia refuse tak nak karihome.

Masa minum karihome campur ebm..rissa memang selalu sembelit. Tiap ari time nak poopoo,dia nangis menjerit. Sian sangat. Masa tu i tak tahu ianya disebabkan susu. I ingatkan memang normal. Sorry baby..

Bila rissa refuse tahap tak nak minum langsung pastu susu i pulak drop mendadak,asben suruh pegi carilah susu lain. Cari yang murah-murah je. Kot la dia nak. I ingat lagi..masa tu i whatapps rara,mama iman sophea..tanya dia bagi susu apa kat princess. Rara cakap dutchbaby langkah 2..malam tu i google sana sini pasal fm. Tapi i masih belum decide lagi.

Esoknya,masa kat kedai..i dan asben belek-belek kotak susu. Memang niat nak cari yang murah je sebab masa tu tengah pokai. I tunjuk lactogen kat asben. Suruh dia tengok kandungan gula sebab blogger saffiyaosman pernah up entri kata lactogen ni manis gila. Haah...gula dia boleh kata tinggi gak banding dengan fm lain. Pastu tengok pulak dumil..dan last sekali tengok dutchbaby. Kami banding-bandingla khasiat dia. Tengok mana yang ok......walaupun i tahu susu ibu adalah yang terbaik tapi please dont judge me. Bukan senang i nak buat keputusan bagi rissa fm.

I suruh asben pilih antara susu ni..yang mana paling rendah gula dan paling tinggi dha..dan jawapannya adalah DUTCHBABY! Harga dia RM18 sepeketla lebih kurang. Kalau beli dalam kotak ada 2 peket,harga dia RM32.

Balik rumah je,i bancuh susu ni dan bagi kat rissa. Amazingly,dia nak! Masa tu rasa nak nangis nak peluk cium rara sebab bagitau i pasal susu ni. :')

Sampailah hari ni,dah almost sebulan lebih kot dia minum susu dutchbaby ni. Rissa minum sepeket ni untuk seminggu. So belanja susu rissa sebulan adalah RM70 gitu. Oklah untuk poket kami..

Oh ya,memandangkan susu ni disimpan dalam peket,i beli je bekas lock n lock,simpan susu dalam tu. Senang. Tak payah risau semut ke,susu masuk angin ke..

Susu mahal adalah lebih bagus? I pun fikir gitu. Dan i memang nak bagi susu paling mahal untuk rissa tapi setakat ni hanya dutchbaby sesuai dan dia boleh terima. I harap sangat pasni rissa takde masalah susu lagi.

Ok bye.