Thursday, 23 May 2013

Rissa adalah apa yang dia makan

Hai.
Setiap hari,i sentiasa berdoa dan berusaha semoga i menjadi ibu yang baik untuk rissa. I sedaya upaya menjaga dia,menjaga pemakanan dia,menjaga segalanya tentang rissa.
Malah i sendiri selalu berhati-hati dengan apa yang i makan. Walaupun i bukan islam tapi i percaya dan i nampak sendiri..kadang-kadang anak yang dibesarkan dari duit yang haram (rasuah,curi)..anak-anak tu selalu turn out jadi anak yang sukar dididik.

Baiklah. Cakap pasal makanan kan?

I banyak membaca. Dari apa yang i baca,i jumpa bahawa makanan seperti kismis,kurma,badam,fish oil dan makanan yang ada omega cam salmon sangat baik untuk bayi.
Makanya i start nak bagi rissa makanan untuk minda dia. Untuk permulaan,i bagi badam. Sebab anak sorang ni tak suka benda manis. I blend badam tu..tapis..pastu tiapkali dia makan,i campurkan sesudu badam.

Selain tu,i ada bagi rissa jus delima. I kupas delima,blend pastu tapis. Jusnya i buat puree. Campurkan sekiub dengan semasa i bagi rissa breakfast. I tengah biasakan rissa breakfast buah..selalunya i bagi pear.
Lepas ni,nak ajar rissa makan kismis dan kurma pula. Tunggu dia 8 bulan lah..cukup setahun nanti,i plan nak bagi rissa fish oil. Tengah survey brand apa yang sesuai.

Tapi tiap orang ada cara didikan dia masing-masing. I tak kata cara i betul..cara orang salah. Tiap orang ada cara masing-masing kan? Setakat ni..i usaha sangat tak bagi rissa junk food sebab tak elok kan? I sendiri pun memang kurangkan sangat-sangat makan junkfood sebab takkan i nak ajar rissa tak makan junkfood pastu i sendiri makan junkfood. Tu dah macam ketam mengajar anaknya berjalan lurus.

Selain tu,i memang tak makan organ dalaman ayam/lembu sebab tak elok. Kepala ikan pun i tak makan.
Apa lagi ek? Air gas..air berwarna. Nanti rissa pun confirm i tak bagi dia makan. Jangan pula cakap eh engkau ni semua benda pun tak boleh.. iyeeerrr..memang tak boleh. Niat i baik. I nak rissa jadi anak yang baik. Yang bijak. Itu usaha i. Jangan pula pertikaikan.

Ok bye.. oh ye..ini badam yang i beli..organik katanyer..

Wednesday, 22 May 2013

Pesanan buat Tia Clarissa

Hai sayang..

Masa mama taip ni,mama tengah tengok awak tidur. Dah pukul 6 pagi..tapi awak tak bangun lagi..hmm..anak dara tak elok bangun lambat tau!

Rissa..semalam masa mama kemas beg breastpump mama,mama dah cakap tapi obviously awak belum faham kan. Takpe. Mama taip lagi. Nanti rissa ada baby,susukan dia tau. Macam mama susukan awak.

Tau tak mama selalu risau kalau mama sakit,kalau mama takde..mama risau nanti awak camna? Mama doa umur mama cukup panjang dan mama sihat untuk jaga awak sampai awak dah tak perlukan mama lagi.

Jadilah orang yang baik ye sayang..
Cakap elok-elok, jangan suka menjerit..jangan sesekali meninggi suara.
Jangan simpan kuku. Tak elok.
Sentiasa doa supaya awak ditemukan dengan lelaki baik yang akan jaga awak.

Mama dan papa sayang rissa..

Tuesday, 21 May 2013

Lipstik mary kay

Hai.

I adalah pengguna lip balm yang tegar.

I guna lip balm sejak i darjah 5 sampai sekarang dah ada anak seorang.
 
Sebab? I tak suka guna lipstik.
Lipstik buat bibir i makin kering..pastu bercapuk..akibatnya nanti tak bestlah suami nak kiss kiss. Hihihi..

Lip gloss? Pun sama. Dahlah baru sapu kejap dah hilang.

Then adalah seorang beautician ni bagi i sampel lipstik mary kay. I try dan hasilnya.. awwww..mak sukerrr!
Lipstik mary kay yang i pakai ni namanya mary kay creme lipstik. I punya colour shell. Colour ni memang exactly warna bibir i..i memang tak reti nak guna lipstik merah menyala ke..purple ke.. Semua lipstik dia ada 16 colour kesemuanya.

Hasil lepas pakai..bibir i tak kering. Pastu dia tahan walaupun i makan tak berhenti. Stay jer warna dia. Lagi best..warna dia tak melekat kat gelas masa kita nak minum. Hah,kan bagus tu?

Harga lipstik ini ialah RM48. Kalau korang nak, carilah beauty consultant yang terdekat. Kalau rasa nak beli kat i (ececeh)..boleh jugak. Drop jer komen..


Ok bye.

Sunday, 19 May 2013

Pergi ke pantai desaru

Sebenarnya dah letak gambar kat instagram dan fb. Tapi letak gambar tanpa cerita cam tak best pulak kan..

So semalam kami sekeluarga pergi ke pantai desaru. Suami yang tetiba nak pegi desaru ni. Terkejut iolss. Sebab kami memang tak pernah pergi pantai bersama-sama. Rissa lagi lah tak pernah kan. So teruja sangat!!

Masa nak pegi desaru tu,macam biasalah. Sesat. Sebab gps kat hp i tak boleh pakai. Last-last pakai gps suami,baru ok. Masa on the way ke desaru,hujan lebat giler okey. Tapi syukur..bila sampai jer, hari sangat redup walaupun jam pukul 12 tengah hari.

So kami bawa rissa sentuh laut,sentuh pasir. Dia memang tak takutkan air. So takde apa masalah nak kenalkan dia pada pantai..pantai desaru ni sangatlah bersih dan jernih. Best sangat. Oh ya,kami pegi pantai awam yer..kena bayar rm4 untuk masuk kat dalam tu.

Sampai je kat pantai,i suap rissa makan dulu. Suami dan mertua pun makan. I dah selamat makan masa dalam kereta sebab lapar sangat.

Orang tak ramai sangat. Cuma lepas dekat sejam lebih kat situ,rissa ngantuk dan tidur. Bila dia bangun jer..kami pun balik. Dalam 3.30 petang gitu.

I jadi blur pulak tak tahu nak taip apa lagi. Oklah,bye!

Tuesday, 14 May 2013

Review tikar parklon

Hai.

Tahukah anda apa benda paling berguna yang i beli untuk rissa? Err..selain warmer,sterilizer,pam susu,besen mandi dan banyakkkkk lagi..tikar parklon pun berguna tau.
I beli kat carefour. Harga RM70. Mahal, bagi i lah. Mula-mula i nak beli tikar evamatik tapi bila buka fb,i tak dapat cari design yang i suka. Alasan yang tak berapa nak bijak kan? Huhu. Yela, tikar evamatik yang i nak tu ada huruf abc tapi huruf abc kat situ tak ikut susunan. Makanya i tak sukalah. Nanti kalau rissa salah hafal abc acaner? Pastu ada lak yang salah ejaan. Apple jadi apel. Eh..tau tak mak jemah ni cukup pantang dengan typo?
Dulu,i ingat tikar evamatik tu sama jer dengan tikar parklon. Jadi satu hari masa i pegi carefour,i nampak tikar parklon yang ada cartoon comel dan kaler terang benderang gitu..i terus beli walaupun harganya dua kali ganda tikar evamatik. Walaupun abc dia pun tak tersusun. -.-
Saiz yang i beli lebih kurang 5 kaki panjang..3 kaki lebar.
Review?
Tikar ni sangat selesa. Rissa kan dulu tak terer meniarap telentang. Jadi selalu sangat pas dia meniarap,bila nak telentang..kepala dia bedebuk tapi dia tak nangis pun. Tak sakit. Sebab tikar ni tebal. Kat bawah dia ada macam span yang menyerap hentakan.
Senang dibersihkan. Ini alasan utama i tak pakai toto. Rissa ni kalau nak bagi dia makan,i selalu suap dia atas tikar ni sambil dia duduk kat bumbo seat dia. Tahu jelah budak kalau makan. Siap berebut mangkuk sampai bubur tumpah,sembur air,tepuk sudu..memang kadang-kadang agak comot. Belum lagi lepas i buka diapers,dia tetiba kencing..tapi i tak kisah pun sebab senang je nak bersihkan tikar ni.

Warna dia vibrant. Menarik minat baby.

So yes,tikar ini adalah sangat recommended. I dah lama guna..ada dalam 4 bulan gitu. Warna dia masih elok..tak pudar langsung. Memang berbaloi la..

Friday, 10 May 2013

Milk booster?

Hai.

Happy friday uolssss..entri merapu jer. I punya bf journey ni memang up and down. Dan i macam tak larat nak share pasal tu. Apa yang penting,i masih bf rissa.

I takut minum soya. Sebab i takut effect dia buat kulit rissa sensitif. Jadi sejak mengandung sampai rissa 5 bulan..i memang tak sentuh soya..eh,ada gak minum esp dalam 3 kali gitu masa pantang tapi itu tak nak kira lah..

Tapi one fine day,masa susu i drop teruk iaitu masa i nak piyed bulan lepas (oh yer..i baru piyed hujung bulan lepas selepas almost 7 bulan tak uzur)..i minta hubby belikan soya bean. Manalah tau kot-kot ok.

Hubby belikan soya v soy multi grain ni. Rasany sedap tau. Pekat dan sedaplah. Tak manis sangat. I sukerrrr sangat!

Lepas i minum ni..dalam sekotak sehari (1 liter)..i dapati susu i kembali seperti biasa. Pergh ayat. Macam iklan kak ton pulak. Takdelah breast bengkak ke hape..tapi susu i just back as normal. Cukuplah untuk rissa..Iyer..kalau family i ke,kawan ke tanya i..susu banyak lagi? I jawab, cukuplah untuk rissa.

Apa lagi ek? Oh ya,i ada gak beli ubat homeopati untuk tambah susu. Dari fb nurza's homeopaty..carilah kat fb yer. Tiap ari i amalkanlah makan benda alah ni. Kalau sebetulnya..kena makan 3 kali sehari tapi i pulak makan ubat n bila i tak makan makanan. Susah tau makan ubat. Sebab kena makan setengah jam sebelum makan. Masalahnya i ni makan setiap masa. Makan biskut tu consider makan juga kan? And yes, mungkin juga ubat ni membantu. Oh my,banyak pulak perkataan makan kat sini. Faham tak apa yang i maksudkan? Erk..kalau tak faham,sila komen nanti i explain..kikiki..

I ni kan memang tak semangat sangat nak makan supplemen bagai. So kalau nak tanya apa supplemen i makan tu memang takdelah jawabnya. Tapi i cuba gak..minum banyak air,makan banyak-banyak untuk rissa. Syukur setakat ni i takde pulak penat sangat walaupun tak cukup tido. I ok jer. Kalau badan penat,i paksa hubby urut almost tiap malam jugaklah. Kalau dia tak nak, i buat muka kesian sambil cakap..please sayang please..5 minit jer..(walaupun selalunya lebih dari 5 minit) Thanks sayang.. 

Ok uolsss..mak jemah nak keje ni. Babai.. :)

Wednesday, 8 May 2013

Tia Clarissa 7 bulan

Hai anak, cepatnya awak dah besar! :')

Entri ni kena taip laju-laju sebab lagi 10 minit nak pukul 2. Nak update pun tunggu time lunch break. Hadoii.. Meh update sikit pasal rissa kesayangan mama dan papa dia ni.

Rissa dah sangat pandai meniarap. Bangun tidur je, terus meniarap. Kita baringkan dia, terus meniarap. Tapi dia tak pandai menyusur ke depan lagi. Dia tahu undur ke belakang je. Pastu dia dah tahu angkat bontot dan angkat badan sendiri. Tapi itu jerlah.. Hihihi. Yang kelakar, bila kita letak something jauh dari dia dan dia nak ambil barang tu, dia sanggup bergolek-golek sampai akhirnya dia sampai ke tempat yang dituju. Good girl!

Dalam walker, dia dah sangat pandai. Tahu ke depan ke belakang ke tepi semua. Anak mama pandai drive yer..elok juga tu. Jangan macam mama. Tahu drive pergi ofis jer.

Bab makan, makanan rissa takdelah variety sangat. Tapi dia suka makan. Sehari i bagi dia makan tiga kali. Tiapkali makan, setakat ni, confirm habis. Cuma rissa tak suka makan pisang. Kalau pisang, muntahlah dia. Oh ya, i dah bagi rissa makan ikan tenggiri tau. Hari ni, hari ketiga dia makan ikan tenggiri. So far, ok kot. Ayam i belum bagi lagi. Sebab i niat nak bagi rissa ayam kampung.

Macam i, tiap pagi i suapkan rissa buah. Selalunya buah pear. Atau epal. Tengah hari dan petang, rissa akan makan bubur nasi yang dicampur dengan buah/ikan/sayur. Cuma rissa tak suka minum air kosong tau. Asal bagi air kosong, mulalah dia batuk la, nak muntah la..macam-macam ini budak. Tapi i bagi jugak. Dalam empat lima sudu kecik. Walaupun banyak yang tumpah sebab dia sembur-sembur, tapi at least adalah sikit kan?

Pastu susu. I dah campur susu. Tiap ari, rissa akan minum 6 oz ebm dan 3 oz fm. Kadang-kadang dia minum 9 oz ebm, 3 oz fm. I bagi rissa susu karihome sebab rissa tak boleh minum susu lembu. Susu soya pulak i memang tak confident nak bagi.

Rissa belum tumbuh gigi lagi. Tapi dia sukaaaaa sangat menggigit. Abis benda dia nak masukkan dalam mulut. Pastu pacifier dia, dia suka pegang, pastu masuk mulut kunyah-kunyah pastu tarik keluar kuat-kuat. Akibatnya,pacifier dia dah terkoyak dan i asyik kena beli pacifier baru. Dibagi teether, tak nak. Sibuk nak gigit pacifier tu jugak. =.=

Rissa sayang, tahu tak pacifier awak tu bukan murah?

Setakat ni, syukur sangat rissa sihat walafiat. Mungkin betul juga orang kata, baby yang minum susu badan ni antibodi kuat. Kot la kan. I pun tak tahu. Takde nak riak ke apa. I cuma mampu cakap syukurlah.

Hujung bulan ni, weols balik sarawak..kampung kami. Ini 1st time rissa akan jumpa family i..1st time rissa akan naik flight..1st time rissa akan jauh dari rumah. I sangattttttt risau. Doakan semuanya baik-baik ya.

Ok, bye!


Saturday, 4 May 2013

Anak jatuh katil

Argh..tak kira orang nak cita pasal undi ke apa..i nak cita pasal rissa jugak. Tadi i bawa rissa masuk bilik lepas dia mandi. Nak tidokan dia. Tapi dia tak nak. So i baringkan dia kat katil.

I pun baring sama dengan dia. Then i capai hp,ingat nak pasang video kartun untuk rissa. Tetiba dia berguling terus bedebuk jatuh.

I sangat cemas. Terlompat i dari katil dan tengok dia dah terbaring. Mata dia bulat pandang i. I pun pandang dia.

Tuhan janganlah Kau ambil anakku. Aku tak sengaja. Maafkan aku. Maafkan aku.

Sekarang ni tengah taip entri ni pun i cemas lagi. Rissa baru dah tidur. Dia nangis tadi. Tapi taklah teruk macam dia nangis time dia sembelit.

Maafkan mama sayang..mama langsung takde niat nak buat rissa sakit. I love u..im sorry..

Friday, 3 May 2013

Sabar jelah!

Nak meluah perasaan di pagi hari.
Tahu tak, i ni adalah mak yang sangat-sangat particular.
Sebab i fikir, i nak ada anak kedua..lama lagi. Iyer, i plan nak tunggu 5-6 tahun lagi baru ada anak.
Itu pun, i tak pasti. Rasa nak rissa sorang jer.

Bukan nak tolak rezeki.
I ni dari latar belakang family yang bercerai.
I tahu macam mana rasanya bila takde ayah hantar i pegi sekolah, i tahu macam mana rasanya bila orang lain peluk-peluk dengan ayah diaorang..tapi i tak. I tahu apa rasanya semua tu.
I tak minta jadi gitu. Minta jauh sangat. Tapi i beringat.
I tak nak rissa jadi sedih, takde family yang lengkap.

I pun tahu susahnya jadi ibu tunggal.
Kesian mummy.

Dan yang lebih penting, i tak nak melalui apa yang i dah lalui sepanjang tempoh berpantang hingga sekarang tu sekali lagi. No, bukan sakit bersalin yang i maksudkan..tapi sakit hati.

Tahu tak, i tak suka bila anak i dididik dengan cara yang i tak suka.
I tak suka bila anak i nak buat something..tapi orang cakap JANGAN!!
Atas alasan takut dia jatuh ke apa.
Bagi i, biarlah dia cuba. Kita monitor je.

I pun tak suka orang letak anak i dalam walker, pastu ikat dia dengan tali.
Anak i manusia, bukan anjing.
Kenapa nak ikat dia?
Memang niat tu baik, takut dia capai apa-apa yang bahaya.
Tapi i rasa lebih elok buat persekitaran yang selamat dari ikat dia macam haiwan ternakan.

I tak suka bila anak i nak buat sesuatu, pastu dia ditolong sebelum dia berusaha sendiri.
I tak nak nanti dia terlalu bergantung pada orang.
Memang ada yang cakap, alah, dia bayi lagi. Dia tak tahu apa.
Tapi bukankah melentur buluh biarlah dari rebungnya?
Kalau tak sekarang, nak tunggu bila?
Tunggu dia dah besar?
Kalau masa tu,kita masih hidup..takpe. Tapi kalau kita dah takde?

I tak marah.
I suka anak i dijaga dengan baik.
Cuma apa yang i nak terapkan itu tiada.
Walaupun i ni anak yang dimanjakan, tapi i pandai bawa diri.
Dulu masa i lapor diri di putrajaya, i pegi jer sorang-sorang.
Naik flight sorang diri dari sarawak, walaupun i tak pernah jejak kaki kat putrajaya tu.
Walaupun i baru 20 tahun masa tu.

Kenapa?

Sebab i tahu i takde ayah.
I tak boleh nak mengada minta orang hantar i.
Kalau boleh, i nak rissa macam i nanti.
Tak bergantung pada orang.
Tapi bila tengok keadaan sekarang, entahlah.

Ok, i nak breakfast.

Bye.


Thursday, 2 May 2013

Food feeder munchkin

Hai.

I dah lama beli food feeder ni. Order warna hijau,sampai jer kaler pink. Takpelah. Dulu rissa tak pandai lagi guna.

Tapi tadi i saja jer bagi rissa try. Letak pear dalam tu..picit sikit..pastu suakan kat mulut dia. Mula-mula rissa tak nak.

Bila dah rasa manis-manis buah tu..hah,dia seronok gigit-gigit dan hisap. Habis dua potong kecil pear. Yang tak bestnya,air pear tu kena kat muka jari kaki tangan eh semualah. Baby kan. Takpelah.

Seronoklah ada food feeder ni. Taklah i risau rissa tercekik ke apa..cuma kalau ada penutup,lagi bersih kot.