Wednesday, 30 October 2013

Pendidikan awal untuk anak

Hai.
I nak cite pasal pendidikan yang i bagi rissa.
I dari rissa baby lagi..i memang dah start bagi dia flash card,buku,bagi dia tengok lagu abc..
Bukan i nak paksa dia belajar..
Tu lebih kepada pengenalan kepada rissa.
Supaya dia biasa.

Sampai sekarang,apa yang i perasan,rissa prefer buku daripada mainan.
Dia suka tengok buku haiwan.
Maka mak ayah dia ni gigih mencari buku gambar animal.
I tak suka buku yang gambar kartun haiwan..sebab i tak nak rissa terkeliru.
Yelah..tetiba elephant kaler purple..apa kes pulak kan..

Tapi iye..dia kenal kucing.
Tak kisahlah kucing kartun ke hape..
Asal tengok jer..dia akan cakap mimimi..
I pulak takut kucing.
Sedaya upaya i tak nak tunjuk depan rissa.
Sebab i tak nak anak i tak suka binatang.
Tak elok kan?
Walaupun asal dia tengok semut jer,cepat je jari dia nak bunuh semut tu. =.=
Kalau depan i,i akan cakap...rissa no! kesian semut.

Flash card?
Flash card rissa..i buat sendiri.
Erk sebenarnya asben i buatkan.
I cuma print jer.
I rasa lagi senang buat sendiri sebab i boleh guna kadboard yang keras dan murah.
Pastu boleh pilih nak saiz acaner..
Kos tak sampai RM10.

Camna i ajar anak belajar flash card?
Sebenarnya i ikut kaedah kak atyfared.
Boleh tengok kat blog kak aty acaner dia ajar qaleef.
I tunjuk flash card depan rissa bila dia ready.
Bila rissa tak nak,i tak paksa.

Oh yer..
Selain tu i bagi gak rissa dengar phonic song.
Alah..macam mimi (mama rafif) ajar anak dia.
Dari A sampai Z..rissa suka X.
Dia pandai sebut X jer.
Kalau 1 sampai 10..rissa pandai sebut ten.
Hahahaha..

-sorry eh kak aty dan mimi..tak reti nak tepek link la-

Perkataan yang rissa pandai sebut?
Sibuk nak letak jugak..hehe..

Mama,papa,ubat,ten,baby,ica (ni dia ikut kami panggil dia rissa...dia sebut ica)..

Itu jer kot yang i ingat. Ok bye..