Tuesday, 18 June 2013

Saat pintu itu terbuka

Masa tu, gadis sedang mendengar taklimat di pejabat. Taklimat lapor diri bekerja. Tiba-tiba pintu pejabat itu terbuka. Seorang lelaki masuk. Gadis itu bagaikan tergerak hati untuk memandang. Sebaik terpandang,sesuatu terlintas di fikiran gadis itu...inilah suamiku. Walaupun masa tu umur gadis ni baru 18 tahun. Dan walaupun tak tahu lelaki tu single atau tak.

Tapi ini bukan cerita korea. Lelaki tu tak pandang pun si gadis. Kemudian mereka pegi ke cafe beramai-ramai. Taklimat lagi. Almaklumlah,gadis tu dan beberapa lagi kawannya baru masuk kerja. Lelaki tu pula baru dua bulan kerja di syarikat tersebut. Masa taklimat ni,gadis tu sengaja jalan lambat-lambat sebab dia nak tahu lelaki ni duduk kat mana. Bila lelaki tu dah duduk,gadis ni cepat-cepat duduk sebelah dia. Sambil kontrol cun.

Malangnya,lelaki ni sangat pendiam. Tak bercakap. Tak pandang gadis tu pun. Dalam hati si gadis, takpe.kau tak pandang aku...aku pandang kau..

So gadis ni pun tengok tangan lelaki tu. Bersih,putih. Kuku tak panjang. Ok..pass ujian pertama. Seterusnya hidu sikit. Since diaorang duduk sebelah-sebelah,ini senang jer. Ok..takde bau ketiak. Walaupun tak pakai perfume,tapi pleasant smell. So,pass. Next,gadis ni fikir camnalah nak cakap dengan lelaki ni.

Belek punya belek,akhirnya gadis ni ternampak ada parut macam tatu kat lengan lelaki ni. Sila jangan tanya lengan mana satu sebab kiri dan kanan sukar dibezakan ok? So tanyalah pasal parut tu. Ok,dapat juga berbual sikit.

Next ujian,gadis ni tanya satu soalan dengan muka paling blur ever. Dan lelaki ni jawab dan explain dengan baik. Ok pass. Lelaki ni tak bodoh. Tahukah anda lelaki kaya/kacak tak guna kalau bodoh tak tahu apa-apa?

Lelaki tu tinggi dari gadis. Ok,pass. Lelaki tu tak pandang gadis macam nak telan. Ok pass. Ya,daya penariknya di situ. Lelaki tu langsung tak minat kat gadis ni so bila orang lari,kita akan teruja nak kejar.

Tiba-tiba supervisor yang bagi taklimat cakap yang mereka kena bertukar-tukar nombor hp,in case of anything. Pucuk dicita ulam mendatang. Gadis ni dengan senang hati minta nombor hp lelaki tu. Masa ni,tak terlintas langsung tentang status lelaki tu. Apa yang bermain di fikiran gadis ni ialah i must get my husband!

So malam tu,gadis ni missed call. Hihihi. Nak mesej macam segan (eh,tahu segan jugak rupanya). Dan lelaki tu pun mesej tanya sape ni. Puiii..kura-kura dalam perahu sungguh. Bila ingat balik,takkanlah lelaki ni tak tahu gadis ni yang miskol tu... malam tu diaorang sms. Sampai tertido.

Dan perkara tu berlaku setiap hari. Mereka sms sepanjang hari..beratus sms sehari. Tapi tak call. Sms saja. Mereka belum couple lagi. Status hubungan adalah complicated.

Perkara tu berlaku selama berbulan-bulan hingga akhirnya mereka keluar bersama. Satu yang sangat baik pasal lelaki ni ialah tiapkali mereka keluar,lelaki ni akan minta izin pada keluarga gadis tu.First date ialah di kfc. Makan snack plate kot. Of course la asing-asing. Tak faham camna couple boleh share snack plate. Eh hello...cinta tak bagi perut kenyang tau.

Dan akhirnya,satu hari gadis ni cakap..i love u..kat sms la of course. Yelah,dah kenal dekat 10 bulan,sms tiap ari tapi lelaki tu tak cakap apa pun. Suka ke..tak ke. Stress gadis ni. Nak kata tak suka,apsal sanggup sms tiap ari pastu akan teman gadis ni tiap malam dengan sms sampai gadis ni tido? Pastu sanggup pulak tolong gadis ni,jadi tempat mengadu bla bla bla.......

Lelaki itu reply apa ntah tapi yang pasti bukan i love u too. =.='

So gadis ni sms lagi. Jadi camna ni? Saya suka kat awak.

*kisah benar ini akan bersambung ikut kerajinan penulis :)