Sunday, 9 June 2013

Pertama kali rissa naik flight

Sebelum ni i ada cakap yang i risau sangat bawa rissa naik flight. Nak tahu apa i bawa?

Buku rissa. Toys yang boleh goncang-goncang. Pacifier. Mamypoko 2 keping. Wet tissue. Tisu. Air kosong rissa. Baby bites.

Sebelum naik flight,i sapu losyen pigeon banyak-banyak kat rissa sebab takut kulit dia kering. Udara dalam flight mengeringkan kulit,iols memang tak suka.

Masa nak boarding,rissa dah start meragam sebab dia ngantuk. I saja tak tidokan dia dulu. Masuk dalam flight,i baca buku untuk dia kejap. Pastu bila flight dah start nak take off,i bf dia. Tepuk-tepuk sikit pastu dia pun tido.

Bila anak tido,maknya lega. Boleh makan dengan selesa. Dalam 10 minit sebelum landing,rissa pun bangun. Bf kan dia. Pastu flight pun mendarat.

Tu masa nak pegi sibu. Bila nak balik jb..rissa pun tido tapi kali ni dia tido kejap jer. I kena bacakan dia buku berkali-kali.

Im a cow and i say mooooo..
Im a cat and i say meow..
Im a sheep and i say baaa..
You're a baby and you say babababa..tatata.. (ajuk dia cakap dengan suara paling comel dan happy ever)

Pastu dia pun sengih-sengih senyum. Yelah. Nak buat camna lagi. Ingat senang nak biarkan seorang budak duduk diam selama hampir dua jam? Masa nak mendarat,tetiba ada air turbulance. Tau kan? Yang bila flight terlanggar awan tu. Apa lagi. Bergegar-gegar flight kitaorang cam naik roller coaster. I dah pening nak muntah. Rissa i bagi papa dia dukung. Bila i tengok dia, yela risau dia pening ke loya....sekali dia boleh gelak-gelak senang hati sebab dia ingat papa dia tengah main goncang-goncang badan dia kot. =.=

So,itulah pengalaman pertama tia clarissa naik flight. Good girl. Lega i.