Thursday, 6 June 2013

Happy 8 months young babydoll

Nak catat perkembangan rissa sehingga dia genap 8 bulan..

Takut sangat kalau kena tinggal. Omg. I baru baringkan dia pastu baru selangkah nak ke dapur,dia dah nangis.

Terer gila dalam walker. Kalau kita pura-pura nak kejar,dia siap berlari-lari. Pastu stop. Toleh belakang tengok kita kejar lagi ke tak.

Mama is her favourite. Kalau tengok i balik keja,dah pandai merengek minta ambik. Manja betul.

1 jun 2013. Pandai sebut mama. Masa tu dia tengah nangis. Papa dia dukung. Pastu dia pandang i dan cakap mama...then sambung balik uwaaaaa...setakat ni dah tiga kali dia sebut mama. Tapi time nangis je. =.=

Malam nak tido,wajib cari mama dia. Letaklah dia kat buai ke,dukung ke..apa ke..dia tetap nak i jugakkk! Kalau tak,dia takkan tido. Ataupun dia akan nangis.

Papa dia ialah her biggest toy. Dia anggap papa macam mainan. Untuk dia main,dukung dia bawa jalan-jalan..asal tengok papa je dah terlompat suka.

Kalau dudukkan rissa,dia boleh duduk sendiri dalam 5 minit gitu. Tapi kita kena dudukkan dia sebab dia tak tahu macam mana nak pegi ke posisi duduk.

Dah pandai duduk kat baby chair. Aritu masa kami pegi makan,i test letak dia kat baby chair. Eh,dia tak jatuh? Boleh duduk diam selama hampir sejam lagi tu. Hebat!

Makin kuat..makin sihat. Tak larat nak dukung dia lama-lama. Dahlah suka jatuhkan diri masa didukung.

Dah kenal orang. Mostly kalau orang tu saiz petite,rissa tak takut. Adik-adik i..semua dia ok je. Orang lain dapat dukung kejap jer. Pastu dia uwaaaaaaa! Ada sekali tu,mami i dukung dia dalam kereta. Dekat sejam sampai dia tertido. Dia diam jer. Adik lelaki i cakap,sebab muka mami sama dengan muka i. Kikiki. Ada lak gitu.

Dulu rissa jenis sangatlah pendiam. Susah nak dengar dia berbunyi. Sekarang dah peramah sikit. Sikit ajer. Nangis yang banyak. Sikit-sikit cebik. Bunyi blender..uwaaaa. Orang batuk kuat depan dia..uwaaa. Tak nak makan..uwaaa. Nasibla nangis kejap jer.

7 bulan 5 hari,dia dah pandai menyusur ke depan.

Suka sangat babytv. Suka tengok buku. Belum ada gigi.

Itu jer kot..kami baru balik dari sarawak. I cuti 2 minggu. Tu yang jarang update sebab jaga rissa kat rumah. Best giler jaga anak...