Wednesday, 17 April 2013

kisah makan tia clarissa

hai.

sekarang ni kalau taip entri,kena taip secara berperingkat sebab iols busy memanjang.baiklah,nak cerita pasal apa yang rissa dah makan.

apple.keledek.pear.pisang.prune.oat.carrot.labu.avocado.betik.susu anmum.

iye,i dah bagi rissa fm.dulukan i pernah kekurangan susu dan i cam sasau kejap.tapi masa tu,i bagi topup fm dalam 2 minggu je.lepas tu,stop.sebab rissa tetiba ada rashes lepas i bagi susu tu.sekarang,since rissa dah makan,maka i pun topup fm untuk rissa sebotol sehari.ebm i bagi 3 botol.

semua i ikut 4 days rule kecuali pisang dan prune.pisang tu susahlah.lepas i lecek,bila i tapis,dia cam likat pekat..eh,susahlah! prune pun sama.kalau i boleh bekukan pisang,kan bagus.

(fm ialah makanan tambahan rissa ye.tu kata-kata untuk sedapkan hati sendiri)

semua rissa makan.baiknya anak mama.

macam mana i handle?

puree tu i bekukan.malamnya i pindah ke chiller supaya cair.masa nak bagi makan,letak je kat warmer.semua i buat gini kecuali avocado.untuk avocado,i ambil puree beku,letak dalam warmer sampai dia cair dan bagi rissa.i buat gitu sebab avocado mudah bertukar lebam (macam epal).apa ntah nama proses tu.

oh ya,i bagi rissa makan guna sudu soft tip.setakat ni i dah guna tiga sudu sebab bila i bagi betik dan carrot pada rissa,warna betik dan carrot tu lekat kat sudu walaupun i dah cuci.grr!tak suka.takkan nak bagi anakanda kesayangan tu guna sudu buruk,ye tak? walaupun sebenarnya rissa tak kisah pun.

aritu masa mula-mula makan,rissa sembelit.i ambil nasihat hana (mama naurah) -okmalasnaktepeklink- untuk try and error.so i dah jumpa penyelesaiannya iaitu pear.pisang pun ok tapi i malas nak handle pisang.i make sure dalam sehari,rissa ada makan pear.

last sekali,rissa kurang menyusu.uwaa!dulu dia minum 4 botol (3oz) sepanjang waktu siang,sekarang jadi 3 botol jer!! adakah ini normal?risau i kalau dia tak cukup khasiat. ok,jom tengok wajah kesayangan iolss..










posted from Bloggeroid