Sunday, 20 January 2013

Susu

I tak nak taip entri ni. Sebab rasa sedih.. I dah tak tau nak buat apa lagi dah.

Buat masa ni,i masih exclusively bf rissa. Tapi,sejak rissa lahir, i cuma dapat pam, paling banyak pun 3oz sebelah b. Kalau keduanya,paling banyak pun 5oz. Itu pun sangat jarang. Bukan i tak bersyukur tapi sekarang,memang i struggle untuk pastikan bekalan rissa cukup. Walaupun i rasa i belum cukup usaha lagi..

Sekarang dia minum 3oz X 5 botol. Selalu i bekalkan 8 botol,then menurun kepada 7,seterusnya 6 dan jumaat lepas,i mampu bekalkan 5 botol saja. Cukup-cukup untuk dia.

Tiap hari waktu bekerja,i pam pukul 7.20 pagi,15 minit setiap sesi. Pastu pukul 9.00 pagi i buat PP. Seterusnya 11.30 pagi. Last sekali pukul 3.00 petang buat PP. Kadang-kadang kalau rissa baru habis menyusu masa i balik,i terus pam. Then malam,tiapkali lepas dia abis menyusu,i pam juga.

Kenapa tak buat tandem? Sebab rissa kalau menyusu,dia kena didukung dan dibawa berjalan,siap pakej tepuk-tepuk montot,nyanyi dan goyang-goyang badan seolah i ni buaian/rocker bergerak.. =.='

Milk booster?
Cik b i bengkak kalau i makan daun pegaga. Itu jelah. Yang lain tu,biasa je. Cuma yang pastinya,i kena kerap makan. Fuh! Bayangkan,i makan nasi putih,keli berlada sekor,daun pegaga dan kerabu pelam..suma ni penuh sepinggan. Pastu i makan gardenia dua bungkus. Hah,baru dapat pam 3oz.

Kalau tak,nak dapat 2 oz pun kena PP. Dahlah i takde selera.Selalunya i paksa diri makan. Berat pulak asyik turun je..Last pregnant,berat i 80kg. Sebulan dah bersalin,67kg. Sekarang,65kg.. Sikit punya banyak aku makan,pun masih tak cukup.

Shaklee? I dah cakap kan,alfalfa tak berkesan untuk i. Buat susu i makin merudum. Tapi i ambik blackmores as a dietary supplemen. Again,supplemen ni membantu agar bertenaga je ..Air longan pun i dah try. Horlick,oat,milo..pun dah try. Bukan tak membantu tapi untuk hasilkan susu,i kena makan banyak berkali-kali.

Bila mengadu kat mummy,dia suruh i campur susu dalam nestum supaya baby kenyang. Erk,tak kot. Rissa kecik lagi. Tapi syukur,suami sudi tolong i. Dia kata i tak cukup makan makanan yang ada kalsium. Dan dia nak tolong atur diet untuk i agar i lebih sihat pasni.

Doakan i ya..i tak minta susu banyak,i cuma minta agar susu i cukup untuk rissa. Tahu tak mata i tetiba ada ketumbit dan ianya sembuh lepas i sapu susu ibu kat ketumbit tu? Ternyata susu ibu ni memang elok,terbukti depan mata i sendiri. Jadi i nak bagi rissa susu ibu sekurang-kurangnya sampai dia 6 bulan..


posted from Bloggeroid