Sunday, 27 January 2013

Kisah penyusuan arissa

Bila i kerja,i bagi rissa menyusu guna botol. Dulu,masa dia belum lahir, i beli avent starter pack untuk dia. Masa dia lahir,nipple i melecet sampai berdarah. Jadi i bagi susu pakai botol avent, masa tu dia ok je..

Then bila dia sebulan lebih,dia tetiba refuse teats avent. So,i tukar ke pigeon. Dia suka. I pun tarik nafas lega.

Tapi..dua minggu sebelum i masuk keja,tetiba rissa tak nak menyusu botol. Penat kami paksa,dia meraung tak nak. I dah nangis tengok dia tak nak menyusu guna botol langsung.

Then i belikan dia puting anakku sebab puting tu sama dengan pacifier MAM dia. Tak sengaja pun terjumpa puting ni. Tengah shopping baju dia,tetiba terjumpa puting ni. I letak puting ni kat storage bottle dia.

Nasib dia boleh terima.

I ajar dia menyusu botol time siang,menyusu badan time malam. Ingatkan semua dah ok. Tapi..tetiba dia tak nak menyusu kat i pulak. Ah sudah! Menangis-nangis dia sanggup tahan lapar tak nak direct feeding. Maknya pun join nangis sama.

Yang ni i memang keraskan hati. Dia tak nak direct,maka i tak bagi susu sebelum dia tido malam cam biasa. Walaupun suami dah cakap,bagi je pakai botol.I tidokan dia. Then bila malam tu dia bangun,dia nak menyusu kat i. At last!

Bila i masuk keje,rissa makin bijak. Dia boleh lak menyusu botol sambil isap ibu jari. +.+





Tengok tu,sambil menyusu,sambil isap jari. Bila kita tarik jari dia,dia masuk lagi jari sebelah..

Sekarang dia minum 3 oz. Tahu tak dia ambik masa sejam untuk habiskan susu tu? Nanti-nanti i nak taip entri apa yang buat dia menyusu lama giler.

Ok,bye..

posted from Bloggeroid