Thursday, 3 January 2013

Isu yang tak pernah habis



I adalah orang yang jenis tak kisah. Selalu kalau apa-apa, I memang buat tak tahu je. Dan benda ni pun dah lapuk sebenarnya. Selalu juga I baca entri mommies lain pasal ni. Tapi I tergerak hati nak taip pasal ni sebab I tengok dengan mata I sendiri…..komen-komen seperti….

Ambillah KECERDIKAN LEMBU tersebut ye.No wonder become cow brains.
(ayat I copy paste)

Bagi ibu-ibu yang berjaya fully bf, I memang tabik spring sebab seriously, bukan mudah nak pam selalu, buat stok, cuci dan sterile botol dan kena jaga makan.. I sendiri masih terkial-kial nak sediakan bekalan ebm untuk rissa. Dengan semua stok I cair, dengan rissa yang tetiba tak nak menyusu botol, dengan BS nya yang tak reti sangat handle ebm..haihhh! *sambil kesat peluh di dahi*

Bagi yang bagi fm pulak, mesti ada niat kat hati nak bagi anak bf kan..lagi-lagi sekarang ni semua orang sibuk pung pang sana sini pasal bf. Sampai nak bagitau anak kita minum fm pun segan.. Walaupun mulut cakap tak kisah asalkan anak tu kenyang tapi bila orang mengata, confirm ada rasa sedih kan? 

Tu semua bukan sebab fm ni salah tapi disebabkan PANDANGAN MASYARAKAT yang terlalu suka menilai.

Pada I yang baru dua bulan lebih menjadi ibu ni, I nak cakap kat korang-korang yang suka bagi penilaian ntah apa-apa tu.. ENGKAU CAKAP SENANGLAH! Cuba rasa sendiri..

Kepada yang condemn bf..

Suka hati akulah kot yer pun t***k aku kendur sebab bf anak. Mana ada kajian yang cakap bf anak, benda alah tu jadi kendur? Memandai jer! 

Yang susah payah tu aku, bukan kau.

Kekampungan? Kourtney Kardashian, Beyonce (sekadar menyebut yang I tahu je)  yang retissss Hollywood tu pun bf anak tau. Glamor je diaorang. Tak nampak kampung pun.

Sanggup bazir duit beribu-ribu untuk beli gadget bf? Habis fm tu tak payah guna duit? Oh, mungkin kau dapat fm tu secara percuma.

Kepada yang condemn fm..

Bukannya anak tu diberi racun pun. Lainlah kalau bagi baby minum air bikarbonat, arak..hah, kalau bagi tu, memang salah.

Nak cari ibu susuan? Boleh tak realistik sikit? Takdenya mak-mak ni sesuka hati nak minta susu kat orang yang tak dikenali. Kita bukan tahu apa benda yang orang tu makan. Cari saudara sendiri? Ingat semua orang ni bernasib baik ada saudara mara yang kebetulan tengah menyusukan anak dan susu dia pun melimpah ruah?

Otak macam lembu? Ni I tak boleh terima. Otak macam lembu konon. Kalau mulut yang bercakap tu langsung tak pernah makan cheese kat burger/pizza, tak pernah minum fresh milk/susu pregnant, tak pernah sentuh susu pekat..(i bagi link makna susu pekat) Kalau orang Malaysia, menipu bebenor kalau tak pernah minum air yang tak menggunakan pakai susu pekat. Langsung tak pernah? Baiklah. Korang ada hak untuk cakap gitu. 

Kononnya, minum susu lembu, perangai macam lembu. Minum susu kambing, perangai macam kambing.
Minum susu ibu, perangai macam ibu? Hah, bertuahlah anak tu dapat ibu bongkak riak terlebih cerdik kuar statement gitu. Agak-agak, kalau makan lembu, badan pun jadi macam lembu ye?

Semua ni pendapat peribadi i semata-mata. I pun sedang belajar untuk menjadi ibu. Cuma i strongly berpendapat, KITA TAK BERHAK UNTUK CAKAP KITA LEBIH BAGUS DARI ORANG TU JUST BECAUSE KITA DAPAT BUAT APA YANG DIA TAK DAPAT BUAT. Siapa kita untuk menghakimi orang? Sudah-sudahlah. Itu anak masing-masing jadi masing-masing ada hak nak buat apa, nak bagi apa.

Kalau korang dapat bf anak, bersyukurlah. Murah rezeki anak kita dapat khasiat susu ibu.

Kalau korang bagi anak fm, bersyukurlah. Murah rezeki anak kita dapat juga merasa khasiat susu berbanding anak-anak orang susah yang nak minum air kosong bersih pun tak mampu.