Monday, 7 January 2013

Hari pertama bekerja

Hai.

Jumaat lepas (4.1.2013), i kembali bekerja setelah 3 bulan cuti bersalin.
Perasaan? Entahlah. Berdebar,sedih,takut,gembira..semua ada.
Itu juga pertama kali i tak nampak rissa untuk masa yang sangat panjang.
Pagi tu, i bangun awal, pukul 1 pagi.
Lepas df rissa, i sediakan barang-barang untuk mengepam di ofis, cuci dan sterile botol dia, sapu rumah, cuci baju, jemur baju, cuci pinggan.....
Ya, i penat tapi rasa bahagia dapat menguruskan rumahtangga sendiri.
Masa nak turun kerja pagi tu, i dah rasa sayu..bergenang juga air mata ni..

Tahun ni, i pilih WP1, dan i masuk kerja 7.30 pagi. Sebab i nak spend more time dengan rissa, kononnya.
Tapi..hmmm..malas nak cerita. Buat sakit hati aku jer!!
I dapat pam di ofis pukul 9 pagi, 11.30 pagi dan 3 petang. Tapi agak stress juga ye.. Sebab i pam di cubicle i, telefon asyik berdering jer..isk! 
Untuk 3 kali pam, i dapat 9 oz, cukup untuk 3 botol.
Sedangkan rissa perlu 5 botol sampai pukul 4.30 petang tu..
Pukul 6 petang, i pam lagi. Then 2 pagi lepas rissa menyusu, i pam juga.
Dapatlah 5 botol.
Memang kais pagi,makan pagi. Kais petang, makan petang.

Balik petang tu, i dengan penuh harapan dapat mandikan rissa..dan i siap beli buku untuk rissa yang dia boleh bawa time mandi.
I beli buku tu masa keluar lunch. Masa beli, i dah seronok bayangkan i bagi dia mandi petang tu sambil tunjuk buku kat dia.
Sekali sampai kat rumah, i tengok dia dah mandi.
Kecewa sangat.
Mungkin orang akan fikir, ala..mandi jer pun. Bukan apa.
Faham tak aku dah tunggu selama sepanjang hari untuk mandikan dia??????!!!
Ikut hati i, nak je i mandikan dia sekali lagi tapi i masih menjaga hati orang.
I diam walaupun i rasa sedih dan down gila.

Petangnya, rissa menangis nak tidur.
Dia memang gitu kalau time petang.
I ingat nak pujuk dan tidurkan dia, tapi again..TAK DAPAT.
I diam, sebab diam tu lebih baik dari bercakap.
I nangis sorang-sorang dalam bilik sebab mana ada orang tempat i meluahkan perasaan kan?
Siap plan nak lari dari rumah tapi mengenangkan rissa, i pendamkan hasrat tu.
Sedih tahu tak?

Akhirnya i end up tak makan langsung malam tu.
The whole day, i cuma breakfast lempeng kosong dan lunch bihun goreng.
Tapi tak rasa lapar pun, sebab kenyang makan hati berulam jantung kot.

Eh, entri ni sepatutnya mengisahkan kegembiraan i kembali bekerja kan?
Tapi malangnya, i hidup di dunia nyata so no fairy tale for me.
Ok, kepala dah pening, sekian terima kasih..

---
 
I dah takde masa nak taip blog, tapi i sentiasa blogwalking sehari dua tiga kali yer..
So, kalau nak geng dengan i lebih rapat, follow la instagram i..