Thursday, 17 January 2013

Dah 25 tahun hidup di dunia

Hari ini ialah birthday i.

Syukur,i masih dipanjangkan usia,diberikan kesihatan yang baik,cukup makan pakai..syukur sangat..
Paling seronok,ini tahun pertama i jadi seorang ibu.. :)

Dulu,masa sekolah,i dah aim..sebelum 25 tahun,i nak kahwin dan ada anak. Nampak tak betapa takde cita-cita pasal kerjaya langsung i ni? Huhu. Pasal keja,i lebih suka follow with the flow.

Abis je spm, i terus kerja kat kedai handphone. Keja i ialah bersihkan kedai dan jual topup. I bertahan tiga hari je sebab tokey tu marah i. Grr! Next i jadi guru tuisyen. I keja dalam sebulan je sebab pastu i dapat keja yang lagi besar gajinya iaitu keja di kedai perabot. I belajar pasang perabot,angkat sofa almari suma,jadi salesgirl dari rumah ke rumah.. Masa tu i kerja isnin hingga sabtu, 8 pagi hingga 8 malam. Ahad pulak keja sampai 2 petang. Gaji 350.. Keja macam kuli batak,dibagi gaji gitu. Isk!

Then pas result spm kuar, i dapat keputusan yang baik. Dapat offer further study kat maktab tapi i tak pegi. Sebab i anak sulung,tanggungjawab i besar.. Semoga rissa tak perlu pikul tanggungjawab macam i bila dia besar..

Rezeki ada di mana-mana kan? Pastu i dapat keja di airasia. Bukan sebagai pramugari uolss..counter staff je.. :)

Kat situlah i jumpa suami..first time nampak dia,i terus tekad dalam hati..this is my husband..masa keja kat sinilah i beli keta. Umur 19 tahun,dah ada keta sendiri,yang i bayar guna duit sendiri. Lesen pun i bayar sendiri..

Umur 21,i dapat keja gomen..umur 22,i bertunang..umur 23,i kahwin..umur 24,i pregnant..umur 25,i jadi seorang ibu..

Kalau ditanya apa target i..i harap sebelum i 30,i bebas hutang. *jeles kat suami sebab satu-satunya hutang yang dia ada adalah hutang loan kereta* Tapi sebenarnya,banyak gak perancangan i sebelum 30 tahun..

- nak tambah sorang lagi anak.
- nak melancong ke luar negara,i have bandung in my mind. tapi rasanya,elok i pegi universal studio singapore kot..mesti rissa suka.. :)

Itu perancangan je. Kita hanya merancang kan? Lepas 30,i nak beli rumah. Lepas 35,i nak tukar kereta..Fuh,gila la i buat plan sampai ke tua.Haha..

Dah-dah,setakat tu jelah sebelum i taip plan i untuk dapat menantu pulak. Hehehe..

Semoga i diberikan kesihatan yang baik,semoga i dapat memberi rissa susu badan sampai dia 6 bulan dan seterusnya 2 tahun..semoga i jadi isteri,ibu,anak,kakak dan pekerja yang lebih baik. Oh,semoga i jadi menantu yang baik jugak.. :)

Ok,bye.