Tuesday, 8 January 2013

bagaimana menguruskan ebm di rumah?

Hai.

Mak oi seronoknya boleh update blog sambil baring. Entri ni lebih kepada camna i uruskan ebm di rumah..i tak tahu cara i betul atau salah tapi so far cara ni memudahkan i.

Lepas sesi pam,i rehatkan susu pada suhu bilik dalam 15 minit. Kekadang kalau lupa,sampai sejam. Then i transfer gi botol. Labelkan dengan tarikh dan jam. Kemudian simpan dalam peti ais.




Ni peti ais i yang baru. Bila suami tanya i nak hadiah apa untuk birthday i,i jawab peti ais. Malas nak berebut peti dengan org untuk simpan susu.




Kat sini la i letak suma botol rissa. Dapat idea ni dari sorang blogger gak. Lupa dari blogger mana. Lepas sterilize, i keringkan kat rak atas. Puting lak i letak dalam container ijau tu. Bila dah kering, i tutup botol dan letak kat rak bawah.



Ni lah puting rissa. Brand anakku. Memula dia pakai avent. Then dia reject. Pastu pigeon. Dia reject lak tetiba dalam 2 minggu sebelum i keja. Last sekali,i try puting anakku ni. Bentuk puting ni sama cam pacifier MAM rissa,tu yang dia ok je kot.

Perasan tak warmer tu ada tanda merah? Hari tu i kuar dengan suami. Balik je,i tengok ebm i tengah mengelegak dalam warmer. Dipanaskan dengan suhu 100°celcius. Urut dada i menengoknya. Then untuk memudahkan,i tandalah gini..

Camna i panaskan ebm rissa?

Senang je. I ambil ebm dalam peti ais. Letak dalam warmer ikut suhu yang betul. Susu yang dipanaskan tapi belum diminum ni tahan selama 4 jam. Bila rissa nak menyusu,i masukkan puting tu kat botol,then siap.



Itu jelah kot. Kenapa takde cita pasal ebm yang dicairkan? Sebab memang tak ada stok. Stok i suma rosak. Jadi sekarang memang kais pagi makan pagi jelah..

Oh ya,kalau ada yang masih tertanya nak beli warmer atau sterilizer ni atau tak..jawapan i adalah sila beli. Jimat banyak masa dan sangat memudahkan.