Tuesday, 31 December 2013

Selamat datang 2014!!!

Hai.

Hari ini aku setahun lebih tua.
Start hari ni,aku nak guna aku jer sebab aku dah makin dewasa...ececehh..
Aku kureng suka new year sebab aku lahir bulan januari..jadi bila tahun baru je,startla aku meroyan sorang-sorang sebab rasa diri dah tua.
Bila cakap pasal tahun baru,confirmlah akan cerita pasal azam.
Tahun lepas punya azam pun tak tercapai lagi..ada hati nak ada azam baru??? Takpe,layankan..

Aku nak jadi isteri,ibu,anak,menantu dan pekerja yang lebih baik dan rajin. Aku ni pemalas orangnya. Sampai tahap nak bercakap pun malas. Jadi pasni,kena lebih rajin. Chaiyok chaiyok!!

Next aku nak simpan duit. Sikit pun jadi lah. Janji ada. Sebelum ni,aku memang tak menyimpan langsung. Asben aku dah start bebel dah. Bila nak insaf pun tak tahu.

Last sekali,aku nak cantik sikit tahun ni. Tak nak selekeh cam biasa. Pegi keje pakai mekap. Hahaha..

Friday, 27 December 2013

Tips mudah menyimpan duit

Semalam ada kawan gojes sharekan jadual ni.
Rasa macam wow..hebat ni!
Imej dia kredit to goggle ok.
Konsep dia senang jer. Simpan duit sikit-sikit selama 52 minggu..hujungnya kita boleh ada seribu lebih.
Yelah..kita ni biasa-biasa jer.
Tak mampu nak simpan beribu duit sebulan.

I nak tiru gak ar cabaran ini.
Tapi i nak cuba cara lagi senang.
Instead of seminggu,i guna sehari.
Instead of mula dengan seringgit,i mula dengan seposen.
Jadi hujung bulan kang..i ada seratus lebih.
Wakakaa..bolehlah untuk permulaan..ye dok?
Bukan senang nak tengok mak jemah ni menabung.

Korang yang rasa nak try,silalah.. ♥♥

Thursday, 26 December 2013

Cara mudah dan murah gunting rambut anak

Hai.

Rissa ni jenis yang terlalu susah nak digunting. Sebab tu rambut dia kekadang tak rata lah..senget sebelah la..
Yelah..masa gunting tulah dia melalak,nak pegang gunting,lembikkan badan..hoiii..geram maknya ni. Kalau nak antar dia pegi salon,fuh..memang tak ar. Aritu dah antar dah,perempuan kat salon tu cakap dia tak berani nak gunting.

Jadi bila fringe dia dah panjang,i fikir-fikirlah nak buat acaner..

Pastu dapat idea..ting!! ♥♥

Gunting rambut rissa masa dia tido. Kikiki..

Semalam i tidokan dia sambil bf. Rissa memang cenggitu. Kalau weekend,time nak tido memang menempel je kat i. Pas dia lena,i baringkan dia dan ambik gunting. Pastu mula srettt srett srett..

Kejap je dah siap. Tak payah mahal-mahal nak antar gi salon. Hehe...meh tengok gambar anak dara tu..comey tak..comey tak?

Wednesday, 25 December 2013

Nenek datang ke Johor Bahru

Hai.

Lama tak tulis entry pasal family.
Last week,19-23 disember,nenek dan adik i datang jb.
I teruja sangat uols.
Ini first time nenek i akan naik flight.
Memula dia risau tau. Siap pesan kat i..dia tak nak naik flight malam sebab takut tak nampak jalan. Takut accident kat langit tu hah.. :)

I dan nenek i sangat close. Nenek dah macam mak i sendiri.
Masa kat jb,sempatlah i bawa pegi zoo negeri johor,danga bay,aeon bukit indah,plaza angsana,citysquare,makan kat stonegrill dan restoran 7 spices.

Masa nenek dan adik i balik tu,rasa sedih sangat.
Sebab rissa pun dah biasa dengan diaorang.
Dah pandai panggil adik i (sepatutnya uncle dia) abang..adik i baru abis form 5. Tu yang rasa pelik nak bahasakan diri uncle.

Kalau ada rezeki lebih dan rissa pun dah besar,nanti nak bawa satu famili datang semenanjung ni....

Wednesday, 18 December 2013

Review produk : Celcom prepaid

Hai.

I nak share sikit berkenaan prepaid yang i guna sekarang. Sebab bila i google berkenaan pelan telefon yang berbaloi,cam takde jer.I guna plan celcom 15pax. Plan ni i dah guna sejak tahun 2009 gitu kot...sejak i beli nombor telefon i ni..Berkenaan celcom ni,i dah lama guna celcom. Sejak i ada enset. So,ini review i.

Caj panggilan. 15 sen setiap minit untuk sebarang nombor di 15pax anda. Kalau bukan 15 pax..i rasa 20 sen seminit kot.

Caj sms. Ni i paling suka. 0.01 sen per sms untuk 15pax. Kalau bukan 15pax..mungkin 10 sen atau 20 sen gitulah...i dah sangat jarang sms ni. Selalu whatsapp jer.

Internet.

Hah..untuk internet i beli celcom monthly internet prepaid. Harganya RM38/30 days untuk 1g. Yang i suka pasal internet celcom ni,ianya laju (tapi bila tengok youtube,ada jugak ar tersekat-sekat..kena buffering dulu) dan bila data 1g tu dah abis,kita masih boleh berinternet cuma slowla sikit.

Kalau ada yang rasa tak cukup untuk 1g...kita boleh beli data internet tambahan. Camna nak beli dan berapa harganya?

100MB - RM3, 500MB - RM10, 1GB - RM15, 5GB - RM50

Untuk tambah,hantar ONVOL100MB/ONVOL500MB/ONVOL1GB,ONVOL5GB ke 22188.

Phew...rasa macam duta celcom pulak mak jemah ni!

Adakah line celcom kuat? Bagi i..ya. I kan kekadang balik sarawak..so walaupun i di sarawak dan kekadang di kawasan pedalaman,line celcom tetap ada. Cuma line 3g dia kekadang takde. Tak dapat nak buat video call. Untuk pengetahuan korang,kat sarawak,dulu line telefon yang paling kuat adalah celcom. Tapi itu cerita 4-5 tahun lepas. Sebab tu i guna celcom. Sekarang line digi adalah yang paling kuat di sarawak..i will follow u gitew!

Sekarang ni i dah tak kisah sangat pasal kadar panggilan dan kadar sms sebab i sangat jarang call dan bersms. Semuanya berwhatapps saja...kalau nak contact kengkawan..guna fb jer..instagram pun ada. Semuanya internet!

So i rasa memang berbaloi pelan celcom yang i guna sekarang. Dalam sebulan i cuma perlu topup dalam 20 ke 30 hengget gitu untuk call dan beli internet prepaid 38 hengget. Total dalam 60-70 hengget la...kira ok lah kan. Berbaloi-baloi.

Ada pelan yang lagi best ke? Sebab i ingat nak tukar ke digi pulak.. heheheehe...ok bye.. ♥♥


Monday, 16 December 2013

Resepi homemade fishball

Bajet hot jer benda senang gini pun nak buat resepi. Hehe. Sebenarnya seperti yang i pernah cakap..rissa tak pandai sangat kunyah makanan. So ini cara i untuk ajar rissa mengunyah..i buat fishball. Cara nak buat senang jer..

Bahan.
Seekor ikan. I guna ikan merah/talapia.
Secubit garam.
Lada sulah.
Sesudu teh tepung gandum.

Cara buat.
Mula-mula sila filletkan ikan tu. Hoi susah tau tak! Kat mastercep..i tengok orang buat senang jer. Aku buat susah wei. Tapi takpe.. demimu anak..

Kemudian,blend isi ikan tersebut. Pastikan tiada tulang. Blend sampai halus.

Dah selesai..letak isi ikan dalam mangkuk. Masukkan sedikit garam,lada sulah..kalau nak masuk daun sup atau daun bawang pun boleh. Masukkan sesudu teh tepung. I masukkan tepung sebab ikut resepi padahal i tak tau apa ntah fungsi tepung ni. Gaul hingga sebati.

Bulat-bulatkan isi ikan tadi.

Masa ni kena hati-hati. Pastikan tiada tulang ikan ye. Check betul-betul.

Siap!

I buat ni seekor ikan boleh dapat dalam 20 biji fishball. Cukuplah stok makan rissa untuk dua hari. Senang jer pun kan...pasni nak try buat chicken ball dan meatball pulak. Bila buat sendiri,boleh tau kebersihan makanan tu..betul tak?

Tuesday, 10 December 2013

Tia clarissa @ 14 months

Hai.

6 Disember 2013 genap rissa 14 bulan.
Jadi walaupun i busy,kena gigihkan diri buat entri perkembangan rissa.
Dimulakan dengan panjang dan berat.
Anak dara i tu panjangnya 80cm,beratnya 12.6 kg. Ni perkembangan last week.
Lepas tu..apa yang dia baru jer pandai buat?
Hah...rissa dah pandai jalan!!
Tapi belum expert..just jalan kedek-kedek macam penguin.
Rissa jenis memang lambat nak meniarap,merangkak dan berjalan tapi sekali dia dah pandai,cepat jer dia terer.
Macam part berjalan ni,dalam seminggu..dia belajar dari jalan 2-3 langkah...terus sekarang dia boleh jalan tanpa perlu merangkak lagi.

Rissa dah pandai sebut beberapa perkataan dan kenal beberapa benda. Dia pandai sebut dan kenal cat,ball,pig,fish,pampers,dodo (kartun dalam cuddlies), chacha (puppet dalam hi 5)..
Dia kenal cicak. Bila nampak cicak,dia akan tunjuk. Atau bila kita sebut cicak,dia pandang siling.
Dia tahu makna 'buka' tapi dia sebut 'ka' jelah. Ini terjadi bila dia minta kita buka something.
Dia kenal lion,snake,bird,cat dan tahu buat bunyi keempat-empat haiwan tu.
Selain tu,rissa pandai buat No sambil goyang jari dia macam i selalu buat kat dia.
Lagi apa ek rissa dah pandai?
Hah...dia pandai tiru orang batuk dan tiru papa dia tido siap buat bunyi berdengkur. Padahal papa dia tak berdengkur pun.
Pastu dia boleh kenal eyes,nose,head,hand...dan gigi. Dia tak tau teeth sebab i selalu cakap berus gigi. Bukan berus teeth. =.=
Dia suka berus gigi sendiri. Sebenarnya lebih kepada rissa suka gigit berus gigi.
Gigi rissa masih 6 biji..empat atas,dua bawah.

Saiz kasut rissa adalah 23.
Kartun kegemaran adalah hi 5.
Tapi kalau nak tengok dia gelak,bagi dia tengok cuddlies dan bambam. Confirm dia gelak terkekeh-kekeh.

Buat masa ni,i tengah nak ajar dia say thank you dan lipat selimut.
Cara nak ajar bebudak ni tak susah.
Buat je benda tu depan dia,mesti lama-lama dia ikut.

Makan dan susu rissa so far oklah.
Cuma makanan dia masih perlu diblend lagi.
I risau gak.
Bukan dia tak pandai tapi dia tak suka mengunyah.
Kalau bagi dia biskut,mee,kismis..pandai pulak dia kunyah.
I pun tak tau nak buat camna...

Oh ya,bercakap pasal keramahan rissa...wakakaka..
Aritu i bawa dia pegi playground.
Pastu adalah sorang budak baya rissa ni approach dia.
Siap pegang dia..
Ko tau apa anak aku buat?
Dia buat derkkkk jer. Siap pandang tempat lain. (Gambar i letak kat bawah)
Amboi anak dara,sombong ye awak?

Baiklah..sekian saja untuk kali ini.
Bye.. ♥♥♥

Wednesday, 4 December 2013

Mengatasi masalah sembelit pada bayi dan kanak-kanak

Hai.

Memandangkan rissa selalu sembelit (ini jer benda yang selalu merisaukan i pasal rissa.sembelit jer manjang)..so i nak share cara i atasi masalah sembelit pada budak tu.

Pertama sekali,kalau ibunya exclusively bf dan anak belum ambil solid food,anak seems happy tak sakit,maka ibu tak perlu risau kalau anak tak poopoo ye. Hah,yang ni i dah lalui. Rissa dulu berak seminggu sekali jer! Tapi dia minum susu ibu saja jadi doktor cakap,i tak payah risau. No no no...tak payah bagi air. Susu ibu tu dah cukup.

Bagi anak yang tak fully bf dan dah start solid food..hah...nilah yang kita start risau ni. Apa yang i letak ni ialah cara i pada rissa tau.

*Bagi prune. I bagi yang sunsweet tu jer. Tapi disebabkan rissa tak berapa nak makan prune ni gitew aje,i campur dalam makanan dia.

*Banyakkan minum air masak. Rissa jenis yang suka minum air kosong so ni tak susah sangatlah..

*Banyakkan sayur dalam makanan. Setiap hari,i memang make sure rissa ada consume sayur dan buah. Cuma bila dia sembelit,i make sure dia ambil sayuran hijau macam sawi,bayam dan pucuk manis. Letak banyak-banyak.

*Ubat? Ye,bila rissa sembelit,i bawa juga dia jumpa doktor. Doktor ada bagi ubat lactule (ubat lembutkan najis), pil yang cucuk kat montot tu dan prebiotik. Prebiotik ni elok tau. Dia macam kat yakult,yogurt...memang elok untuk lawas. I cuma bagi rissa prebiotik dan ubat cucuk montot tu jer kat rissa. Setakat ni i tak pernah bagi ubat makan kat rissa sebab bagi i,rissa masih kecil. Selagi boleh elak,i elak.

Oh ye..berkenaan dengan ubat prebiotik tu,ni hah gambarnya. Ambil dengan nasihat doktor ya? Dia macam eno tu. Kita campur dalam air,bagi anak minum. Rasanya plain jer..takde manis ke pahit ke..masam ke..

Setakat ini,itu sahaja cara yang i buat untuk legakan sembelit rissa. Memang dah jadi habit i bila sampai rumah...sebelum apa-apa..i akan tanya mummy,rissa ada berak tak arini? Kalau takde....hah..esoknya confirm i campur prune dalam makanan rissa. Pastu bagi dia minum prebiotic..

Ok,tu jer. ♥♥

Saturday, 30 November 2013

1st giveaway by mommycha

Hoyeah!

Nak join giveaway by mommycha ni.
Selalunya memang tak rajin nak join apa-apa GA tapi sebab i sayang che ta...maka i join jugak!
Micha sayang...aku join sebelum 12 tengah malam tau.
Jangan disqualified aku tau.

I pilih gambar ni sebab i suka konsep black and white..
Semoga ada rezeki tia clarissa.

Tia clarissa,
Mama will kiss away your pain so you can be happy forever.

Wednesday, 27 November 2013

Review collagen plus vit e cream

Hai korang!

Akhirnya i jumpa produk kecantikan yang sangat sesuai dan berkesan untuk i.
Memula tu i plan nak beli produk lain tapi lepas diyakinkan oleh bff,sepupu dan biras i yang produk ni best..so i trylah.
Even mak cik i pun guna tau.
Haip diaorang ni guna produk best bukan nak share!

Apakah produk yang dimaksudkan?
Hah...jawapannya ialah collagen plus vitamin e cream. I beli satu set dan setiap set mengandungi sabun pencuci muka,krim siang dan krim malam. Boleh digunakan untuk 2-3 bulan.

Ini testimoni i sendiri setelah menggunakan collagen plus vit e selama sebulan.

Hasilnya kulit i lebih licin,lembab dan paling penting...kulit i dah tak kusam lagi!
I dah tak payah guna bedak lagi sebab kulit i dah tak pucat macam dulu. Hoyeah!
Bintik hitam dan putih berkurangan.

(Gambar kat bawah tu beza i guna set ni untuk sebulan)

Keburukan set collagen plus vit e ni bagi i cuma satu jer. Dia buat kulit i cerah. Taklah putih melepak tapi i cerah sikit la. I lebih suka kalau kulit i tan sikit. =.=

Sesuai tak untuk pregnant lady?
I tak kata tak sesuai tapi seperti yang kita sedia maklum,perempuan mengandung tak digalakkan mengambil apa-apa produk kecantikan. Takut effect baby.

Kulit mengelupas tak?
Hmm..untuk kulit i,langsung tak mengelupas.

Kalau stop pakai,kulit jadi buruk tak?
Hah...jawapan i..tak! Contoh terdekat..i sendirilah. Ko ingat aku gigih nak menepek krim setiap hari? Errr..memang tak arr. Selalu pakai bila ingat je..lagi-lagi krim malam.

Sesuai untuk semula jenis kulit tak?
I jenis kulit kering. Bff i pulak jenis kulit oily dan banyak parut jerawat. Dan set ni berkesan untuk kami berdua.

Krim ni banyak chemical tak?
Of course la sayang. Semua produk kecantikan macam krim muka losyen shampoo..semua tu mengandungi bahan kimia. Tapi satu je i boleh cakap. Dari pengalaman i dan kawan i serta kazen i yang guna produk ni,semuanya ok. Takde apa pun.

Ada produk tiruan tak?
Ada. So kalau nak beli tu kena hati-hati tau. Yang i tau,kalau fake punya, ada 3 cara nak kesan.

Penutup krim tiruan warna pink tu lebih light dari yang original.
Krim siang yang tiruan lebih berminyak dari yang asal.
Krim malam yang tiruan lebih gelap dari yang asal.
Cetakan pada sabun yang tiruan tak timbul seperti yang asal.

(Korang boleh google untuk tengok perbezaan asal dan palsu ok)

Nasihat i,beli collagen plus vit e ni dari orang yang boleh dipercayai. Jangan tertipu. Nanti kang kulit tu rosak..acaner?

Itulah review i. Apa yang i boleh cakap..set ni sesuai untuk i. Kalau korang guna..jangan pulak fikir kulit boleh jadi halus mulus dalam masa seminggu kalau asalnya kulit tu sangat bermasalah. Ini bukan krim magic hokey..

Sebagai tambahan,korang boleh makan supplemen vitamin e dan vitamin c shaklee gak. Hah,tu pun elok untuk kulit.

Ini bukan review berbayar. I tak dapat apa pun dari review ni. Saja nak share something yang best jer. ♥

Tuesday, 19 November 2013

Bila anak sudah pandai meminta-minta

Hai.

Sekarang i busy. Banyak keje.
Memang susah sangat nak blogwalking.
Nak 'berwhatappwalking' kat group whatapps pun dah jenuh. Hehe..
Ok terus kepada tajuk.

Dari kecik,rissa bukan seorang budak yang suka minta apa-apa.
Dia tak pernah minta susu,tak pernah minta makan..
Ohh..dia cuma selalu minta didukung jer. =.=
Bukanlah sebab dia baik giler tapi sebab apa yang dia perlukan tu disedia depan dia even sebelum dia minta.
Itu dulu ye.. itu dulu..

Sekarang..di usia setahun satu bulan..budak ni dah pandai minta barang weiii..

Kalau tengok hp i,dia mulalah cakap..ber ber ball (itu lagu kat phonic song yang dia suka tengok). Bila dia cakap gitu..hah..itu maknanya dia nak tengok hp. Nak tengok flash card animal dalam tu. Selagi tak dibagi,dia merengek.

Aritu pegi zoo,dia tengok kolam air yang tempat orang berdayung sampan,dia tunjuk kat kolam. I ingat dia nak tengok bird kat tu. Bila dibawa dekat,dia lembikkan badan nak turun pastu goyang-goyang kaki. SEBAB DIA INGAT TU SWIMMING POOL! Haih.

*gambar yang nenek dia tengah dukung rissa ni adalah time dia nak lembikkan badan

Pastu bila pegi giant,dia tunjuk belon. Sambil cakap fish. Sebab dia nampak belon ada gambar nemo. I ingat dia nak pegi tengok jer. So i pun bawa dia pegang belon tu. Bila dah sudah, i cakaplah...

Ok girl. Go home. Bye-bye fish. (sambil nak letak belon tu semula di tempat asal)

Kau ingat dia rela hati bagi mak dia belon tu macam masa dia masih kecik dulu? Takkkkk..dia pegang belon tu kuat-kuat sambil cakap fish fish..

Walaupun i tau yang rissa banyak kenal animal,tapi bila dia cakap tu,i masih kagum dan macam nak cakap...ohhh hebatnya. Pandainya. So dah sah-sahlah hati i ni cair dan belikan jugak belon tu walaupun-belon-tu-kecik-tapi-rege-RM8-huh-mahal-nak-mampus-syukurlah-malaysia-masih-aman. Pffft! *sila baca ayat tersebut dengan senafas sahaja.

Lepaa ni nak ajar rissa cakap samsung note 3 kat papa dia. Kotlah papa dia terbuka hati nak beli. Bolehlah mama tumpang sekali ye dok.. ♥♥♥

Wednesday, 13 November 2013

Review essenseri

Hai.

Selalunya bila dah jadi mak ni,i selalu sangat takde masa nak sapu macam-macam kat muka. So bila dapat peluang untuk try satu produk yang i rasa sangat all in one..i rasa teruja sangat!

Rangkaian essenseri ni ada 4 produk. 

I dah try produk essenseri ini untuk hampir sebulan. Ini review i..

Skin renew facial cleanser
Boleh remove mekap yang simple. I suka. Bau dia tak wangi sangat..paling best,lepas cuci muka guna ni..kulit tak rasa kering langsung.

Extra whitening serum mist
Ini serum yang paling i suka sebab memang boleh nampak kulit i cerah sikit bila konsisten pakai. Hari tu masa i balik sibu,i cuma bawak serum ni dan pencuci muka jer. Best sangat. Sebab tak perlu bawa sampai 1 beg penuh dengan pelembab toner bagai. Guna ni jer dah cukup.

Age defying serum mist
Serum ni untuk anti penuaan gitew. I selalu guna malam. Lepas mandi,spray jer kat muka,pastu tepuk-tepuk sikit muka tu bagi serum ni menyerap.

Acne reduction serum mist
Kalau time nak piyed tu,kekadang muka tumbuh jerawat kan? Hah..i guna nilah. Terus jer jerawat tu kecut. Sukaaaaaa!

So far i rasa produk essenseri ni berbaloi untuk dibeli. Betul-betul menjimatkan masa sebab dia all in one. Tapi kalau kulit tu super kering..i advise guna pelembab lepas guna serum ni.
Kulit i memang jenis kering tapi elok jer walaupun i cuma guna serum ni sahaja. Kulit orang lain i tak tau pulak la..apa yang i cakap ni berdasarkan kulit i yer..

28 things about you

I taip entry ni sambil dengar cd yang dia bagi masa kami masih couple dulu. Tetiba rasa jatuh cinta sekali lagi. Ewww...poyo jer. Ahh tak kira. Nak jugak letak something pasal si dia..
1. Dia jenis yang sangat bertanggungjawab. Sangat! Apa-apa tugas kau bagi kat dia,kau jangan risau. Sebab dia memang akan selesaikan tugas tu dengan sebaik mungkin..walaupun itu mungkin akan menyebabkan dia penat tak cukup tido tak cukup rehat....dia akan buat juga.
2. Garang. Tapi hanya pada masa-masa tertentu dan hanya orang yang bertuah jer boleh tengok kegarangan dia. Orang bertuah tu tentulah isteri dia yang gojes ni. Iols memang sangat terer buat dia marah. Even mak dia pun tak tahu yang anak dia garang.
3. Ini cliche' tapi dia ada di sana tiapkali diperlukan. I jarang break down. Tapi ada sesekali..contohnya masa datuk i sakit tenat aritu,i menangis teruk gila dan dia ada untuk pujuk i. Dia adalah a shoulder for me to cry on.
4. Kreatif. Dia pernah bagi i lukisan potret i. Kagum sangat even dia cakap dia spend almost seminggu nak lukis.
5. Dia suka kutuk i. Haha. Kutuk i ni bengong,suka cakap merapu..ahaha..tapi i tak kisah pun sebab i kami memang suka kutuk each other.
6. I ada masalah menentukan yang mana satu kiri dan mana satu kanan dengan betul. Dan dia boleh terima kekurangan i yang tu seadanya. Kau bayangkan tengah drive pastu tanya kat pasangan kau... sayang,kat mana kedai yang awak cakap? Pastu pasangan kau akan sama ada..
a. Jawab..ada kat sana tu. Kat kiri. Belok kiri!! -sambil tangan tunjuk kanan-
b. Diam sambil fikir mana satu kiri dan kanan pastu kau tunggu dia habis fikir sampai kau dah terlepas simpang kiri dan kanan dan kau kena u-turn kat depan. =.=
Ok,sila bayangkan betapa annoying gila i ni.
7. Dulu,i sangat suka merungut. Dia tak suka. Dan i berjaya kurangkan 80% perangai i tu dengan diam. Sebab tu instead of seorang yang banyak cakap,i jadi seorang yang malas bercakap.
8. Dia boleh terima kenyataan bahawa lepas dia cakap panjang lebar kat i dan respon i cuma diam. Bila dia tanya kenapa diam? I jawab.. sayang tak ada benda yang elok untuk disebut.
*kami penat nak bergaduh over little things so ya,kami jumpa konsep kalau takde benda yang elok untuk diucapkan,baik diam*
9. Tiap malam,dia tolong buat susu rissa.  :')
10. Dia sangat freak out kalau i drive dan dia duduk di bahagian penumpang. Dan ianya bukan sebab i drive laju tapi sebab i drive sangat slow,pastu bila dia cakap belok kanan..... (sila refer nombor 6 di atas)
11. Dia suka hitam dan putih.
12. Dia suka samakan i dengan akak pink dan i akan dengan bangga jawab...kalau saya macam dia,awak patut bersyukur tau tak? Sebab dia pandai simpan duit. Nanti awak tunggu umur saya macam dia....saya beli cincin juta-juta. Padahal i collect coins je tiap ari. Nak cecah seratus pun susah,apatah lagi nak cecah juta. Pffff!
*sila jangan buat-buat tak tau akak pink tu sape*
13. Dia tak suka running man dan i sukaaaaaa running man. Huwaaaa...kenapa sayang? Tell me why. -sambil hentak kaki-
14. I suka tengok csi. I rakam csi ny dan csi biasa dalam pvr astro tau. Csi miami i kureng sebab tak suka horatio. Dan dia asyik tanya...kenapa awak tengok ulangan? Tak pun,kenapa cerita ni tak pernah habis?
Grrrr! Penat i nak explain. Ini bukan ulangan. Ini cerita lain cuma pelakon dia sama. Dan ini bukan drama bersiri yang ada last episod bagai. *csi new york dah final season.sobs*
15. Dia sanggup teman i tengok cerita hantu.
16. Dia rajin tengok rancangan/movie yang i belum/takde masa nak tengok pastu dia akan cerita kat i pasal rancangan tu.
17. Dia suka asam pedas yang i masak.
18. Dia lagi pandai masak dari i.
19. Dia minat sukan. Sekarang,obsesi dia ialah gym. Dan dia selalu usaha supaya i pun minat sukan. Please ok sayang.....saya dan sukan ibarat....ewwww..i nak taip sukan pun sukar tau tak?
20. Rissa sangat sukakan papa dia. Sangat. Rissa cari papa tiap masa. Dan dia suka buli rissa. Sian i tengok rissa tu terjerit-jerit kena buli.
21. I start kontraksi yang kaw-kaw punya dari pukul 2 petang sebab masa tu doc pecahkan air ketuban dan masukkan induce kat i. I bersalin 12 tengah malam. Dia ada di sisi i sepanjang waktu tu. Langsung tak makan,tak tido,tak rehat.
22. Kami suka masterchef US. Wajib tengok tiap minggu.
23. Dia bukan jenis kaki lepak. Langsung tak pernah pegi melepak kedai mamak malam-malam tengok bola. Ini something yang i sangat appreciate sebab i pun tak faham konsep orang laki ni suka lepak kedai mamak.
24. Dia tak merokok.
25. Dia suka belasah i. Oh..bukan belasah time gaduh sampai i lebam bagai tu. No,dia tak pernah pukul i. Tapi lebih kepada belasah main-main. Dia cekik i,i tendang dia. Cam bebudak bergusti. Wakaka. Sebab tu i kuat. Jangan cari pasal,nanti aku tumbuk!
26. Punctual. Dia jenis menepati masa.
27. Walaupun kebanyakan lelaki minat bola,tapi dia tak minat sangat pun. Dia tak fanatik bola. Tapi bila ada perlawanan best,dia tengok gak ar. Cuma taklah sampai sanggup ambik mc semata-mata nak tengok bola.
28. Hah,yang terakhir! Fuh...sepanjang 8 tahun i kenal dia..kami pernah bekerja bersama selama 2 tahun..selama tu dia langsung TAK PERNAH AMBIL MC ATAU EL. Tak pernah hokay? Tak,bukan bermakna dia tak pernah sakit tapi i pun tak tahu kenapa dia tak nak ambil mc. Even kalau dia sakit,dia sanggup pegi klinik masa off day sebab dia tak nak minta cuti sakit. Ok..sekali jer dia terpaksa EL iaitu masa i nak bersalin. Itu pun dia dah gelisah cakap..aduh macam mana ni saya kena kerja?
Dan dia jugak tak pernah keluar ofis masa kerja atau balik awal. Langsung!
Serius. I sanggup terjun parit kalau satu hari nanti dia sanggup escape dari tempat kerja sebab itu sangat impossible.
Kenapa i taip entri panjang lebar gila walaupun tahu takde orang nak baca ni?
Sebab hari ini birthday dia yang ke 28!
Happy birthday husband.
Semoga dimurahkan rezeki,dipanjangkan umur dan diberikan kesihatan yang sempurna.
I love you..
Oh...and our daughter love u more.. :)

Wednesday, 6 November 2013

Mengatasi masalah harga barang yang naik

Hai.
Tadi ada mimi (mama rafif) post kat fb pasal belanja bulanan.
Jadi tetiba rasa rajin nak buat entri.
Sekarang barang banyak dah mahal gila kan?
Contoh..dulu minyak kereta,RM50 boleh full tank.
Sekarang RM75. Nampak tak beza RM15 kat situ?
Belum lagi barang dapur sume.
Semua dah naikkkkk!

Jadi apa yang i buat?

Tukar pampers rissa.
Dari lahir,rissa guna mamypoko sepanjang hari. Pasni ingat nak guna drypers untuk siang,mamypoko untuk malam.

Tukar skincare.
Dulu i guna mary kay. Sekarang guna produk lain yang jauh lagi murah. RM35 jer merangkumi krim siang dan malam dan pencuci muka..hasilnya,sama jugak muka aku gitu. Takde beza apa pun. Sama jugak cantik. Eh?

Kurangkan makan di luar.
Aah. Bila kurang makan luar,duit save sangat. Tapi i make sure..dalam sebulan tu ada sekali makan kat luar. Sebab i kesian kat rissa. I tak nak nanti budak tu tak biasa makan kat luar.

Pam minyak di shell.
Rara ada buat entri pasal petrol ni. Dia kata kalau pam kat shell...lagi jimat berbanding di tempat lain. Jadi i ikut cakap rara...i pam minyak di shell. Lebih kilometer katanya...

Beli barang bila ada sale sahaja.
I selalu beli barang dapur di UO. Barang kat situ murah berbanding giant dan tesco. So i memang beli barang kering kat situ. Cuma,dia akan buat member day setiap hujung bulan..so kena bijaklah. Beli masa hujung bulan..jangan mengada nak beli tengah bulan.

Kurangkan beli baju anak.
Erk, ok fine. =.=

Beli barang yang bersaiz besar.
Hah...yang ni i dah lama praktikkan. Ada orang suka beli minyak masak botol kecik sedangkan kalau beli botol besar..lagi murah. Sama gak macam pencuci pinggan. Beli yang botol paling besar tu,boleh guna sampai 3-4 bulan tau.

Pastu benda yang ada refill macam pencuci baju semua tu,beli jer refill. Lagi jimat.

Guna astro value pack jer.
Sekarang i melanggan astro super pack. Lepas naik harga ni,astro jadi RM150 gitu...fuh! Kalau value pack tu..RM70 lebih jer. Tapi asben nak tengok sport..i nak ada pvr...acaner...huwaaaa..

So far itu jer kot yang i boleh buat. Oklah..nak balik dah. Bye.. :)

Monday, 4 November 2013

Gigi tia clarissa

Hai.
Rissa start tumbuh gigi masa dia 10 bulan.
Gigi pertama dia adalah gigi bawah,sebelah kiri. Pastu kanan.
Diikuti dengan gigi atas sebelah kiri,pastu kanan..
Pastu dalam dua minggu lepas,gigi dia yang kat atas tu..dua lagi tumbuh.
Hah,sejak ada enam batang gigi ni,dia rajin menggigit tau.
Masa bf tu,kekadang dia gigit sampai i luka.
Pedih.
Sampai sekarang ni masih rasa pedih.
Dia selalu gigit time malam,waktu tido.
Mau tak aku terjerit malam-malam buta?
Tapi dia tak sengaja,i tahu.
Sebab kalau dia sedar,dia tak buat.
Cuma tulah..sian dia sebab gusi dia gatal.
Asyik gigit jari sendiri jer.
I pun konpius,dia ni rasa sakit ke tak...
Tapi kekadang i marah jugak!
Cakap nooooo!!!!
Sakit wei..
Ada sekali i pukul tangan dia.
Yang kesian,dia pegi pukul tangan dia sendiri.
Hai lah anak....mama minta maaf.
Nasib baik anak-anak ni pemaaf kan..
Walaupun mama dia marah,tapi dia tetap gak nak mama.
:(
Camna i cuci gigi rissa?
I selalu bersihkan guna kain bersih je.
Tu pun selalu dia ngap tangan maknya ni.
Oh ya,gigi rissa macam ada jarak jer kat tengah tu.
Risau pulak i.
Dear gigi,please tumbuh dengan cantik ye..
Sian anak dara i nanti.
Okbai...

Thursday, 31 October 2013

Langkah yang pertama tia clarissa

Sebenarnya..bukan first step pun.
Rissa selalu dah boleh jalan selangkah.
Tapi hari ni,dia jalan dua langkah!
Rasa happy dan terharu sebab rissa boleh langkah sikit.
Anak orang,setahun dah pandai jalan..
Rissa dah hampir setahun sebulan..baru nak jalan dua langkah..
Takpelah sayang..mama tak kisah pun.
Rissa ni kalau diperhati,dia memang slow sikit perkembangannya.
Tapi masih normal.
Dia agak lambat pandai merangkak,pandai duduk,pandai menyusur...
Anak manja,cenggitulah! =.=

Oh ya,gambar rissa ni i nak tunjuk yer..
Rissa cuma akan menyusu botol di waktu siang dalam posisi camni.
Dia kena baring atas peha kita.
Kalau tak,mimpilah kau nak dia minum susu.
Tapi time malam,elok pulak.
Rissa rissa....

Wednesday, 30 October 2013

Pendidikan awal untuk anak

Hai.
I nak cite pasal pendidikan yang i bagi rissa.
I dari rissa baby lagi..i memang dah start bagi dia flash card,buku,bagi dia tengok lagu abc..
Bukan i nak paksa dia belajar..
Tu lebih kepada pengenalan kepada rissa.
Supaya dia biasa.

Sampai sekarang,apa yang i perasan,rissa prefer buku daripada mainan.
Dia suka tengok buku haiwan.
Maka mak ayah dia ni gigih mencari buku gambar animal.
I tak suka buku yang gambar kartun haiwan..sebab i tak nak rissa terkeliru.
Yelah..tetiba elephant kaler purple..apa kes pulak kan..

Tapi iye..dia kenal kucing.
Tak kisahlah kucing kartun ke hape..
Asal tengok jer..dia akan cakap mimimi..
I pulak takut kucing.
Sedaya upaya i tak nak tunjuk depan rissa.
Sebab i tak nak anak i tak suka binatang.
Tak elok kan?
Walaupun asal dia tengok semut jer,cepat je jari dia nak bunuh semut tu. =.=
Kalau depan i,i akan cakap...rissa no! kesian semut.

Flash card?
Flash card rissa..i buat sendiri.
Erk sebenarnya asben i buatkan.
I cuma print jer.
I rasa lagi senang buat sendiri sebab i boleh guna kadboard yang keras dan murah.
Pastu boleh pilih nak saiz acaner..
Kos tak sampai RM10.

Camna i ajar anak belajar flash card?
Sebenarnya i ikut kaedah kak atyfared.
Boleh tengok kat blog kak aty acaner dia ajar qaleef.
I tunjuk flash card depan rissa bila dia ready.
Bila rissa tak nak,i tak paksa.

Oh yer..
Selain tu i bagi gak rissa dengar phonic song.
Alah..macam mimi (mama rafif) ajar anak dia.
Dari A sampai Z..rissa suka X.
Dia pandai sebut X jer.
Kalau 1 sampai 10..rissa pandai sebut ten.
Hahahaha..

-sorry eh kak aty dan mimi..tak reti nak tepek link la-

Perkataan yang rissa pandai sebut?
Sibuk nak letak jugak..hehe..

Mama,papa,ubat,ten,baby,ica (ni dia ikut kami panggil dia rissa...dia sebut ica)..

Itu jer kot yang i ingat. Ok bye..

Monday, 28 October 2013

Tia clarissa is one!

Omg lambatnya nak update yang ni. Dah nak hujung bulan baru terhegeh-hegeh..
Baiklah,tanggal 6 oktober 2013,genaplah rissa setahun. Update perkembangan dia dulu.
Rissa tumbuh gigi ketiga pada 6 oktober tu tau. Tomei sangat ada 3 gigi. Sekarang,dia dah ada 4 gigi. Baru tumbuh last week. Dua atas,dua bawah.
Rissa belum pandai jalan. Baru pandai angkat bontot nak berdiri sendiri.
Kalau bercakap,dia dah tau panggil mama dan papa.
Bila kita tanya..
Rissa,camna bunyi cat? Dia jawab mimimimi...
Masa birthday dia aritu,kami tak celebrate sangat pun. Just beli kek kat secret recipes je. Kalau boleh,i memang nak buat majlis tapi yelah..nak buat acaner..takde sedara pun kat sini. Tapi its oklah kan..apa yang penting,kami ingat dan hargai kehadiran rissa..
Tambah pulak,rissa punyalah tak suka nak blow candle bagai. Wakakaka.. sebab masa kami nyalakan candle tu,pastu dia pegi pegang..tangan terkena api..terus nangis.
Rissa sayang,
Mama dan papa sayang rissa.
Walaupun rissa suka gigit mama time bf tapi mama masih sayang..
Hadiah untuk rissa,mama papa belikan kereta lion.
Kami ingat nak belikan rissa gelang,tapi rissa ni asyiklah nak menggigit manjang. Haih!
Love you baby!
Tak payah cepat sangat besar ye.

Thursday, 24 October 2013

Nedim nazri,kekasih nora danish

Wakakakaka...jemah sangat pepagi ni!
I selalunya tak komen kat ig artis/blogger popular/selebriti.
Sebab segan dan tau diaorang takkan reply.
Malas ah..

Semalam i ada komen kat ig nedim.
I dah lama jugakla follow insta dia sebab i memang stalker.
Kepo hal artis gitew.
Nedim ni bf nora danish..sekarang kan diaorang tengah bercuti di london.
Pastu banyak yang kutuk diaorang cakap menghabiskan duit rakyat bla bla sebab nedim kan anak menteri..

So nedim ada post satu gambar dengan caption yang kat bawah ni..

Dan i pun tergerak hati nak komen balik.
Pastu dia reply tau!
Aww..teruja..sebab tak sangka yang dia ni nak juga reply..

Tapi so far i tengok memang dia rajin komen kat ig dia..
Kira oklah kan...

Eh,ini pun nak buat entri?
Alaaaaa..suka hati iols la...
Hehehe..

Sunday, 13 October 2013

Rissa,mana mulut cantik???

Hai.
Arini saya taip blog mama.
Sebab saya nak sume tengok aksi saya yang paling latest.
Saya suruh mama simpan gambar ni tau.
Tak post kat instagram pun.
Nak surprise..

Mama saya suka buat mulut dia gini.
Dia buat kat papa tiapkali dia minta papa buat something.
Atau masa dia majuk kat papa.
Mama ajar saya buat gini supaya nanti kami senang nak buli papa.
Saya memang suka tiru apa suma orang buat.
Jadi saya tiru mama.

Sekarang kalau orang tanya...

Rissaaaaaaa...mana mulut cantik?

Hah,cepat-cepat saya buat gini..

Oh ya,lupa.
Selain buat gini,saya juga dah mahir buat pandangan ala puss in the boot.
Kalau saya tak suka sesuatu,saya boleh kerutkan sikit dahi,pastu bulatkan mata,pastu buat mata saya berkaca-kaca macam nak nangis.....
Ni pun saya belajar kat mama.

Mama best.
Ajar saya macam-macam taktik untuk buli papa.
Wakakakakaaaaaaa..