Wednesday, 26 December 2012

Badan dah jadi second hand



Hai.


  Dulu, tiapkali i balik rumah datuk, i memang suka giler mandi sungai.
Sampaikan family i panggil i badak sebab i suka berendam dan gemuk.
Pastu, kalau kat ofis, i memang langsung tak pernah nak bersweater/berselendang/berstokin bagai walaupun ofis tu sejuk macam icebox. Masa pregnant, i siap letak kipas tepi meja sebagai tambahan kepada aircond tu. 

Pendek kata, i memang suka sejuk dan tak tahan panas orangnya.

Tapi lepas dah bersalin ni, i perasan sesuatu.

I LANGSUNG TAK TAHAN SEJUK!

Kalau mandi lebih 15 minit, i dah gigil-gigil. I tak boleh mandi dengan air panas, nanti kulit i kering.
Bila malam, I rasa sejuk giler walaupun kipas tu dah paling slow i letak. Siap berbungkus dengan selimut. Mungkin salah i jugak sebab tidur pakai seluar pendek.

Pastu, kalau kat mall pun i tak tahan. SEJUKKKK!!

Paling tak tahan, kalau keluar berdua dengan suami, dia suka pakai moto. Kalau siang, i ok je. Tapi kalau malam, rasa sejuk tu menusuk tulang tau. Almaklumlah, i ni kalau naik moto takdenya nak bersweater. Pakai tshirt je.

Tak tahan sejuk satu hal, lagi satu pulak i tak tahan kena hujan..

Dulu, i memang jarang berpenyakit orangnya..syukur! Satu-satunya penyakit i ialah ekzema.
Setakat redah hujan sampai basah lencun, pastu masuk aircond berjam-jam tanpa mandi dulu..i elok je. I memang takkan demam/flu kalau kena hujan.

Tapi bila dah bersalin, kena hujan renyai-renyai jer, i dah pening-pening lalat.
Apa lagi ye?

Oh, lagi satu. Dulu, i kuat. Serius, i memang kuat. Takat angkat tong gas tu, memang no hal. Tapi sekarang, i nak angkat beras 10kg tu pun dah rasa nak pitam. Tak larat ok. Rissa tu pun i dah mengah nak dukung.

Kalau citer nak mak i, mesti dia cakap sebab i tak berpantang dengan bersungguh-sungguh. Erk, betul kot?

Kalau masa boleh diundur balik, hmm..rasanya i masih buat benda yang sama. Haha. Tak koser aku berpantang bagai nak rak. Biarlah i seksa sikit sekarang dari seksa masa berpantang..

Paling penting, dulu i memang pelupa. Tapi sekarang, i dah pelupa tahap alzhimer.. (betul ke ejaan ni?malas nak check). I pun tak sangka i boleh pelupa yang melampau. Contoh :

I pegi dapur yang hanya sejengkal dari ruang tamu untuk cuci pinggan tapi sampai kat dapur, i macam clueless. Apsal i kat dapur ni ye?

I cuci baju kat mesin. Mula-mula i buka paip dulu untuk isi air. Lepas tu, i pegi buat benda lain kejap. Sejam kemudian, baru i ingat yang air paip masih dibuka. =.='

I selalu makan 3-4 kali sebab i lupa i dah makan ke belum. (note : dalam otak i, i dah set i kena cukup makan supaya ada susu).

Banyak lagilah benda yang i lupa. Janganlah i terlupa letak anak kat mana nanti...adoi...

Tapi ada juga positifnya. Bila dah ada anak ni, i tak perlukan tidur 8 jam macam dulu. Selalunya tiap hari, rissa paling lewat pun akan tidur 9 malam. Bila dia tidur, i akan tidur. Then dalam 12.30 pagi, i akan bangun susukan dia. Lepas tu, i tak tidur sangat pun. Tidur-tidur ayam jer. Selalunya i blogwalking tengah-tengah malam tu sampailah ke pagi sambil menyusukan rissa kalau dia bangun. Dia biasa akan bangun pukul 3,pukul 5 dan pukul 7..

Hmm..itu jelah yang berbeza setakat ni..  :)


Wednesday, 19 December 2012

Arissa dua bulan



Nak update perkembangan Tia Clarissa ketika dua bulan, walaupun dia dah nak masuk tiga bulan..

Masa check up hari tu, nurse ada tanya..rissa dah pandai apa?

I jawab, dia dah pandai senyum bila kita agah dia (yang ni comel sangat!!) dan dia dah pandai marah (tak comel langsung). Asal rissa mengamuk jer…..

MIL : Papa dia dulu masa kecik baik sangat. Senang jaga. (nak cakap yang rissa garang ikut I lettew)
I : Saya pun baik jugak, mami saya cakap.. (ayat tak nak kalah.haha)

Dia dah pandai hisap jari, tapi belum pro sangat.

Kegemaran dia ialah tengok lampu dan kipas yang berpusing. Kalau gi mana-mana, dia asyikkkk tengok lampu aje. 

Betul cakap orang. Baby ni masa memula memang susah sangat nak jaga. Sekarang dia dah besar sikit, dah ok dah. Dah tahu rentak dia.

----

Cerita pasal anak..bila kami suami isteri beli barang yang mahal bagi kami untuk anak..ada orang cakap..

biasalah tu..anak baru sorang

Ya, I akui yang kami laki bini memang teruja dengan rissa, dari masa pregnant sampailah sekarang. Yelah, semua parents nak yang terbaik untuk anak dia kan? Cuma I cam kurang setuju dengan kata-kata yang mengatakan anak pertama jer akan dapat layanan extra. 

Kalau ada rezeki anak kedua nanti, I akan pastikan dia pun dapat apa yang I bagi kat rissa. Sebab tu I belum ready nak ada baby lagi. I tak nak nanti dia tak dapat apa yang rissa dapat.

Orang kata, jangan latih baby guna barang mahal tapi barang yang mahal adalah barang yang berkualiti, selalunya. Sebab tu ada pepatah alah membeli, memang memakai, ye tak? Paling penting, I beli barang guna duit sendiri,bukan guna duit diaorang.

Anak pakai pampers mahal? Ya, sebab tu je yang sesuai untuk dia. Takkan nak suruh I borong suma jenama pampers kat pasar untuk bandingkan mana yang elok untuk dia? Dah jumpa yang sesuai, guna jelah sambil pejam mata tengok harga….

Anak guna toiletries mahal? I aware dengan bahaya paraben, SLS dan segala bahan-bahan yang tak elok dalam produk-produk jadi memandangkan I tahu benda tu tak elok, takkan I nak bagi baby pakai?

Apa yang penting..

TEPUK DADA, TANYA POKET.

Tuesday, 18 December 2012

Cabaran memulakan breastfeeding



Hai.

Start 10 Disember 2012, I mula jadi pengepam susu yang tegar la konon-kononnya.
Sebelum ni, I pam hangat-hangat tahi ayam je sebab dalam hati nak extend cuti tanpa gaji selama 3 bulan. Tapi hajat tu tak kesampaian.  :’(   Takpelah, lagipun sampai bila I nak bertangguh kan?

Sebenarnya susu I takdelah banyak sangat tapi seperti yang otai-otai mommies semua cakap, pengeluaran susu ni adalah sama dengan keperluan baby, so I relax jelah. Apapun, risau jugak ok. Yelah, sekali pam I boleh dapat 1oz lebih jer, kadang-kadang 2oz. Silap I jugak. Tak minum air dengan cukup..jarang sangat pam..harapkan si rissa tu jer jadi pengepam i..

Jadi, apa I buat?

Pam setiap 2 jam sekali. Sekarang, start 8 pagi sampai 4.30 petang, I bagi rissa minum susu melalui botol. Setakat ni dia minum dalam 2 - 3 oz..

I pastikan dalam sehari I minum sekurang-kurangnya 1.5 liter. I tahu jumlah tu masih sikit tapi I tengah belajar minum air dengan banyak.

I pastikan perut I tak kosong. Kalau I lapar, bila pam, I rasa nak pitam. Tak tahulah kenapa. Lepas pam, I rasa kelaparan sangatlah pulak.

I minum horlicks+oat sebab orang cakap tu sebagai milk booster. Minum jelah kan..no harm pun..

Shaklee? I ni pemalas nak makan ubat. Tapi tiap pagi after breakfast, I telan jugaklah sebijik vitelea dan vitamin c. Penting sebab kalau tak makan, badan I sangatlah tak bertenaga. After lunch, kalau rajin, I makan alfalfa dua biji. Kalau rajin.. 

PP cara I sendiri.Cara ni I rasa lebih best kalau guna single pump sebab tak terasa kita pam lama. I biasa pam each breast selama 10 minit. Pam kiri 10 minit, kanan 10 minit, pam kiri lagi 10 minit dan kanan 10 minit. Done! Dengan cara ni, I takdelah rasa stress mengepam lama sangat.

Hasilnya?

Tiapkali pam, bolehlah I dapat dalam 2-3 oz. Pencapaian terbaik, I dapat 4 oz. Semoga lepas ni, hasilnya akan makin bertambah. Good luck to me!

Saturday, 15 December 2012

Contest Bila Upt Test Mula Positif

 
Hai.

I biasanya malas nak join contest tapi bila tengok Mrs Yana buat contest ni, teringin pulak nak join.

Hadiahnya adalah :

Pinjam gambar ye yana..

Kenapa i harus menang?
 
- Sebab utama, i tak pakai wallet atau handbag. Semua barang i letak dalam pouch jer, jadi kalau menang ni, confirm hadiah ini akan dihargai sebab i memang sentiasa guna.

- I ada pouch yang lebih kurang sama tapi pouch tu dah uzur, dah pakai setahun lebih..nak beli baru rasa sayang duit walaupun harga RM10 je jadi i patut dapat pouch baru.
 
- Sebab i suka pouch coklat tu. Kalau menang, boleh request nak yang coklat tua tu tak?

- I dah guna sejam untuk buat entri ni. Masa i berharga tau.

- Err..sebab link blog ini telah digunakan sebagai contoh dalam contest ni.. (masuk akal ke alasan ni?)

- Sebab lecehnya nak copy link blog tu satu persatu. Huhu..
 
 Tag 10 kawan :
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Erin 
 
 

Jomlah join contest ni uolsss!

Good luck to me.  :)
 

Thursday, 13 December 2012

Hancurnya sekeping hati



Hai.
Tadi..pagi-pagi I bangun, I check peti ais. Nak letak ebm rissa dalam warmer.
Tetiba I perasan pintu peti ais  atas (freezer) tak ditutup dengan rapat.
I buka dan tengok semua frozen ebm I dalam tu dah cair!
SEMUA.
Walaupun tak banyak, tapi 30 oz tu dah cukup banyak bagi I tau.
Then  I tengok pulak pintu peti bahagian bawah.
PINTU TU PUN TAK RAPAT!
I dah ragu-ragu susu rissa kat dalam tu masih elok ke tak.
Bukan rezeki rissa.
Last-last I buang semua susu-susu tu.
Dan I teruskan hidup.
Sambil buat-buat lupa benda ni berlaku kat i.

Wajah-wajah kesayangan.

p/s : Arissa dah pandai ketawa terkekeh-kekeh masa kami nak snap gambar. Terkejut i dibuatnya..

Monday, 10 December 2012

Checklist barang baby berdasarkan pengalaman anak seorang



I kena buat entri ni, sebelum I terlupa. Untuk panduan I lain kali, manalah tahu kot-kot 4-5 tahun lagi nak bagi adik kat rissa.

Rompers – 5 pasang lengan pendek, 5 pasang lengan panjang. Wajib cari rompers yang banyak button tu supaya senang nak buka. Wajib cari yang 100% cotton. Beli yang saiz 3-6 bulan. Kalau nak beli baju newborn, belilah sepasang dua. Nanti baby dah umur sebulan dua, boleh shopping lagi..

Mitten dan botties – 5 pasang cukup. Pastikan 100% cotton jugak. Kalau boleh, beli yang berkualiti (cth : brand Anakku) sebab benda ni baby nak masukkan dalam mulut dia. Kalau beli yang cap ayam, nanti bila dicuci, sarung tangan tu berbulu-bulu, masuk mulut baby…..

Lampin kain – Sangat penting. Beli dalam sedozen atau dua. Napkin ni serbaguna. Boleh guna untuk lap-lap baby, jadi towel baby, selimut baby,cover masa menyusukan baby, bedung… So far napkin yang I suka adalah jenama Anakku sebab tak mengecut bila dicuci.

Diapers - Beli yang ada navel care.

Breastpump – Untuk ibu yang bekerjaya, eloklah beli DOUBLE PUMP untuk menjimatkan masa. Beli sebelum bersalin sebab once dah bersalin, kena pam susu. Kalau tak pam, nanti bengkak pastu demam.. Demam semasa dalam pantang adalah sangat seksa. Pam yang famous ialah Madela FS (kalau ada bajet), Spectra 3 (harga sangat berpatutan)… Kalau memang niat nak fully bf, I rasa better invest beli pam yang bagus. I suggest Madela FS. Baca dulu review pasal pam sebelum beli ye. Sila fikir juga..

Pam ni bising dan banyak parts nak pasang tak?
Selesa ke?
Kalau pam ni rosak, nak hantar ke mana?
Nak servis pam ni kat mana?
Senang cari  spare part tak?
Kalau hantar pam pegi servis, kedai tu akan pinjamkan breastpump untuk kita tak?

Set berpantang – Jangan beli jamu-jamu bagai sebab tu akan buat baby kita kena jaundis. Masa pregnant, mungkin tak terfikir tapi bila baby dah keluar, pastu sepanjang hari dia tidur dan lemah sebab jaundis….atau lebih teruk baby masuk wad…seriously, kita akan rasa sedih yang teramat. Unless kita ni mak yang takde hati perut, sibuk nak kurus tanpa peduli sama ada anak sakit ke tak, hold dulu makan jamu. Tunggu baby dah sebulan dua.

Stroller dan car seat – I beli benda alah ni sebelum bersalin tapi I suggest sila beli selepas baby lahir tak kisahlah betapa terujanya kita. Sebab bila baby dah lahir, citarasa kita pun automatik berubah. Semuanya lebih kepada selesa tak baby guna benda tu. Dalam semua kes, apa yang elok pada baby orang, tak semestinya sesuai untuk baby kita. So, beli lepas lahir ye..at least ada alasan untuk keluar rumah..
I suggest beli stroller yang berkualiti dan boleh convert jadi car seat sekali. Mahal pun takpe sebab handphone kita lagiiii mahal dari stroller tu kan? Ciri-ciri stroller yang perlu dipertimbangkan….

Boleh guna dari newborn sampai 18kg
Masa tolak tu,baby boleh facing kita (dah jadi mak, memang nak ngadap muka baby je. masa peknen, mungkin fikir..takpelah beli yang tak boleh ngadap kita tapi bila baby dah kuar, memang I 100% yakin, kita nak tengok baby kita dalam stroller sebab takut apa-apa jadi kat dia)
Suspension bagus. Kesian tau kalau baby dalam tu asyik bergoyang-goyang je. Dia nak tidur pun tak boleh.
Tak berat dan bulky sangat. Make sure muat dalam bonet kereta ye.
Adjustable handle. I ni kira agak tinggi jadi kalau stroller biasa tu I tolak, rendah je rasa dia sampai I kena menunduk sikit.

Botol susu – Beli dalam 2 botol je sebab kita takkan tahu baby nak puting tu ke tidak. I suggest Pigeon Peristaltic Bottle..

Baby cot – Masa baby baru lahir, I rasa elok baby tidur dengan kita dulu. Alah I tak payah taip pun, confirm punya mak-mak ni nak tidur dengan anak. Lagipun dalam pantang. Nak tidur berprivasi dengan laki buat apa… Kalau nak beli baby cot, silalah beli tapi I rasa better beli katil single bed untuk budak tu. Boleh pakai sampai dia besar.

Bouncer, buaian, rocker – Beli lepas baby lahir sebab kita takkan tahu camna rentak baby.Ada yang elok boleh tidur kalau dibaringkan, ada yang nak dukung jer… Buaian memang tak elok untuk baby TAPI bila baby dah lahir, hah..masa tu sila rasa sendiri camna nak handle dia. Masa tu confirm semua benda tentang betapa teruknya buaian tu hilang dari fikiran kita..
 
Paling penting…..

TOILETRIES BABY. Invest lebih sikit ye sebab apa-apa yang kita sapu kat baby, akan meresap kat kulit dia. Sama macam apa yang kita bagi dia makan. Belilah produk yang elok, yang takde paraben, SLS…I suggest beli Buds Starter Pack sebab tu je produk organic yang ada starter pack..try dulu tengok sesuai ke tak untuk baby.

Rasanya itu jer yang penting dan memerlukan ongkos yang besar kot. Jom tengok anak dara i.....

Muka marah baru bangun tidur.
Happy sebab dah pandai isap jari.