Friday, 30 November 2012

Apa yang paling dirisaukan berlaku juga..




Semalam pergi ke Columbia Asia untuk jumpa paed sebab rissa tak poo poo lagi.
Paed kat situ nama dia Dr Fazlina, sangat pleasant orangnya..tapi my favourite masih Dr Rajesh. Kan bagus Dr Rajesh ni paed jugak.
Then masa check rissa, dr fazlina tanya i..
Awak ada asma? (ok fine. ini soalan yang i selalu sangat dengar)
Ada, tapi masa baby. Dah besar saya elok jer..
Hmm..patutlah.Selalu bersin tak pagi-pagi? Hidung sensitif?
Oh, saya tak. Tapi suami saya camtulah.
Hah, lagilah.. Kulit baby kering ni.

Sedihnya i.

Orang mesti cakap..alah, takat kulit kering jer pun..
Kalau kita tak mengalami sendiri, kita takkan tahu betapa sukarnya untuk menghidap masalah kulit ni tau. Macam i, i tak boleh guna produk sembarangan, nanti kulit i mengelupas dan merekah, rasa perit..sakit.. Makan seafood memang tak boleh, nanti gatal merenyam satu badan. Pastu kadang-kadang kulit I mengelupas dengan teruk dan i tak tahu kenapa…sampai i menangis-nangis kesakitan.
Berubat? Macam-macam I dah try termasuk mandi bunga. Yelah, sakit dari kecik kan… Tapi kulit kering, ekzema dan kulit sensitif ni memang takde ubat. Dia on and off. Benda dah dalam darah kita. Kita cuma boleh prevent sahaja.

Kulit kering adalah permulaan bagi ekzema..kalau tak jaga betul-betul.

Paed advise jangan guna soap based product untuk rissa, sentiasa sapu pelembab, jangan mandi air terlalu panas, jangan bagi aircond sangat..
Nasihat-nasihat ni i memang biasa dengar sebab i pun memang ada masalah ekzema dan kulit kering dari kecil. Walaupun sepanjang pregnant, i sentiasa doa agar rissa tak ikut i dan i tak pernah minum setitis air soya pun masa pregnant (orang kata kalau minum nanti kulit baby sensitif), tapi kalau dah genetik tu, i tak boleh nak elak. Tambah-tambah pulak suami jenis hidung sensitif. Memang padan sangatlah tu. Kesian rissa….

Adakah ini keadaan yang i nak rissa lalui? TIDAK!! I tak nak anak i sakit. Biarlah i yang sakit.
Paed cakap jangan minum susu lembu, minum soya..takut dia alergik pada susu lembu. Memandangkan rissa bf, maka i la yang tak boleh minum susu lembu. Ni reason terbesar untuk I terus bagi bf sebab susu ibu adalah yang terbaik kan? Lagipun, susu soya baby giler bapak mahal. Kena rajinkan diri mengepam pasni.


Selain tu dia suggest i guna Physiogel untuk rissa. Supaya kulit dia lembab. Bila I google, losyen Physiogel ni berharga RM60. Ok, fine. Demi anak..

Bila i baca cara lain jaga baby kulit sensitif ni ialah..

Pencuci baju dia kena hypo allergenic.
Kain baju pulak kena dari material yang elok, seperti 100% cotton.
Itu jelah kot. I harap sangat rissa ok, jangan ada ekzema sebab i tahu betapa tak selesanya bila ekzema..Biarlah kami laki bini berhabis duit untuk beli produk yang elok..
I cakap kat suami..mahal tau brand physiogel ni..
Jawapan dia..habis tu, takkan nak rissa jadi macam sayang?
Tengok, suami i yang baru 5 tahun bersama i pun tahu betapa seksanya kalau sakit kulit. I yang dah tua ni pun tak tahan, apatah lagi baby.

Rissa, mama dan papa doa sangat rissa sihat..

Thursday, 29 November 2012

Review Avent Single Electric Breastpump



 
Nak review pasal breastpump pulak.
BP yang i gunakan ialah Avent Single Electric Breastpump.
I dah guna selama sebulan lebih.. erk, sebenarnya kalau ikut betul-betul pakai benda alah ni tambah tolak darab bahagi..adalah dalam dua minggu kot.
I beli pam ni masa baby ekspo, harga dalam RM600 gitu.

Apa yang i suka?
Part dia tak banyak. Takde tiub..nak pasang dia, pejam mata pun boleh.

Boleh guna elektrik, bateri dan manual.

Suction dia adjustable, kita boleh set sendiri nak dia pam camna. Laju, perlahan, kuat, lembut..Yang bestnya, setting kita ni, sekali dah set, next time pam, dia terus ikut cam yang kita set tadi. Tapi kalau nak tukar setting, boleh ajer..

PALING PENTING, PAM MANUAL DIA SANGAT BAGUS. Sebijik macam elektrik. I pam guna elektrik dan manual dalam masa 10 minit, kedua-duanya i boleh dapat hasil yang exactly sama. Bezanya, pakai manual..tangan i lenguh.

Since dia ada petal cushion tu, memang tak sakit langsung bila pam.

Tak payah risau susu termasuk tiub ke apa sebab memang takde tiub pun. Susu dari breastshield terus masuk dalam botol.

Yang tak best pulak?

BISING GILER!! Bunyi macam orang tengah memaku dinding. Bayangkan I pam susu pukul 5 pagi kat ruang tamu, mertua I kat bilik paling belakang pun boleh dengar I pam.

Motor dia melekat kat botol pam ni so memang susah sikit nak pegang dia sebab agak berat.

Single pump.

Hanya boleh pakai botol Avent sahaja.

Setakat ni, I stok I cuma ada dalam 12 oz kot. Itu stok ke? I memang langsung takde disiplin nak mengepam. Risau sungguh I dengan kemalasan diri ini. Dahlah bila I pam, rissa nak menyusu pada masa yang sama, susu I cam tak cukup pulak untuk dia. I nak buat camna? Hmm..

Saturday, 24 November 2012

Tak membuang punya cerita

Sejak ada anak ni, memang takde masa nak update blog.
Setiap hari, i cuma sibuk blogwalking jer, dah macam ketagih pulak. Paling ketagih, nak baca entri kak Aty sebab entri dia panjang macam cerpen. Hehe.. 

Buah hati pengarang jantung
Nak cerita pasal rissa. Hari tu, dia tak poo poo selama 3 hari. I tak risau sangat sebab i baca kalau bf baby memang normal cenggitu. Tapi masuk hari keempat iaitu Rabu lepas, i bawa dia ke Klinik Mahmoodiah. I ingat nak bawa dia pegi Columbia Asia tapi i dah 3 bulan tak drive kereta, solution terbaik adalah pergi ke tempat yang tak sampai 15 minit dari rumah. Itu pun MIL i awal-awal dah cakap tak nak duduk depan sebab takut. Ya, 8/10 penumpang i akan takut kalau i drive. I pun tak tahu kenapa, yang pasti bukan sebab i drive laju tau.

Rupanya kalau kat hospital gomen ni, baby,warga emas dan OKU diutamakan. Lega i. Ingatkan kena tunggu lama (sebab utama malas nak pergi klinik gomen). Kami sampai pukul 9, pukul 11 semua dah selesai. Cepatkan? Good job HSA!

Berbalik pada rissa..doktor check dia. Tekan perut, ambik xray. Tanya i beberapa soalan. Semuanya ok. Nasiblah anak dara tu elok tak menangis time kena check. Then doktor cakap, hari Jumaat datang balik (Khamis tu adalah birthday Sultan Johor, jadi PH di sini). Kalau masih belum poo poo, dia akan bagi surat rujukan untuk ke unit pembedahan kanak-kanak. Cuak i dengar. PEMBEDAHAN???

Petang Khamis, i try petua tuam perut rissa guna daun kunyit. Konon nak bagi dia membuang. Tapi tak berkesan. Then i letak sikit minyak yu yee kat tangan dan sapu kat perut dia. Dia kentut tapi masih tak poo poo.

Last-last pagi Jumaat tu, time i dah tukar diapers dia, dia akhirnya membuang. Selambak!!! Penuh diapers. Masa meneran tu, i tengok muka dia senyum-senyum je. Eh, seronok betul anak dara ni.. Apa pun, i lega..

 

Wednesday, 21 November 2012

Perjuangan yang baru bermula

Hai.



I akan start kerja pada 4 Januari 2013. Maka, walaupun hati i tak rela, i terpaksa start ajar rissa guna botol, start pam susu, start simpan stok. Khamis lepas, i mula beli barang untuk i start menyimpan stok EBM. Nak tahu i beli apa? Puting Pigeon yang wide neck tu. Bila i test, puting tu boleh digunakan pada botol Avent. Syukur! Kenapa tak guna puting Avent? Sebab susu keluar walaupun baby tak sedut.

First time pam selepas minggu pertama rissa lahir, i dapat 2oz untuk both B. Sikit jer, tapi for the start, oklah tu. Lepas pam, terus bagi dia minum. Dan agak mengejutkan i, dia sedap jer minum. Cam takde apa kelainan pun. Dulu masa bagi puting lain, dia buat muka pelik. 1 oz pun susah nak habis. Dah guna Pigeon ni, dia minum licin. Good girl! I punya bangga macam dapat award pulak. Over betul.

Tapi masalahnya, sekarang i risau macam mana i nak pam kat ofis. Tempat i memang ada partisyen tapi partisyen tu paras pinggang i jer, kalau pam kat situ memang orang nampak dan paling penting, orang dengar (pam i macam bunyi orang tengah memaku dinding tau.stress!) Kalau bab nampak tu i tak kisah sebab i boleh cover guna shawl. Kalau nak pam kat surau atau bilik fail, hmm..i tengah imagine..setiapkali pam, i perlu 30 minit. Itu baru pam. Belum lagi i jalan terkedek-kedek, cuci itu ini. Dalam sehari, orang kata kena pam 3-4 jam sekali kan? Takkan i nak hilang sampai 2 jam dalam sehari? Sudahlah masa kerja asyik main internet memanjang, ni nak hilang pulak. Ingat tu ofis laki aku yang punya?

Kalaulah ada double pam kan bagus..
Kalaulah ada pam yang portable lagi bagus, tak payah i nak pam bawah soket..
Kalau ada pam yang boleh lekat kat Cik B sambil i buat kerja, extra bagus..
 KALAU DAPAT MADELA FS, SANGATTTTLAHHH BAGUS! 

Maka i pun menyuarakan hasrat murni i kat suami. Dengan lemah lembut dan penuh kasih sayang i cakap..

Sayang, awak kan baik. Belanjalah saya beli pam tu. Tak mahal pun. Dua ribu jer.. Awak kan kaya, banyak duit..(ayat bodek kena cantik)


Dia jeling jer i sambil buat muka. Mesti dalam hati dia cakap, baru sehari mengepam, dah ada hati nak demand itu ini. Dahlah pam avent i tu baru je guna. Haha. Takpelah, nanti masa birthday i (thanks mummy sebab lahirkan saya bulan Januari!!), i beli FS sebagai hadiah harijadi. Campur duit bonus gomen bagi, pastu duit bonus ASB, memang cukup. Itu niat je. Belum confirm pun. Dari i beli handphone mahal, baik i beli pam susu. Tapi yelah, pam susu bukan penentu susu kita banyak ke sikit. Ada orang guna tangan jer boleh dapat banyak susu. Tengoklah nanti.

Oh, masalah kedua. Bila i pam, i dapati baki susu i macam sikit je untuk rissa. Memang orang cakap, bila kita pam, susu tu akan refill balik tapi rissa tu menyusu dua jam sekali siang dan malam. Kalau i menyusukan dia, lepas tu nak tidurkan pulak. Dah dekat sejam. Sejam kemudian, dia bangun nak menyusu. Kalau i pam dalam masa tu, macam tak sempat je nak refill. Dia menyusu meronta-ronta, macam tak puas. Jadi, bilalah i patut pam susu? Hmm..

Masalah paling besar pulak adalah i malas yang amat. Memang susah dan sangat mencabar nak bf baby ni, walaupun baru sehari mengepam. Asyik nak mengelat jer. Nasib dapat laki yang tegas, asyik paksa i pam. Kalau tak, huhuhu.... Cuma bila tengok muka anak, timbul rasa kesian. Yelah, i ada susu, takde apa masalah, kelengkapan untuk bf pun semuanya ada..jadi i memang tak patut bagi alasan malas tu sebagai sebab anak i tak dapat yang terbaik dari ibunya. Semoga semangat i kuat. Amin..



Monday, 12 November 2012

Tia Clarissa dan kulitnya yang ‘mahal’

Stok mamy poko rissa.


Diapers

Rissa dah sebulan lebih lahir, dan kami suami isteri semakin mengenali dia. Minggu lepas, memandangkan diapers Goon Supreme rissa dah hampir habis, maka kami pun pergilah ke Giant untuk beli diapers baru. I dah aim nak beli Drypers Wee Wee Dry sebab semua orang recommend diapers ni. I beli saiz M jumpo pack, harga RM36.99 sebab takde pack kecil. Keesokkan harinya, I pun excited pakaikan rissa drypers ni. Suka sangat dengan drypers sebab comel, pelekat dia pun besar. Dalam hati, confirm elok ni.. Lagipun masa rissa baru lahir dulu, I pakaikan dia drypers yang I dapat sebagai sampel, elok jer..

Kusangkakan elok hingga ke petang, rupanya ruam di tengah hari. Uwaaaa.. baru 4 jam guna drypers tu, I tukarlah. Sekali I tengok, paha dia ada bekas merah. Belakang rissa pun ada merah-merah. Kan drypers ada bahagian yang macam seluar tu kat bahagian belakang dia. Hah, kat part tulah yang kulit rissa ruam.I testing lagi. Bagi dia guna drypers seharian. Makin teruk. I mengadu kat suami. Nak tahu apa dia cakap.

Rissa nak yang mahal-mahal je. Habislah awak kena belikan dia barang mahal.

Dia cakap I kena belikan sebab tiap bulan dia memang bagi I elaun siap-siap untuk perbelanjaan rumah. Jadinya, kenalah I beli Mamy Poko untuk rissa. Sebelum ni rissa guna mamy poko dan goon supreme tapi masa beli hari tu, I tengok harga goon ni lagi mahal dari mamy poko. Bila rissa guna kedua-dua brand ni, memang elok sangat cuma mamy poko ni, kalau dia poo poo..sebatu pun boleh hidu tau. Tak menyerap bau langsung!

Sekarang I dalam pencarian diapers yang harganya lebih murah, cutting lebar dan takde elastic band kat belakang diapers tu.

Minyak kayu putih dan minyak telon

Dari lahir, I guna minyak kayu putih cap parrot untuk rissa. Wangi dan tak panas. I suka. Tapi sejak dua minggu lepas,I perasan kat area perut, dada dan lutut dia ada bintik-bintik merah. Paling teruk kat perut dia. Apa lagi benda yang I sapu kat situ kecuali minyak kayu putih ni? So, stop pakai. I minta suami beli minyak telon mustika ratu pula. Hasilnya, sama. =.=’

Maka I tak pakaikan rissa apa-apa minyak dah. MIL selalu cakap, kesian cucu aku tak pakai minyak panas.. Mummy, kalau anak saya ni ruam kulit, lagilahhhhh kesian tau! Orang putih pun tak pakai minyak-minyak, elok jer.

Baby oil, losyen dan baby bath

I bagi rissa baby bath start umur dia 3 minggu.Itu pun I titiskan setitik jer kat air mandian dia. I guna Sebamed. Yang ni dia ok sebab I guna setitik je pun. Kalau tak ok, I tak taulah. Baby oil pulak, tak payahlah nak sapu kat dia. Terus jer kulit dia ada bintik-bintik. Losyen, I memang tak pakaikan lagi.

Setiap kali I nampak bintik-bintik merah kat badan dia, I sapu Angel Baby Bottom Balm. Pagi sapu, petangnya..most of the time, memang elok. Mahal ni anak oi...

Bila orang tengok rissa, mesti cakap kulit dia cantik, putih. Syukurlah. Cuma masalahnya kulit dia demanding. Nanti dah besar, kawin Tan Sri ye nak...

Suami : Nanti bila rissa dah besar, awak kenalah belikan dia SK II.
I : Apsal pulak? Dia nak pakai, belilah sendiri.
Suami : Yelah, kot-kot dia belum kerja.
I : Eh, i pakai olay jer..dia ada hati nak pakai SK II..jangan haraplah.....

Friday, 9 November 2012

Dah tu anak dia..



Hari tu masa I pegi klinik, I ternampak sorang baby lelaki yang sangat cute, sihat dan gebu..MIL I bagitau I, yang baby tu umur 4 bulan (sebelum tu mil ada berbual dengan family baby ni).

Mak dia cakap, dia dah bagi baby tu makan bubur nasi..

Dengar je kata-kata mil tu, I terkejut. Dalam hati, nak jer terjerit..HAH!!! Perut baby kan belum tumbuh sepenuhnya lagi..kan tak boleh..kan tak elok..bla..bla..bla.. Tapi I diam jelah. 

Balik rumah, I bagitahu suami. Lepas tu dia bagi ceramah free kat i. Meh I taip ceramah dia tu.

Benda tu kan subjektif. Mungkin bagi kita tu tak elok, tapi bagi mak bapak dia tu bagus, jadi apa salahnya dia buat? Sama juga cam parents yang bagi anak minum susu badan atau FM, itu hak masing-masing. Tak semestinya susu badan ni sangat bagus..kalau mak dia tak makan makanan berkhasiat, merokok, minum arak..kan? Kalau mak dia gitu, baik bagi baby FM saja. Yang bagi anak pakai diapers mahal, dah mak bapak dia mampu bagi anak dia..apa salahnya? Pendek kata, ITU ANAK DIA, SUKA HATI DIALAH NAK BUAT APA. Kita jaga anak kita jer.

Ok. I setuju.

                                                                                

Thursday, 8 November 2012

Baby kembung perut

Hai.

Masa peknen, i selalu tegur orang yang suka menongkat dagu sebab i cakap, kalau menongkat dagu, nanti siku hitam. Sekali anak aku lahir, kalau dia tidur masa kita dukung, asyik nak menongkat dagu jer!! Eeee..sakit mata i menengok.

Dari beberapa hari lepas, i dah suspek rissa ada kembung perut.
Rasa cam tak sedap hati jer i tengok dia (exactly sama macam masa dia kena jaundis dulu.i pun tak sedap hati jugak).
Lepas baca entri rara semalam, lagilah i yakin.
Yelah, tiap petang rissa meragam, nangis melalak, i tepuk perut dia cam ada bunyi-bunyi..
I cakap kat suami yang rissa kembung, dia tak caya.
Isk, i ni mak rissa tau..i tahulah dia sakit ke tak..
So, petang semalam, dia nangis kuat giler.
I susukan dia, tukar diapers dia, baju dia, lap-lap badan dia (sebab dia berpeluh, i risau dia panas) tapi masih jugak nangis.
MIL dan suami memang dah surrender lah. Tak sanggup nak pegang rissa yang nangis terjerit-jerit tu.
Jadi, i lah yang nak patah pinggang mendukung dia.

I dah rasa nak nangis sebab tak tahu nak buat apa.
Last-last i duduk kat katil, i baringkan rissa kat peha i. I selak baju dia dan gosok-gosok perut dia perlahan.
Kenapa i buat gitu?
Sebab tiapkali i period pain, i selalu minta tolong paksa suami gosokkan perut i.
Masa gosok-gosok tu, rissa diam jer, tak nangis lagi..so i tahu tu melegakan dia.
Akhirnya, tak sampai 10 minit..dia terkentut dan berak sekali..
Fuh lega! Lepas i tukar diapers dia, i letak jer tangan kat perut rissa.
Then..dia kentut berkali-kali.

Pastu, dia dah tak meragam sangat dah.
Meragam nak tidur jer.
Syukurlah.

I tak tahu sama ada i ada salah makan ke tak. Setahu i, i makan benda yang sama jer tiap hari.
Tapi benda dah nak jadi kan..apa boleh buat..
Nak try bagi dia gripe water lah pasni..