Tuesday, 30 October 2012

First time bawa clarissa jalan-jalan



Hai.

Camnalah i nak letak dia kat carseat ya? Isk..
 
Hari ini dalam sejarah sebab Clarissa keluar hari ni! First time tau. I bangun pagi tadi..terus tanya suami..boleh tak kita keluar hari ni? Suami cakap ok ajer..Then I call mami dan nenek I, diaorang pun cakap..keluar jelah (walaupun tak berapa nak bagi sebab I kan baru 26 hari dah bersalin). MIL pun cakap boleh kuar tapi kejap jelah..Yahooo..i rasa nak lompat-lompat!

Jadi I decide nak pegi Aeon Bukit Indah atas alasan kat situ ada baby room. Senang kalau nak tukar pampers ke, nak susukan baby ke.. Before pegi tu, kelam kabut jugalah. I mandi dan bersiap ala kadar je. Yang penting, kena pakai nursing bra dan nursing tshirt.Pastu mandikan dan susukan rissa. Mula-mula ingat nak guna carrier tapi I tak reti pakai. Then, pakai jelah stroller.


Lepas semua settle, pukul 10.30 pagi, kami bertolak. Dalam kereta, rissa behave. Tidur je. Sampai kat Aeon, terus letak dia dalam stroller. Okey, masih tidur. Then kami pegi makan kat food court. Tengah I dan suami makan, tetiba dia terbangun dan nangis. Hadoiii..panik kejap. I cepat-cepat ambil nursing cover dan lepas pastikan semuanya ok, I susukan dia. Fuh, nasib baik. Suami tanya, ada berlatih susukan rissa kat rumah guna nursing cover ke? I jawab takde sebab tak terfikir pun. Dia cakap I sepatutnya berlatih awal-awal. Apapun, it’s a great achievement kan? I tak sangka I berani susukan anak in public..kat food court yang banyak orang plak tu.

 
Then I ingat nak cari romper Anakku, tapi takde pulak. Tambah-tambah rissa dah tak nak kat stroller. Terpaksa I dukung. Bila dia tidur, I letak dia kat stroller. Yang tak bestnya, I tak reti tolak stroller. Asyik berpusing ke sana sini stroller tu bila I tolak. Dahlah I asyik terlanggar roda stroller. Nasib suami ada. Dialah yang tolong tolakkan. Sempat jugalah I beli breastpad dan diapers rissa. I beli Mamy Poko..jumbo pack size S berharga RM44.50. Ok kot sebab dia bukan banyak sangat guna diapers pun. Masa nak balik, i susukan rissa dalam kereta. Yang ni, i cover muka dia guna napkin jer.

So..itulah yang terjadi hari ni. Kenapa I keluar? Sebab I stress duduk rumah. Asyik marah dan nangis..tak elok kan? Baik I keluar.. Ye tak?

Friday, 26 October 2012

Family Planning



Hari tu, masa I tengah berurut kat mak cik tukang urut I, I tanyalah dia soalan yang membelengu fikiran I.  

Mak aji, bila darah nifas saya nak abis yer?

I pandang mak aji, mak aji pandang i. Suasana sunyi seketika. I terfikir, eh..susah sangat ke soalan I ni?

Biasanya dalam sebulan.. Dia jawab pastu dia diam lagi.. 

Tapi..awak sebaik-baiknya kena pantang 100 hari ye..

I dah rasa nak lempang diri sendiri. Mesti dia ingat I tanya sebab I dah tak sabar nak buat. Uwaaa..Mak aji!!! Saya tanya sebab saya malas nak guna pad. Bukan sebab saya nak buat. Hadoiiiii..

Oh ya, bila dah abis darah nifas tu nanti, I sepatutnya kena risau kan? Risau pregnant lagi. Haha. Kesian rissa tak puas bermanja lagi. Aritu masa nurse datang rumah pun, mereka dah suruh I decide siap-siap nak rancang keluarga camna. Bila tanya kat suami, dia cakap tak payahlah nak suntik ke, makan pil ke..buat natural planning jer, macam yang kitaorang buat before decide nak pregnant sebelum ni. Tapi I risau. Manalah tahu, kot-kot termengandung. I bukan menolak rezeki tapi rissa kecil lagi, kewangan kami pun tak stabil sangat, anak sorang pun I tak terlarat nak jaga..

I baca gak pilihan-pilihan perancangan keluarga yang ada.

Pil perancang – Ada orang cakap, sekali lupa makan, boleh terus pregnant. Isk..i tak boleh benda-benda gini. Dahlah I pelupa. Dulu masa pregnant pun asyik lupa nak makan supplemen jer..
Suntik – Katanya tak boleh ambil untuk jangka masa lama. Nanti susah nak pregnant balik.
IUD – Betul ke ni? Yang benda tanam kat tangan tu. I baca effect dia boleh buat emosi terganggu. Bos I pakai benda ni. Memang emosi dia bercelaru. Emo memanjang.
Kondom – Isk, dah satu hal pulak nak membuang benda alah ni kalau guna. Nanti MIL I ingat apa pulak anak menantu dia main belon..  =.=’

So, camna ye?

Tuesday, 23 October 2012

Review Bersalin Di HSA, Johor Bahru

Hai.

Boleh ke bagi review gini?
Ini ialah pendapat peribadi semata-mata ya, berdasarkan apa yang terjadi pada i.

Masa nak bersalin, i memilih untuk dimasukkan ke wad bersalin kelas pertama atas sebab berikut : 

I mudah tertekan dan terpengaruh dengan orang. Kalaulah i kena share tempat dengan orang lain, pastu diaorang meraung-raung menangis kesakitan, acaner?? Kalau sorang takpe, kalau dah tiga empat orang..tak pepasal i lari dari hospital.

I nak bagi fully bf kat baby so i tak nak jumpa cikgu-cikgu tak bertauliah yang akan cakap bukan-bukan dan melunturkan semangat i untuk bf baby.

I lebih suka berseorangan dan ada privasi..in case i meragam. Takdelah orang tengok..  :)

I need my own toilet. Lepas bersalin, darah banyak tau. Lagi-lagi kalau bersalin tengah malam macam i, mana ada orang boleh tolong tukarkan pad? I tukar pad sendiri, darah banyak, baju kotor dan ambil masa dekat sejam. Bayangkan i kena share toilet dengan banyak orang?

Ok, review i.

Doktor
Sangat baik. Doktor yang check i dalam 10 orang gitu, semuanya baik-baik belaka. Takde yang marah i tak tentu pasal. Kecuali sorang doktor pakar yang bebel kat i sebab i baling penyedut gas etonoks tu masa sakit. Dia cakap, puan..jangan baling gas tu. Mahal tu puan. 20 ribu.. Hehe. Sorilah, tak sengaja.

Nurse
Baik dan mesra. Tolong buatkan i air, tolong tukarkan diapers rissa, dan sentiasa memantau keadaan i. Dua malam kat hospital, tiap 2-3 jam gitu, diaorang akan check tekanan darah kita. Nurse pun ada ajar camna nak bf baby tau. :)

Kebersihan
Bilik hospital sangat bersih. Bilik bersalin pun bersih. Kalau untuk orang islam, dia ada sediakan bilik sembahyang.

Makanan
Ni tak payahlah tanya sebab kalau nak ikut selera i, mekdi jer sedap. Lagi-lagi time pantang ni. Terbayang-bayang segelas coke depan mata i. =.='



Servis
Sangat baik. I tak terasa macam kat hospital kerajaan pun. Nasib baik i dengar kata suami untuk bersalin kat hospital kerajaan. Selain tu, suami pun boleh selalu lawat kita. Cuma tak boleh sampai berjam-jam kat bilik tu. Sejam lah paling lama kalau bukan time melawat. Oh ya, BOLEH CAJ HP!! Tapi hp je tau, jangan pulak pegi caj laptop,kamera dan semua gadjet kat situ. Ingat tu rumah ke apa?

Privasi
Bilik i share dengan sorang lagi patient cina. Masa mula masuk tu, terus cakap..fuh,nasib baik cina. Kalau tak, mau nya dia ajak i berbual time i tengah sakit-sakit. Huhu.. Tapi patient tu memang buat hal sendiri. Tak tegur i langsung. Baguslah. I pun tak larat nak melayan. Maka memang terasa sangat privasi.

Caj
Since i bersalin normal tanpa apa-apa bantuan (maksud i forcep/vakum/epidural), maka caj bersalin i cuma RM60 semalam. Total RM180. I bayar bilik jer sebab i ada GL. Berbaloi? Ya, i tak rasa rugi apa pun sebab i lama juga kat hospital.

Seriously, bersalin kat Hospital Sultanah Aminah memang sangat bagus dan selesa.Cuma diaorang memang takkan layan kalau kau nak epidural ke, czer ke..dan apa-apa yang kita boleh minta senang-senang kat swasta melainkan kalau betul-betul perlu. Vakum pun dia tak nak. Memang sehabis daya diaorang nak kita bersalin normal walaupun aku dah buat perangai tak nak teran sebab nak orang potong. Orang selalu cakap nanti diaorang akan suruh doktor pelatih handle kita. Memang betul tapi di bawah pengawasan doktor pakar. Masa i bersalin, ada jer doktor pakar kat situ monitor doktor-doktor pelatih ni. Kalau dah part yang berat (masa diaorang masukkan benda kat miss v i untuk detect jantung baby) , doktor pakar tu sendiri yang buat. Setiap hari pun, memang doktor pakar akan melawat patient sekali. Doktor pelatih pula 2-3 kali. Pendek kata,masa kat wad, asyik tengok doktor jer. Tipulah kalau orang cakap doktor akan biarkan kita. Tapi, masa sakit menahan kontraksi tu, memanglah doktor/nurse takde kat tepi kita. Yelah, gila apa dia nak teman kita berjam-jam. Lagipun, dia ada ke..takde ke..sama juga sakitnya.

Bila dah balik, dapat goodie bag.  :)

Macam mana nak apply kelas pertama/kedua/ketiga?
Bila korang dah confirm perlu dimasukkan ke wad, pergi jer daftar kat kaunter..pastu requestlah nak wad apa. Untuk wad kelas satu, kena deposit RM800.

Saturday, 20 October 2012

Benda yang orang jarang nak beritahu

Hai. 

Bila I mengandungkan rissa, apa yang i selalu google adalah persiapan mengandung, persiapan melahirkan..tapi I tak cari sangat mengenai persiapan setelah melahirkan. Ya, I tahu ada orang bertuah. Ada mak yang serba tahu boleh jaga kita. I pula, MIL tak pandai sangat jaga baby sebab anak bongsu dia iaitu husband I dah 27 tahun. Mak I pula di Sarawak. So, semua benda I kena berdikari sendiri. I share sikit ye apa yang I rasa penting sangat sebagai new mom untuk tahu..kalau korang belum tahu..  Tapi ni pendapat peribadi I sahaja ye..Lain orang, lain caranya.

Nursing pillow adalah sangat penting
Katalah baby suka didukung, boleh patah pinggang kau mendukung dia berjam-jam. Belum lagi menyusukan. Bila ada nursing pillow, boleh baringkan ajer budak tu atas bantal.

Percaya tak dia nak didukung dari pukul 11 pagi - 3 petang?
Bila bersihkan montot baby, jangan sapu.
Serius, I tak tahu. I ingat boleh lap-lap gitu. Akibatnya montot rissa melecet sikit, nasib tak teruk. Jangan sapu tau..just sentuh-sentuhkan kat tempat yang kotor tu sampai bersih. Faham tak apa I taip? Tapi ingat yer, jangan kedekut asyik guna kapas/wet tissue yang sama. Satu area, satu kapas / wet tissue.

Tali pusat baby boleh kena air
Banyak orang cakap tak boleh. Tapi doktor dan nurse cakap boleh. Janji lepas tu, kita bersihkan guna alkohol yang klinik bagi. Hah, nak bersihkan pusat pulak..tak boleh sentuh-sentuh jer guna kapas. Salah tu. Kena sapu sampai ke dalam. Jangan takut, baby tak sakit.

Baby lebih kuat dari apa yang kita fikir
Baby tu manusia. Masa bagi mandi, tak payahlah kita fikir..oh,nanti aku buat gini..kepala dia terkehel. Taklah. Leher dia memang belum kuat, tapi takdelah sampai boleh tertanggal. Kalau takde sape yang kita boleh harapkan, just buat jer sendiri. Trust me, takde apa. Jangan fikir takut, fikir boleh!

Jangan beli pakaian baby yang murah-murah
Orang cakap, beli baju baby tak payah yang mahal, nanti dia pakai kejap jer. Lepas tu, baju murah ni elok buat baju basahan jer. Macamlah baby sehari tukar baju 10 kali. Tapi berdasarkan apa yang jadi kat I, memang rasa menyesal tau beli baju yang murah sebab baju yang murah ni, kain dia bukan kapas 100%, pastu bila cuci, dia cam berbulu-bulu. Panas pulak tu.Nak tahu baju jenama apa? Fiffy dan Pureen. Sama juga macam mitten dan botties. Asyik berbulu-bulu jer, pastu anak kita hisap sarung tangan dia tu..kan ke nanti benda tu masuk kat mulut dia? Tips I, beli yang mahal macam Anakku dan Pigeon, tapi jangan banyak. Masa ni memang rasa, alah membeli,menang memakai. Nasib baik mami I banyak bagi I baju brand Anakku. Kain dia memang bagus. Sejuk jer..

Breastfeeding tidak sesenang yang kita baca
I baru faham kenapa banyak ibu tak bagi anak susu ibu sebab memang mencabar sangat nak bagi susu badan. I baru 2 minggu lebih bagi susu badan pun dah rasa macam susah juga yer..Tapi I kuatkan diri sebab rissa tu kalau menyusu, macam tak dibagi susu sebulan..I takut dia tersedak kalau bagi susu botol awal sangat. Bagi susu badan pun dia terbatuk. Alahai lah anak..ikut perangai sapa ntah..

p/s : Sekarang, i jarang lepak depan laptop. Online pun guna hp jer.. Jadi i memang susah nak reply komen.. I baca komen tu..cuma nak mereplynya susah sikit. Sori tau..  :)

Thursday, 18 October 2012

Review Diapers Untuk Newborn


Hai.

Sebelum start,nak update perkembangan anak dara I dulu..
Hari ke 10, tali pusat rissa tanggal dalam 4.30 pagi. Masa I nak tukar diapers dia, tetiba I nampak tali pusat dia tanggal. Yeay!

------------


Baru beberapa hari jadi mama, dah ngengada nak review diapers bagai. Bukan apa, I cuma nak bagi sikit panduan lah konon-konon untuk new mom yang tak reti nak beli diapers apa untuk newborn baby. I dapat beberapa diapers ni sebagai sampel, bukan I beli kecuali huggies. Semua diapers ni saiz newborn yer..
Ini review I berdasarkan rissa..

Mami Poko
My favourite! Kencing dan berak tak bocor, walaupun rissa guna lama. Kapas dia pun tak berketul-ketul even dia dah banyak kencing.Paling bagus, cutting dia lebar tang peha. Pelekat dia bagus..pendek kata I takde komplen tentang mami poko kecuali harga dia.

Drypers Wee Wee Dry
Drypers ni sangat best sebab bila rissa kencing banyak, permukaan dia kering jer. Rissa berak pun tak bocor. Masalahnya, cutting kecik. Merah-merah montot dan peha anak aku. =.=  Bila tali pusat rissa dah tanggal, I pakaikan dia drypers yang saiz S. Elok jer dia pakai. Takde merah-merah. Corak dia comel, warna warni. Pelekat pun bagus.

Huggies
Bila rissa kencing,walaupun banyak, huggies ni ok. Rasa kering jer walaupun diapers tu berat . Masalahnya bila rissa berak dalam kuantiti yang banyak, hadoiii..bocor!!! Sampai ke baju, pusat, seluar..bengang betul i. Nasib masa tu tali pusat rissa dah tanggal. Ruam pun so far ok, takde apa. Sebab I memang selalu tukar untuk habiskan diapers ni cepat. Design dia simple jer, pelekat dia pun ok..Yang tak best ialah rissa ni pehanya besar (ikut maknya lettew), jadi bila guna huggies, pehanya berbekas merah. Cian anak mama ni..

Pet Pet
Cutting dia sangat kecik untuk peha anak i. Antara keempat-empat diapers ni, petpet yang paling kecik kat bahagian peha rasanya. Tahap kebocoran dia adalah ok, sebab I bagi rissa 2-3 jam jer guna diapers ni. 

Lepas ni, I nak pakaikan rissa diapers jenama Goon Supreme pulak. Aritu ada offer kat UO Angsana, 52 keping harga dia RM20 jer. So, I ambil 2. Tengoklah ok ke tak budak ni pakai. I ingat nak pakaikan rissa diapers campur-campur. Nanti kulit dia terbiasa dengan satu brand jer, susah pulak kami laki bini.

Panduan beli diapers untuk newborn :

Jangan beli diapers yang jumbo pack kecuali ada offer yang melampau. Beli yang dalam 24 keping jer.
Tak payah nak memborong sampai 3-4 jumbo pack untuk newborn size sebab memanglah kita akan fikir, takkanlah anak kita boleh berat sampai 5kg (standard newborn ni untuk berat sampai 5kg kan?) dalam masa sebulan tapi kita takkan tahu kalau fizikal anak kita tu tak sesuai untuk diapers newborn. Contoh, peha besar.

Okey, rissa dah bangun.. Babai!!

Sunday, 14 October 2012

Minggu Pertama Sebagai Mama

Hai.

Nak share pengalaman i sebagai new mom. Sesungguhnya susah nak jadi mama. Susah sangat. I kena mandikan dia tiap ari, berjaga malam, susukan dia, tukar pampers dia, cuci tali pusat dia. Semua i buat sendiri. Gagah perkasa tak i? Serius, i tak sangka i kuat camni. Betul cakap orang, naluri seorang ibu tu menguatkan kita.Tapi i nangis juga tau. I tak tahu kenapa i sedih semacam kadang-kadang. Hormon kot. Nasib suami ada. Tak dapat i bayangkan orang lain berpantang tanpa suami.

Hari pertama
Pengalaman pertama
Pagi tu, lepas rissa lahir, kami tinggal berdua jer dalam wad. Masa tu, i masih terketar-ketar, lemah, tak bermaya. Dahlah tangan i dimasukkan air untuk mengecutkan rahim. I cuba bagi rissa breastfeeding tapi dia tak pandai melekap dengan betul. I bagi juga. Dalam 3 pagi, rissa berak. I tak tahu nak buat apa sebab i lemah sangat. Then, i minta tolong nurse bersihkan rissa. Nasib lepas tu dia tak meragam. I pula langsung tak dapat tidur. I rasa sangat trauma. I tutup mata jer, i terasa ada tangan tengah seluk i.

Rissa berbunyi bila bernafas
Paginya bila doktor check, i sempat mengadu yang i tak boleh tidur. Dia cakap tu normal untuk orang yang baru bersalin. Lepas tu, diaorang check rissa. Nafas dia ada berbunyi..macam orang ada kahak tu time bernafas. Doktor terus cakap, rissa akan kena warded.

Dalam pukul 8, nurse ambil rissa. Bila tengah hari tu i melawat rissa dengan suami ke wad baby, i dah nangis. Bayangkan dalam wad tu banyak sangat bayi yang dibiar menangis sorang-sorang kat katil, termasuk rissa. Kesian sangat i tengok dia. Baru i faham perasaan mak-mak yang nangis tengok anak dia sakit. Tapi syukurlah, petang tu rissa discharge..sama juga macam i.

Hari kedua
Puting melecet
Sejak hari pertama, i bagi rissa BF tapi dah hari ketiga, puting i melecet dan berdarah. Kalau i bagi juga nanti takut dia minum darah pula. Masa ni, i suruh suami beli FM. Suami macam ragu-ragu..i pun sama. Tapi malam tu, rissa dah menangis-nangis nak susu, i pun menangis sama. Rasa helpless sangat sebab tak dapat nak buat apa-apa. Jadi malam tu, i bagi rissa Anmum. Tau tak betapa sedihnya tengok anak tu cari-cari nipple i bila dia lapar?? Dan i pula terpaksa bagi dia susu botol. Sedih sangat-sangat sebab i takut dia sakit minum FM. I bukan menentang FM tapi i risau anak i sakit perut ke, ruam ke..sebab minum FM..

Hari ketiga
Jaundis
Nurse datang check. Katanya rissa ada jaundis. Check kat klinik, sah. 12.7.. I nangis lagi sebab dah terbayang baby-baby yang ditahan di wad.Masa ni, i blame diri sepenuhnya sebab bagi dia FM dan sebab i makan pati ikan haruan semalam, yang lepas i minum baru i tahu ada campuran herba. Sepanjang hari rissa tidur. I kejut pun dia tak bangun. Kami sangat risau.

Apa yang bagus berlaku pada hari ini ialah i dah ada susu, bukan kolostrum lagi. Jadi petangnya i pam susu dan bagi dia minum. I paksa dia minum, kejutkan bila dia tidur. Susah sangat nak kejutkan dia bangun. I pam susu sepanjang malam, setiap sejam. Syukur sangat setiap sesi i dapat 1 oz. I dan suami memang tak tidur. I tak bagi dia FM sebab FM lambat hadam. Nanti macam mana dia nak kencing/berak dengan cepat?

Hari keempat
Jaundis turun
Jaundis rissa dah turun ke 9.2. Syukur! Masalah dia pula ialah dia dah tak reti nak latch on. Puting i masih melecet. Jadi i masih mengepam. Bagi dia susu badan. Nurse suruh i stop ambil halia, segala jenis herba untuk dua minggu sebab takut effect baby. Memang badan i tak rasa panas macam orang lain, i pun tak berpantang macam orang lain, tapi apa boleh i buat? I cuma ambil supplemen Shaklee saja. Demi anak, i kena kuatkan diri.

Hari kelima
Menyusu badan dengan betul
 Setelah susah payah i menahan sakit, akhirnya puting i sembuh. I ajar rissa untuk melekap dengan betul tapi sampai arini, dia perlu dibantu untuk ngaga mulut besar-besar. Rissa anak yang baik di waktu siang. Lepas mandi, dia menyusu then tido. I tukar diapers pun masa dia tidur. Tapi i memang tetapkan 2-3 jam sekali untuk kejutkan dia.

Bila malam, dia automatik bangun dua jam sekali. =.=
Untuk menyusu, kencing, berak. Dan dia perlu didukung sampai 12 malam. Masa ni i ambil masa untuk tidur. Dari pukul 9 sampai 11 lebih malam. MIL yang dukung rissa. Kalau letak jer, dia melalak. Bukan nangis yer..tapi melalak. Kemudian rissa tidur..pukul 2 dia bangun, i susukan dia. Dukung sejam, pukul 3 dia tidur. Then pukul 5 dia bangun, dukung lagi sejam, pukul 6 baru tidur.

Hari keenam
Check jaundis lagi
Kali ni turun ke 8.8. Doktor kata dah tak payah check lagi. Just teruskan bagi BF.

Hari ketujuh

Hai, inilah saya!!

Okey, till then!