Friday, 31 August 2012

Kisah braxton hicks

Hai.

Semalam, i ada buat entri yang i tetiba kurang sihat.
So, here it is..perkara yang berlaku petang tu.

6.00 petang - Tunggu suami balik dari gym.Masa ni perut i asyik mengeras.Dah mula sedih sebab terfikir, macam ni lah nasib anak yang tinggal di perantauan. Takde saudara mara. Tapi, nasib ada suami.

7.30 petang - Suami bawa i pegi Klinik Mahmoodiah.Masa nak pergi tu, i dah pelik sebab suami drive menghala ke Bandar Baru Uda. Bila i tanya dia, dia cakap nak bawa i gi Klinik Bio Sucinas. I cakap kat dia...bukan ke i dah bagitahu yang i nak pegi HSA? Mungkin dia panik kot. Huhu..

8.00 malam - Doktor kat klinik Mahmoodiah HSA tu tanya kenapa i tak pergi Bilik Saringan. I jawab, tapi doktor, due i lambat lagi. Dia cakap, walaupun belum due, u dah boleh bersalin.Then dia tulis surat suruh i pegi Bilik Saringan. I dah takut ni. Takut kena warded. Dahlah i tak bawa apa-apa, hp pun belum charge lagi..nanti macam mana i nak ambil gambar..macam mana nak update kat blog. (dasar fanatik betul)

9.15 malam - I masuk ke bilik penilaian di Wad Bersalin. Dalam tu dah ada beberapa ibu mengandung yang lain. Semua tayang muka sakit giler..i pulak tayang muka takut. Dalam hati asyik cakap..aku belum nak bersalin lagi ni..aku sihat walafiat. tak sakit macam kakak-kakak kat sini..Baby dalam perut boleh pulak diam time ni. Takut macam mama dia kot..

Pastu nurse pasang CTG kat i selama 20 minit. Ecewah, bajet hebat sebab tahu CTG tu apa. Nasib i banyak baca blog mommies so i tahu apa yang akan berlaku dan apa benda yang orang buat kat i. Nurse suruh i mengiring sebab susah sikit nak detect heartbeat baby.Katil dia pulak kecik jer. Ngam-ngam tempat untuk i baring.Nurse so far, baik. Masa cek CTG ni, nurse selimutkan i dengan kain, untuk tutup perut i. Result CTG adalah cantik.  ^.^

Lepas tu, sorang doktor perempuan interview i. Nama doktor ni ialah Dr. Mahaletchumy. Orangnya muda sangat, tapi baik Manis dan soft spoken. Dia tanyalah macam-macam pasal sejarah perubatan, pasal sakit i..benda-benda gitulah.

10.00 malam - Menunggu.Sempat layan filem Mantera yang ditayang di TV3. Tak seram langsung cerita ni. Masa ni i dan suami dah kelaparan. Moral kat sini, masa gi hospital untuk bersalin nanti, mesti bawa makanan. Then kami sempat tengok dalam 5-6 baby yang baru dilahirkan. Ohhh..betul sangat cakap orang. Baby memang comel!! Yang i perhatikan, masa nak bersalin, nurse akan tolak ibu dengan wheelchair untuk masuk dewan bersalin. Ibu-ibu ni semuanya akan bawa baju baby dan pampers.Bila dah selesai, nurse hantar ibu pergi wad dan diikuti baby yang diletak dalam bassinet. Baby boy diaorang balut dengan selimut hijau, yang girl pulak selimut pink.

11.00 malam - Doktor Maha panggil i. Dia minta maaf sebab i kena tunggu lama. Dia bagitahu dia kena sambut kelahiran sorang baby yang ada sikit problem. Lepas tu doc cakap, okey, i nak check sama ada u dah ada bukaan ke tidak.

Dalam hati, hah..mampus aku!! Sempat jugaklah ingat pesanan mommies lain untuk bertenang. Tapi buka jer kaki, i dah tak boleh bertenang. Sejuknya sampai paha gajah i ni menggigil. Doc suruh i tarik nafas. I tarik-tarik-tarik nafas tapi tak hembus sebab sejuk. Hahaha. Lepas tu terasa benda plastik macam sudu masuk kat dalam tu. Doc masukkan dan biar dalam 20 saat gitulah. Masa mula-mula masukkan tu,memang sakit dan tak selesa. Then i cuba relaxkan otot dan cakap kat diri sendiri, anggap jer benda tu suami punya. Tak senonoh tapi it does help.

Lepas tu, doc masukkan jari dia pulak. Korek-korek. Yang ni rasanya tak selesa, taklah sesakit macam benda plastik tadi. Tapi tetap sakit jugak masa dia gerak-gerakkan jari dalam tu..Sekali lagi i fikir, bayangkan jer suami yang buat dan tarik nafas dalam-dalam.

11.20 malam - Bila selesai, i kena jalan kepit-kepit sebab sakit dan tak selesa. Tahap sakitnya adalah 3/10. Taklah teruk sangat kot. Rasa perit sikit jer.

11.40 malam - Report keluar. Bukaan adalah 0 cm. I belum lagi nak bersalin, maybe cuma braxton hicks jer. Yang pasti kepala baby dah turun bawah. Nurse cakap, kalau ada keluar lendir+darah atau keluar air..sila pegi hospital.

12.00 malam - Merdeka!!!

Overall, i bersyukur sebab i get the view macam mana kalau i bersalin nanti. Yang i tengok, wad bersalin di HSA sangat bersih, doktor sangat baik, nurse pun ok.Apa yang pasti, suami boleh teman isteri bersalin. Jadi, confirm i akan bersalin di situ.

p/s : I takde gambar untuk ditepek sebab hp i dipegang suami almost all the time. Dia pulak bukan jenis yang suka ambil gambar.  =.=

Thursday, 30 August 2012

Tetiba Kurang Sihat

Short update jer.

The whole day, i rasa tak sihat.
Mungkin sebab arini baby genap 36 minggu kot.
Pagi tadi, i dah start pening-pening,mabuk-mabuk..normally i sihat walafiat jer.
Then the whole day, baby terlebih aktif.
Mengeras jer perut ni dari pagi ke petang.
I nak berjalan pun slow giler..siput jalan mesti lagi laju dari i.
Nak balik awal pulak, tak boleh sebab partner i mc arini. Takkan nak biar unit i takde orang cover..

Kawan i tanya..u dah nak bersalin ke?
I macam erk..walaupun i pujuk baby keluar cepat tiap ari, tak bermakna i nak baby keluar arini.  =.='

Take your time ye baby..
Ni pun i tak tahu, larat ke tak i drive balik kerja nanti.
Tapi, kuatkan diri jerlah.

Wednesday, 29 August 2012

Kronologi Kehamilan 1st Baby

Hello!!

His favourite photo. Suami buat gambar ni jadi wallpaper hp dia..  :')

Tajuk macam nak tambah anak tiap tahun jer. I teringat entri Syima pasal kronologi kehamilan ni. So, i was inspired la kononnya. Meh i buat kronologi kehamilan i berdasarkan bulan..Best pula bila usia kandungan i ikut bulan (maksud i,bulan Januari,i sebulan..februari 2 bulan dan seterusnya)..senang i nak ingat.  :)

Januari
Hujung Januari, i lambat period 2 minggu. Pastu, i check menggunakan 2 UPT dan hasilnya positif.

Februari
-Scan kat doktor, 1st time nampak baby dalam kantung.Masa tengok ni air mata dah bergenang sebab rasa terharu. Ni satu-satunya masa i hampir nangis tengok baby.  :')
-Kaki i sedikit bengkak time pagi so i kena beli selipar baru.
-Masa ni, i dah start prihatin terhadap makanan yang i ambil. Masa ni jerlah. Sekarang, semua benda i bedal kecuali air soya. Tak tahulah kenapa i percaya sangat dengan cakap orang yang kalau minum soya, nanti kulit baby sensitif. I sebenarnya risau sangat kalau baby ikut i ada ekzema sebab i tahu betapa seksanya ada ekzema.
-Start loya-loya dan lembik sikit especially masa berus gigi.

Mac
-Buat buku merah.Sepanjang pregnancy ni, i buat check up di KK Abdul Samad.
-Start beli barang baby sebab masa ni ada Mom & Baby Expo. Masa ni i dah decide nak bagi baby fully breastfeeding so i beli breastpump dan segala apa yang berkaitan dengannya.
-Tiada selera makan. Masa ni,berat i turun. Ajaib sungguh. Masa tak pregnant,nak turunkan 500 gram pun susah.

April
-Baby bumb dah ada.Walaupun badan i kategori besar, tapi sepanjang pregnancy ni, perut i memang kecik. I boleh jer pakai baju kurung yang i biasa pakai tiap hari sampai kandungan i 7 bulan.
-Masa ni scan baby, doktor cakap uri i kat bawah. Risau sangat, Tuhan jer yang tahu.
-Langsung takde selera makan. Berat badan asyik turun.  =.=
-Ada rasa sikit pergerakan dalam perut, tapi taklah obvious sangat.

Mei
-Dapat rasa baby menendang dengan jelas.
-Uri baby dah naik atas.  :)
-I selalu sangat batuk. Tu satu-satunya penyakit yang i sering hidapi sepanjang trimester pertama dan kedua.Bila jumpa doktor, doktor bagi ubat. Akibatnya, baby i tak gerak semalaman sebab i makan ubat tu.Lepas tu, i terus tak berani makan ubat lagi.
-Masa ni, i balik Sarawak naik flight. Seksa giler naik flight masa pregnant. Dua jam dalam flight tu ibarat masa paling seksa i alami sepanjang pregnant.
-Dah tahu jantina baby masa scan 3D.Dapat tengok muka baby juga. :)

Jun
-Asyik batuk tahap tak boleh tidur.Terpaksa makan strepsils sebab i takut nak makan ubat.
-Cincin kawin dah tak muat.
-Selera i naik, berat pun naik 3kg dalam sebulan sampaikan i kena minum air gula. Syukur sangat i paras gula i normal.
-Pergi antenatal class di KPJ.
-Having our maternity shoot. Pergh..yang ni penat yang amat. Tapi i happy sebab dapat captured moment pregnant anak pertama.

Julai
-Perut gatal merenyam-renyam seperti terkena miang lalang (pernah rasa kena miang lalang tak?gatal tau).Tapi syukur, perut i takde stretch mark sebab perut i tak besar sangat. Tapi, punggung i banyak stretch mark disebabkan paha dan punggung i membesar bagai johan.

Ogos
-Start sakit pinggang.
-I menghidap kencing kotor sebab i malas minum air kosong.Seminggu jugak la i kena minum berbotol-botol air kosong dan air kelapa. Lepas tu baru sembuh.
-Siapkan beg hospital.
-Cuti bersalin tiga bulan dah lulus.
-Susah nak tidur malam sebab baby asyik bergerak-gerak jer sepanjang malam.Sampai senget-senget perut i.Time siang,dia diam pulak.  =.=

September (coming soon)
-Officially 9 bulan. Yeay!!! Syukur sangat semuanya dipermudahkan untuk i sepanjang 9 bulan ni.Semua orang pun being nice,terutama suami yang banyak sangat bersabar dan melayan karenah i..Semoga baby keluar cepat-cepat dengan selamat,sempurna dan sihat ye.Papa dan mama tak sabar nak jumpa baby..  :)

Saturday, 25 August 2012

Pernah tak korang jumpa manusia camni??

Hai.

I sebenarnya tak tahu nak meluah kat siapa. Dah cakap kat suami, dia suruh i ignore jer tapi masalahnya..macam mana i nak ignore orang camni.

I ceritakan ya..

Ada sorang perempuan bernama Sofia Bella (nama facebook dia,nama betul i tak tahu).Dia add i kat FB. I accept sebab masa tu i tengok friend list dia ada 2-3 orang je.Pada mulanya dia normal.Then, dia start jadi pelik. Pelik camna?Dia akan komen setiap post i dalam FB, akan komen setiap gambar yang i upload (bayangkan dalam album tu ada 50 gambar, semua dia akan komen). Then kalau i tak reply komen dia,dia akan post something kat wall i..tanya i sihat ke, cakap may God bless u, have a great day..pendek kata dia akan sibuk nak tahu about semua benda yang berlaku dalam hidup i.Yang paling pelik, dia add most of my close friend, termasuk husband i.Tapi dia tak ambil pot sangat pasal mereka. Dia cuma ambil kisah pasal i saja.

Kalau dia kenal i personally, i faham. Kalau i artis, pun i faham kenapa dia macam berminat sangat dengan kehidupan i. Sampai kawan-kawan i tanya,siapa dia dan kenapa dia pelik semacam. Lepas tu, apa i buat? I remove dia dari friend list i dan blocked dia. Sebab dia menakutkan i.

Bila dia tahu i blocked dia, dia cakap i busuk hati. Then dia meroyan kat FB berhari-hari (kawan i yang masih add dia bagitau i). Pelik tak? Kalau orang yang i tak kenal remove i dari friendlist dia, i takkan bising pun.Lainlah kalau bestfriend i remove i, mungkin juga i sangat-sangat terasa hati.

Lepas tu, i lupakan perkara tu.

Khamis lepas,tetiba i dapat PM dari seseorang bernama Mara Clara. Dia komen pasal entri Monster in Law i ni.Setakat ni, i dah baca berulang kali entri tu. Setahu i, kat situ i takde pun i kutuk MIL i kat entri tu. I memang ada cakap betapa buruknya i sebagai menantu tapi i dah insaf. Hubungan i dengan MIL pun dah sangat ok.Komen-komen kat entri tu pun semuanya faham apa yang i tulis. Cakap bertuah i ada MIL camtu, betapa i patut bersyukur dan happy tengok hubungan kami dah ok.Tapi dia boleh pulak cakap entri i sangat melampau.Dan dia cakap dia kenal i, kenal MIL i..

Yang paling pelik, dia tak komen dalam blog i, tapi dia komen kat facebook i. Camna dia boleh tahu akaun FB i sedangkan i guna nama yang totally lain, email yang totally lain??

Lagi pelik, bila i buka profile dia, dia rupanya pernah send request untuk jadi kawan i dalam FB tapi i ignore (i memang tak berani add orang yang i tak kenal dan cuma ada 2-3 orang kawan dalam friendlist dia).

Kata-kata dia dalam PM tu, i kenal sangat. The way she wrote, berapa kali dia letak noktah, macam mana dia backspace, semuanya sangat familiar. Exactly macam Sofia Bella.

I reply PM dia. I cakap..please get a life.sebelum tegur i, betulkan diri dulu. dahlah guna nama palsu, guna picture profile burung..malu ke tunjuk muka sebenar?

Hari ni, ada sorang lagi bernama Grace Lopez nak add i. Ciri-cirinya sama, dia ada SEORANG kawan dalam friendlist dan guna picture profile yang bukan muka dia. I ignore. Yang mengejutkan i, dia boleh pulak nak add husband i. Eh, apa kes dia ni? Apa niat dia sebenarnya? Nak hasut suami i supaya benci i? Nak musnahkan rumahtangga i?

I tak menuduh dia. Kalau ketiga-tiga tu bukan orang yang sama, i minta maaf walaupun gerak hati i kuat mengatakan itu adalah orang yang sama.Kalau dia baca entri i ni..i cuma nak cakap..

Tolong jauhkan diri dari kami sekeluarga!!

Avent Natural Bottle

Hello!!

Masa cari-cari barang baby secara online, i terjumpa sesuatu yang i rasa super cute.


Avent keluarkan botol susu baru yang comel dan mahal.Macam Tommee Tippee kan?
Kenapalah harganya mesti mahal? Starter set ni jer harga dah RM200++ sedangkan starter set Avent PP yang i beli dulu harganya RM100 je. Beza RM100 untuk kecomelan botol ni.

Adakah i beli botol ni? Erk,taklah. I dah beli botol susu Avent PP, takkan nak beli lagi?Suami pun dah berpuluh-puluh kali cakap, jangan biasakan baby guna barang mahal. Nanti kami yang susah. Hmm..baiklah.  =.=

Lagipun, i ikut apa kak Aty cakap..tak semestinya beli botol susu mahal-mahal, baby nak minum susu dari botol tu.Tapi kalau ada yang berminat nak beli botol ni (oh,sungguh jelesssss!!), boleh beli kat Littlebayi.com.

p/s : Baby, be a good girl tau. Guna jer apa yang mama & papa dah beli untuk awak okey?



Friday, 24 August 2012

I love Instagram!!

Hai.

I tahu i ni ketinggalan zaman sebab i baru jer upload instagram.
Baru upload jer, terus jatuh cinta sebab senang sangat nak edit gambar dan post dalam FB. 
Tapi i belum belajar macam mana nak follow orang dan bagi komen dalam instagram lagilah..Tau upload gambar jer. Hehe..

Gambar fresh dari oven. Perut i di genap 35 minggu.

Makanan kegemaran i yang paling latest. Sebenarnya i tak tahu kewujudan biskut ni. Biasa makan Cadbury biasa jer kan? Tapi aritu, bos i yang tengah pregnant beli biskut ni. Dia cakap sedap. Oh..memang sangat sedap. Dan mahal.. RM16 sepeket..  =.=
Muka super penat dan pucat kat sini. Baru balik kerja. Memang penat sangat sebab kena cover orang cuti raya.

Criss cut fries kegemaran i is back!! Teringin nak makan dari mula pregnant, sekarang baru merasa. Syukur! 

32 weeks..  :)


Dapat cincin ni sehari sebelum raya sebab i mengidam nak beli cincin sampai ke tahap termimpi-mimpi tau. Nasib suami layankan ajer kehendak bini dia.

Rendang i masak sendiri. Ni 2nd time i masak rendang daging. Selalunya i tolong mami masak dan tolong makan jer..Nasib rasanya ok walaupun kalau mami masak, lagi sedap.

Syiling dalam tabung. Meh i cerita sikit kisah di sebalik duit ni..

Suami : Saya nak buat tabung untuk baby ni.. (masa tu i pregnant 5 bulan)
I : Hah, kenapa awal sangat?
Suami : Supaya nanti dia macam idola awak.
I : Hah?? Siapa?
Suami : Rosmah lah. Kan dia cakap dia simpan duit dari kecil. Dah besar boleh beli cincin juta-juta.
I : (tak tahu nak cakap apa) 

Ok, till then!! Doakan i bersalin genap 36 minggu yer kawan-kawan..Amin..



Wednesday, 22 August 2012

35 minggu :)

Hai.

Akhirnya kandungan i dah 35 minggu. :)
Anak mama,mama dan papa can't wait to see baby..

Dah masuk last trimester ni, i dah tak tahu nak buat apa.
Nak shopping barang baby, semua dah lengkap dah. Lagipun i baca blog mommies lain,diaorang cakap tak payah beli baju baby banyak sangat. Jadi kalau tak beli baju, nak beli apa lagi?
Nak shopping baju sendiri, erk..tak apa lah. Badan dah macam guni beras ni..semua benda tak muat.
Nak jalan-jalan? I baru berjalan tak sampai 15 minit, dah nak terkencing + perut asyik mengeras jer. Tak larat.

Tadi check up, nurse bagi ceramah pasal jaundis,penjagaan miss V kalau kena gunting (nurse cakap,biasanya 1st baby,diaorang akan gunting untuk elak kecederaan otak pada baby),makanan lepas bersalin..i dah rasa cuak nak muntah pun ada. Abislah aku punya tu kena gunting,pastu kena jahit..mesti sakit giler! Oh ya, kepala baby dah turun bawah dah.Semoga baby tak berpusing-pusing sampai dia lahir nanti.

Cuti bersalin i selama 90 hari telah diluluskan. Sebelum due i pada 27 September, i akan ambil cuti rehat seminggu. Maksudnya start 18 September, lepas cuti Hari Malaysia, i akan terus bercuti.
I risau juga, macam mana kalau i bersalin selepas due date? Rugilah cuti rehat i. Lepas tu, i nak buat apa bercuti lama-lama kat rumah kalau belum bersalin?

I selalu terbayang macam mana kalau i nak bersalin di ofis? Adakah i akan gelabah macam biasa? Atau cool jer? Then macam mana kalau i nak bersalin kat rumah time suami kerja malam? Erk..yang ni minta dijauhkan. But again, takde apa kot nak dirisaukan sebab semua orang cakap kat i, dan i banyak baca pengalaman orang..kalau terasa nak bersalin tu, tak semestinya sekarang rasa nak bersalin, sejam pastu terus bersalin, kan? Jarak hospital pun tak sampai 15 minit, so mampu kot i drive sorang-sorang.


p/s : Anak mama, kalau nak keluar, make sure papa ada tau. Kalau tak, mama tak tahu betapa kelam kabutnya mama nanti.

Friday, 17 August 2012

Susu Ibu? Malaslah..

Hai.

Rajin pulak update blog time semua orang cuti cenggini.
Nak cerita pasal something. 
Hari tu, i ada cakap yang adik sepupu i selamat melahirkan babygirl..
Untuk pengetahuan, i cucu sulung dalam keluarga dan adik sepupu i ni ialah cucu nombor dua.Jadi i memang anggap dia macam adik.

Dipendekkan cerita, semalam kami bermesej.I tanya dia..

Kau masih bagi baby susu badan ke?

Pastu dia reply

Taklah.aku bagi dia dua minggu jer. 

I ingatkan dia tak bagi susu ibu sebab nipple dia melecet atau susu dia takde. I tak condemn sesiapa yang bagi FM kat anak dia tau. I ni pun dibesarkan dengan FM. Tapi i sendiri memang berniat nak bagi baby i susu badan sepenuhnya sebab i percaya susu ibu adalah yang terbaik. Then i tanyalah kenapa..Dia jawab..

Aku malaslah nak bangun malam-malam. Leceh.


Erk, ok fine. Dia pun masih muda, baru jer 20 tahun tapi gatal nak kawin. Takpelah, itu anak dia, hak dia..cuma nanti i tak nak keluarga i yang kurang menyokong penyusuan susu ibu ni membandingkan baby kami.I tak nak dengar ayat cam..eh,kau tengok anak si X tu elok jer minum susu tepung.kita ni keturunan takde susu.jadi tak payahlah kau susah-susah nak bagi susu badan kat anak kau..Masa peknen ni pun i dah beberapa kali dengar ayat tu tapi since i degil kepala batu, i buat derk jer.

Apapun, i berdoa sangat agar baby ni nanti dimurahkan rezeki untuk mendapat susu ibu sepenuhnya dari i. Amin..


Thursday, 16 August 2012

Cerita 34 Minggu dan Raya!!

Hai.

Sebenarnya malas nak update blog tapi dah namanya giler blog kan..Oklah,perkembangan mengandung 34 minggu. Ni bukan nak merungut tau..cuma nak rekod perkembangan diri sendiri jer.

Selalu sangat pening-pening. Tak tahu lah sama ada darah i rendah ke apa sebab masa last check up aritu, darah i memang rendah dari biasa, 110/60..

Sakit pinggang pagi petang siang malam.Dah tak berkesan dah nak sapu yoko yoko ke,berdiri tegak ke, tidur mengiring ke..buatlah apa saja. Masih juga sakit pinggang.

Last week i tetiba mengidam nak makan ketam. Ni semua sebab entri Gadis pasal sambal ketam la ni.Huhu.Nak harapkan i masak sendiri,memang kirim salam lah. Setakat masak udang, i boleh lagi tapi kalau ketam ni, minta maaf ler. Last-last ajak suami gi makan ketam kat kedai. Mahal oi. Habis duit bonus aku. =.=

Nak cincin bersilang yang lebih kurang camni.

This week, i teringin sangat tahap nak beli cincin.I ni bukan kaki barang kemas pun. Setakat ni i cuma ada cincin kawin dan rantai jer.Gelang pun i pakai sebab nenek i bagi. Tak tahulah kenapa i nak sangat beli cincin ni. Tapi suami tak bagi. Dia cakap membazir walaupun i nak guna duit sendiri. Sampai hati. I dah menitik-nitik air mata dengar dia cakap camtu walaupun mulut i cakap..takpelah..

-------------------------------------------------------------

Pasal raya.Ini entri hari raya i last year.I ni sebenarnya bukan muslim walaupun kalau tengok muka dan dengar i cakap, orang memang ingat i ni orang melayu. Tapi family i sambut raya. Sebab daddy i dah meninggal. Then mami i kawin dengan lelaki melayu islam dan lahirlah adik-adik i tiga orang. I pulak tinggal dengan diaorang start umur i 7 tahun.

My family. Sila abaikan rambut i yang keras kejung semacam tu.

Jadi, dah tinggal dengan diaorang, sah-sahlah i pun akan menyambut hari raya, berbuka puasa (walaupun i tak puasa.huhu), dan segala apa yang sewaktu dengannyalah. Shopping raya, makan dan minum makanan halal..yes,basic thing camtu.Dan i juga akan tolong mami masak masa raya, tolong kemas rumah, minta maaf time raya, dapat duit raya..

Tapi sejak i berkahwin dan kerja di JB ni, i cuma pernah balik raya tahun lepas jer. Tahun ni confirmlah tak balik sebab dah pregnant, i tak tahan naik flight.Uwaaa..

So, walaupun identiti i ni sedikit memeningkan tapi i pun manusia biasa. Walaupun i dan adik-beradik i berbeza agama, tapi kami tetap adik-beradik. Tetap lahir dari rahim yang sama juga. Sebenarnya i tak pernah pun rasa berbeza dengan orang lain. Rasa macam i memang wajib sambut raya walaupun i bukan islam. Berdosa ke i fikir camtu? I pun tak tahu.

So, kepada kawan-kawan blogger..SELAMAT HARI RAYA! Maaf kalau i ada terkasar dan tersilap bahasa. Nanti korang semua updatelah pasal raya ye..  ^.^

Friday, 10 August 2012

Promoter yang merimaskan

Hai.

Tadi i pergi Giant dengan suami.
Niat i nak beli susu Mamil Mama sebab susu i dah habis.Sampai jer kat kaunter susu tu....

I : Saya nak susu mamil mama.
Cik X : U berapa bulan? U patut try susu ni..enfamama..
I : 8 bulan..takpe2, saya nak mamil
Cik X : Susu ni bagus. Ada kolina, ada acid folic..susu lain takde kolina
I : Ohhh..
Cik X : U ambillah susu ni.Ada kolina, DHA..nanti anak pandai sekolah..
I : Takpe, i nak mamil mama saja.
Cik X : Susu ni ada offer.Offer hari ni saja.
I : Berapa?
Cik X : Harga asal RM59, sekarang offer RM56.99..
I : (itu kau panggil OFFER????kurang RM1 jer???)
I : Tak payahlah. Saya nak mamil..
Cik X : Tak,susu ni betul2 bagus. Nanti u tak gemuk lepas bersalin. Gula dia rendah.
 I : Tunggu saya tanya suami dulu lah..

Paling stress, dia boleh ikut i cari suami i.  =.=
Lebih stress, suami i boleh pulak ada berdekatan situ.
Dah jumpa suami i, promoter ni explain benda yang sama kat dia.

Suami : Awak nak ke?
I : Tak nak.

Last-last, lepas suami cakap tak nak, baru promoter tu pergi. Mak oi..tak pernah jumpa promoter camtu.I end up tak beli pun apa-apa susu.

Thursday, 9 August 2012

Beg Hospital Dah Siap!!

Hai.

Masuk jer 32 minggu, i start siapkan beg hospital. I perlukan beberapa hari juga untuk siapkan beg ni sebab i'm that kind of person. I tak reti nak packing dalam sehari.Oh ya, checklist ni, i banyak jadikan entri kak Veesakura ini sebagai panduan. Thanks tau dear!!

So, apa yang i bawa?



Semua dalam plastik.  :)


Ni romper yang i plan untuk baju 1st baby.I dah packing siap-siap mitten,barut,pampers newborn sekeping.


Rompers lengan panjang putih
(i pilih rompers sebab dia ada butang dari dada ke kaki, so i rasa senang sikit i nak pakaikan baby baju.sebenarnya sekarang i dah tertanya-tanya,macam mana i nak pakaikan baju pada baby yang masih sangat kecil tu)

Baju & seluar panjang putih dan pink

Hooded blanket,sapu tangan,wet tissue pek kecil,topi dan kapas

Lampin kain biasa
(i bawa 1 sebab mami i suruh walaupun i tak tahu nak guna ni untuk apa)

Barut,mittens dan booties
(i bawa 3 setiap satu sebab i ada 3 pasang baju)

Diapers Huggies newborn 10 keping 
(i pilih ni sebab ada wetness indicator)

Minyak kayu putih cap parrot botol kecil
(mami i suruh guna ni.i sebenarnya dah beli minyak yuyi untuk my baby tapi i dah try sapu minyak tu kat belakang telinga i.memang panas ok.macam minyak cap kapak)

Breastpump
(i bawa yang manual jer sebab orang cakap kat HSA tak boleh caj-caj barang elektrik.nasib breastpump i 3 in 1)

Krim bepanthen - in case kalau nipple i melecet
Kamera digital - hp i cepat abis bateri.so,kamera memang penting kalau i tak boleh caj hp.
2 Nursing bra
1 Tuala mandi
1 kain batik
4 disposable breastpads
1 sweater
1 skirt labuh untuk balik dari hospital
1 pasang stokin
Panties pakai buang - i bawa dua pek.setiap pek ada 5 panty.
Maternity pad - 10 keping.semoga cukup sebab pad ni besar gedabak.buat penuh beg je.
Lip balm,deodorant,losyen,mandian - suma i bawa yang travel size

Perasan tak semua barang baby i letak dalam plastik? I rasa cara ni memudahkan i yang kelam kabut ni. Bila nak pakai, capai jer. Tak payah nak tercari-cari. Eh,tetiba rasa macam diri sendiri bijak sangat sebab terfikirkan idea ni.

Benda-benda macam GL,buku merah dan ic tu i memang simpan dalam handbag.Semua barang ni i bajet untuk penginapan selama dua hari 1 malam di hospital.Kalau lebih, kena topup lagi barang.I boleh jer minta suami ambil kat rumah.Lagipun HBSA dengan rumah i jarak dalam 15 minit jer.

update : Lepas siap kemas beg ni, i panggil suami untuk tengok beg ni ok ke tak..

I : Ok tak?
Suami : Oklah tu. (cakap ok tapi i tengok dia pandang sekilas jer) 
I : Nanti kalau ada apa-apa jadi kat saya..ingat tau.Baju ni 1st baby pakai..yang ni pulak untuk baby balik. Kalau baby tetiba boy, bagi dia balik pakai baju putih ni.Kalau girl, baju pink..  (masa cakap tu, i dah rasa sebak nak menitik air mata) 
Suami : Eh, kalau awak takde, saya cepat-cepat cari bini baru..
I : =.=  (cancel jelah plan i nak nangis)


Ok, till then!!  :)
  

Wednesday, 8 August 2012

Sama tapi tak serupa??

Hai.

Masa i mula-mula pregnant, i cari sandals yang selesa untuk menampung berat badan i yang sentiasa bertambah dari hari ke hari.Maka i beli sandal ini.Siap ada entri pasal sandals ni lagi masa tu.


Di suatu hari yang malang, sedang si mak yong ni jalan terkedek-kedek sambil pegang handphone-tekan-sini-sana, tetiba i terpelecot. Taklah sampai cedera tapi tali kasut i terputus.I rasa kalau badan i jenis ringan,mesti sandals ni takkan putus.

Lepas tu, i jelajah satu Plaza Angsana mencari sandals yang serupa. Tapi, takde ok. Hampa sangat! Tadi masa sorang lawyer jumpa i, tetiba i terperasan dia pakai sandal yang 80% serupa dengan sandals i yang dah putus tali ni.Maka i dengan tak malunya tanya dia,mana dia beli sandal tu.

Dia jawab..akak beli kat online.ni fitflop.mahal ni tau..

Ok fine. Kalau lawyer cakap mahal, memang mahallah tu. Then i search kat google, sandals fitflop tu memang sebiji macam sandals i. Cuma harga sandals i tu RM60. Yang ni RM239.. =.=

Serupa sangat-sangat kan?

Oklah, i cancel jer rancangan i nak beli sandals cenggini. Pakai jer sandals Scholls i sekarang,abis cita..Apapun, i sentiasa doa semoga akan jumpa lagi sandals macam yang dah putus tali tu..Amin..

Friday, 3 August 2012

Dugaan 32 Minggu

Hello!
Semalam i tetiba sakit abdomen bahagian bawah sebelah kanan.
I risau sikit, sikit jerlah sebab dalam pemikiran i..kalau peknen,normallah kita sakit.
Tapi bila buka kat website Dr Zubaidi, i dah cuak.
Bila sms kat suami, dia boleh reply..wah,baby dah nak keluar.baguslah..   =.=

So, semalam i pegi Columbia Asia untuk jumpa doktor Rajesh.

Doc : U ada rasa contraction tak?
I : (buat muka blur)
Doc : Oh, u first time kan? U tak tahu contraction tu rasa camna..
I : Hah, betul-betul.

Then doktor check perut. Katanya perut i lembut lagi,tak keras sangat jadi memang bukan contraction. Dia minta i buat urine test. Bila dah check, resultnya adalah i dijangkiti urine tract infection atau nama glemernya kencing kotor.Hmm..salah i juga sebab i memang kurang sangat minum air kosong lately ni.

Jangkitan kuman pada pundi kencing juga sering berlaku pada wanita yang hamil. Perlu disedari bahawa jangkitan kuman ini amat mudah berlaku pada wanita yang hamil akibat kesan dari hormon dan saluran kencing (urethra) mereka yang pendek. Hormone estrogen menyebabkan juga lubang kencing mereka relax, tidak ditutup rapat  dan mudah dimasuki kuman.
sumber dari blog Dr Zubaidi

So, doktor bagi i antibiotik cephalexin (kena makan 6 biji sehari untuk 5 hari) dan ural sachet untuk 3 hari. Doktor cakap ubat tu takde effect kat baby, i dah google..so far ubat tu memang selamat untuk baby.Dan baby pun masih bergolek-golek seperti biasa walaupun i makan ubat tu. Sekarang ni,masa nak kencing, i rasa sakit sikit kat abdomen.

Semua orang dah membebel kat i sebab tak suka minum air kosong.Huhu.Pasni kenalah minum air barli, air kelapa dan banyak-banyak air kosong untuk cepat sembuh.

Wednesday, 1 August 2012

Eksperimen dengan Warmer Little Bean

Hello!


Kat entri i tadi, Cik Naa ada komen pasal warmer Little Bean dia cam takde fungsi jer.Jadi semalam jugak i ambil warmer little bean yang masih dalam kotak tu untuk eskperimen pemanasan susu yang disejukkan.

Ok, bahan-bahan yang i gunakan ialah warmer, air mineral 120ml (sentiasa ingat untuk guna air yang ditapis tau), susu HL yang disejukkan (kat peti sejuk i memang ada.so anggap jer benda ni chilled EBM) dan botol susu yang i plan untuk simpan EBM.

Mula-mula, i ambil 3 oz susu HL. Tuang dalam botol susu. Then, on kan suis warmer tu. Pusingkan kepada 40 darjah celcius.

Eksperimen bermula..

Lampu tu akan automatik padam selepas air mencapai suhu yang dikehendaki.

Selepas tujuh minit..i angkat botol susu tu dan rasa. Ok, suhu susu tu jadi macam suhu bilik.

Selepas 10 minit..susu tu rasa sedikit suam.Rasanya suhu ni just fine untuk bagi baby. Tak perlu kot bagi baby susu yang betul-betul panas.


Selepas 15 minit, susu tu suam. Betul-betul suam.




Keputusan eksperimen ni mungkin ada terganggu sikit sebab i tak sepatutnya asyik mengangkat botol susu tu. Sepatutnya just biarkan botol susu tu dalam 10 minit.Apapun, i rasa takde beza pun beli warmer ni dengan rendam dalam air panas. Cuma kita risau sikit kalau rendam dalam air panas, kita tak tahu suhu air tu kan?Suhu yang terlalu panas akan menjejaskan nutrien dalam susu ibu.


Apapun, penggunaan warmer ni memang betul-betul memudahkan babysitter anak kita, i rasa. Sebab just perlu ambil susu dan tekan suis jer. Then boleh pujuk baby tu kejap kalau dia dah nangis. Dalam 10 minit,susu dah just nice untuk diminum.


Ni eksperimen semata-mata tau. Kalau realitinya, i tak tahu lagi.I tak nyesal pun beli warmer ni sebab rasanya benda ni memang menyenangkan hidup i nanti.Apapun, i cuma dapat doa yang baik-baik. Semoga baby i dapat apa yang terbaik untuk dirinya..  


^.^