Monday, 30 April 2012

Pakaian Ketika Mengandung

Hai kawan-kawan!




Minggu ni the little one masuk 18 minggu.
The good thing is i rasa sangat sihat minggu ni.
Boleh mandi lulur, buat treatment rambut. Tinggal nak pakai mask jer belum.  ^.^

Ok, straight to the point.

Bagi i, benda yang i rasa kurang best masa pregnant ialah bila pakaian i semua tak muat.Kalau muat pun, tak selesa.
Tapi benda yang paling best ialah i boleh shopping baju tiap-tiap bulan atau minggu, tanpa rasa bersalah sebab suami tak bising pun.

So, i share sikit ye apa yang i dah belajar pasal shopping pakaian mengandung.


Seluar pregnant
Wajib ada. Kena beli warna basic iaitu hitam supaya boleh pakai selalu. I ada a few jugakla. Hitam,kelabu,coklat,light grey. Kalau rasa nak jimat, beli jer seluar palazo. Murah dan selesa.Lagipun seluar palazo ni boleh dipakai selepas bersalin.

Skirt
Tak penting pun. Tapi i rasa kena ada sebab kadang-kadang ada baju yang pendek, kalau guna seluar nampak pulak bahagian bawah kita yang gemuk tak berapa nak lawa. I beli sehelai jer, warna hitam. Skirt ni elok dipakai kalau kita kerja kat ofis. I beli skirt ni di mumdreams.


Dress
I suka pakai dress! Rasa comel je. Ni wajib ada supaya kita nampak comel. Tapi, memandangkan i bersaiz giant dan tinggi (sebenarnya tinggi i standard jer tapi susah nak cari dress yang paras lutut). I ada dua je dress setakat ni. Beli kat mumdreams dan Grace Maternity (kedai ni kat Plaza Pelangi.servis dia memang superb!)

Pendapat i, kalau beli dress, kena beli yang branded/mahal kalau kita mampu sebab dress murah kualitinya memang jarang sangat memuaskan.Kalau benda lain, takpe. Boleh beli yang murah tapi bagi i, kena invest sikit untuk beli dress maternity yang berkualiti.

Blouse
Wajib ada dan boleh beli banyak-banyak sebab murah. Kalau boleh, beli yang kain cotton sebab selesa dan tak panas.


Jubah
Jubah ni agak comfy jugalah bila dipakai cuma i tak boleh bayangkan i jalan-jalan guna jubah sebab panas. Kalau kat ofis yang ada aircond, memang ok. I ada sehelai jer jubah. 


Panty dan bra
Bra kena beli yang saiz besar sebab semuanya makin membesar. Lagipun, kalau pakai bra ketat, takut mengganggu saraf-saraf yang nak membentuk air susu kita pula. Panty pun sama. Kena pakai yang agak besar dan kain cotton. I beli yang murah-murah jer sebab bukan nak pakai lama pun. I beli di Jusco, brand Scarlett.

Tips i, tak payah beli bra ni banyak-banyak in one shot sebab badan kita is getting bigger and bigger..and bigger..  =.=

Apapun, yang paling penting ialah kita rasa selesa,nampak kemas dan presentable.

Friday, 27 April 2012

Baby 17 Weeks



Hai.
Minggu ni, our little one is one week older in my tummy.   ^.^
Kesian orang kena baca (thanks so much tau) semua entri pasal pregnancy.
Macam aku sorang jer yang mengandung.
Erkk..janganlah fikir gitu.
Ini cuma cara i untuk share my thoughts jer.

Perkembangan i minggu ni?
I semakin berkembang dengan jayanya.
Lengan dah besar,pinggang dah besar,perut makin besar..
Sampai i cakap dengan suami, kenapa i gemuk sangat?sedangkan i takdelah kuat makan sangat pun.
Dia cakap hormon.
Tapi i risau sangat kalau lepas bersalin nanti pun masih gemuk..hadoiiiii!

Minggu ni minggu gaji.
So, suami dengan murah hatinya membelikan i sehelai maternity dress yang agak pricey.
Dia sendiri pilihkan i that dress.
How sweet! Thanks sayang!

Oh, i baca yang baby dah boleh dengar masa 17 minggu ni.
So, hari-hari i cakap dengan baby.
Suami pulak, time nak tidur je, dia salu say goodnite to the little one dan kiss perut i.
Tak sabar nak tengok baby lagi next month time scan.

Pergerakan baby?
Hmm..both of us tak tahu macam mana rasanya baby gerak.  =.=
Yes, perut i ada rasa benda cam gerak tapi pergerakan tu sangat lembut (rasa macam kena sentuh dari dalam).
Kalau suami pegang pun,kadang-kadang dia rasa gitu.
But again, kami tak pasti.

Semoga i dan baby terus sihat dan semoga semuanya dipermudahkan untuk kami.
Amin..

Wednesday, 25 April 2012

Flu tapi tak boleh makan ubat?

Hi good people!

I selalu tengok, ada sesetengah orang, kalau pagi-pagi mesti asyik bersin, atau flu.
Contoh terdekat, suami i. 
Bila i dah pregnant ni, penyakit dia tu tetiba jer berjangkit kat i.
Asal pagi jer, i flu.  =.=

I tak boleh makan ubat sesuka hati kan?

Jadi apa yang i buat, setiap pagi i minum fresh orange.  ^.^


I suka minum Minute Maid ni sebab rasanya masam sikit.
Nak harapkan i buat sendiri, memang taklah kot sebab i ada masalah kemalasan yang serius.

Setahu i,flu ni bermakna badan kita kekurangan Vitamin C, dan vitamin C ni banyak terkandung dalam oren.

Jadi untuk pagi yang bebas flu, silalah minum fresh orange ye..
Kalau nak lebih baik, buatlah sendiri fresh orange tu.

Take care!

Sunday, 22 April 2012

Hari yang tak patut dilupakan

Why am i typing this?
Sebab i pregnant baru 17 weeks, dan i start lupa, macam mana i tahu yang i pregnant.  =.=

Januari lepas, masa dari tengah-tengah bulan tu, i start sakit. Flu, batuk, cirit-birit.

Mula-mula i ingatkan biasa, sebab i memang kadang-kadang sakit tiapkali nak period.

Bila mengadu kat husband, dia suruh i makan ubat. Nasib baik i tak suka makan ubat jadi i memang tak makan apa-apa ubat pun.

29 Januari 2012
I dah lambat 6 hari untuk period. Jadi i ingat nak beli UPT. Memandangkan sebelum ni i memang dah berkali-kali beli UPT tapi asyik negatif jer jadi i tak harap apa-apa pun.
Pagi tu, i teman suami ke Larkin Sentral, i beli UPT walaupun reaksi suami macam..asyik beli UPT je bini aku ni.Nanti takde apa juga. Membazir je..
 I beli sebab 27hb (Jumaat), masa i kat ofis, abdomen i terasa sakit yang semacam.

30 Januari 2012
I terbangun pukul 3 pagi dan terasa nak kencing. Jadi i cepat-cepat capai UPT, dan check. DUA LINE!! I dah blur, siap gosok-gosok mata. Masa tu i ingat ntah-ntah UPT yang i beli tu dah expired.

Adakah i happy masa tu?
TAK! I takut!

I cepat-cepat kejutkan suami, dan bagitau dia.. Sayang, saya dah check. Dua line!
Dia pandang i, i pandang dia. 
First ayat dia.. Habis macam mana ni?
Dalam rasa pening-pening sebab terlalu terkejut,i jawab, Tak tahu..
I pun tak tahu kenapa reaksi both of us macam couple yang masih bercinta, belum kawin tapi tetiba pregnant?  =.=

31 Januari 2012
Kami pergi ke Guardian. Beli dua lagi UPT sebab masih tak percaya. Bila dah check, ok..positif..


1 Februari 2012
Kami ke Klinik Murni di Bandar Baru Uda. Then doctor scan. Kami tengok kantung baby. So, memang betul i pregnant.
Masa tengok gambar baby tu, i memang terasa nak nangis.

 Nampak tak yang kat tengah tu?

Terima kasih Tuhan..Kami gembira dan bersyukur sangat..

Semoga semua urusan kami dipermudahkan. Amin..

Monday, 16 April 2012

Diari 16 minggu

Ini egg bird kesayangan i..

Hai kengkawan.
Minggu ni kandungan i masuk 16 minggu.
Syukur baby sihat dan i harap sangat baby dan i terus sihat..
Walaupun hari tu doktor cakap uri i kat bawah, i cuma dapat doakan semoga semuanya selamat dan uri i akan kembali normal.

Masuk kandungan 4 bulan ni, i tulis sikit diari perkembangan i yer..

0-4 minggu
I kuat makan. Asyik makan jer. Masa ni i tak tahu lagi yang i pregnant.
Antara benda pertama yang i mengidam ialah tempoyak dan udang goreng butter.
Masa ni, muka i lawa lagi..Ececeh, bajet lawalah sangat kan?

5-8 minggu
Selera makan masih macam biasa.
Badan cepat letih.
Pagi-pagi kalau berus gigi,mesti muntah-muntah.

Berat pun naik tau. 75 kg!
Muka dah start kurang berseri, kulit macam makin gelap dan kusam.  =.=
Masa ni kat ofis, i selalu loya. Jadi selalu makan asam.
Time pagi,kaki i ada bengkak sikit.


Alahan
Tak suka bau minyak kapak (ni memang dari kecik lagi i tak suka)
Tak suka bau masakan. Suami masak, i pergi kurung diri dalam bilik.
Tak suka bau benda yang terlalu wangi. Semua losyen, perfume, pencuci pinggan, air freshener..semua i tukar.

9-12 minggu
Selera makan i turun.Asal makan,mesti tak abis.
Semakin cepat letih. Kekadang, duduk pun penat.
Masih ada loya sikit-sikit.
I dah ok, dah tak alah dengan bau-bauan tapi masalahnya i alah pada seafood pula. Dulu, before pregnant, i memang tak boleh makan seafood. Tapi masa baru pregnant, i boleh makan udang. Lepas 3 bulan, dah tak boleh dah. I makan terus gatal-gatal.

12-16 minggu
Selera makan memang takde. Asyik paksa diri makan jer.
Berat turun 2kg. Tapi badan memang mengembang.
Badan tetiba ada jerawat. Hadoiiiii!
Kaki dah elok dah.Takde bengkak.
Loya-loya dah hilang.  ^.^ 

Selalu penat dan tak larat.

Benda yang sedikit pelik ialah i tak tahan bila berada dalam lif. Sesak nafas.
Bila pagi-pagi i bangun tidur, kalau i tidur mengiring, perut i pun ikut senget sekali.

Oh, baby bump dah ada..  :)


Take care.

Saturday, 14 April 2012

Menyesal?? Taklah..

Hi good people!


I bagitau satu cerita ya.
Dulu, masa i baru 18 tahun, i baru start kerja di sebuah syarikat penerbangan.
Masa tu, i single.
So, one fine day, i pergi ke Parkson di Sibu untuk shopping sorang-sorang.
Then masa nak naik eskalator, tiba-tiba i diapproach seorang salesman.
Orang tu jual pakej-pakej percutian. Dengan murah. (kononnya)

I memang tak interested langsung.
Tapi being nice (stupid sebenarnya), i dengar jugalah apa lelaki ni cakap.
Then entah macam mana, i macam malas nak dengar apa yang dia cakap, i setuju beli pakej percutian tu.
Tapi i bayar RM50 sebagai pendahuluan.
Then i kena isi borang, tulis detail i. (this is a big mistake)


Beberapa hari after that, salesman ni call.
Tanya i, apa tempat yang best kat Sibu sebab dia dan kawan dia tak pernah datang Sibu.
Being stupid, i layan. Perbualan tu sekejap jer, dalam 10 minit.


I ingat semua tu berakhir camtu.
Tapi salesman tu ada call i lagi, selalunya malam.
Contoh dalam sebulan, dia akan call dalam sekali dua.
Tapi i tak pernah call dia.
Masa call tu, kitaorang just cakap pasal tempat-tempat percutian jer.

Sehinggalah suatu hari, nombor tu call i.
I jawab, suara perempuan.
Tanya apa hubungan i dengan suami dia.
I sangat terkejut sebab i tak pernah fikir benda ni akan jadi. I memang langsung takde apa hubungan pun dengan lelaki tu.
Perempuan tu cakap, dia pensyarah. Dia tanya i kerja apa, kat mana.
I cakap i kerja kat airline jer, lokasinya i tak bagitau.
Dia cakap suami dia kata, i yang selalu call suami dia.
Erk...hellooooo!!!! Never ok. Never!! 


Perempuan tu asyik call i dalam dua hari.
I tak jawab, dia call lagi berkali-kali.
Mesej i, sumpah seranah i sebab gatal nak ambik laki dia.
I pun marah dia balik sebab i tak hingin pun kat laki dia.
Masa tu i memang stress dan sakit hati.
Kalau i betul-betul ada skandal dengan laki dia, its ok. I boleh terima.
Tapi ni, langsung takde. Nama laki dia pun i tak tahu siapa.

Sehinggalah, last sekali, masa dia call, i tengah dalam tren dengan rakan sekerja i.
I reject call dia tapi she's keep calling me.
Then rakan sekerja i rampas my phone dan terus cakap kat dia..

Kawan i : Kenapa kacau dia?

Perempuan tu mungkin cakap yang i kacau suami dia.

Kawan i : Mana ada dia kacau suami kau. Dia tunang aku.

Then perkara tu berakhir. Perempuan tu tak call i lagi.


Lesson learned.
I memang takkan cakap dengan mana-mana jurujual lagi kalau i sorang-sorang.
Dan i takkan bagi detail i kat sapa-sapa yang tak dikenali.
Walaupun RM50 i burn gitu jer, tapi takpelah.
Janji i selamat.


Pengajaran : Kepada remaja-remaja di luar sana, jangan mudah tertipu tau. Jaga maruah diri.

Thursday, 12 April 2012

Uri Di Bawah?


Sebenarnya tak tahu nak tulis ke tak.
Tapi i'm so worried.
Seperti yang i cakap kat entri tadi, i kurang puas hati dengan result pemeriksaan i di klinik kesihatan pagi tadi.
Sebab doktor was like..oh, semua ok. semua normal..
Tapi hati kecil i macam there is something wrong somewhere.

Jadi petang tadi, i ajak suami teman i pegi Klinik Bio Sucinas di Bandar Baru Uda.
Scan baby.
Dan apa yang i risaukan berlaku..

Doc : Sebelum ni pernah scan?
I : Pernah.
Doc : Doktor cakap apa?
I : Dia cakap ok jer. Takde masalah pun.

Dia diam. Dia godek-godek lagi perut i.
I dah risau.

Doktor : Uri awak kat bawah ni. (dia cakap sambil tunjuk kat skrin)

I dah rasa nak nangis dah.
Sebab i tahu its not a good thing.
Then doktor tanya sebelum ni i ada bleeding ke.
I cakap takde sebab memang takde pun.

Suami tanya, ada ubat ke untuk solve benda ni?
Yes, i was about to ask the same question.
Doktor cakap, takde tapi kena tunggu dalam dua bulan. Nanti scan lagi.

The good thing is baby sihat. Syukur.
Cuma bila i fikir uri kat bawah tu, i dah risau sangat.
Tapi i baca masa awal kehamilan, tak perlu bimbang kalau uri kat bawah.
Lepas 28 minggu, kalau masih kat bawah jugak, then memang bahaya.

I masih bimbang. Dan jujur, i takut.
I doa sangat we both selamat.
Amin.

Baby Story 15 weeks



Hai.
Hari ni tetiba rajin nak update pasal perkembangan diri sendiri.
Minggu ni genap 15 minggu i pregnant.  ^.^
Syukur,setakat ni semuanya baik-baik sahaja.

Perkembangan i setakat ini?
Hmm..semestinya i semakin berkembang. Terutamanya part pinggul.  =.=
Seluar yang dulu longgar giler, sekarang dah tak muat.
Jadinya i pakai seluar dan tshirt suami.


Baju pregnant?
I pakai masa kat ofis jer.
Perut pun belum besar sangat, jadi nak pakai tshirt yang besar-besar ni..boleh lagi.

Baby?
I belum rasa apa sangat.
Cuma masa i baring,memang tak selesa langsung.
Sakit kat sana, sakit kat sini.  =.=
Angkat barang sikit, dah penat.
Jalan lama sikit, dah nak pitam.
Lapar sikit, start pening-pening.
Naik tangga jer, dah termengah-mengah.
Pendek kata, i sangat mudah letih.


Tadi i pergi check up untuk kali kedua di klinik kesihatan. Jumpa doktor.
Berat badan i turun 2 kg. (i sangat tak expect akan turun berat badan sebab rasanya badan i makin besar)
Bila berat turun, maka next check up, i kena jumpa doktor lagi.
Doktor cakap kena makan bayam, hati lembu dan ayam,kurma..Hmm..masalahnya i tak suka makan hati.
Doktor scan baby. Siap tunjuk dengan i..ni,baby dah gerak-gerak ni.. (masalahnya macam biasa, i tak nampak apa pun.nampak kepala jer)  =.=
Tapi baby sihat, uri pun ok. Doktor cakaplah.
Doktor bagi asid folik je. Sedih i tau. Kedekut betul.
I expect i akan diberi vitamin,zat besi,kalsium..tapi dapat asid folik jer.  =.=


Lepas tu ambik darah untuk thalasemia.
Hadoi..4 kali kena cucuk. Sebab urat kecik.
I apa lagi..bila dah tengok darah cenggitu, maka i startlah pening-pening lalat dan nak pitam.
Muka pun dah pucat lesi.
Nasib i tak pengsan kat situ.
Dahlah sorang-sorang,kalau pengsan..tak taulah macam mana.

I rasa nak pergi scan lagi.
Dan jumpa doktor swasta.
Doktor kerajaan ni ok cuma tak detail. Jadi i memang tak puas hati.

Ok, take care.

Sunday, 8 April 2012

Update Kehidupan

Hi good people!

Semalam i pesan kat suami untuk tapaukan i nasi campur.
Kalau dulu, masa masih couple dan baru kahwin, dia mesti akan reject permintaan i.
Alasan, nanti i tak makan makanan yang dia tapaukan tu sebab selera kami memang macam langit dan bumi.
Tapi lately ni, dia sanggup gak tapaukan i makanan.
Bila dia sampai jer kat rumah semalam, dia cakap.. Saya dah bungkus nasi awak.. 

I tengok benda yang dia tapau. 
Kacang panjang ditumis dengan cili, tempe dan fishcake. (i tak suka cili dan tempe)
Ayam masak lemak. Dia amik dada ayam. (i tak suka ayam.dan i benci dada ayam)
Telur masin.  (fuh,nasib baik ada!)


Dia masih juga tak faham sangat dengan selera i, which is acceptable sebab i sendiri pun kadang-kadang tak faham selera sendiri.   =.=
Tapi apa yang paling penting ialah suami make an effort untuk mengelakkan isteri dan bakal anak dia kebuluran.
Sebagai manusia yang baik, i makan nasi yang dia tapau tu walaupun i cuma berlaukkan telur masin dan kacang panjang.

Sebenarnya i tak suka makan sayur tapi demi baby, terpaksa makan.


Erk..ini pun nak tulis jadi entri?
Ya sebab nak tunjuk suami sayang kiterrrr...   ^.^


Oh, Khamis lepas, kami berdua pindah ke kuarters baru.
Rumah ni lebih besar dari yang sebelum ni.
Kenapa pindah?
Sebab lepas i bersalin nanti (kita doakan semuanya selamat ya.amin..), mak suami i akan tinggal dengan kami. 
Jadi untuk keselesaan, tentulah nak ruang rumah yang lebih luas.


Ok, take care..

Friday, 6 April 2012

Elektrik Dalam Perut?

Hi good people!



Tadi i pergi jenjalan dengan kawan-kawan kat City Square. 
Yelah, hari Jumaat rehat panjang.
Apa yang mengejutkan i..masa tengah berjalan tu..tiba-tiba perut i (bahagian bawah perut sebelah kanan) sakit.
Rasa sakit dia exactly macam kena renjatan elektrik tapi kat dalam perut.
Tak sampai 5 langkah i berjalan, rasa sakit tu datang lagi.
Then hilang.

Sekarang masih ada sakit tapi taklah sesakit tadi.

Jujur, i risau.
Takut sangat apa-apa jadi kat the little one kat dalam tu.
My baby, please be healthy sayang...

Tuesday, 3 April 2012

1 trimester sudah berlalu

Hi good people!



Rajin pulak update blog tengah-tengah malam camni.
Tadi masa tengah buat kerja kat ofis, i tiba-tiba terfikir..eh,bila next prenatal check up i?Dan paling penting..eh,baby dah berapa minggu yer?Ada ke ibu yang lupa anaknya umur berapa?
Apa nak jadilah dengan i ni?  =.=

Lepas check hp dan buku merah..ok, baby dah 14 weeks! 
My little one, dah lama juga ur mum bawa baby dalam perut kan...   :')

Hmm..i nak write down apa yang berlaku kat i masa trimester pertama.

Selera makan
Turun. Walaupun berat i naik. I sendiri pun tak percaya betapa i tak kuat makan macam biasa. Susah sangat nak habiskan makanan walaupun i paksa diri.

Loya
Memang ada loya,lebih-lebih lagi time nak berus gigi sampai i rasa macam takut berus gigi. Masa loya ni i dah terfikir..eh,betul-betul macam dalam dramalah. Tapi i bersyukur sangat, i hampir tak pernah muntah (kecuali time berus gigi) sewaktu 1st trimester ni. Cuma loya jer.

Baby bump
Ada.Walaupun kecik lagi, tapi boleh nampak. Serius, ni first time i rasa seronok bila tengok perut buncit.  ^.^

Mood
Oh, i memang ada mood swing yang dasyat juga sebenarnya. Lebih-lebih lagi dengan suami. Dia salah cakap sikit, i dah nangis macam drama queen. I tak nak ikut perasaan sebenarnya tapi benda ni sesuatu yang i susah sangat nak kawal. Tahap kesabaran i pun lebih rendah dari biasa. Senangnya i naik angin. Nasib belum sampai tahap melenting lagi.

Tidur
I suka tidur. Balik kerja jer, i mandi..pastu i tidur. Bangun pun tengah malam. Bila dah bangun tu, susah nak tidur balik.Tapi, nasib baik habit i dari kecik iaitu mesti bangun sebelum pukul 8 pagi tak kisahlah hujung minggu ke,i tidur lewat ke,apa ke..masih berkekalan.  :)


Barang baby
Kami suami isteri dah beli. Belum lengkap lagi tapi so far dalam 60% siap.


Kesihatan
I sangat mudah penat. Naik tangga sikit pun dah penat macam apa. Bila dah penat, mulalah pening nak pitam. So, i memang tak larat nak tawaf shopping mall macam biasa. Selalu sangat kalau pegi beli barang dapur, i duduk kat luar mall, suami pegi beli sebab i tak larat.


Yang pelik, i tak boleh nangis dengan teruk. Maksud i, nangis sebab kesedihan melampau (eh,ayat apa aku guna ni?). Sebab bila i sedih atau nangis dengan teruk..perut i sakit sangat. Risau betul i kalau apa-apa jadi kat baby. So, no more crying for me.


Badan.
I semakin gemuk.Punggung makin besar, peha makin besar, jari pun besar (i rasa dua tiga bulan lagi mesti cincin kawin i dah tak muat). Kenapa i makin gemuk sedangkan i makan macam biasa? =.=


Kesimpulannya, pregnancy ni taklah semudah atau sesusah yang i fikirkan. Sampai sekarang i selalu tak percaya yang i bawa baby dalam perut. Apapun, i doa semoga baby dan i sihat walafiat dan baby selamat lahir ke dunia ni.

Take care.

Sunday, 1 April 2012

Vaseline Total Moisture Nourishing

Hi good people!


Ini adalah entri untuk review product! 
Sejak i pregnant, i tak suka bau benda yang kuat sangat. Jadi losyen Vaseline Cocoa yang i guna sebelum ini adalah direject.
Pening kepala i dibuatnya.
Sebagai alternatif, i guna Vaseline Total Moisture Nourishing. 
I love it.  ^.^


Losyen ni teksturnya thick.Tak cair.Which is good, i suka.

Baunya sangat mild, tak kuat, tak memeningkan..bau yang pleasant.

Dari segi moisturising effect, i tak cakap yang losyen ni sangat moisture tapi it is better dari kebanyakan losyen yang i dah try.


Kulit i tak mengelupas bila i pakai walaupun i berada dalam aircond hampir sepanjang hari.

Oh ya, i guna losyen ni untuk tangan,kaki dan leher. Untuk perut, i guna losyen yang untuk elak stretch mark.


I dah hampir habis guna sebotol yang 250ml untuk dua bulan.

Tapi....
I kecewa sangat bila i cari di Giant, Watsons, Guardian..losyen ni dah tiada.
Losyen kegemaran i dah tak dijual lagi.
Orang Vaseline ganti dengan losyen baru.
Malas i nak beli losyen yang baru tu.


Apapun, i dah jumpa pengganti losyen ni.
Kalau i rajin, i review yer....


Take care.