Saturday, 8 September 2012

Review 29 Februari

Hai.


Jumaat lepas, i pergi menonton filem 29 Februari dengan kengkawan ofis.
Pengalaman menonton wayang semasa mengandung 9 bulan adalah seksa.
Nak patah pinggang ni duduk sejam lebih kat kerusi tu. Hadoiiii..
Pastu, yang menonton filem tu adalah kami berempat jer?? First time i tengok wayang 4 orang.

Pasal filem tu?
Ya,i bukanlah pengulas filem profesional. I bagi sikit pendapat i la.

Kelebihan
Jalan cerita dia lain dari yang lain. So, i bagi kredit kat KRU sebab buat something yang tak berada di comfort zone.

Ada watak berbilang bangsa dalam ni. Kenalah dengan konsep malaysia.

Lagu-lagu dia oklah..i suka lagu kelip-kelip tu walaupun tak terasa nak download jadi ringtone.

Kelemahan
Benda-benda kecil yang orang mungkin tak perasan..tapi sangat mengganggu i. 

Contoh, masa kemerdekaan diumumkan..masa shoot tu, tetiba diaorang paparkan bendera Malaysia? Erk..Semua orang tahu, masa merdeka 1957 tu, kita belum jadi malaysia lagi. Bendera kita belum wujud lagi.Pastu, dalam scene yang sama, boleh pulak ada bendera Sabah??

Watak Budi dalam filem ni, dia hidup berpuluh-puluh tahun tapi dengan senangnya mati sebab kena langgar kereta??Watak Lily pulak..dia tak pelik ke tengok Budi maintain muda? Takkan tak terdetik kat otak dia kenapa Budi kekal muda?

Banyak sangat persoalan i tak terjawab bila tengok filem ni. But again, its not that bad. Banyak lagi filem yang jauh lagi teruk dari filem ni. I bagi 4/10..

Remy nampak tak hensem dalam filem ni.

p/s : Dah ada baby nanti, boleh ke i menonton wayang lagi? Hmm..