Saturday, 29 September 2012

Puding Roti Karamel

*scheduled entry*

Tengok kat tengah tu macam failed kan? Tapi kat tepinya sedap tau.. (kes masuk bakul angkat sendiri)
 Hai.

I ni bukan seorang yang terer memasak walaupun i kira kawin awal. 22 tahun tu awal kan?
Nak buat jemput-jemput pun kena rujuk google.  =.=
Tapi dah kawin dekat 2 tahun ni, bolehlah i masak sikit-sikit.
So, hari tu..i google resipi, dan terjumpa resepi puding roti karamel ni. I share resepi dulu :

Bahan-bahan

Roti gardenia 4 keping
Susu segar 1 kotak (250 ml)
Susu pekat 2 sudu besar
Gula pasir 2 sudu besar
Telur ayam 3 biji

Cara-cara

Carikkan roti kecil-kecil. Masukkan dalam blender.
Tuang susu segar dan susu pekat dalam blender tadi. Biarkan.
Panaskan gula dalam kuali non stick. Bila gula dah agak-agak cair, masukkan dalam 2 sudu besar air.
Bila gula dah jadi karamel, tuang karamel tu dalam loyang. Biarkan.
Pecahkan telur dan pukul telur hingga sebati. I pukul telur guna sudu jer.
Tuang telur dalam blender yang berisi roti dan susu tadi. Blend hingga semuanya hancur.
Bila dah sudah, tuang ramuan tadi ke dalam loyang berisi karamel.
Kukus selama 35-40 minit. I kukus guna microwave.

Lepas semuanya siap, simpan puding dalam peti sejuk. Makan sejuk-sejuk barulah sedap! :)


p/s : Masa i first time buat ni, i kukus selama 20 minit jer. Akibatnya puding i tak masak kat tengah. Masak kat tepi sahaja. Bengang betul. Tapi takpe. Next time, pastikan kukus lama sikit.