Thursday, 13 September 2012

Memberi Ubat Kepada Anak

Hai.


Semalam i baca entri ini di blog Ben Ashaari
Lepas tu, ikut link yang diberi dan jumpalah dengan blog Dr Hamid Arshat ini.
Seperti yang kita semua sedia maklum, biasanya kalau kita sendiri sakit, kita cenderung untuk pergi farmasi,beli jer apa-apa ubat,pastu makan ubat tu tanpa apa-apa nasihat doktor. I terfikir, nanti anak sendiri nak buat gitu ke? Memangla tak kan..tapi i sendiri hampir terbuat something yang i rasa nasib baiklah i tak buat lagi..Fuh!!

Seorang bayi perempuan telah dibawa ke klinik kerana diserang ruam lampin. Doktor menyarankan agar ibunya menyapukan sejenis krim steroid tiga kali sehari selama lima hari berturut-turut.  Ruam tersebut telah sembuh dengan cepatnya tetapi berulang-ulang kembali. Ibu  tersebut yakin dengan krim yang digunakan lalu membelinya sendiri dikedai ubat.  Dia telah cuba merawat bayinya tanpa mendapatkan nasihat doktor sehingga usia bayi itu meningkat 20 bulan.  Dalam masa itu, bayinya telah menjadi gemuk, pendek, mukanya semakin bulat jika dibandingkan dengan  bayi-bayi yang sebaya dengannya. Bayi tersebut telah mengidap merah dan gatal-gatal kulit pada bahagian  lampin menyebabkan dia tidak dapat tidur malam.  Si ibu mula berasa bimbang lalu membawa anaknya ke klinik semula.  Doktor yang memeriksa telah dapat mengagak bahawa keadaan ini disebabkan oleh penggunaan krim steroidyang berlanjutan sehingga membawa kepada keadaan yang dinamakan steroid toxicity. Anak ini telah dimasukkan ke wad untuk mendapatkan rawatanyang lebih rapi bagi mengawal penyakit kulitnya serta memastikan yangkeadaan ini tidak ada kaitan dengan penyakit-penyakit lain. Kes inimenunjukkan bagaimana penggunaan ubat tanpa nasihat doktor boleh  menimbulkan masalah.       

I sebelum ni dapat advise dari mummy dan kengkawan supaya sapu jer krim untuk ruam baby kat baby setiap hari untuk elak baby ruam.Memang i plan nak buat gitu pun.I sendiri memang ada ekzema dan i memang tahu krim-krim gini memang ada steroid. Dan i sedia maklum tentang keracunan steroid ni (doktor kulit yang rawat i bagitahu i). Tapi i tak sangka plak benda yang i ingat nak buat kat baby boleh bagi efek kat dia. I tak terfikir langsung pun.
--
 
Seorang bayi lelaki yang berusia empat bulan telah dibawa oleh ibunya ke klinik kerana menghidap batuk selesema. Doktor telah memberikan ubat batuk dan bayi itu telah sembuh dalam masa tiga hari. Tetapi hampir sebulan kemudian , batuknya berulang kembali dan si ibu telah menggunakan ubat lama yang masih ada lagi di rumahnya untuk merawat batuk anaknya itu.Batuk bayi itu tidak reda ; sebaliknya menjadi semakin teruk. Tiga hari kemudian ,si ibu membawa anaknya ke klinik semula. Doktor mengesyaki bayi tersebut menghidap batuk kokol ( whooping cough ) dan telah memasukknanya ke wad untuk mendapat rawatan intensif. Doktor mendapati bahawa bayi itu hanya mendapat satu dos perlalian sahaja untuk mencegah penyakit kokol. Oleh itu , dia masih lagi belum mendapat perlindungan yang mencukupi. Ibu itu tidak sepatutnya bertindak merawat bayinya sendiri sehingga menyebabkan rawatan untuk penyakit kokol oleh doktor dilengahkan.

Hah, yang ni pun i memang ada ciri-ciri untuk buat. Yelah, ikut lojik kan..since balance ubat tu masih ada dan anak kita dapat sakit yang sama, kita guna jelah ubat tu kan? Tak sangka pulak tindakan camtu boleh membahayakan baby.

I saja je nak share benda ni. Sebagai ingatan jer. Apapun, ini pendapat jer tau. Sebagai ibu, kita sendiri mesti nak yang terbaik untuk anak kita..