Sunday, 1 July 2012

Susu Mengandung

Hai.

Sebelum pregnant, i memang kerap minum fresh milk. Memang bersyukurlah sebab tekak i bukan jenis tekak yang tak boleh terima susu macam sesetengah orang.
Sejak i disahkan pregnant, i mula ambil susu untuk ibu mengandung sebab suami cakap, bagus untuk tulang baby.Tapi campur-campur juga, fresh milk dan susu untuk pregnant. Sebab tu, satu peket besar susu, i boleh tahan 1-2 bulan.  =.=

Jadi i review sikit, tiga jenis susu pregnant yang i dah minum setakat ni. Ini berdasarkan pengalaman dan kesan ke atas badan i ye..badan orang lain i tak tahu.

Dumil Mama


I beli sebab isteri blogger BeautifulNara tu minum ni masa pregnant. I beli yang perisa Vanilla. Rasanya sedap, sedikit manis, harga pun okey. I sempat minum ni untuk dua pek, masa mula-mula pregnancy dulu. Kalau dah lama, tepung dia cenderung untuk berketul-ketul sikit.

Mamil Mama


I beli sebab promoter tu cakap ada immunoforce (walaupun i tak tahu apa ke jadahnya benda tu). I ambil perisa coklat. Rasanya pun sedap juga, tak semanis Milo tapi so far antara ketiga-tiga susu ni, ini yang paling sedap dan bau dia pun okey sangat walaupun dia yang paling tawar antara ketiga-tiganya.

Apa yang paling best pasal susu ini ialah ianya untuk pregnant dan breastfeeding mum. Jadi, i buat eksperimen, bila i minum susu ni, susu badan i keluar. Rutin i camni, masa di ofis, i minum segelas susu ni pukul 11 pagi. Malamnya dalam pukul 9, mesti air susu i yang jernih tu menitik keluar. Bila i tak minum pula, malamnya takde apa pun. I tak tahu either ini adalah petanda yang baik atau tidak. Rasanya petanda baik kot sebab ia meransang badan i menghasilkan susu badan.

Anmum Materna


I beli sebab suami cakap protein kat anmum ni lebih banyak dari mamil mama. Asid folik dan DHA dia pun lebih tinggi.Rasanya pula macam dumil mama tapi versi lebih tawar. Rasa fresh milk biasalah, senang cakap. Takde bau pelik.

Yang tak best, susu ini untuk ibu mengandung sahaja, kalau untuk breastfeeding, kena ambil susu lain jadi i pun tak tahu susu ini akan meransang pengeluaran susu ibu atau tidak. Yang pasti, malam lepas minum tu, takde pula air susu yang keluar.


Lepas anmum ni abis, rasanya i akan beli mamil mama tu lagi kot. Sebab rasanya tu yang paling i suka. Nanti dah bersalin pun masih boleh minum.


Till then!