Friday, 13 July 2012

Supplemen Mengandung

Hai.

Masa mula-mula pregnant dulu, i banyak search pasal supplemen yang perlu diambil semasa mengandung.Sebenarnya, kalau difikirkan, tak perlu pun nak ambil benda-benda ni semua kalau kita jaga makanan tapi masalahnya i tak suka makan sayur dan buah-buahan. Jadi memang sah-sah badan i tak cukup nutrien untuk diri sendiri, apatah lagi nak dikongsi dengan baby.Jadi kena ambil supplemen.Banyak yang suggest Obimin, tapi i tak ambil pun. 

I share yer supplemen yang i ambil sepanjang pregnancy ni.

I confirm pregnant pada Januari 2012 tapi masa tu i belum tahu lagi yang i pregnant cuma i memang niat nak ada baby. Ada sorang kakak kat ofis ni suggest i ambil Iberet Folic. Masa tu, i memang tak tahu apa benda asid folik ni. I makan pun sebab kakak tu cakap banyak kawan dia lepas makan ni dan ada lagi beberapa tips lain, diaorang terus mengandung. I makan Iberet Folic ni tak banyak pun. Tak sampai 12 biji..then awal Februari tu i buat UPT, syukur..i disahkan mengandung 5 minggu.I rasa benda ni fungsinya untuk bagi baby tu lekat..kot?


Masa 1-3 bulan pertama, i makan jer asid folik yang doktor bagi.

 
Lepas tu, start dari kandungan 3 bulan sampai sekarang dah 7 bulan,i ambil Blackmores Pregnancy Formula sebiji sehari sebab Blackmores ni lengkap.Ada iron,vitamin,DHA..benda-benda untuk ibu mengandunglah.I biasa beli 70 capsules terus, harga dalam RM65 di Watsons/Guardian, kalau ada sale. Tapi masa mula-mula tu, i ada juga skip amik benda ni sebab lupa. Semakin baby besar, i cuba pastikan yang i makan setiap hari.

Masa kandungan i 6 bulan, i ada tanya O&G i sama ada boleh ke i stop ambil Blackmores dan tukar dengan Neurogain. Almaklumlah, i ni kalau boleh semua nak cuba. Tapi Dr Rajesh cakap, memandang HB, berat dan semuanya ok, tak payahlah i tukar-tukar. Lagipun, Blackmores dah siap-siap ada DHA.


Oh ya, nurse kat KK pun ada bagi i Vitamin B, Vitamin C, Iron Tablet dan Acid Folic juga. Jadi sebab i ni fikir, lagi banyak lagi bagus..maka jadual pengambilan supplemen i dari kandungan i 6 bulan sampai sekarang adalah macam ni.

9.00 pagi - sebiji Vit B, Vit C & asid folik
11.00 pagi - minum segelas susu Anmum
Malam - sebiji blackmores

Iron tablet yang KK bagi i memang tak makan, sebab lepas makan jer i cirit birit.Lepas bersalin nanti, i start nak ambil shaklee pula sebab i nak breastfeed baby.

Tak lama lagi dah nak masuk 8 bulan.Nervous+excited!!