Thursday, 5 July 2012

Oh 3rd Trimester!



Hai.

Pejam celik pejam celik, kandungan i dah officially masuk ke trimester ketiga.
Syukur sangat, semuanya dipermudahkan untuk i setakat ni.
Dulu, bila orang tanya bila bersalin, i jawab..lama lagi..Sekarang, kena jawab, due hujung September. So, sila tafsir sendiri, lama lagi atau tidak.

Perkembangan i setakat ini :

Badan i dah mula bersedia untuk hasilkan susu. Memang niat nanti nak breastfeed baby. Hari-hari asyik baca pasal pengurusan susu ibu, sebagai ilmu tambahan sebab i tinggal di persekitaran orang yang tak berapa menyokong breastfeed ni. Even my mom cakap, ketururunan kita takde susu. I akan buktikan mitos tu salah. Yakin boleh, chaiyok chaiyok!

Barang-barang baby semuanya sudah lengkap. Kalau ada balance sikit-sikit tu, boleh beli lepas baby lahir nanti. Barang-barang ni, banyak sangat i beli online. I banyak shopping kat One Baby World. Untuk barut baby dan bengkung i, i beli di My Baby Comel. Set berpantang Shaklee pun i beli online juga. Nasiblah ada barang yang dijual online ni, taklah i penat sangat.

I dah mula kerap kencing, even waktu malam. Ni agak menyusahkan sikit, sebab i jenis yang kalau dah terbangun tu, susah nak tidur balik.

Muka i ada garis hitam macam kat perut tu, kat tepi dagu. I baca, orang cakap tu pregnancy mask. Lepas tu, ketiak i hitam. I ingatkan sebab deodorant, tapi bila i stop pakai deodorant,masih gak sama.Bila tengok kat forum, rupanya benda tu memang normal masa peknen. Ada yang leher hitam. I ni ketiak pulak. =.=

Perut gatal yang melampau-lampau. Ikut hati,nak je i garu sepuasnya tapi takut nanti ada stretch mark,so sabar jelah. Tapi so far, perut i takde stretch mark lagi. Lega...

I cepat penat dan kalau berjalan lama, i sakit belakang. Nasiblah kerja i tak memerlukan i banyak berjalan sangat. Huhu.

Baby pula ada dua hobi. Satu menendang-nendang, satu lagi mengeras. Bila dah mengeras tu (especially lepas makan), i memang rasa susah nak berjalan. Sakit sikit.  

Baby dah boleh tahu kalau papa dia panggil dia/ketuk-ketuk perlahan perut i, mesti dia tendang-tendang. Boleh nampak perut i bergerak bila dia start menendang tu. 

Tiap malam i dah start ajar baby, pasang lagu Twinkle Twinkle Little Star dalam pukul 9 malam, letak headset kat perut. Lepas habis lagu, i cakap kat baby, suruh dia tidur. Semoga nanti dia keluar, dia akan tidur start jam 9 malam juga. (tapi selalunya lepas habis lagu pun,dia masih menendang.adoilah anak mama..)

Mummy cakap, i kena ready beg hospital bila masuk 7 bulan ni. Tapi baju baby belum cuci lagi. Larat ke i nak handwash baju-baju baby?