Thursday, 12 July 2012

Keperluan atau kehendak?

Hai.

Isu pasal baby cot dah settle dah.
Last-last kami suami isteri decide untuk beli single bed jer. Sebab boleh guna sampai baby dah besar panjang dan senang i nak menyusukan baby. Nanti boleh gabung jer single bed ni, letak kat sebelah katil kami. Untuk elak kot-kot baby terjun katil, i plan nak letak jer bed rail macam kat bawah ni.Tapi untuk awal-awal ni, belum lagi kot i beli bedrail ni. Tunggu baby keluar dulu.




Cleo Carseat

Sekarang ni, i tengah fikir pasal car seat pula.

Kenapa i kena beli car seat?
- Untuk keselamatan baby.Kan banyak kes baby tercampak keluar dari kereta masa accident. Kita tak minta, tapi kalau boleh mesti nak prevent kan?
- Time i nak keluar berdua dengan baby, tak payahlah i nak dukung dia. Gila apa dukung baby time drive? I pernah tengok orang buat gini. Menakutkan betul. Dahla kereta i manual,mana nak tukar gear lagi, nak pegang baby lagi. 

Kenapa i rasa macam tak perlu beli car seat?
- Sebab baby i nanti MIL yang jaga. Jadi i tak perlu hantar baby pegi mana-mana.
- Car seat mahal. I pula nak car seat yang macam kat atas ni sebab boleh tahan sampai baby 18kg. Kalau beli yang untuk infant jer, takkan lepas baby 6 bulan, kena beli lagi?- I bukannya selalu nak bawa baby keluar berdua-duaan. Mesti nanti suami/MIL i akan ikut.


But again, i tak nak suatu hari nanti i menyesal sebab mengambil ringan keselamatan baby ni.Sekarang masih lagi fikir..perlu ke tidak?