Wednesday, 25 July 2012

Diari 31 Minggu

Hai.

Tadi i pergi check up di KK dan Columbia Asia. Sebenarnya i dah tak nak check up kat private mulai bulan ni sebab i nak bersalin di hospital kerajaan tapi i ada masalah 'membuang', so terpaksalah jumpa doktor kan..Suami suruh bagitau nurse kat KK jer tapi i tak nak menyusahkan diaorang (ayat berlapik jer ni).

Berat i naik 1.5 kg dalam masa 2 minggu.Nurse cakap kena kontrol makan.Macam mana berat tak naik kalau tiap ari asyik menapau kat bazar je?Pastu nurse cakap kalau selera makan ok, tak payah makan Vitamin B. Baru arini i tahu rupanya Vitamin B tu meningkatkan selera makan.Pasni jangan harap i nak makan vitamin tu lagi.Dahla busuk!
Oh ya,result MGTT i dah keluar. Syukur,resultnya adalah normal. Check up before puasa, 3.9..lepas puasa 4.3.. 
Tadi nurse suruh i check gigi.Dia cakap sepanjang pregnancy,akan diberikan sekali dental check secara percuma.Masalahnya,doktor yang kononnya check gigi i tu just tanya,gigi i ada rosak tak?I nganga mulut,dia tengok tak sampai 5 saat, siap!

Then pegi Columbia, jumpa Dr Rajesh.Dia pun tegur berat i naik.Pastu i tanya dia dua soalan :

I : Dr, saya baca masa peknen,elok tido mengiring. Tapi saya tak boleh tido mengiring sebab kalau tido camtu,baby saya tendang kuat-kuat tak berhenti-henti.
Dr : Its ok. U boleh tidur telentang atau mengiring, no problem.Cuma masa nak bersalin,masa contraction tu, memang elok kalau u mengiring sebab boleh kurangkan sakit.


I : Saya ni asyik membuang jer.Kalau makan iron, saya cirit birit sedangkan orang lain sembelit.
Dr : Asalkan najis u tak berdarah, then its ok.Normally orang pregnant akan sembelit.Walaupun u tak sama macam orang lain,doesn't mean its not normal.


Dia suggest i baca BaiBoo.com. Berat baby sekarang dah 1.5kg, which is normal kalau ikut usia dia. Kandungan air ketuban i juga adalah normal.Tapi tadi sedih sikit sebab tak dapat tengok baby sebab monitor 3D Dr Rajesh rosak.Dapat scan 2D je.   :(

Takpelah, asal kami sihat walafiat.Arini i dapat MC..yehaaa! First time check up boleh dapat MC.