Tuesday, 31 July 2012

Dah dekat cukup bulan baru merasa

Hai kengkawan!

Nak update entri bergambar tapi charger kamera i tertinggal kat Sarawak masa balik bulan Mei aritu. Semalam dah minta mami i pos, so tunggu yer. Nak ambil gambar pakai hp,i rasa macam tak cantik pulak. Hehe.

Minggu ni i officially masuk 32 minggu/8 bulan. Erk..memang cepat betul masa berlalu.I pula asyik sakit pinggang jer. Sakit macam nak patah pinggang, macam masa nak uzur. Tapi versi ni lagi sakit sebab i tak boleh nak suruh suami urut pinggang i ganas-ganas macam masa nak uzur tu.  =.=

Untuk kurangkan sakit pinggang tu, i amalkan beberapa benda :

Guna sandal yang tapaknya rata tapi tebal. Sebelum ni i guna wedges. Kenapa kasut kena rata? Supaya tak beri tekanan kepada tulang belakang. I suka pilih yang tapaknya tebal untuk menyerap hentakan..almaklumlah, i ni sangat berat.  

Masa duduk,letak bantal kecik kat belakang..bagi support.

Jangan duduk lama sangat.Contoh, kalau i duduk 30 minit, i jalan-jalan kejap. 

Masa berjalan, i pastikan posisi badan i tegak.Macam nak nyanyi lagu Negaraku.Sebab bila perut dah besar, kita cenderung untuk berdiri dengan posisi yang tak betul kan..

Jadikan yoko yoko sebagai teman baik. Sebenarnya i tak guna banyak pun benda ni sebab i tak tau ada effect ke tidak ke atas baby. Tapi kalau dah sakit sangat, i sapu juga. Harapnya takde apa-apa.

Kalau sakit sangat masa tidur, i cuba tidur secara mengiring. Tapi baby tak suka kot i tidur mengiring. Tak henti-henti dia bergolek-golek kat dalam perut. Kalau i telentang, baru dia diam. Tapi masa tidur tu, i alas perut dengan bantal, kaki pun i bengkokkan.

Lepas buat semua ni, syukurlah sakit pinggang i berkurangan.