Saturday, 21 July 2012

Cuti Bersalin 90 Hari

Hai.

Jumaat lepas, masa tengah bekpes,pegawai i tanya berapa lama i nak cuti bersalin?
Baru i teringat yang i belum isi borang permohonan cuti bersalin dan belum minta GL lagi.
Ingatkan nak isi borang tu, main isi cenggitu jer, then hantar kat bos. Rupanya kena buat benda lain juga.

I tulis sikit ya, macam mana staff kerajaan nak mohon cuti bersalin. Nak tahu lebih detail, boleh baca kat pekeliling ini.

- Boleh pilih sama ada nak cuti 60 atau 90 hari.Kita layak untuk dapat 300 hari cuti, jadi kalau nak cuti 90 hari setiapkali bersalin, maksimum anak kita ialah 3 orang tau.Lebih dari tu,kena ambil cuti tanpa gaji.

- Masa isi borang tu, kena sertakan sekali borang pengesahan mengandung dari doktor. Borang ni boleh didapati di mana-mana klinik kesihatan yang kita check up.

- Boleh pilih sama ada nak bercuti 14 hari lebih awal daripada due date kita yang telah disahkan oleh doktor, atau cuti pada hari due date kita.Contohnya, due i pada 27 September 2012, jadi i boleh pilih nak start cuti pada 14 September (2 minggu lebih awal) atau pada 27 September itu sendiri.

- GL pula,kita ambil untuk standby jer. Manalah tahu hospital yang kita nak bersalin tu takde HRMIS. Kalau kita nak bersalin kat private pun, kena dapatkan GL juga tau. Yelah,mana tahu kot-kot kita direfer pada hospital kerajaan, takdelah tercari-cari GL nanti.

I tak pasti nak cuti bila. Suami cakap ambil jer cuti 2 minggu awal tapi i macam malas pula nak cuti awal sangat.Membazir je.Dahlah cuti rehat tinggal 12 hari jer lagi. Hmm..Sejak akhir-akhir ni, mudah sangat penat..Inikah rasanya sarat mengandung?